בשבועות האחרונים נראה כי משטרת מחוז ירושלים מתרחקת מעימות גלוי עם המפגינים. במקום מעצרים המוניים בכיכר או שימוש במכת"זיות, המפגשים האלימים בין בלשי המחוז ושוטריו לבין מפגינים מתרחשים בסמטאות חשוכות או בחניונים צדדיים.
כך, גם במוצאי שבת נרשמו התנכלויות מצד שוטרים למוחים, בין היתר מעצר של מפגינים שעשו את דרכם הביתה, אלימות קשה נגד מפגינים שניסו לתעד את פעילות השוטרים והכאת מפגין מחופש לתות.
חגי אלרון, בעל חברת ההובלות "השועל", נעצר על ידי בלשים שעקבו אחריו בדרכו הביתה. "במהלך הצעדה שיצאה מבלפור, בערך בשעה עשר, קיבלתי טלפון מהבייביסיטר שאמרה שהיא לא מסתדרת ושנחזור", סיפר אלרון אתמול, לאחר ששוחרר ממעצר. "אישתי ואני עזבנו את הצעדה ויצאנו לכיוון הבית. הלכנו כמה מאות מטרים בשכונת נחלאות, ולפני היציאה לרחוב בצלאל ניגשו אלינו שני שוטרים בלבוש אזרחי, הראו לי תעודות שוטר ואמרו לי שאני מעוכב על הפרת הסדר הציבורי".
אלרון נלקח לתחנת מוריה בעיר, שם נחקר ונטען נגדו שהוביל את הצעדה. "ארגנתי צעדות בעבר", הוא מודה, "אבל לא את זאת שהיתה אתמול. ייחסו לי קריאות שלא קראתי, והציגו לי סרטון שלי הולך בצעדה. אולי בלבלו ביני לבין מישהו אחר, אבל השורה התחתונה היא שעקבו אחרי כמעט עד הבית".
אתמול בבוקר הובאו אלרון ושני מפגינים נוספים לבית משפט השלום בעיר. לטענתו, הם הובלו אזוקים במסדרונות בית המשפט. נציג המשטרה בדיון, עו"ד שלומי בן דור חזר על הטענה כי אלרון היה ממובילי התהלוכה ואמר: "האינטרס של השוטרים לבדוק אותם". "אתה טוען שהוא סומן קודם?", שאלה עו"ד לאה צמל שייצגה את אלרון בדיון. "אנו לא מסמנים, אני טוען כי השוטרים הבחינו בו כראשי מובילי התהלוכה ולכן הוא נעצר", ענה נציג המשטרה.
המשטרה ביקשה להרחיק את אלרון מהמתחם לחודשיים ולאסור על השתתפותו "בהתקהלויות בלתי חוקיות" לשבועיים גם כן. שופט השלום אורן סילברמן הורה כי עליו להתרחק מרחק של 150 מטר מבית ראש הממשלה בשלושה השבועות הקרובים.
לעצור את התות
לאחר שחזרה הצעדה למתחם בלפור, לקראת אחת עשרה בלילה, כרזה המשטרה למפגינים שיפנו את הכביש. וכך היה. כמה עשרות מפגינים נותרו במקום כשהם יושבים על המדרכה, בהם דניאל פלנקר.
"פתאום הגיעו שלושה בלשים ואמרו לי שאני מעוכב", הוא טוען. "שאלתי אותם על מה והם לא השיבו, כרגיל. אנשים החלו להתאסף סביבי. הבלשים לקחו אותי הצידה ונהיה ברדק", הוא אומר ומתכוון לעשרות מפגינים שהתגודדו סביב הרכב האזרחי שאליו נלקח ודרשו מהבלשים להזדהות.
פלקנר שוחרר עוד באותו לילה מתחנת המשטרה. המשטרה ניסתה להרחיקו מבלפור לשבועיים ולאחר שלא הסכים לחתום על תנאים הורחק לשישה ימים בלבד. אולם ההתגודדות ההמונית סביב הבלשים בעת מעצרו בשטח הובילה למעצרם של שני מוחים נוספים.
"ראיתי שמכניסים בכוח את דניאל לתוך רכב אזרחי", מספר אלדר בלאו, שנוהג לפקוד את ההפגנות מחופש לתות כשהוא מנגן בדידג'רידו. "ניגשתי לאחד האנשים שדחפו אותו ושאלתי מיהו, ביקשתי שיציג לי תעודה. בינתיים, הרכב התחיל לנוע קדימה ואחורה כדי להדוף אנשים ועלה לי על הרגל".
לטענת בלאו, אחד הבלשים דחף אותו והוא נפל לרצפה. כלי הנגינה שלו התרסק ומשקפיו נשברו. הוא המשיך לשאול את הבלשים מיהם עד שהגיע רכב אזרחי נוסף למקום, והוא נדחף לתוכו.
בלאו מספר כי בתוך הרכב האזרחי הוכה בפניו. הוא ניסה להיאבק עם הבלשים עד שאחד מהם התיישב עליו, תוך שהוא מצמיד את ברכו לחזהו. "הרגשתי קלסטרופוביה, אולי היה שם גם התקף חרדה קטן. אמרתי לעצמי לנשום ולקבל את הסיטואציה. אבל חששתי. פחדתי שאולי הם בכלל לא שוטרים, והדבר הבא שהולך לקרות הוא שבתוך הרכב הם יפוצצו אותי כמו שצריך, ולא כמו שהיה עד עכשיו".
בלאו ניסה להיאבק עם הבלשים עד שאחד מהם התיישב עליו, תוך שהוא מצמיד את ברכו לחזהו. "הרגשתי קלסטרופוביה, אולי היה גם התקף חרדה קטן. פחדתי"
עוד הוא ממשיך לספר כי "הראש שלי נמעך על דלת הרכב, הרגליים שלי היו מחוץ לדלת השניה. היא לא נסגרה ומישהו ניסה לסגור אותה על הרגליים שלי. לדבריו, הוא הצליח לפתוח את אחת מדלתות הרכב ולזעוק לעזרה עד אשר הגיע בלש אחר וחנק אותו. "התעלפתי", הוא טוען. "כשהתעוררתי ישב עלי מישהו והייתי אזוק".
את הלילה בילה בחדר מעצר יחד שני עצורים נוספים. "הייתי אמור לקחת תרופה באותו מועד", הוא מספר, "השוטרים הבטיחו שיקחו אותי הביתה לגבעתיים לקחת אותה אבל זה לא קרה. בבית המשפט הואשמתי בתקיפת שוטרים, בבעיטות ובבוקס לפנים של שוטר".
שופט השלום אורן סילברמן קיבל את גרסת המשטרה לאירועים. "ישנן עדויות של לפחות שלושה שוטרים אל מול גרסתו", אמר לאחר עיון בדוחות סודיים של המשטרה שהוצגו לו בעת הדיון.
ניידת או לא ניידת
במקרה של המפגין השלישי שבילה את הלילה במעצר, טענה המשטרה כי הוא שבר את המגב של הניידת במכוון. המפגין טען כי הוא הוטח על הרכב בידי שוטרים ולכן המגב נשבר.
בדיון בבית המשפט טענה עו"ד צמל כי "הוא היה נתון לדחיפות והתנפלויות על ידי אנשים לא מוכרים", אחרי שדרש ממי שדחפו את פלנקר להזדהות. "לאחר מכן טענו כי שבר חלק מאוטו", טענה צמל, "אני לא יודעת אפילו איזה אוטו".
בן דור, נציג המשטרה סירב לומר אם מדובר בניידת או ברכב אזרחי המשמש בלשים, זאת למרות שפלנקר נראה נדחף על ידי הבלשים לרכב אזרחי לבן ושום ניידת משטרה לא נצפתה באיזור בו נעצר.
זה הדיאלוג שהתנהל בין צמל לנציג המשטרה בדיון בבית המשפט:
צמל: "האם המכונית הזו הייתה באמת ניידת?"
בן דור: "היא ניידת משטרה".
צמל: "איך היא נראית? מה הצבע שלה?"
בן דור: "זה ניידת משטרה ובולטת לעין".
צמל: "אני אומרת לך שזו מכונית לבנה מן השורה".
בן דור: "וגם אם אני אזרום עם השאלה של חברתי, וגם אם מדובר נגיד בניידת סמויה, לא שאני אומר את זה, עדיין זו סיבה לבוא לגרום נזק לרכב? התשובה היא לא, ולכן בן אדם כזה לא צריך להיות בירושלים".
צמל: "נכון שהיא לא נראית כמו ניידת?"
בן דור: "אני לא אמרתי את זה".
צמל: "אפשר להראות תמונה שלה לבית המשפט?"
בן דור: "לא".
גם במקרה הזה קיבל בית המשפט את גרסת המשטרה, והרחיק את המפגין לשלושה שבועות למרחק של 250 מטרים מכיכר פריז ואסר על השתתפותו ב"התקהלויות בלתי חוקיות".
מכות מאחורי מכונית
מלבד ארבעת העצורים , עוד שני מפגינים נעצרו בידי שוטרים סמויים. הם שוחררו עוד אותו הלילה מתחנת המשטרה כמו פלנקר, אחד מהם ללא תנאים מגבילים.
עמית כמעט נעצר, אולם התערבות מהירה של ח"כ מיקי חיימוביץ' מנעה זאת. בתום הצעדה חיכו לשבים בכיכר פריז עשרות שוטרים עם מסופים לחלוקת דוחות על אי עטיית מסכות. "ראיתי מישהו שאני מכיר ואמרתי לו שלום", מתאר עמית. "משכתי את המסכה מתחת לפי כדי שיזהה אותי".
באותו רגע נעמד מולו שוטר שואל לשמו. "באיזה עילה אתה שואל, אמרתי והוא לא ענה, לא הסתכל לכיווני ועסק במשהו במסוף", אומר עמית. "המשכתי לדרכי וחשבתי שחמקתי מדוח".
"כעבור דקה קפץ עליי שוטר מאחור ותפס את ידי בכוח, שוטרים נוספים הצטרפו אליו ואחזו בי. אמרתי להם שאני לא מתנגד ורק רוצה לצלם את המתרחש. שלפתי את הסלולרי מהכיס, והשוטרים ניסו לחטוף לי אותו. הם דחפו והובילו אותי בכוח לחניון של הבניין מול כיכר פריז.
"מישהי שצילמה אותם מובילים אותי לחניון שאלה לשמי. צעקתי אותו. זה היה אבסורד שעוצרים אותי כי אינני מזדהה בשעה שאני צועק את שמי בקולי קולות. זה הרגיש כאילו הם פורקים עלי אגרסיות שהצטברו במהלך ההפגנה".
"זה היה אבסורד שעוצרים אותי כי אני לא מזדהה, בשעה שאני צועק את שמי בקולי קולות. זה הרגיש כאילו הם פורקים עלי אגרסיות"
"נלקחתי לתוך החניון שמשמש את המשטרה בהפגנות וסגור לאזרחים. השוטרים שוב שאלו לשמי והבהרתי שאני רוצה להמשיך לצלם. כששלפתי את הטלפון פעם נוספת, המצב הידרדר: כמה שוטרים אחזו בי בכח, ונגררתי אל מאחורי מכונית, מקום נסתר מעין המפגינים. זעקתי לעזרה.
"מצאתי עצמי מאחורי רכב בחניון, מסביבי עמדו בערך שישה שוטרים. שוטר שעמד מאחורי עיקם את זרועי, שוטר שעמד מלפני עיקם את ידי השניה. שוטר נוסף בעט בי מהצד כל הזמן. התחלתי לצעוק שהשוטרים מרביצים לי, כדי שאם לא רואים מה קורה לי, לפחות שזה יישמע.
"למקום הגיע קצין והרגיע את השוטרים ואותי. אמר לי לנשום עמוק, אמר להם לעזוב אותי. הוא ביקש ממני להושיט לו את הידיים ואזק אותי בלי שהתנגדתי. השוטרים הובילו אותי לחניון התחתון ובחזרה למעלה.
"התנתקתי מהמתרחש. הייתי כנוע לחלוטין. הרגשתי שמזלזלים במצב שלי: שוטרת אחת זרקה לי שהיא מאחלת לי בריאות נפשית, שוטר אמר שמגיע לי אוסקר על המשחק, ושוטר אחר שאל במלוא הרצינות אם מישהו משלם לי על זה. אף אחד לא העלה בדעתו שאני אזרח מבוהל ולחוץ שחווה סיטואציה קשה שהתחילה משום מקום.
"הרגשתי שמזלזלים במצב שלי. אף אחד לא העלה בדעתו שאני אזרח מבוהל ולחוץ שחווה סיטואציה קשה שהתחילה משום מקום"
"פתאום מיקי חיימוביץ' הגיעה למקום והודיעו לי שאני משוחרר, שאקבל דוח בדואר. הלכתי איתה לכיכר, סיפרתי לה מה קרה – ופרצתי בבכי".
ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בעוד ניסיון פסול להכפיש ולהטיל דופי בפעילותם של השוטרים כחוק, זאת במקום לגנות את התנהגותו הפסולה מי שמפר אותו. במהלך המחאה החלו מאות מפגינים בתהלוכה בלתי חוקית ברחובות העיר, הפרו את הסדר הציבורי, חסמו כבישים וגרמו רעש חריג בניגוד לחוק ולכן בוצעה פעילות אכיפה במקום באמצעות כוחות גלויים וסמויים.
"חשוד אחד (חגי), נעצר לחקירה בחשד להתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור, לאחר שזוהה על ידי השוטרים כמי שלקח פעיל בהובלת התהלוכה הבלתי חוקית. בהמשך הובא בפני בית המשפט שנעתר לבקשת המשטרה לשחררו בתנאים מגבילים, תוך שמציין השופט בהחלטתו "יש דרך שבה ניתן לנהל את המחאה ויש דרך שחוצה את המותר".
"חשוד אחר (אלדר) נעצר לחקירה לאחר שהפר את הסדר הציבורי ותקף שוטר. במהלך חקירתו הוצע לפנותו לקבלת טיפול רפואי אך הוא סירב לכך. בהמשך הובא בפני בית המשפט שנעתר לבקשת המשטרה ושחרר אותו בתנאים מגבילים וקבע כי נוכח העדויות והראיות באירוע אין מקום לשחרורו ללא תנאי. באשר לטענותיו הרי שאין לו אלא להלין על עצמו והתנהלותו הפסולה כשבחר לתקוף שוטר ולקחת חלק בתהלוכה בלתי חוקית מיוזמתו. נמשיך לאפשר את חופש המחאה לכל אדם כחוק, אולם לא נאפשר תקיפת שוטרים והפרת הסדר הציבורי בניגוד לחוק".