במסגרת לחצים מצד השר לבטחון פנים, אמיר אוחנה, שהופעלו על מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון ידיד, בשבוע שעבר לדיכוי ההפגנות מול בית ראש הממשלה, הודה ידיד כי שוטריו מחלקים דוחות על אי עטיית מסכה למפגינים, בניגוד לנהוג על בהפגנות אחרות. "160 דוחות על אי-עטיית מסכה בהפגנה שזה לא שכיח. אתמול אמרתי שבדרך כלל בהפגנות נמנעים מזה", נשמע ידיד אומר בהקלטה שפורסמה אמש בכאן 11.
"יש פה שימוש פוליטי פסול בסמכות שהמשטרה קיבלה בתקנות, ולכן צריך לבטל את כל הדוחות שחולקו", אומר עו"ד גבי לסקי, שמייצגת מפגינים בחלק גדול מההליכים נגדם וביטלה לאחרונה כ-30 דוחות שחולקו למפגינים על מסכות בהפגנות שהתרחשו בסמוך לתחילת סגר הקורונה.
חילקו 160 דוחות בהפגנה, באופן שאינו שכיח לדברי ידיד | באדיבות: כאן
"במוצ"ש האחרון הייתי בכיכר פריז, ליד האוטובוסים שחיכו לעצורים, וראיתי שחילקו שם מלא דוחות. הרוב המוחלט של המפגינים היו עם מסכות. אחרי ששמענו את ההקלטות של מפקד המחוז, שמהן עולה שהיתה הנחיה חד משמעית להקשות על ההפגנות ולנסות לקעקע אותן ככה, כשמפקד המחוז מודה שנתנו יותר דוחות מבדרך כלל – זהו שימוש פוליטי בסמכות המשטרה", אומרת לסקי.
"ניצב ידיד הודה בהקלטות במשהו שכל מי שמפגין בבלפור כבר יודע", אומר הפעיל החברתי יוסי דורפמן שמתעד בימים האחרונים את הפגיעה הכלכלית במפגינים באמצעות חלוקת הדוחות, לאחר שגם הוא קיבל דוח ביום חמישי האחרון. "עמדתי מחוץ להפגנה, בשעה מאוחרת מאחורי אחת המכת"זיות ושחחתי בטלפון עם אחד מעורכי הדין לגבי העצורים. הורדתי את המסכה כדי שישמעו אותי בטלפון. איך שסיימתי את השיחה ניגש אליי קצין משטרה וביקש תעודת זהות. שאלתי למה אני מקבל דוח, אמרתי שהורדתי את המסכה רק כדי לשוחח בטלפון. הוא ענה לי 'זה החוק'".
"מה שמאפיין את רוב הסיפורים ששמעתי ממפגינים הוא שהם הורידו מסכה ממש לרגע וקיבלו דוח. כולל גבר חרדי שהיה בהפגנה והוריד את המסכה כדי לבלוע כדור", מוסיף דורפמן. התחושה היא שהם לא מנסים לשמור על הבריאות שלי ושל אחרים, אלא מנסים לפגוע כלכלית במפגינים".
דוח נוסף ניתן ביום שבת בשידור חי לפעילה החברתית והעיתונאית אור לי בר לב בשעה ששידרה ליותר מששת אלפים צופים בעמוד הפייסבוק שלה. בר לב ניסתה להסביר לשוטר שניגש אליה ומנע ממנה להמשיך ולתעד מעצרים, כי אחרי כמה שעות הפגנה המסכה התרחבה ונופלת שהיא עוטה אותה. לאחר שיח ארוך עם השוטרים נרשם לה דוח בסך 500 שקלים.
עידו קילמניק בן ה-19 קיבל גם הוא דוח בהפגנה ביום שבת. "אני וחבר עמדנו מחוץ למלון פרימה מלכים בכיכר, הוא בדיוק סיים לעשן סיגריה ושניה לפני שהוא הספיק להרים את המסכה ניגש אלינו שוטר והודיע לו שהוא מקבל דוח על אי עטיית מסיכה. הוא ממש חיפש את הרגע, הוא לא נתן לו דקה", הוא מספר. "המסכה שלי היתה רק על הפה, הוא הסתכל גם עלי והודיע לי שגם אני מקבל דוח. הגענו לכיכר כדי להלחם על מציאות טובה יותר ונתקלנו באכיפה בררנית. השוטרים ממש חיפשו לדפוק דוחות".
גם לרונית (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) נרשם קנס על אי עטיית מסכה במוצאי שבת, אף שהלכה ברחוב עם בן זוגה, כשאין איש מסביבם. "זה קרה ב-23:00 בלילה ברחוב אגרון, כ-200 מטרים בערך אחרי מחסום המשטרה", היא מספרת, "הרחוב היה פתוח, לא היתה שום התקהלות. הלכנו לכיוון ההסעה לתל אביב, והורדנו את המסכה לרגע כדי לנשום עד שנשים אותה שוב באוטובוס. פתאום הגיע שוטר, אמר שהוא נותן לנו דוחות, הצביע על מצלמת הגוף שלו ואמר שהכל מתועד".
באותו ערב על רחוב קרן היסוד, גם מו"לית המקום, עינת פישביין, קיבלה דו"ח בעת שצילמה פרשים משטרתיים – אף שעטתה מסכה. השוטר הציג לה במצלמת הטלפון שלו צילום מטושטש שלה כשהמסכה על סנטרה לזמן קצר. הוא התעקש על רישום הקנס תחת מתן אזהרה, זאת על אף שניצבה באזור לא עמוס באנשים ובשעה שעסקה בצילום לא היה איש בקרבתה.
"ביום שבת, קצת אחרי תחילת ההפגנה חברה ואני יצאנו ממתחם כיכר פריז כדי ללכת לשירותים בגן העצמאות. המסכה שלי היתה על הסנטר כדי לנשום אוויר. פתאום הגיעו זוג שוטרים", מספרת אסנת מתל אביב. "השוטר אמר לי לעצור ולהציג לו את תעודת הזהות. שאלתי מה עשיתי והוא ענה לי 'קודם תציגי תעודה ואז אסביר לך הכל'. הוא הוציא את המסופון ותהחיל לנאום על כך שאני מסכנת את בריאות הציבור כי המסכה שלי לא מכסה את האף". לדברי אסנת, הקנס של ה-500 שקלים מעיק עליה כלכלית בימים אלו, ובכוונתה לבקש להישפט.
קריאה כללית להישפט
היום החל דורפמן, עם הפעילה החברתית לירון אחדות ועורך הדין ברק כהן לקרוא למפגינים לדרוש להישפט במקום לשלם את הקנס. "חלוקת הדו"חות בהפגנה בבלפור היא ניסיון לדיכוי ההפגנות, וכשדו"חות מחולקים לציבור הרחב זה ממש מס מושחת שמוטל על האזרחים", אומר דורפמן. "אנחנו קוראים לכולם, למפגיני בלפור ולכלל האזרחים שניסו לדפוק אותם בדרך זו לדרוש להישפט. או שבתי המשפט יקרסו או שהדוחות יבוטלו. ביחד אנחנו יכולים לנצח".
במקביל, האגודה לזכויות האזרח פנתה היום ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לבטל באופן גורף את כל הדוחות שניתנו למפגינים בירושלים. בנוסף, דרשו מטעם האגודה ממנדלבליט להתערב באופן אישי ולפעול מול מפקד מחוז ירושלים, דורון ידיד שהנחה את השוטרים במחוז לבצע אכיפה מוגברת בנושא.
עו"ד לסקי מספרת שבהפגנות הראשונות של הדגלים השחורים מול הכנסת ובהפגנה אחרת בשייך ג'ראח, במהלך הסגרים של הגל הראשון של הקורונה, היא ייצגה את כל מי שקיבל דוחות על סמך צו בריאות העם (מסכות, שמירת מרחק ועוד). היא פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בטענה שהדוחות ניתנו ללא סמכות, לאחר שהוא לא השיב – היא עירערה על כל דוח בנפרד, ולאחר שלא הגיעו תשובות גם לערעורים ומועד התשלום התקרב, היא הגישה בקשות להישפט כמעט לגבי כולם. "רק אז החליטו לבטל את כל הדוחות", היא מספרת, "לא קיבלתי תשובה עקרונית על הטענות – אבל מעשית ויתרו לכולם".
מה את מציעה למפגינים שמקבלים דוח?
"הבנתי שהשוטרים באים עם איזו הקלטה, צריך פשוט להגיד את האמת: שהייתם כל הזמן עם מסכה, ירדה לרגע, שתיתי מים, תלוי מה הסיבה. תודה שאתה מזכיר לי, אני מרימה אותה. אם זה לא יעבוד – לבקש להישפט ולמלא את בתי המשפט. שכל אולמות בתי המשפט יהיו מלאים בדיונים על אם הדוח מוצדק או לא. שם תתברר האמת, שהמפגינים אחראים והולכים עם מסכות, בניגוד לשמועה הנבזית של ראש הממשלה שהם מפיצי מחלות".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל נערכת לכל הפגנה/מחאה במטרה לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק ולמנוע מימוש כוונותיהם של אלו המבקשים לפגוע בזכות זו ולהפר את הסדר הציבורי. היערכות במשטרה כוללת קיום הערכות מצב מקדימות, בהן מתבצעים מכלול השיקולים והאיזונים בין כמות המשתתפים והמיקום הגאוגרפי. בתוך כך, פועלת המשטרה וקוראת למשתתפים להקפיד על ריחוק חברתי וכן במקביל לאכיפה, חולקו ע"י השוטרים מאות מסיכות בהפגנות האחרונות שהתקיימו".