השבוע חשפנו את חוות הדעת של המכון לרפואה משפטית, בהקשר למותו של אמיר גדידיאן, מתמודד נפש ששוטרים אזקו אותו וישבו עליו בעודו זועק שאינו יכול לנשום. חוות הדעת קובעת כי מותו נגרם ככל הנראה מחנק ומציינת כי ייתכן קשר סיבתי בין התנהגות השוטרים למותו, וכי הנסיבות, שמתועדות בחלקן במצלמות הגוף של השוטרים, אכן עלולות היו לגרום למותו.
בעקבות חוות הדעת פנינו למשטרת ישראל, לברר האם השוטרים שהיו מעורבים באירוע עוד ממשיכים בתפקידם. ניסינו להבין האם החליטו מפקדיהם של השניים להרחיקם מתפקיד השטח, או לפחות ממפגש עם מתמודדי נפש כל עוד חקירת מח"ש בתיק מתנהלת.
משטרת ישראל השיבה כך: "מיד לאחר האירוע, נפתחה חקירה מקיפה ונרחבת במשטרת ישראל שהסתיימה זה מכבר וממצאיה הועברו לפרקליטות לעיון והחלטה כמקובל. במקביל הועברו חומרי החקירה לעיון המחלקה לחקירות שוטרים ועל כן, אנו מנועים מלהתייחס לטענות שהועלו עד לסיום הבדיקה".
אמנם משטרת ישראל טוענת כי חקירת מח"ש בפרשה מונעת מהם למסור לנו האם השוטרים עדיין מבצעים את תפקידם, אך אותה חקירת מח"ש לא הפריעה להם לחקור את האירוע עצמו.
אפשר היה להניח שמוות של אזרח בעת מעצר יגרום למח"ש להגדיר את השוטרים שביצעו את המעצר כחשודים, או לגבות מהם עדויות מיד לאחר האירוע, לפני שיוכלו לתאם גרסאות ולהשפיע על העדים – אבל במח"ש העדיפו לחכות לחוות דעת מקיפה בנוגע לסיבת מותו של גדידיאן, כדי לשלול אפשרויות שלפיהן נפטר בפתאומיות מבעיה לבבית או מחבלה שנגרמה מעילפון.
אפשר היה להניח שמוות של אזרח בעת מעצר יגרום למח"ש לגבות מהשוטרים עדויות, אבל הם העדיפו לחכות לחוות דעת של המכון לרפואה משפטית
חוות הדעת של המכון הפתולוגי, שהגיעה 14 חודשים אחרי מותו של גדידיאן, אכן שללה את כל זה, אולם בחודשים הארוכים הללו מח"ש בקושי ביצעה פעולות חקירה בתיק ונמנעה מניהולו – היא אפילו לא חקרה את השוטרים החשודים עד רגע זה. במקביל, משטרת ישראל דווקא הפגינה יוזמה גדולה.
במקום יחסי חוקר-נחקר בין מח"ש למשטרה, קיבלנו שיתוף פעולה הדוק בין שני הגופים, כשמהרגע הראשון נראה כי מח"ש מאשרת את עמדת המשטרה ופועלת להסתיר מידע ולטשטש את עקבות האחריות האפשרית של שוטרי תחנת שכונות בדרום תל אביב למותו של גדידיאן.
הנה מה שמח"ש צריכה לתת עליו את הדעת כדי להפסיק את טיוח הפרשה:
- האירוע החל כאשר רעייתו של גדידיאן הזעיקה את מד"א בשל מצבו הנפשי של בעלה. במקרים כאלו, מגיעה בנוהל משטרה כדי לאבטח את הפרמדיקים. הפרמדיקים התרשמו ממצבו הנפשי הקשה של גדידיאן ופנו לפסיכיאטר המחוזי, שהורה על אשפוזו בכפייה. הפרמדיקים והשוטרים המתינו עד להגעת "האחים המאשפזים", עובדי הפסיכיאטר המחוזי המוכשרים להתמודד עם מתמודדי נפש ברגעי המשבר הקשים ביותר, גם כשאלה נוקטים באלימות. גדידיאן היה נסער ביותר, כעולה מעדויות לאירוע. אלא שבשעה שיתר הנוכחים במקום נמנעו מהסלמת המצב, שני השוטרים החליטו לעצור את גדידיאן לאחר שזרק על אחד מהם סיגריה בוערת ודיבר אליו בחוצפה. כידוע, גדידיאן מת במהלך המעצר. "מדובר במעצר על פי דין בגין תקיפת שוטרים", מסרו במשטרה עם חשיפת האירוע.
מצופה ממח"ש לבדוק את שיקול דעתם של השוטרים שהחליטו לעצור מתמודד נפש בזמן שהוא בדרכו לאשפוז כפוי.
- באותה תגובת משטרה, מאפריל 2021, הוסבר גם כי גדידיאן "סירב לצאת מהמקום אליו פלש וסירב להתפנות לטיפול רפואי". זאת למרות שגדידיאן כלל לא פלש לבית בו נמצא. ההתקף הפסיכוטי שבו היה שרוי, הגיע לשיאו בשעה שהתפלל בבית הכנסת הסמוך, ואשתו לקחה אותו מיד לביתה של חברתה, תוך שהיא מזעיקה למקום את מגן דוד אדום. עמדתה הרשמית של המשטרה, גם לאחר האירוע, מצביעה על ניסיון לקעקע את גדידיאן המנוח באופן ציבורי.
עמדתה הרשמית של המשטרה, גם לאחר האירוע, מצביעה על ניסיון לקעקע את גדידיאן המנוח באופן ציבורי
- במהלך האירוע, אחד השוטרים הפיל את גדידיאן לרצפה באמצעות בעיטה לצלעות. בהמשך, התיישב עליו אחד השוטרים והשני אזק את ידיו ורגליו. גדידיאן צעק שאיננו נושם, עיניו התגלגלו, הוא איבד את הכרתו והפסיק להגיב. לאחר בדיקת דופק, דרשה פראדיקית של מד"א מהשוטרים לפתוח מיד את האזיקים, כדי שאפשר יהיה להפוך אותו על גבו ולבצע בו פעולות החייאה. אלא שהתברר שהמפתחות לאזיקים נותרו בניידת. כך איבדו אנשי הצוות הרפואי במקום זמן יקר מפז בביצוע החייאה.
מחובתה של מח"ש לבדוק האם השוטרים לא התרשלו כשלא נשאו עליהם את המפתחות.
- מקורבים למשפחה סיפרו כי לאחר האירוע, אחד השוטרים המעורבים הגיע לבית החולים ושוחח עם הרופאים במחלקת הטיפול הנמרץ. עורך דין שייצג את המשפחה בעבר, צדוק חוגי, פנה למח"ש בדרישה לזמן למתן עדות גם את צוות מחלקת טיפול נמרץ, מחשש כי השוטר ניסה להשפיע עליהם ולשבש חקירה אפשרית.
ככל הידוע ל"המקום", אנשי הרפואה מבית החולים מעולם לא זומנו למשרדי מח"ש.
- מלבד השוטרים והפרמדיקים שנכחו באירוע, היו עוד שישה עדי ראיה, בני משפחתו של גדידיאן ובני ביתה של השכנה. לאחר שמותו של גדידיאן נקבע בבית החולים, ניגשה אחת מעדות הראיה לתחנת המשטרה. היא היתה בסערת רגשות וביקשה להגיש תלונה נגד השוטרים המעורבים. חבריהם של השוטרים לתחנה גבו מעדת הראייה עדות מיד, במקום לומר לה כי על פי הנהלים תלונות על שוטרים מוגשות במחלקה לחקירת שוטרים ולא במשטרה.
חבריהם של השוטרים לתחנה גבו מעדת הראייה עדות, במקום לומר לה כי על פי הנהלים תלונות על שוטרים מוגשות במח"ש ולא במשטרה
- חוקרי תחנת שכונות אף הגדילו לעשות וחקרו באותו לילה עוד אחד מהעדים לאירוע. ביום שלמחרת חקרו את אלמנתו של גדידיאן, בשעה שהיא מתחבטת בשאלה האם להסכים לנתיחה שלאחר המוות. מח"ש לא ראו בגביית העדויות על ידי המשטרה שום דבר פסול, זאת למרות שתחנת שכונות יצרה מצב שבו אזרחים שמתגוררים בסמוך אליה ונתקלים בשוטריה מדי יום ונזקקים להגנתם – מעידים נגדם.
- לא היתה שום סיבה לחקירה של תחנת שכונות את האירוע, שכן גם אם גדידיאן זרק סיגריה בוערת על אחד השוטרים ודיבר אליו בחוצפה, אי אפשר להגיש כתב אישום בגין תקיפת שוטרים והעלבת עובד ציבור נגד אדם שמת זמן קצר לאחר מכן. מה כן יכול לקרות עם העדויות שהפכו לחומרי חקירה בחקירת מח"ש? תוכן העדויות יכול להגיע בקלות לידיהם של השוטרים שהיו מעורבים באירוע ולהשפיע על גרסתם, אם אי פעם ידרשו למסור אותה בפני מח"ש.
- מח"שלא הגדירה את השוטרים כחשודים בגרימת מוות. במקביל, מפקדיהם במשטרה בחרו לאפשר להם להמשיך באותו תפקיד, באותה תחנה, מול אותם תושבים.
- עדים לאירוע נקראו להעיד במשרדי מח"ש רק לאחר למעלה משבועיים. עורך דינה על האלמנה באותם ימים, צדוק חוגי, סיפר למקום הכי חם כי חוקר מח"ש הציג בפניה חלקים בלבד מסרטוני מצלמות הגוף ואמר לה כי השוטר ישב על פלג גופו התחתון של גדידיאן ולא נהג כלפיו באלימות.
- זמן קצר לאחר האירוע, הגיעו תוצאות נתיחת גופתו של גדידיאן למח"ש. מדובר היה בחומר חלקי ביותר, שאיננו שקול לחוות הדעת הסופית לגבי סיבת המוות שהגיעה רק למעלה משנה אחרי האירוע. למרות זאת, הממצאים החלקיים של הנתיחה הועברו לידי המשטרה.
- גם במהלך ההמתנה לחוות הדעת הסופית של המכון לרפואה משפטית באבו כביר, המשיכו גורמים משטרתיים לפנות לבני משפחתו של גדידיאן ולברר עימם פרטים אישיים אודותיו.
- גם כעת, לאחר שהמכון לרפואה משפטית הגיש את חוות הדעת הסופית בדבר נסיבות מותו של גדידיאן, מסרבים במח"ש ובמשטרת ישראל לידע את הציבור לגבי פעולות הננקטות בתיק או בעיסוקם הנוכחי של השוטרים מהאירוע.
תגובת מח"ש: לאחר שהוגשה תלונה במח"ש, הוחלט לפתוח בבדיקת החשדות שהועלו נגד השוטרים המעורבים. בדיקת אירוע מותו של המנוח הינה מעמיקה, עצמאית ובלתי תלויה. התיק מצוי בימים אלו בהשלמות חקירה ולא נוכל לפרט בשלב הזה מעבר לכך.