הערב יתכנסו מתפללים בבית הכנסת "בית אהרון" באפרת לשמוע שיעור מפי הרב יגאל לוינשטיין, בנושא "ערעור התא המשפחתי בעולם פוסט מודרני ודרכי חיזוקו". מנגד, תעמוד לראשונה משמרת מחאה של תושבי אפרת. "אני שם בשביל התלמידים שלי בעיקר. אנחנו לא יכולים לשתוק יותר. אסור לנו", אומרת נעמה טל, תושבת אפרת, ממובילות המחאה.
המחאה מגיעה על רקע התבטאויות חוזרות ונשנות של הרב לוינשטיין כנגד להט"בים, אותם כינה "סוטים" ו"בעיה שמדבירים". על משפחות להט"ב אמר הרב בעבר כי הן "עיוות מוסרי". בנוסף, התבטא הרב בחריפות כנגד גיוס נשים, טען כי "אין מקום הרסני יותר לנשים מצה"ל" והתייחס לחיילות באמירה: "שיגעו לנו את הילדות, מי יתחתן איתן?"
"היוזמה למחאה היא של חברים בבית הכנסת", אמרה אחת המארגנות. "ועד העמותה של בית הכנסת הזמין אותו בלי להתייעץ ובלי לקיים הצבעה. המימון של העמותה הוא מכספי הציבור. יש הרבה דעות. חלק מהחברים ייכנסו כדי להתעמת איתו. תהיה משמרת מחאה בחוץ בעיקר כדי לשדר ניראות: אנחנו לא תומכים בו. עמדותיו הם לא עמדותינו".
טל, חברת מועצה מקומית לשעבר ופעילה פמיניסטית, מסכימה איתה. "מי שיזמו את המחאה הם בעיקר חברי קהילת בית הכנסת שבו מתקיים השיעור", אמרה. "אנחנו חושבים שההתבטאויות הרב לוינשטיין כלפי הקהילה הלהט"בית, הם דיני נפשות ממש. כולנו מכירים בקושי הגדול של נערים ונערות להט"בים, קל וחומר כאלו השייכים למגזר הדתי. כבר קרו אסונות של צעירים להט"בים ששמו קץ לחייהם. חשוב לנו לומר להם שאנחנו כאן בשבילם".
טל מבהירה כי אין בכוונת המוחים להשתיק את הרב או למנוע את קיומו של השיעור. "רובנו חושבים שזכותו של הרב לוינשטיין לדבר בפני הקהילה. חופש הביטוי חשוב לנו מאוד. אנחנו לא מפגינים נגד השיעור של הרב, אלא כנגד דבריו הבוטים כלפי להט"ב ובנות המשרתות בצה"ל. אנחנו נעמוד שם בשקט בחוץ עם שלטים ונמחה על דבריו".
"אנחנו מוחים כי נעשה שימוש בכספי ציבור להבאת דמות שלא כל הציבור רוצה לשמוע ושחלק גדול מהציבור דוחה את דעותיו. חשוב לנו להראות לנוער שזה לא עובר לידינו. ושאנחנו מחבקים את כולם. הדברים שהרב לוינשטיין על נשים נוגדים את אורח החיים של כולנו ואין להם מקום", מסרו המארגנים.
"מתרגשים למשמע התמיכה"
זו הפעם הראשונה שמחאה כזו, שהתקיימה עד היום רק בדיונים ברשת, יוצאת למרחב הציבורי. גם העובדה שהיא מאורגנת על ידי תושבים שאינם בהכרח להט"בים, מעידה על רוח של שינוי בקרב הציבור הדתי לאומי.
בשלוש השנים האחרונות ניתן לראות עשרות צועדים דתיים שבאים לתמוך בקהילת הלהט"ב הדתית במצעד בירושלים, תחת הכותרת "קהילה דתית תומכת". גם הממסד הרבני כבר הביע שאט נפש מדבריו של הרב כבר ב-2016 כששורה של רבנים הביעו תמיכה בקהילה הגאה וביקשו את סליחתה על ההתבטאויות של עמיתיהם. הרב בני לאו אף התבטא כנגד לוינשטיין בחריפות ותקף אותו על דבריו. כמו כן, כשהודיע לוינשטיין כי הוא קורא לתלמידיו ותומכיו להפגין כנגד מצעד הגאווה, חתמו 60 רבנים ורבניות על מכתב שתוקף את דבריו. עם זאת, כאמור, זו הפעם הראשונה שמתקיימת פעולה ישירה כמו הפגנה נגד שיעור של הרב.
השיעור של הרב לוינשטיין מוצג ככזה המתקיים בתמיכת המועצה המקומית אפרת, והלוגו הרשמי של המועצה מופיע בפרסומים. ואולם, המועצה המקומית אפרת מתנערת ממנו וטוענת כי הזמנת הרב לוינשטיין היא יוזמה של המועצה הדתית בעיר, שפועלת באופן עצמאי. ראש המועצה הדתית באפרת, בובי לנג, סירב להגיב.
מהמועצה המקומית אפרת נמסר: "כל קהילה באפרת רשאית לפעול כהבנתה ולהזמין לעצמה מרצים כראות עיניה ולמועצה מקומית אפרת אין כוונה לשמש כצנזור. השימוש בלוגו נעשה על ידי המארגנים ללא אישור מראש ואינו מעיד על מעורבותה או תמיכתה באירוע".
ארגוני הקהילה הדתית הגאה, בת קול, חברותא ושב"ל אמרו בתגובה כי הם "מתרגשים ומתרגשות למשמע התמיכה של תושבי הגוש בלהט"ב דתיים ודתיות. ויציאתם כנגד אמירות חשוכות והומופוביות. אנו חשים את השינוי ואת הפתיחות, את הקבלה ואת הרצון לשיח מתמשך תוך הכרה בכך שאנו בשר מבשרה של הקהילה הדתית ואין מקום לשיח פוגעני, מפלג ומרחיק. אנו קוראים לכל מי שלא מסכים עם דרכנו לשוחח איתנו, לשמוע את קולנו ולא לנהל את השיחה מעלינו".
מסביבתו של הרב לוינשטיין נמסר: ״הרב יגאל מזמין את כל מי שבאמת פתוח וחפץ להקשיב לדעה אחרת, להגיע ולשמוע את דבריו בנושאים שעל סדר היום החברתי-תרבותי״.