ביום שני בצהריים, לאחר שסיים להפגין עם העובדים והעובדות הסוציאליים בכיכר הבימה בתל אביב, צעד דניאל (שם בדוי) ברחוב סמוך וניהל שיחת טלפון. לפתע שני גברים חסמו את דרכו והציגו לו תעודות שוטר.
"אמרתי להם שאני בשיחת עבודה, שאני עובד סוציאלי בתפקיד", מספר דניאל. "אחד מהם ענה לי 'אנחנו יודעים'. הם סימנו לי שאבוא איתם לחצר סמוכה, שם ביקשו שאציג להם תעודת זהות. הם שאלו אותי אם היא מזויפת, עניתי שכמובן שלא".
לדברי דניאל, כשהוציא את הטלפון הנייד שלו בכוונה לצלם את המתרחש, השוטרים כעסו. "אמרתי להם שזכותי להחזיק את הטלפון שלי ולשלוח הודעות", הוא אומר. "כתבתי לאריה אהרון, יו"ר המחוז של איגוד העובדים הסוציאליים שאני מעוכב על ידי המשטרה. אחד השוטרים הסתכל במסך הטלפון שלי כדי לראות מה אני כותב ולמי. לבסוף הוא לקח ממני את מספר הטלפון שלי. אחרי כמה דקות נאמר לי שאני חופשי ללכת לדרכי, וההתנכלות המשונה הזאת נגמרה".
זמן לא רב לאחר שדניאל יצר קשר עם אהרון, גם המשטרה יצרה איתו קשר. "מפקד המרחב הזמין אותי ועוד פעילה במחאה לתחנת לב תל אביב, לדבריו כדי לחתום על איזשהו טופס", אומר אהרון, שתיאם עם המשטרה את ההפגנה. "כשהגענו לתחנה התברר לי שרוצים לחקור אותנו באזהרה".
"אבל במהרה גילינו שהגורמים לא מתואמים ביניהם", הוא ממשיך. "החוקר בתחנה חשב שמספיק שאחד מאיתנו ייחקר. תואם שאגיע למחרת למסור עדות פתוחה לגבי ההפגנה".
חשד לשימוש באמצעי איכון
אהרון מספר שהאישור המשטרתי ניתן ל-300 מפגינים, ושבמשטרה כעסו שמספר המשתתפים היה גדול יותר ממה שתואם איתם. לדבריו הוא הוזהר שאם ההפגנות שיתאם בעתיד לא יעמדו בדרישות המשטרה, ייפתח נגדו תיק פלילי.
"לא היו דברים כאלה בעבר", אומר אהרון, שמגדיר את עצמו כפעיל חברתי למוד הפגנות ומחאות. "בשום הפגנה שלנו לא הגיעה כמעט פלוגה שלמה של כוחות יס"מ לעמוד מול עובדות סוציאליות עם משרוקיות. לא ראינו שתי פוסטות שמחכות לעצורים בהפגנות. זו התנהלות מאוד חמורה מצד המשטרה ונסיון הרתעה של בעלי תפקידים בכירים בהתארגנות העובדים הסוציאליים".
"בשום הפגנה שלנו לא הגיעה כמעט פלוגה שלמה של כוחות יס"מ לעמוד מול עובדות סוציאליות עם משרוקיות"
ההפגנה השבוע הסתיימה ללא אירועים חריגים. הפוסטות חזרו לתחנה ריקות כפי שבאו. ועדיין, באיגוד טוענים כי ישנם עובדים ועובדות שהודיעו כי לא יגיעו להפגנות הבאות מחשש להיעצר. "נראה שהמשטרה מכבידה הפעם את היד על עובדים סוציאליים באופן מכוון. מתייחסים אלינו כאל עבריינים", אומר אהרון.
ח"כ עופר כסיף מהרשימה המשותפת, אחד הנאומים בהפגנה, פנה לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה בעקבות המקרים הללו וכתב לו: "חקירה של מובילי מחאה חברתית הינה בלתי מתקבלת על הדעת. על אחת כמה וכמה כאשר המוחות הן מובילות מאבק חברתי כה חיוני בימי משבר הקורונה".
"באופן לא מפתיע אוחנה לא השיב", טוען כסיף. "עיכובים וחקירות של עובדים סוציאליים הם מהלכים בלתי מתקבלים על הדעת, המעידים כי מניעים פוליטיים משפיעים על עבודת המשטרה ואף מנחים אותה במקרים מסוימים. המחשבה כי במקרה זה אותר עובד סוציאלי לאחר ההפגנה אינה מניחה את הדעת ומעלה חששות כי אף נעשה שימוש בלתי חוקי באמצעי מעקב או איכון".
הבוקר המשיכו המחאות, כשמאות עובדות סוציאליות הפגינו במספר צמתים ברחבי הארץ וחסמו את הירידה לאיילון צפון. זאת ביומה השלישי של השביתה שמתקיימת על רקע קריסת שירותי הרווחה, תנאי העסקתן הירודים וסירוב משרד האוצר לנהל איתן משא ומתן. לא נרשמו אירועים מיוחדים במהלך ההפגנות.
העובדים והעובדות דורשים מהמדינה להשקיע בתוכנית חירום להצלת השירותים החברתיים, להקים מערך מוגנות במשרד הרווחה ולשפר מיד את שכרם. כמו כן, הם תובעים מהממשלה לנהל עמם משא ומתן בנוגע לרפורמה בתנאי העסקתם ולהחריג את השירותים החברתיים מכל קיצוץ רוחבי.
עד כה לא נמסרה תגובה מהמשטרה.