בית הדין לעררים מתח הלילה ביקורת קשה על רשות ההגירה והאוכלוסין, לאחר שזו סירבה להכניס לישראל משפחה מאוקראינה בת חמש נפשות, ונערה שהם אחראים לה. המשפחה, על ילדיהם בני שש, שלוש ושבעה חודשים, הוחזקה במתקן יהלו"ם במשך שלושה ימים ולילות, בתנאים קשים. בית הדין הורה לשחררם בערבות של 40 אלף שקלים.
הרשות ניסתה להטיס חזרה את הנערה ואת המשפחה, בטענה שבתשאול שנערך להם עלה "חשד להשתקעות". גם על התשאול הזה מתחה דיינת בית הדין לעררים, מיכל פליישר לוי, ביקורת באומרה: "תשאול שכאמור אינו עולה בקנה אחד עם מסמכים שהוצגו היום לבית הדין, בשים לב כי התשאול לא נערך בשפתם (אוקראינית) של העוררים, דברי העוררים סוכמו ולא תומללו ולטענת העוררים התשאול נערך באווירה עוינת ותוך מתן פרשנות שאינה נכונה לדברי העוררים (האב והאם; מ.א)".
בשעות אחר הצהרים של יום שלישי האחרון הגיעה לנתב"ג נערה אוקראינית בת 17 וחצי, כשהיא מתלווה למשפחה אוקראינית בת חמש נפשות. לפי גרסת רשות האוכלוסין, אבי המשפחה טען כי איננו מכיר את הקטינה ואילו אם המשפחה, טענה כי מדובר בנערה שהיתה באומנה אצל אימה. על סמך הסתירה בגרסאות, הורה בית הדין לעררים ביום רביעי לבדוק חשד לסחר בקטינה או לחטיפתה.
אבל לא מצבה החריג של הקטינה הוא שהדאיג את רשות ההגירה והאוכלוסין, שהחליטה לא לאפשר את כניסתה לישראל יחד עם המשפחה והורתה להטיסה חזרה לוורשה ממנה הגיעה. בקרי הגבול קבעו כי "הנוסעים הגיעו לישראל על מנת להשתקע ולעבוד שלא כחוק. אין בכוונתם לצאת מישראל גם לאחר שיסתיים המצב באוקראינה". בסביבות השעה חמש בבוקר של יום רביעי היתה אמורה לצאת לפולין הטיסה שתואמה לשש הנפשות.
מצבה החריג של הקטינה לא הדאיג את רשות ההגירה והאוכלוסין, שהחליטה לא לאפשר את כניסתה לישראל יחד עם המשפחה והורתה להטיסה חזרה לוורשה ממנה הגיעה
רק ערר בהול שהוגש על ידי עו"ד עידן מולדבסקי באמצע הלילה מנע את גירוש המשפחה והנערה מישראל וביום חמישי החלה להתבהר התמונה: המשטרה לא מצאה אינדיקציה לסחר בבני אדם, ממסמכים שתורגמו מאוקראינית לעברית עלה כי מדובר בילדה מאומצת שהאחריות עליה הועברה לאם המשפחה, ועורכת דין שמונתה לנערה מטעם הסיוע המשפטי של משרד המשפטים דיווחה כי "מדובר בקטינה מלווה על ידי האחראית עליה ואין ביניהם ניגוד עניינים".
נמלטו מהעיר המופצצת
בני המשפחה והנערה שהתלוותה אליהם הגיעו בטיסה ב-22 למרץ. אב המשפחה, דימטריו בן ה-34 (הפרטים המלאים שמורים במערכת) הוא פועל בניין שהועסק בישראל ברשיון החל מינואר 2021, אשרת עבודתו היתה בתוקף עד לסוף השנה הנוכחית. כמתואר בערר, אשתו, יבגניה בת ה-31 ושלושת ילדיהם התגוררו במזרח אוקראינה, במחוז דונצק בו מתנהלת מלחמה מאז 2014.
עם תחילת הפלישה הרוסית הנוכחית החלו קרבות קשים בקרבת עיר מגוריהם סלובייאנסק (ביום רביעי האחרון הופצצה תחנת הרכבת בעיר). יבגניה החליטה לנוס מביתם עם שלושת ילדיהם ועם הנערה ששהתה אז בביתה. כפי שטענה יבגניה באמצעות עורכי דינה, הנערה אומצה על ידי אימה לפני שבע שנים, גדלה בבית יתומים פרטי שהפעילו הוריה ועברה להתגורר עימה לאחר לידת בנה האחרון ולעזור בטיפול בו בהיעדר דימיטריו.
בתחילת מרץ עזב דימיטריו את עבודתו ונסע לפגוש את משפחתו בפולין, לאחר שסיפרו לו כי היו מעורבים בתאונת דרכים במסעם לגבול. בעקבות עזיבתו את הארץ, שללה רשות ההגירה והאוכלוסין מדמיטריו את אשרת העבודה. מלחמת הגרסאות בין המשפחה לרשויות הישראליות מתחילה כבר בנקודה זאת: רשות והאוכלוסין טוענת כי כשטס לפולין, משך דימטריו את הפקדון שלו, ואילו הוא מכחיש זאת. פירוט ההפרשות שלו לקרן עובדים זרים שהועבר ביום חמישי לעורכי דינו מעיד כי לא בוצעה שום משיכה.
בתחילת מרץ עזב דימיטריו את עבודתו ונסע לפגוש את משפחתו בפולין, לאחר שסיפרו לו כי היו מעורבים בתאונת דרכים במסעם לגבול. בעקבות עזיבתו את הארץ, שללה הרשות את אשרת העבודה שלו
מרינה, חברת הקהילה הנוצרית בישראל שנהגה להתפלל יחד עם דמיטריו בכנסיה בקריית ים , ביקשה לארח אותו ואת בני משפחתו בביתה. בקשתה להזמינם כאורחים אליה, ובקשת המשפחה להתארח אצלה אושרו עקרונית על ידי משרד החוץ ועל ידי רשות ההגירה בטרם עלו על הטיסה ארצה מפולין.
עם נחיתתם בישראל תושאלו דמטריו ויבגניה על ידי בקרי הגבול. לטענת באי כוחה של המשפחה, התשאולים נעשו מבלי שהשניים יודעו לגבי זכותם להיוועץ בעורך דין. לפי דוח התשאול, טען דמיטריו לגבי הנערה בת ה-17 "כי אינו מכיר אותה ומישהו הביא לו אותה ואמר לה לקחת אותה יחד איתו", בשעה שיבגניה "אמרה כי זוהי ילדה שאימה אימצה ואין לה הורים".
דמיטריו התבקש להציג מסמכים מהוריה של הנערה שמאשרים לו לקחת אותה לישראל וטען שאין ברשותו כאלה. יבגניה לעומתו, הגיעה לישראל כשברשותה פסק הדין ששולל זכויות הוריות מאימה הביולוגית של הנערה, מסמכי אימוצה על ידי אימה, מסמך העברת זכויות מאימה ליבגניה ותצהיר של יבגניה בדבר העברת הזכויות. כל המסמכים הללו באוקראינית מלבד תצהיר העברת הזכויות שתורגם נוטריונית לאנגלית בתקופה שבני המשפחה שהו בפולין. בניגוד לבעלה, נראה כי יבגניה לא נשאלה על ידי בקרי הגבול אם יש ברשותה מסמכים הנוגעים לנערה וכי איש מהשניים לא תושאל באופן ייסודי ומעמיק בנושא.
עוד עולה מדוח התשאול, כי הוצע לקונסול אוקראינה להגיע ולקחת עימו את הנערה בת ה-17 אולם הוא התעקש כי היא תוכנס לישראל יחד עם משפחתו של דמיטריו. סיפורה המסתורי של הנערה תואר באופן מדאיג ביותר בדוח התשאול של בני הזוג, אך מהדוח עולה גם כי בקרי הגבול הוטרדו הרבה יותר מכוונת המשפחה להשתקע בישראל.
כך, מתואר בדוח כי בני הזוג נשאלו מדוע החליטו להגיע דווקא לישראל אחרי ששהו בפולין שלושה שבועות. "לדבריהם חשו שם בטוחים אך העדיפו להגיע לישראל שכן בישראל יש הרבה דוברי רוסית, קל למצוא עבודה והמשכורות גבוהות הרבה יותר מאשר בפולין", תואר בדוח, "כמו כן מציין הנוסע כי מזג האוויר בישראל טוב בהרבה מאשר בפולין". בערר שהגישו על ההחלטה תיארו בני הזוג כי ניסו להגיע לישראל מוקדם יותר, אולם לא הצליחו לעלות על טיסה שהזמינו עקב שינוי בנהלי משרד הפנים שנכנס לתוקף בערב הטיסה.
כמה שעות לאחר התשאול, נוספה הערה לדוח המסכם שלו: "לבקשת ראש המשמרת יש לציין כי לפי דבריו של הבעל, מרינה (תושבת נצרת עילית שהגישה בקשה רשמית להיות המארחת שלהם בישראל; מ.א), הינה המאהבת של הבעל".
לדברי דמיטריו, הוא כלל לא אמר שמרינה היא מאהבת שלו, אלא חברתו, במובן הידידותי. בערר שהוגש נטען כי המתורגמנית בשדה התעופה התרשלה, אבל לא רק בתרגום. "המתורגמנית הטיחה בו, מיוזמתה, שלא היה צריך לבוא לישראל. כן שאלה אותו בזלזול ובתוכחה על מה הוא חשב כשהביא משפחתו לישראל והאם נראה לו שזה המקום שיאכילו אותם בו", תיארו באי כוחה של המשפחה.
בא כוחה של המשפחה: "המתורגמנית הטיחה בו, מיוזמתה, שלא היה צריך לבוא לישראל. כן שאלה אותו בזלזול ובתוכחה על מה הוא חשב כשהביא משפחתו לישראל והאם נראה לו שזה המקום שיאכילו אותם בו"
בתגובה שהגישה הרשות לבית הדין לעררים נזנחו הטענות על כוונת המשפחה להשתקע בישראל והושם דגש על מעמדה של הנערה בת ה-17. הרשות טענה כי לפי מהמסמכים עימם הגיעה יבגניה עולה כי הנערה כלל לא צריכה להיות בחזקתה אלא באחריות אימה של יבגניה וכי עולה "חשש רציני ומסוכן להגעת הקטינה לישראל".
"המשיב לא הגיש עדכון"
בעוד ערר המשפחה נבחן, תשאולים נערכים ותגובות הצדדים מתגבשות ומוגשות, היו בני המשפחה והנערה כלואים במתקן יהלו"ם של רשות ההגירה והאוכלוסין בשטח נתב"ג. עורכי דינם הורשו לפגוש אותם אתמול.
"הפרידו בין דמיטריו לאשתו וילדיו בגלל שנהוג להחזיק גברים בנפרד מנשים וילדים במתקן", מתאר עו"ד אלכס זנופולסקי, "האוכל שניתן להם הוא סנדוויצ'ים, הילדים בני ה-3 וה-6 מסרבים לאכול אותן וגם ליבגניה, שמניקה תינוק בן פחות משנה, לא מסופקת תזונה שמאפשרת הנקה. בנוסף, החימום בחדרים לא עובד, זאת למרות שהעובדים במתקן טענו שהמזגנים תוקנו לאחרונה".
אתמול דרשה הדיינת פליישר לוי הבהרות מבאי כוחה של המשפחה ומהמדינה: המשפחה נדרשה להסביר את סמכותם על הנערה בת ה-17 ואילו משרד הפנים נדרש לערוך תשאולים משלימים לדמיטריו ויבגניה. בנוסף, החליטה הדיינת כי על משרד הפנים לערב את חוליית הסחר בבני אדם במשטרת ישראל בכדי שזו תערוך תשאול לנערה. הרשות לא בצעה את שנדרשה.
בהחלטתה הלילית כתבה הדיינת: "יצוין כי לאור סתירות שעלו לכאורה מתשאול זה הורה בית הדין כי מסקנות המשיב (רשות האוכלוסין וההגירה; מ.א) מהתשאול יבחנו על ידי גורמי מקצוע ועל המשיב היה למסור תגובתו עד היום בשעה חמש או במועד מוסכם נדחה בשמונה בערב אך עד כתיבת שורות אלו, המשיב לא הגיש עדכון משלו. יחד עם זאת הודעת הסיוע המשפטי לבית הדין תומכת אף היא בנרטיב לו טענו העוררים למן הגעתם לישראל".
בזמן שהמסמכים עימם הגיעה יבגניה מתורגמים נוטריונית לעברית, שוחחנו עם סרגיי, מכר של המשפחה המתגורר בישראל, גם הוא חבר קהילת הכנסיה הנוצרית בקריית ים. הוא סיפר כי אימה של יבגניה אכן ניהלה בית יתומים: "היא אישה מאמינה מאוד ולאורך השנים אימצה ילדים רבים. אני מכיר את אחותה של יבגניה, היא מתגוררת במוסקבה. לפני כשנה היא סיפרה לי שדמיטריו מגיע לישראל והתייעצה היכן כדאי לו לחפש פה עבודה. אמרתי לה שאני גר באיזור הצפון והזמנתי אותו להיות חלק מהקהילה שלנו".
סרגיי העביר לידינו תמונות של הוריה של יבגניה מוקפים בילדים וטען שמדובר ביתומים שגידלו בביתם. בשתיים מהתמונות מופיעה הנערה שהגיעה עם דמיטריו ויבגניה לישראל כאשר ניכר לפי גילה בתמונות כי הן צולמו בהפרשי זמן משמעותיים.
מחוץ למתקן המתינה למשפחה מרינה מנצרת עילית. "דימה לא יכל לשבת פה בשקט ולהמשיך לעבוד כרגיל אחרי שהתחילה המלחמה בשעה שאיננו יודע מה קורה עם אשתו וילדיו", סיפרה, "אבל עכשיו לא רק המלחמה מפחידה, אלא גם מה שעושים למשפחה בישראל. למה כולאים אותם? למה חושדים בהם ככה? איך רשות ההגירה קבעו שאני המאהבת שלו? אני בת יותר משישים! איך אפשר לחשוב דבר כזה על אישה בגילי?". היא פרצה בבכי.
"לכל אדם יש חובה, אם ביכולתו לקחת אליו פליטים בזמן מלחמה ולי יש מקום עבורם. אני גרה בבית עם שלושה חדרי שינה וסלון, גר איתי רק בן אחד, חייל שחוזר אחת לשבועיים. איך אפשר לא לתת מקלט לאנשים שבאים ממקום שבו רוצחים, אונסים ובוזזים עכשיו? מקום קפוא שאין בו מים וחשמל יותר? הכל שבור עכשיו בעיר שלהם, למה מתייחסים אליהם ככה פה?".
עו"ד אלכס זרנופולסקי מסר הבוקר: "פסק הדין מהלילה שגוי. במקום להוקיע את התנהלותה של רשות ההגירה והאוכלוסין בחריפות ובנחישות, הדיינת נתנה פסק דין פרווה. אולי מפאת חוסר הזמן הדיינת לא נכנסה לעובי הקורה ולעמקם של ליקויים חמורים של משרד הפנים שנחשפו בתיק הזה. הטענות לגבי סחר בבני אדם נולדו מאפס רק כדי להצדיק את ההחלטה להרחיק את המשפחה מישראל, הרשות אף הפיצה שקרים בתקשורת על המשפחה והשחירה את שמה. היה פה ניסיון להפליל את בני הזוג ללא עוול בכפם. למרבה הצער, מניסיוננו, הרשות לא לומדת מטעויותיה. במצב כזה, בית הדין לעררים צריך לעמוד על המשמר ולהגן על זכויותיהם של הבאים בשערי ישראל, זכויות שהרשות פוגעת בהן פעם אחר פעם מבלי להניד עפעף".
את המשפחה ייצגו גם עורכות הדין שיר אשכנזי, נטלי שטוחין ויובל ענבר והמתמחה אור גלוטר, ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות' עם המבורגר עברון.
רשות האוכלוסין בחרה לא להתייחס בשלב זה לטענות שעלו נגדה מפסק הדין.