דיון חריג התקיים שלשום בקבוצת הטלגרם "חרמנים אורגינל", בת יותר מ-5,500 חברים, שבה מופצים תמונות וסרטונים מיניים של מאות נשים ישראליות בצירוף פרטים מזהים שלהן. את הדיון עוררה כתבה ששודרה במהדורת החדשות של כאן 11 בטלוויזיה על אלין רטר, שסרטונים אינטימיים שלה מגיל 15 מופצים כבר שלוש שנים בשלל פלטפורמות, ביניהן לפחות אחת לשבוע בקבוצה זו. בעקבות הכתבה התדיינו כמה מהמפיצים והצרכנים על משמעות מעשיהם.
"אתם רואים את הכתבה?" שאל המשתמש ח"צ, "אני רואה פורנו", ענה לו Casey Jones. "לא מבין איך מצטלמות ואחכ מתחרטות", ציין ח"צ והוסיף: "צריך אחריות אישית שלהן לא?" ומיד לאחר מכן, "לא שאנע (הטעות במקור; מ"א) מצדיק את מה שהולך כאן חחח טירוף". התשובה מהיוזר rt rt היתה "לא קשור אחי, הן שלחו לחבר וזה הופץ. הן לא שלחו לכל העולם. החבר כנראה הפיץ", "אז שיילכו לחבר", השיב Casey Jones, והוסיף: "החבר משתף בן אדם טוב".
אבל בימים אחרונים משהו קורה. קודם הגיעו הפמיניסטיות, בעקבותיהן תגיע התקשורת ואחריה אולי תגיע גם יחידת הסייבר של המשטרה, בעקבות תלונות שהוגשו. זוהי כנראה שעת הדמדומים של ערוץ הטלגרם הזה – שמדי יום בחודשים האחרונים שותפו בו עשרות ומאות תכנים מיניים, חלקם מקטגוריות פורנו חובבנים בשלל אתרי סקס וחלקו סרטונים ותמונות של נשים ישראליות אקראיות שהופקעו מרשותן ושותפו ברבים בצירוף צילומי מסך של פרופילים שלהן ברשתות החברתיות.
איך זה נראה? צילומי מסך של טלפונים באמצעות טלפון אחר, תיעוד מין קבוצתי עם בחורה שלא לגמרי בעניין של כל מה שקורה במהלכו, סרטונים של קטינות, צילומי מסך של הודעות וידיאו ותמונה בעירום מלא וחלקי שנשלחו לבנאדם אחד במסגרת סקסטינג והודלפו לכל דורשועוד אינספור דוגמאות ללעג וביזוי האוטונומיה והפרטיות של המוני נשים.
בקרוב ייאלצו ה"חרמנים" לארוז את גיבוי הקבצים שלהם ואת האובססיה שלהם למעקב ותיעוד אחר נשים ישראליות שניתן ליצור עימן קשר. לא תהיה להם ברירה אלא להקים לעצמם אצטלה סודית חדשה שממנה יוכלו לרדוף באנונימיות מוחלטת נשים ולבייש את מיניותן.
"שמעתי על זה לפני חודש בפעם ראשונה", מספרת ליאור בת ה-20 ממרכז הארץ שהחליטה להרים קול זעקה נגד קבוצות הטלגרם הללו בכלל ונגד תרבות האונס שמרחפת מעל הקיץ הנוכחי. היא וחברתה לין חברות בקבוצת פייסבוק סגורה של נערות ונשים בנות 17 עד 24 שמונה כ-20 אלף חברות, שבה נידונים שלל נושאים פמיניסטיים.
האופן שבו תיעוד מיני של נשים מוקלט או מופץ כלאחר יד והסלחנות החברתית כלפי הפרת פרטיותן ורצונן הובילו את ליאור ואת לין לארגן הפגנה ביום חמישי הבא בצומת עזריאלי. "התחלנו לדבר על זה בקבוצה ממש לפני כמה ימים", היא מספרת, "לאחר שבפעם ראשונה מישהי מאיתנו החליטה לחדור לשיטות האלה ולראות איך זה עובד. ידענו על מה שמתרחש, אבל פתאום קיבלנו צילומי מסך. עם יותר מ-5,000 גברים בכל קבוצה, כמויות של תמונות ופרטים אישיים של נשים ונערות הגענו למצב שכמעט כל אחת מאיתנו מכירה לפחות מישהי אחת שתמונות או סרטונים שלה הופצו. קראנו איך מדברים עלינו והזדעזענו".
"אנחנו יוצאות להפגין מתוך תחושה שאנחנו חייבות לעשות משהו", אומרת לין, "כשזה נוגע לגוף שלנו, למשטרה לא מספיק אכפת מהטלגרם. כאילו יש להם איזו לקות טכנולוגית. מדובר בעבירות פליליות על גבי עבירות פליליות. כמו בקפריסין, גם החבריה בקבוצות האלה הם ילדים טובים, חיילים או אבות לילדים. "בחרנו את השם 'לא סתם חפץ' להפגנה, כי התחושה היא שאנחנו לא בטוחות יותר בשום מקום", אומרת ליאור, " אני צריכה להחביא את עצמי? לסגור את כל הפרופילים ברשתות?"
כניסה לקבוצה – בתמורה לחומרים
הדרך לכמה מהקבוצות הללו בטלגרם עובדת כך: חיפוש של המילים "סטים אורגינל בוט" יוביל לערוץ המדובר, והכניסה אליו תכיר למבקרות והמבקרים את שתי הקבוצות "תותה ישראלית" ו"חרמנים אורגינל" שקיימות כדי לתחזק את הקבוצה השלישית והסגורה "עולם הסטים ?". בשתי הקבוצות הפתוחות ניתן לצפות בסרטונים ותמונות של בחורות ישראליות וכמובן שגם לחפשן ברשתות החברתיות בזכות הפרטים המזהים המצורפים.
הקבוצה השלישית מציעה כבר מאגר ממוין לפי שמות – המשתמש לוחץ על שם של אישה או נערה ומובל לכל החומרים שנאספו עליה. כדי להיות חלק מהממשק המופלא הזה עליו לתרום את ליטרת הפלילים שלו ולהפיץ באחת מהקבוצות הפתוחות תמונות או סרטונים של מישהי חדשה עם פרטים מזהים שניתנים לאימות. לעתים מפרגנים האדמינים שמאחורי הערוץ ומאפשרים את ההצטרפות תמורת תשלום בביטקוין ולפעמים כשאחד המשתמשים מעלה תמונה או סרטון אנונימיים של מישהי ואחד החברים בקבוצות הפתוחות מצליח לאמת את זהותה – הוא יקבל את השדרוג האקסקלוסיבי כאות הוקרה.
בתחילת דרכה של הקבוצה, מספרים המשתמשים הותיקים, עוד היו פותחים מדי פעם את הקבוצה הסגורה לכמה שעות לטובת הכלל – אבל למרבה הזוועה תמונות ממנו נגנבו והופצו בקבוצות אחרות בלי לכבד את רצון הבעלים ובלי לתת להם קרדיט. מאז הבוט סגור תמיד, אולי כדי שהאירוניה לא תקרוס לתוך עצמה.
"תנאי הכניסה לקבוצה הוא מטורף לחלוטין", אומרת לין, חיילת בת 20, ממארגנות ההפגנה ביום חמישי הבא, "זה אומר למצוא מישהי לצלם, או להשיג תמונות – מהמקלחות בצבא, ממתחת לחצאית, מחברים או לחשוף את מה ששלחו לך באופן פרטי. תמיד ידענו שמפיצים תמונות וסרטונים, ממש גדלנו על 'אל תשלחי כי זה יופץ', אבל לא עלה על דעתי שזה יכול להיות מאורגן כל כך. זה מאורגן בצורה יוצאת מהכלל".
מדובר בעבירות פליליות על גבי עבירות פליליות. כמו בקפריסין, גם החבריה בקבוצות האלה הם ילדים טובים, חיילים או אבות לילדים
החומרים המופצים אינם רק כאלה שאת שולחת מרצונך ופשוט עוברים ידיים, כפי שמציעה ליאור, "הם מדרבנים אחד את השני להוציא תמונות מבחורות כאילו זה לגיטימי", היא אומרת, "הם ממש מבקשים חומרים עלייך, דורשים וכותבים 'מי יכול להוציא ממנה תמונות'. בחורות יכולות לחשוב שהן סתם יוצאות לדייט, אבל בעצם מי שהן יוצאות איתו מוכן לעשות הכל כדי שיהיה לו חומר לשלוח בקבוצות. המטורף הוא שאנשים בקבוצות לא מכירים אחד את השני אבל חושבים שלהעביר בין החבר'ה' זה בסדר ויעשו הכל לשם כך".
באווירה הזאת של האונס הקבוצתי הויראלי, השיח הגלוי שהן נחשפו אליו אולי מכה את לין וליאור בתדהמה, אבל הנושא לא זר להן. "גב הגמל נשבר כבר מזמן", מציינת לין.
החוק היבש לא מרתיע
הפצת תמונות אינטימיות וסרטונים מיניים היא מעשה פלילי. התופעה נכנסה כהרחבה לחוק למניעת הטרדה מינית ומכונה "חוק הסרטונים". החוק שהועבר ב-2014 על ידי חברת הכנסת יפעת קריב קובע איסור פרסומם של תצלום, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום. החוק מכניס את העבירה תחת ההגדרה של הטרדה מינית שעונשה עד חמש שנות מאסר והמפיץ מוגדר עבריין מין. עם זאת, החוק טרם התנחל בלבבות ובאצבעות הקלות על הסמארטפון, כל שכן במערכת אכיפת החוק עצמה.
"הם לא מבינים מה הבעיה בהיותם חוליה בשרשרת ההפצה", אומרת יובל גולד שקיבלה צילומי מסך של תמונות וסרטונים שלה שמופצים באחת הקבוצות, "הם מסתכלים על הסרטון ואומרים שהבחורה שם היא זונה ולכן מותר להם. ההיגיון של היה משהו ואז הוא החריף אבל 'פה השבר?' כמו שרוני דניאל אמר, מקבל במה במיינסטרים, אז כלום לא מפתיע. מי שלוחץ על שיתוף חושב שהוא עושה משהו ממש בקטנה,אבל המישהי הזאת משלמת מחירים על השיתוף שלו. זה לא משנה אם היא מגדירה את התיעוד כטעות או שלמה לגמרי עם מה שהיה. היא עדיין יכולה לשלם מחיר".
"אחרי שנכנסתי בעצמי לקבוצה מצאתי שם עוד בנות שקרובות אליי", ממשיכה גולד, "הודעתי להן מה הולך שם ובעקבות מה שראיתי עלינו החלטתי להגיש תלונה במשטרה. קראתי די הרבה פוסטים של בחורות שהלכו להתלונן על מה שקורה עכשיו בטלגרם, הן אמרו שנאמר להן במשטרה שאין מה לעשות כי הטלגרם סודי.
"הם ממש מבקשים חומרים עלייך, דורשים וכותבים 'מי יכול להוציא ממנה תמונות'"
"במשטרה, ישבתי מול החוקר שעה בערך. שאלתי אותו מה אם לא היו מפרסמים אותי, מה היה קורה אם הייתי מגיעה סתם להתלונן על הקבוצות האלה בתור מי שנחשפה להן וראתה שם קטינות שאולי לא בהכרח יש להן הגב והביטחון לפנות לרשויות. החוקר סביר לי שרק הקורבן יכול להתלונן, גם במצב כזה".
עדן וקטור מבת ים, הגישה תלונה על הפצת תמונותיה בקבוצה אחרת כבר לפני שלושה חודשים, אך "עד היום לא היתה התקדמות בחקירה ולפני יומיים דיברתי עם שוטר שאמר שאיננו זוכר איפה שם את החומרים בתיק.
"אני מכירה עוד ארבע נשים שהגישו תלונה בעקבות פרסומים בקבוצה שהיתה פעילה לפני שלושה חודשים", מספרת וקטור, "כתבתי על כך בפייסבוק, אפילו תפסנו את מי שתיכנת את הבוט של הקבוצה וניהל אותה אבל לא הרבה קרה מאז. הוא אמנם ישב במעצר כמה ימים ואז השתחרר בתנאים מגבילים, אבל התמונות שלי עוד רצות בטלגרם ולקבוצה ההיא היו עוד שלושה מנהלים לפחות. הבנתי שהמשטרה לא תעשה כלום, אז דאגתי לצו הגנה לעצמי מפני הבחור. לכאורה, הוא לא יכול לפנות אליי בעצמו או באמצעות אחרים, אבל אין באמת דרך לאכוף את זה, אין ביכולתי לדעת אם הוא מי שכותב או לא, הכל שם נעשה דרך בוט".
מדי פעם אני הולכת למשטרה עם שמות ומספרי תעודת זהות של נשים שאני רואה בקבוצות השונות בטלגרם, השוטרים שואלים אותי למה הבחורה עצמה לא באה להתלונן, אני מסבירה להם שלא לכולן יש אמון במשטרה ונענית שאני לא יכולה להגיש תלונות בשמן של אחרות".
"בונא מה היא שולחת תמונות"
"הפעם הראשונה שבה נתקלתי בצילום והפצה היתה בכיתה ט'", אומרת ליאור, "יום אחד דיברתי עם ידיד קרוב שגר במרחק מאוד גדול ממני. הוא הבחין במישהי שהיתה ברקע וראה ברקע חברה שלי ואמר 'בונא מה זה, היא שולחת תמונות?'. בכלל לא ידעתי את זה עליה, היינו בסך הכל בנות 14 ורק אחרי שהוא אמר את מה שאמר הבנתי שאיימו עליה, שראו סרטונים שלה והבחורה הזאת ניסתה להתאבד כמה פעמים בעקבות כך".
וקטור מתארת חוויה לא פשוטה במשטרה שתהיה מוכרת למתלוננות רבות אחרות שנפגעו מינית. "אני מכירה את כל החוקרים בתחנה שהתלוננתי בה", היא מספרת, "אולי ככה זה נהוג אצלם, אבל זה קשה לספר את אותו סיפור שוב ושוב וכל פעם למישהו אחר. עברתי אונס בעבר והם יודעים זאת, הפצת התמונות ממילא מרגישה כמו אונס מנטאלי, אך הייתי צריכה לשחזר פעם אחר פעם.
"בחקירה הראשונה, אחד החוקרים דיבר אליי ממש לא יפה, התפרקתי שם וחוקר אחר נכנס לחדר והוציא אותי החוצה. הם לא מבינים כמה מאיתנו כבר עברו אונס ואז עוד שואלים 'אז למה העלית תמונות?' במקום לנסות לברר מי הפיץ אותן ועבר על החוק".
זאת ועוד, לטענתה של וקטור המשטרה לא מקשרת את תלונות הטלגרם שמוגשות בערים שונות לפרשה אחת שעומדים מאחוריה אותם אנשים, "קרה כבר שמישהי הגישה תלונה במשטרת כפר סבא, אבל לא ידעו שם על פרשת הטלגרם כי רובנו הגענו להתלונן בתחנת יפתח בתל אביב, וסגרו את התלונה שלה. נלחמנו שיפתחו את התיק מחדש ויצרפו אותו לשלנו", היא אומרת ומודה שלא ניתן לדעת כמה עוד תלונות כאלה היו במרכז הארץ.
"הם לא מבינים כמה מאיתנו כבר עברו אונס ואז עוד שואלים 'אז למה העלית תמונות?' במקום לנסות לברר מי הפיץ אותן ועבר על החוק"
"אם היו מפיצים תמונות של בר רפאלי או גל גדות היו סוגרים את הטלגרם, או לפחות מטפלים בתלונה באמת", סבורה וקטור, "יש למשטרה את האמצעים לברר מי מפעיל את הקבוצות האלה ומי נמצא שם, אנחנו לא מדברים פה על משפחת פשע קיברנטית – אלא על חבורה של ילדים מושתנים בני 20 מהקריות, אלופים במחשבים ככל שיהיו".
לצד הביקורת על התנהלות המשטרה וקטור סבורה כי הדרך היחידה למגר את הפצת הסרטונים והתמונות בטלגרם היא ללכת ולהתלונן בכל זאת. "חשוב שעוד נשים יבואו ויתלוננו, בסופו של דבר אנחנו מדינת חוק ואם יהיו 50 תלונות המשטרה כבר לא תוכל להתעלם מזה".
"יש למשטרה את האמצעים לברר מי מפעיל את הקבוצות האלה ומי נמצא שם, אנחנו לא מדברים פה על משפחת פשע קיברנטית"
שאלנו את משטרת ישראל האם ישנם נהלים מטעם יחידת להב 433, היכן שממוקמת יחידת הסייבר, לתחנות משטרה מקומיות לטיפול בתלונות שמוגשות בהן בנושאים של הפצת תמונות וסרטונים אינטימיים, במיוחד בטלגרם.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מכירה בפוטנציאל הנזק שעלול להיגרם לקורבן העבירה במקרים אלו, ולכן ככל שעולה חשד לביצוע עבירה פלילית, משטרת ישראל פועלת במישור המודיעיני, החקירתי והמבצעי, במטרה להפסיק את העבירה ולחשוף את מבצעיה תוך שיתוף פעולה עם הרשויות הרלוונטיות בארץ ובעולם."
טרור מיני: הטלגרם
הטרור המיני בטלגרם איבד מעצורים: סחר בתמונות אינטימיות ופריצה לחשבונות פרטיים
לאחר שבקיץ האחרון נסגרו כמה קבוצות טלגרם שהפיצו תמונות וסרטונים, מתברר שהיתה זו נסיגה זמנית בלבד. חוקרי הסייבר של המשטרה לא הביאו תוצאות – והקבוצות חזרו להטיל על נשים ונערות טרור מיני שרק הולך ומשתכלל
בקבוצות הטלגרם חגגו את שחרור הנערים מקפריסין: "מגיע לה שיימינג על מה שעשתה"
הסחורה החמה ביותר בקבוצות הטלגרם של גברים ישראלים, המתבססים על יחסי תן וקח של תמונות וסרטונים של נשים – היתה הסרטון מקפריסין, כולל הבטחות לנקמה בנערה הבריטית
תביא תמונה וסרטון של בחורה – כנס ל"חרמנים אורגינל" בטלגרם
עם יותר מ-5,000 גברים בכל קבוצה, כמויות של תמונות ופרטים אישיים של נערות שנסחרים בין החברים – קבוצות הטלגרם הפכו למוקד של עבירות פליליות וביוש נשים. "בחורות יכולות לחשוב שהן סתם יוצאות לדייט, אבל בעצם מי שהן יוצאות איתו יעשה הכל כדי שיהיה לו חומר לשלוח בקבוצות"