"אמ סליחה על ההפרעה בסופש אני פשוט קצת הרבה לא מרגישה הכי בטוח בעולם כרגע" (השגיאות במקור), כתבה טלי למלווה שלה מעמותת עלם בשבת בערב לפני כשלושה שבועות. טלי, צעירה בת 17 ללא עורף משפחתי, כתבה לו כי היא נוסעת עם אדם שלקח אותה טרמפ, והוא דורש ממנה מין ונוגע בה מתחת לשמלה בניגוד לרצונה.
עמית פרלסון, שמלווה אותה בחצי השנה האחרונה, יצר קשר עם המשטרה שאיכנה את הטלפון של טלי והגיעה לכניסה לקריית טבעון, שם הנסיעה היתה אמורה להסתיים. הנהג נעצר וטלי נלקחה לתחנת המשטרה זבולון בקריות כדי להגיש תלונה. אבל אחרי התגובה המהירה יחסית של המשטרה, הכל השתבש. כעת, כחודש אחרי, נראה כי התיק של טלי ייסגר. היא מסרבת להניח לכך לקרות.
בשבועות האחרונים פקדה טלי את תחנת המשטרה כמה פעמים, התעקשה לשוחח עם בכירים, התחננה שינהלו את החקירה באופן מקצועי יותר ואף הפגינה מחוץ לתחנה ובתוכה עם חברות. אבל הסיכויים לרעתה: לפי נתוני איגוד מרכזי הסיוע שפורסמו בחודש שעבר, 80 אחוז מכ-6,700 תיקים שנפתחו בגין עבירות מין ב-2019 נסגרו לאחר שהועברו לפרקליטות. 62 אחוז נגנזו עקב מחסור בראיות.
תני לי 200 שקל ואלך
"ניסיתי לתפוס טרמפ מנתניה לקריית טבעון", היא מספרת. "עצר לי רכב עם גבר שנראה כבן 40 שהציע להקפיץ אותי עד חדרה. סיפרתי לו שאני תלמידת תיכון, הוא סיפר שהוא נהג משאית. לפתע הוא הניח יד על הרגל שלי. הוא אמר שקוראים לו עדי ונתן לי את המספר שלו. רשמתי כדי שאוכל לאתר אותו אחר כך במידה שהמצב יחמיר".
"לאחר כרבע שעה של נסיעה סיפרתי לו שאני מתגוררת בדירת שותפים שאותה אני מממנת לבד, ושכל אחד משלושת המקומות שבהם אני עובדת סגור כעת. אני מניחה שאז הוא הבין שאפשר לנצל אותי. הוא הודיע שיסיע אותי עד לטבעון, אמר שיש לו כרטיס תדלוק מהעבודה ושהוא לא משלם על דלק. אמרתי לו שאין צורך. הוא התעקש".
הנהג המשיך בנסיעה ועצר לתדלק לפני חדרה, שם כתבה טלי לעמית את הודעת הטקסט. "בזמן הנסיעה משם כבר התחלתי לחשוש. הוא אמר שהוא רוצה שאוריד את התיק מהברכיים שלי ואשים אותו מאחורה, התעקשתי שלא. הוא לקח אותו בכוח ושם מאחורה. אמרתי לו שיוריד אותי, שאלך לחברים בחדרה. אז הוא שם את היד שלו על הרגל שלי שוב, עלה מאזור הברך והגיע מתחת לשמלה. הוא התחיל לאונן בזמן הנסיעה. נוגע בי, ובעצמו לסירוגין. ביקשתי שוב שיוריד אותי, הוא אמר שסיכמנו שנוסעים לטבעון.
"ליד אור עקיבא היתה פניה ימינה לתוך יער. הוא פנה ואמר 'שנעשה את זה שם ונגמור עם זה?' אמרתי לו שאני לא רוצה. הוא עלה בחזרה לכביש ואמר 'אבל את לא תלכי אחרי הטרמפ, נכון? את חייבת לי'. שתקתי והוא אמר 'את פשוט לא אוהבת את זה בטבע', והוסיף שנעשה את זה כשנגיע לטבעון.
"הוא אמר לי לכתוב לשותפים לדירה שלא יהיו בבית כשאגיע. אמרתי לו שאנסה לדבר איתם, וכתבתי לעמית. לא רציתי לצעוק או להתנגד יותר מדי כי חשבתי שעדיף שיחשוב שנשכב בטבעון מאשר שיבין שאני מתנגדת ויסטה לאנשהו במהלך הנסיעה".
בשלב הזה שוטרת יצרה קשר עם טלי בהודעה. "שלחו לי קישור להפעלת המיקום, אבל הוא לא עבד", סיפרה טלי. "הפעלתי את המיקום בלייב מול עמית שעדכן את המשטרה".
"כשהגענו לטבעון עשיתי כאילו אני מחפשת את המפתחות של הבית. אמרתי לנהג שאלך להפגנה שמתקיימת בצומת כדי לקחת מפתחות מהשותפה שלי. הוא אמר לי שאשאר באוטו ושאני חייבת לו, ודרש שאשאיר את התיק באוטו. משכתי ממנו את התיק וברחתי. נכנסתי לדראגסטור והתחבאתי מאחורי מדף.
"המוכר שאל אם אני בורחת ממישהו, סימנתי לו שכן עם הראש. היה לי קשה לנשום ואז הנהג התפרץ לדראגסטור. הוא התחיל להתלהם ולצעוק שאני חייבת לו, שאני צריכה לבוא איתו, שברחתי לו. בעל המקום ואדם נוסף שהיה שם דיברו איתו, והנהג כנראה אמר לו שאני חייבת לו כסף. הוא התקרב אליי, עשה תנועות מאיימות עם הידיים ואז פשוט אמר 'תני לי מאתיים שקל ואני הולך'".
פשע שהתרחש באוטו
בזמן הזה הגיעה המשטרה למקום ועצרה את הנהג. "לקחו אותי בניידת אחרת לתחנה", מספרת טלי. "במהלך הנסיעה השוטרים הבטיחו לי שיטפלו בו, שאין לי מה לדאוג, שהוא לא יצא מזה. אבל אחרי שנתתי עדות והחוקרת נתנה לי לחתום עליה, ראיתי שהיא השמיטה חלקים נרחבים וחשובים ממה שסיפרתי. היא חתכה את החלק שבו תיארתי שחששתי שיש לו סמים, ואת החלק שהוא אומר שיש לו כרטיס תדלוק חינם, מה שיכול לערער לפחות חלקית את הטענה שהוא רדף אחרי כי אני חייבת לו כסף על הנסיעה.
"החוקרת השמיטה בעדות שלי את החלק שאמרתי שיש לנהג כרטיס תדלוק חינם, מה שיכול לערער לפחות חלקית את הטענה שהוא רדף אחרי כי אני חייבת לו כסף"
"הייתי צריכה ממש להתעקש שהחוקרת תוסיף את הדברים הללו לעדות בדיעבד. סירבתי לצאת ממשרדה עד שהיא תעשה זאת. היא הוסיפה אותם בקצרה, אבל אני לא חושבת שהוא עומת עם הטענות האלה ולא חושבת שבוצע ברכבו חיפוש. ביקשתי מהחוקרת שיערך בינינו עימות. עד היום הוא לא נערך".
"נהוג לערוך עימות בתיקים של 'מילה נגד מילה'", אומרת איילת רזין-בית אור, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. "מטרת עימות היא להראות עד כמה חזקה הפגיעה, להמחיש את חוסר האונים של התוקף מול גרסת המתלוננת, להראות שהיא נשברת ובוכה – כל מה שיעיד על עוצמת האירוע.
"יש לעימות אפקט דרמטי על החקירה ובמקרה הנידון, מדובר בתיק 'טוב', משום שמדובר בשני זרים. נשמע לי בלתי סביר שלא יעשו בתיק כזה עימות, אלא אם המשטרה החליטה שמדובר בתיק כל כך חזק שממילא לא צריך אותו בו".
הנהג שוחרר עוד באותו הלילה מתחנת המשטרה לאחר שנחשד בביצוע מעשה מגונה. הוא הורחק מטבעון לחודש ונאסר עליו ליצור קשר עם טלי בזמן זה.
מילה מול מילה
"בדרך כלל אני מלווה נערות לחקירות כאלה במשטרה, אבל הפעם הייתי עד בעצמי", מספר פרלסון, מי שמלווה את טלי מטעם עמותת עלם בחצי השנה האחרונה, "טלי התמודדה עם המצב לבד, בלי הורים שצועקים, דורשים, מוודאים שהכל קורה ועומדים בקשר עם המשטרה והפרקליטות בהמשך. במצבים שבהם ההורים נמצאים בתמונה, התנהלות המשטרה והפרקליטות שונה".
"כמו בהרבה חקירות שראיתי – השוטרים היו נחמדים, נעימים ומלאי רצון טוב. אבל הם לא הצליחו להבין את האירוע ולבנות ממנו תיק הולם. במקרה הזה הם דיברו על חשד בעבירה של מעשה מגונה. איפה כל שאר הטענות של טלי? המשטרה מציגה אי הבנה של של מה שהתרחש, ומוותרת לעבריין בכך שהורידה את סף העבירה למינימום".
"כשהגעתי לתחנת המשטרה מצאתי אותה בתפקוד גבוה. היא לא היתה מחוברת באופן רגשי למתרחש, הדרך שלה לשלוט על מה שקרה לה היתה לדאוג שהמשטרה תעשה את עבודתה. בשיחות שלנו אחר כך עלו הפחדים שאיתם היא מתמודדת, כמו ללכת ברחוב, אחרי שראתה איך המשטרה משחררת בקלות ממעצר אנשים מסוכנים".
יומיים אחרי האירוע, ארגנה טלי הפגנה מחוץ לתחנת המשטרה על היחס למתלוננות בעבירות מין שאליה הגיעו כ-20 צעירים וצעירות. ולמחרת ההפגנה הלכה לתחנה כדי לדרוש תשובות מקצינת החקירות. "רציתי לשוחח עם קצינת החקירות, אולם אמרו לי שהיא לא פנויה לקבל אותי", היא מספרת. "אמרתי שאני לא הולכת עד שאני לא רואה אותה. אחרי שהתפנתה היא אמרה לי שלא אספו את צילומי מצלמות האבטחה ולא תשאלו את העדים שהיו בדרגסטור, והסבירה שזה משום שהפשע התרחש באוטו. ובאשר למה שאירע באוטו, מדובר במילה שלי מול המילה שלו.
"השוטרת הסבירה שלא אספו את צילומי מצלמות האבטחה ולא תשאלו את העדים משום שהפשע התרחש באוטו. ובאשר למה שאירע באוטו, מדובר במילה שלי מול המילה שלו"
"שאלתי מדוע הוא נחשד רק במעשה מגונה, ולא גם בחטיפה ואחזקה בניגוד לרצוני וקצינת החקירות של תחנת זבולון, שירן מנשה, ענתה 'הוא בסך הכל עשה לך טובה. את ביקשת לחדרה והוא לקח אותך לטבעון'".
טלי ביקשה שיגבו ממנה עדות שנייה, ולדבריה נאמר לה לשוב למחרת. אחרי שמסרה עדות, היא נכנסה למשרדו של הדר צור, הקצין התורן ששיחרר את הנהג לביתו בתנאים באותו לילה. "ביקשתי שיסביר לי למה הוא לא הביא בפני שופט מי שיכול להיות אנס פוטנציאלי", היא מספרת. לדבריה, צור אמר לה לצאת ממשרדו. היא הודיעה לו שלא תצא מהמשרד בלי לקבל תשובות. "צור אמר לשוטר שהיה בחדר להדליק את מצלמת הגוף ושניהם גררו אותי משם בכוח והשאירו אותי בחצר התחנה".
"לא יודע על מה הבלאגן"
במהלך הימים הבאים חזרה טלי עוד כמה פעמים לתחנת המשטרה. ביום חמישי שעבר היא ביקשה להיפגש עם מפקד תחנת המשטרה במסגרת דלת פתוחה שהוא מקיים מדי שבוע. אבל שוב טורטרה במשך שעות ואף זכתה לאיום במעצר מצד שוטרי התחנה עד שהצליחה להיכנס לפגישה.
"נתת לו מאתיים שקל בשביל שיסיע אותך?", שאל המפקד שהכיר את התיק. טלי סיפרה לו את גרסתה שוב. מפקד התחנה התפלא לשמוע שאת כל הדברים האלה אמרה בעדות. "כשהוא נגע לך ברגל, מה שהוא אומר זה שהוא ניסה להעביר הילוכים ובטעות נגע בך", אמר מפקד התחנה. טלי התעקשה שהוא נגע ברגלה ומתחת לשמלתה לא פעם אחת אלא כמה פעמים לאורך הנסיעה. מפקד התחנה שאל שוב בתמיהה האם ציינה זאת בעדותה.
"אני אומר לך כמפקד התחנה שהתיק בפרקליטות", סיכם, "אם יש פעולה שלא בוצעה כמו הסיור של המצלמות או תשאול העדים, זה יטופל מיידית. התיק ממשיך להתנהל". עם זאת, במהרה פנה להעמיד את טלי במקומה ואמר "הדברים שעשית לא מקובלים. לא באים לקצין ושואלים אותו למה שיחרר הביתה, לא באים למפקד התחנה. אבל אני רואה שאת נערה ואת במצוקה ואני מבטיח לך שלא יהיה שום דבר שצריך להתבצע ולא מתבצע".
"כשהוא נגע לך ברגל, מה שהוא אומר זה שהוא ניסה להעביר הילוכים ובטעות נגע בך", אמר מפקד התחנה
לאור הטפה זאת, השיבה טלי שאילו לא היתה עושה את כל הדברים הללו, לא היתה נגבית ממנה עדותה השניה ולא היו מבטיחים לה כי הראיות מהדראגסטור יאספו. "מה שאת מתארת זו הטרדה מינית. זו עבירה חמורה. המסכת שאת מתארת מעידה על משהו, בהיגיון שלי יש פה תכנון, אבל בית המשפט מסתכל רק על ראיות ולא על מחשבות", הוא אמר והוסיף, "אני רוצה להעביר מסר: את בחורה צעירה ושתזהרי מאוד בכל הנושא של טרמפים. אני בטוח שהיתה לך חוויה מאוד לא פשוטה".
מה יש לראות
לפני שבועיים ליווינו את טלי כשהיא ביקשה לבצע את הפעולה הפשוטה שהמשטרה לא ביצעה, והלכנו לדראגסטור לאסוף את הראיות ממצלמת האבטחה. בעל המקום זכר אותה ואת הסיטואציה. היא ביקשה לראות את המצלמות, אך הוא השיב מיד שהחומרים נמחקים תוך 48 שעות למרות שמצלמות אבטחה של בתי עסק לרוב שומרות מידע למשך שבועיים, ואף גער בה על בקשתה.
"מה יש לראות", שאל. "היה פה שוטר על אזרחי בזמן האירוע והוא פנה לנהג שאמר שאת חייבת לו כסף". טלי לא טרחה להגיד לו שהסרטון שלה מסתתרת בחרדה מאחורי מדף יכול היה לשמש הוכחה לכך שהוא פחדה שהנהג יפגע בה, ששפת גופו כשהתפרץ למקום יכולים להעיד על יותר מסכסוך כספי.
"אם איסוף מצלמות אבטחה ותשאול עדים לא נעשה, מדובר ברשלנות עצומה מצד המשטרה", אומרת רזין-בית אור, "איסוף מצלמות אבטחה הוא פעולת החקירה הבסיסית ביותר שצריך היה לעשות. בעל הדראגסטור והעד השני הם בעצם העדים הראשונים לאירוע מלבד המדריך.
"איסוף מצלמות אבטחה הוא פעולת החקירה הבסיסית ביותר שצריך היה לעשות. גביית עדויות היא א'-ב' בחקירה. התנהלות המשטרה היא אפילו לא רשלנית, היא זדונית"
"העד החשוב בתיק הוא הראשון ששמע מפי נפגע העבירה את הגרסה שלו. יש לעדותו ערך ראייתי חשוב מאוד. גביית עדויות כאלה היא א'-ב' בחקירה, בוודאי שבחקירה של עבירות מין בהן מדובר במילה מול מילה. התנהלות המשטרה פה היא אפילו לא רשלנית אלא זדונית".
בשלב זה בתיק עומדת גרסתה של טלי מול הגרסה של הנהג. בלי שנערך בין השניים עימות, בלי סרטון ממצלמת האבטחה שממילא נמחק, בלי שבוצע חיפוש ברכבו של הנהג, בלי שנעשתה פנייה לעדים. והיא בלי משפחה תומכת שתעמוד לצדה ממשיכה להיאבק למען הצדק שלה, לבד.
העברנו למרחב אשר במשטרה טענות רבות בנוגע לפעולות החקירה שלא בוצעו על ידי תחנת זבולון, כמו גם לגבי התבטאויות קצינת החקירות ומפקד תחנת המשטרה. למרות שחקירת המשטרה בעניין הסתיימה והתיק הועבר לפרקליטות נמסה לנו התגובה הבאה: "המשטרה פתחה בחקירה מיד עם קבלת התלונה במסגרתה המשטרה מבצעת מגוון פעולות במטרה להגיע לחקר האמת. משטרת ישראל תמשיך ותחקור את המקרה ביסודיות. מטבע הדברים לא נוכל לפרט מעבר לכך מחקירה מתנהלת".
תגובת הפרקליטות: "התיק הועבר לפרקליטות מחוז חיפה רק ביום 25.11.20 ונבחן בימים אלו. החקירה המשטרתית לא לוותה בשום שלב על ידי הפרקליטות, כך שלא נוכל להעביר התייחסות לפעולות שבוצעו על ידי משטרת ישראל. בכל מקרה, לאחר שהתיק ייבחן באופן מקצועי וענייני תתקבל בו החלטה. יש לציין, כי נפגעת העבירה פנתה באמצעות מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית לפרקליטות פעמיים בימים האחרונים, ועודכנה על ידי הפרקליטה שמרכזת את תחום נפגעי העבירה בדבר סטטוס הטיפול בתיק".
פנינו לנהג וביקשנו לשמוע את גרסתו לאירוע. הנה מה שהוא אמר לנו: "בגלל שביקשתי ממנה את הכסף שמגיע לי על כך שתדלקתי, היא האשימה אותי בדברים שלא עשיתי. אמרתי לה שהיא לא צריכה לעצור טרמפים, שתשלם לי את הסכום על תדלוק האוטו ואקח אותה עד הבית. היא הסכימה. לא היה ולא נברא שנגעתי או שהטרדתי. שום דבר.
"חיכיתי לה איפה שהיא גרה, בקריית טבעון, הגיעה המשטרה ואני מחכה לה לקחת את הכסף שלי, והיא עושה טלפונים, לא טלפונים. אני לא יודע על מה היא עושה את כל הבלאגן הזה. רק בגלל שביקשתי את ה-250-200 שקל שלי כי תדלקתי היא עשתה לי בלאגן כזה".
היא אומרת שביקשה שתוריד אותה בחדרה, ואתה אמרת שסיכמתם שנוסעים לטבעון.
"לא, אני אמרתי לה שאני הולך לתת מעטפה לחבר בחדרה ואני חוזר הביתה. אמרתי לה 'אם את רוצה, אקח אותך לקריית טבעון, אתדלק, תשלמי לי את הכסף'. כנראה שאין לה כסף, לא יודע. אם היא היתה אומרת לי שאין לה כסף הייתי עוזר לה. אין לי בעיה. אבל לבוא להאשים אותי בדברים כאלה? אני בחיים לא עשיתי. בחיים לא דיברתי עם בחורה. בחיים שלי. בחיים שלי לא דיברתי עם בחורה, אפילו בטלפון לא דיברתי עם בחורה".
אז למה נתת לה את מספר הטלפון שלך?
"לא צריך, לא צריך. אמרתי לה כשהיא עלתה איתי 'את נמצאת באיזור פה הרבה?' אמרה לי שכן. התחילה לבכות לי שאין לה כסף, שהיא לא עובדת. אמרתי לה 'אין לי בעיה, בכמה שקלים אני יכול לעזור לך. הנה הטלפון שלי, אם את צריכה עזרה תתקשרי אלי, אין בעיה'. בדברים טובים כאילו לעזור לה, לא בדברים רעים! אין דבר כזה שקורים דברים רעים! אין, אין. לא היה ולא נברא שהיה מילים לא במקום, חס וחלילה משהו לא במקום. לא היה. ומאז המקרה הזה אני שמתי מצלמות באוטו".
עוד שאלה…
"אני חייב ללכת לפגישה, אני לא יכול עכשיו".
ניתוק.