"יצאנו להפגין בעקבות ההסלמה בירושלים ובעזה, ולאחר שאזרח נרצח לילה לפני כן בלוד", מספר עלי, סטודנט בן 22 להנדסת תוכנה מאוניברסיטת בן גוריון. "בסיום ההפגנה, שהיתה מתואמת עם המשטרה, הגיעה קבוצה גדולה של סטודנטים עם דגלי ישראל שהתחילו לרדוף אחרינו".
"היתה החלפת מהלומות", מוסיף חוסאם, סטודנט לתעשיה וניהול. "החלטנו שצריך להחזיר את כולם למעונות לפני שהמצב יתדרדר. כיוונו את כולם לשם, ולפתע המשטרה עצרה אחד מאיתנו". בכניסה למעונות ציפה לסטודנטים עימות גם עם המאבטחים, שבתחילה לא רצו להכניס אותם למקום.
בהמשך, מצאו את עצמם עשרות סטודנטים נעולים עם רקטור האוניברסיטה במעונות במשך כחמש שעות, מחשש לביטחונם. בבוקר למחרת הם יצאו מהמעונות לבתיהם ברחבי הארץ באוטובוסים שארגנו המועצות המקומיות השונות, וכעת הם חוששים לחזור לבאר שבע.
ההפגנה מול אוניברסיטת בן גוריון היתה האירוע הבולט בשבוע של הפגנות ופעולות מחאה באוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ. בתחילת השבוע פתחו סטודנטים ערבים הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה בארץ בשביתה, והודיעו למרצים שהם מתכוונים להקדיש זמנם לפעולות מחאה.
בטכניון בחיפה, בקורס של המרצה חסן עבאסי, כתב בצ'אט הזום משתמש בשם Free Palestine: "ד"ר חסן, כבר שלחנו מייל לא לקיים הרצאות כאשר העם שלנו נתקף ע"י מדינת טרור". סטודנטים מביעים אף הם את מחאתם באמצעות התחברות לזום עם תמונה הנושאת את הכיתוב Free Sheikh Jarrah (שחררו את שייח ג'ראח) ואי השתתפות בשיעור.
"אנו רואות ורואים בשתיקתכם כתמיכה בכוחות שירו בנו אתמול בהפגנה, בכוחות שהכניסו מתנחלים עם נשק מזויין אל מולנו ובתוך ביתנו… לשם כך, בשבועות הקרובים, נעמוד יחד נגד הטרור הישראלי, לצד אנשינו בכל הערים הפלסטיניות, מהבוקר ועד הלילה ולא, לא נבוא לשמוע על יצירות של אמנים ואדריכלים ישראלים בטון רגוע ושליו".
מכתבים דומים נשלחו באוניברסיטאות ומכללות אחרות בארץ. מכתב התמיכה של מרצי בצלאל עורר סערה, אולם גם מרצי בית ברל הפיצו בקבוצות וואטסאפ של סטודנטים הצהרה על תמיכתם בסטודנטים הערבים: "אנו מבקשים להביע תמיכה בסטודנטים במדרשה המוחים על האלימות הקשה המופנית בימים האחרונים כלפי הציבור הערבי בירושלים. אנו מכבדים את את החלטת הסטודנטים מהציבור הערבי לקטוע את שגרת הלימודים, כדי להשמיע זעקה ולמחות בתוקף".
הכרזה על שביתת סטודנטים בבית ברל
נצורים במעונות
בהפגנה שהתרחשה ביום שלישי השבוע בבן גוריון השתתפו כ-50 סטודנטים ערבים. ספק אם כשיצאו אליה, שיערו בנפשם שחמישה מחבריהם, שחלקם כלל לא השתתפו בה אלא שהו במעונות, יפספסו בעקבותיה את עיד אל-פיטר כשישהו במעצר, או ימצאו עצמם נעולים בחברת הרקטור.
סטודנט בבצלאל: "ניסינו לאזן בין תמיכתנו באנשי השייח׳ ג׳ראח ולאירועים במסגד אל אקצא לבין הצורך שלנו בחינוך במוסד אקדמאי – אך זו היתה למשימה בלתי אפשרית"
הסטודנטים טוענים שהיתה אלימות חריגה מצד מאבטחי המוסד האקדמי, כוחות המשטרה ובעיקר מצד כ-100 סטודנטים ותושבי העיר שהפגינו נגדם. שמונה מהם נעצרו, כולם כחשודים בתקיפת שוטרים. שלושה סטודנטים שוחררו למחרת כשבבית המשפט התברר כי אין בידי המשטרה ראיות שקושרות אותם לאירועים במקום. ארבעה מהם עדיין נתונים במעצר, שניים מתוכם טוענים שכלל לא השתתפו בהפגנה אלא נעצרו על ידי שוטרים כשיצאו לבדוק על מה המהומה מחוץ למעונות. סטודנט אחד הועבר לחזקת השב"כ בגין אירוע הצתת רכב ממניע לאומני בצומת לקיה שהמשטרה מייחסת לו השתתפות בו, אולם לעורך דינו לא נודע מתי טוענים שההצתה אירעה.
"ארבעה מהמפגינים שנותרו בצומת ליד האוניברסיטה הותקפו על ידי כמה עשרות אנשים", מספר עלי. "חייגנו למשטרה, ושוטרי היס"מ שהגיעו למקום לא דיברו איתנו, אלא עצרו ארבעה מאיתנו. מפגיני הימין צעקו אלינו 'מוות לערבים' ו'שישרף לכם הכפר', דברים שפוגעים בלב שלנו. הם יידו אבנים אבל אותם המשטרה לא עצרה".
בין הסטודנטים הערבים למפגיני הימין התפתח עוד עימות, ושוטרים התחילו להפריד בין הניצים. לבסוף הגיעו הסטודנטים לפתח המעונות. כביש ועבודות רכבת הפרידו בינם לבין מפגיני הימין. מספרם של שוטרי היס"מ סביבם גדל.
"מפגיני הימין רצו לעברנו והתחילו לזרוק אבנים ובקבוקים", מספרת אודליה, עובדת פורום דו קיום בנגב שהצטרפה לסטודנטים הערבים. "לא ראינו אפילו מעצר אחד של מי מהמפגינים הימנים. השוטרים ניסו להגן על הסטודנטים הערבים, אבל עשו זאת תוך נסיון לדחוף אותם לתוך מבנה המעונות".
"אנשים התפרקו, בכו, היו בהלם", מתארת יובל, סטודנטית למדעי הרוח שהצטרפה לסטודנטים הפלסטינים מחוץ למעונות. "ראיתי את אחת המפגינות מציגה לשוטרים אבן שנזרקה עליה. השוטרים לא הגיבו".
"אחרי המעצרים, כשישבנו בכניסה למעונות הגיעו כמה חברי סגל וגם רקטור האוניברסיטה (פרופ' חיים היימס; מ.א) ומפקד תחנת המשטרה", אומר גווארה. "מפקד תחנת באר שבע אמר לנו שאם ננהג באלימות הוא ינהג כלפינו ביד קשה והלך. פתאום הבחנו שנכנסו בינינו שוטרים סמויים".
סטודנט מבן גוריון: "מפגיני הימין צעקו אלינו 'מוות לערבים' ו'שישרף לכם הכפר', דברים שפוגעים בלב שלנו. הם יידו אבנים אבל אותם המשטרה לא עצרה. עצרו ארבעה מאיתנו"
"מישהי מהמפגינות הראתה לאחד השוטרים אצבע משולשת והם איבדו את זה", מספרת יובל, "פתאום נזרק לעברנו רימון הלם". "הייתי במרחק קטן מלהיעצר", מספר חוסאם, "כשקראתי לאנשים להיכנס למעונות הגיע שוטר ופשוט התחיל להרביץ לי בגב. אמרתי לו שאני מנסה להרגיע את המצב. אם קצין ביטחון של האוניברסיטה לא היה מתערב לטובתי הייתי עצור". בשלב זה נעצר סטודנט אחר, שטען להגנתו כי קרא לנוכחים גם כן להכנס למעונות, אולם מעצרו הוארך בינתיים.
עשרות סטודנטים פלסטינים וכמה מחברי הסגל רצו למעונות והמאבטחים נעלו אותם בפנים מחשש לשלומם. במשך כחמש שעות הם היו נעולים שם. גם אחרי שיכלו לצאת אחרי השעה שמונה הם חששו להסתובב בחוץ.
"התחושה היתה שבגלל שהמשטרה לא יכולה להשתלט על כמאה אנשי ימין, היא כולאת כמה עשרות מאיתנו", אומר חוסאם "מי שרצה לחזור לביתו הוברח מהשער האחורי, על ידי מאבטחי האוניברסיטה. אני יצאתי משם אחרי שמונה בערב, המאבטח ליווה אותי לרכב שלי ואני לא יכול להגיד שהרגשתי בטוח".
איש סגל בכיר באוניברסיטה תיאר כי הגיע בשעות הלילה לביקור הזדהות עם הסטודנטים בחברת אנשי סגל אחרים, ומצא את הרקטור במקום. לדבריו, הרקטור דאג לארגן למפגינים סעודת איפטר.
"תוך כדי שהיינו נצורים במעונות התחלנו לקבל מחברים צילומים מקבוצות וואטסאפ ופייסבוק ימניות שקוראות לחפש ערבים ולהרביץ להם", מספר גווארה בדר, סטודנט להיסטוריה ופילוסופיה ונציג באגודת הסטודנטים. "אנשים חששו לצאת".
המשטרה לא פעלה בתיאום
ביום רביעי יצאו אוטובוסים מהמוסד האקדמי בבאר שבע לרחבי הארץ ועליהם סטודנטים ערבים שיצאו לחגוג את עיד אל-פיטר עם משפחותיהם. כעת הם מפחדים לחזור לעיר. "אנחנו דורשים מהאוניברסיטה להבטיח את שלומם ולנקוט כל צעד לשם כך", אומר גווארה.
בשעה שהסטודנטים עזבו את המעונות באוטובוסים שגויסו לשם כך בן לילה, הוציאה הנהלת האוניברסיטה מכתב הקורא להרגעת הרוחות: "האירועים לובו על ידי גורמים לא ידועים שאינם חברי קהילת האוניברסיטה, והם שדרדרו את ההפגנות לאלימות… לצערנו, כוחות המשטרה בשטח לא פעלו בתיאום עם מחלקת הביטחון באוניברסיטה ואני מצרים על כך… אנחנו מבקשים לנהוג באחריות, בכבוד הדדי ובשמירה על לכידות חברתית בזמן הפגנות, התבטאויות ברשתות החברתיות ובכלל".
"אנשי הימין, שמספרם היה גדול יותר משם הסטודנטים הערבים בהרבה, תקפו לא רק אותם, הם התנכלו לעוברי אורח בדואים באיזור", אומר עו"ד שחאדה אבן ברי, שמייצג ארבעה מעצורי ההפגנה, "אבל המשטרה בחרה לעצור את הסטודנטים הערבים. המשטרה פעלה באופן מוטה וזה היה ניכר גם בכתבי הבקשה למעצר שהוגשו בבית המשפט. בכולם צויין כי הסטודנטים פעלו ממניע גזעני, למרות שמימשו את זכותם למחות".
לטענת המשטרה, התרחש בזמן ההפגנה אירוע אחר, לא רחוק ממנה, שהביא להסלמה במצב. "בפעילות שוטרים באזור המחאה ברח' שדרות בן גוריון בבאר שבע הבחין אחד השוטרים בחשוד אשר עפ"י החשד מנסה לדקור אחר. אחד השוטרים ביצע ירי באוויר. החשוד ברח לתוך בית החולים סורוקה ובסיוע מאבטחי בית החולים סורוקה נעצר חשוד".
המפגינים לא הבחינו באירוע כזה, ועד כה לא אותר תיעוד אחר שלו.