נתוני היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות שמתפרסמים היום מעידים על תמונה קשה בכל הקשור למצב האפליה והגזענות בישראל: שיטור היתר כלפי יוצאי ויוצאות אתיופיה בישראל נמשך ואף החריף, אפליה במתן שירותים ציבוריים ובמגזר העסקי מורגשת על ידי קבוצות אוכלוסיה שונות ותפישות גזעניות מוצאות ביטוי כלפי עובדים במקומות עבודה.
לפי דו"ח שפורסם הבוקר לקראת היום הבינלאומי למאבק בגזענות (21.3), מספר התלונות שהוגשו ליחידה במהלך 2019 – הוכפל. השנה הוגשו 497 תלונות הנוגעות לגזענות או אפליה, לעומת 2018, אז התקבלו ביחידה 230 תלונות כאלה. עם זאת, ייתכן שהעלייה במספר התלונות נובעת גם מהעלייה בשיח הציבורי אודות גזענות והקניית המודעות להתלונן ולפעול בעניין.
מובילים בשיעור התלונות הם יוצא
מובילים בשיעור התלונות הם יוצאי אתיופיה עם 37%. אחריהם נמצאים בני ובנות המגזר הערבי עם 26 אחוז מסך התלונות. חמישה אחוז הם חרדים, חמישה אחוזים הם יוצאים ברית המועצות לשעבר, שלושה אחוזים משתייכים לעדות המזרח, ושלושה אחוזים מהקהילה הגאה.
שליש מהתלונות שהתקבלו ביחידה ב-2019 נגעו להתבטאות גזענית, 30 אחוז מהן נגעו לאפליה במתן שירות, 13 אחוז לאפליה בתעסוקה, שמונה אחוזים עסקו במשטרה וגורמי אכיפה אחרים, שבעה אחוזים התייחסו לפרסום גזעני או סטריאוטיפי, ושלושה אחוזים מהתלונות התייחסו לתחום החינוך.
היחידה לתיאום המאבק בגזנות הוקמה במסגרת משרד המשפטים ב-2017. היא קולטת תלונות בגין גילויי גזענות ואפליה, מפנה אותן לטיפול גורמים ועוקבת אחר הטיפול. לפי הדו"ח הנוכחי, 45 תלונות שהוגשו השנה ליחידה בנושא אפליה במתן שירות ציבורי ו-14 מהן הבשילו לפתיחת הליכים משפטיים בשם הפונה נגד הגורם המפלה לכאורה.
עו"ד קובי אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים, אמר כי "העלייה המתמדת בהיקף התלונות ליחידה, מראה כי הציבור רואה חשיבות וצורך לפנות אלינו על מנת לקבל מענה באירועי גזענות ואפליה ממסדית"
קופת חולים מכבי ובית המכס
בין השאר, מופנים בדו"ח חיצים כלפי קופת חולים מכבי, לגביה התקבלו מספר תלונות במהלך 2019. במקרה אחד עובדת ממוצא ערבי שחובשת כיסוי ראש על רקע אמונתה הדתית נדרשה להסירו על ידי אחת הרופאות במרפאה, במקרה אחר ביתה של מטופלת מקהילת העבריים כונתה במסמך רפואי על ידי רופאה בכינוי הגנאי 'ניגר'.
עוד, מוזכרים בדו"ח מקרי גזענות ואפליה בשירות הציבורי שהתרחשו בבית מכס נהר הירדן – כשאחד העובדים שם אמר לעובד ממוצא אתיופי "חבל שלא ירו בכם, היו צריכים להוריד מכם עוד מאה" מספר ימים לאחר מותו של סולומון טקה. מקרה נוסף שפורסם הוא בקרית גת, שם שיבצה העירייה ילדים של יוצאים אתיופיה בגן נפרד והרבנות החליטה לחייב עובדי קייטרינג ממוצא אתיופי להוכיח את יהדותם.
בתחום מתן השירות, נמצא בדו"ח מועדון הפורום בבאר שבע לאחר שצעיר ערבי התלונן כי לא הוכנס למקום במשך שעתיים וטען שגם כניסתם של מבלים אחרים ממוצא ערבי ואתיופי נמנעה למקום במשך הזמן שהעביר מחוץ למועדון.
חרף המחאה הציבורית הרחבה שהתרחשה במהלך 2019 נגד הגזענות כלפי יוצאות ויותאי אתיופיה בישראל לאחר ששני צעירים בני העדה נורו למוות על ידי שוטרים במהלכה, מציעים הנתונים בדו"ח כי סוגיית שיטור היתר רק החריפה.
ב-2019, היה שיעור פתיחת התיקים לחשודים ממוצא אתיופי עדיין גבוה ביחס לשיעורם באוכלוסייה ועמד על 3.27% (כפול משיעורם באוכלוסייה, 1.7%). כמו כן, נרשמה עלייה בשיעור פתיחת תיקים בעבירות של תקיפת שוטר לבגירים ממוצא אתיופי – 10.87% מכלל התיקים שנפתחו לאוכלוסייה זו במהלך 2019 נפתחו בשל חשד לעבירה, לעומת 6.13% באוכלוסייה הכללית.