בית המשפט המחוזי בירושלים ביטל הבוקר את תנאי שחרורם של שני מפגינים, זיו ברטפלד ונירון מזרחי, שכללו הרחקה למשך 15 ימים מבית ראש הממשלה בירושלים ואיסור יצירת קשר אחד עם השני למשך 30 יום. השניים נעצרו ביום שבת שעבר במסגרת "מעצרי מנע", בעת שהמשטרה ארבה בבית הכרם לאוטובוסים שהיו בדרכם להפגין בבלפור.
שופט המחוזי אילן סלע ביקר בחריפות את החלטת המשטרה לעצור את השניים, וכתב בהחלטתו כי "כאשר מדובר בעצירת אזרחים הנוסעים להפגין, כשהם נמצאים בריחוק מהמקום, באוטובוסים המובילים אותם להפגנה – המעצר צריך להיעשות רק כאשר יש חשש ממשי לפגיעה חמורה בסדר הציבורי או לפגיעה חמורה בשלום הציבור ובטחונו. אינני סבור כי החשש הגיע לרף שכזה ואף קרוב לו". הוא הוסיף כי "הניסיון לתלות את הפגיעה בשלום הציבור באמירות דוגמת 'הטלת מצור על בלפור' אינה במקומה".
באותה שבת קיימו פעילי מחאת בלפור בפעם השמינית פעולה בשם 'המצור על בלפור' במסגרתה מגיעים פעילי המחאה לבית ראש הממשלה ומפגינים בפתח כל שלושת הכניסות אליו או חלקן. לטענת המשטרה, המעצרים בוצעו משום שההפגנה תוכננה להתקיים בין שתיים לארבע ולהפריע את מנוחת התושבים במקום.
ברטפלד ומזרחי נעצרו בשבת, ה-24 לאפריל, והובאו בפני שופטת השלום עדי בר טל למחרת. השופטת אישרה את שחרורם כאמור בתנאי הרחקה למשך 15 ימים מבית ראש הממשלה ואיסור יצירת קשר אחד עם השני למשך 30 ימים. בדיון הצדיקה השופטת בר טל את העובדה כי המפגינים ברטפלד ומזרחי נעצרו קודם להפגנה. "אני סבורה כי היתה הצדקה להחלטת הקצין באשר למעצרם, המעצר הינו מעצר מניעתי", אמרה.
השופט סלע: "המעצר צריך להיעשות רק כאשר יש חשש ממשי לפגיעה חמורה בסדר הציבורי. אינני סבור כי החשש הגיע לרף שכזה ואף קרוב לו"
עוד הוסיפה השופטת לא לפרוטוקול כי אילו המשטרה לא היתה מבקשת את שחרורם בתנאים, היא היתה מאריכה את מעצרם. "הם נעצרו בעת שירדו מאוטובוס שהסיע מפגינים. לא מדובר באוטובוס תמים שהסיע מטיילים, אלא בפעילות מתוכננת היטב של פעילים שהגיעו להפגין״
בדיון בערעור על החלטת שופטת השלום בר-טל שהתקיים אתמול במחוזי, המשיך נציג המשטרה, רפ"ק ליאור בן שלום לטעון כי גם מי שהיו באוטובוס בדרכם להפגנה היו הלכה למעשה בתוך התקהלות בלתי חוקית. כך תיאר את התארגנות המפגינים בדיון אתמול: "היתה תוכנית מאורגנת היטב עם הסוואה, מידור וארבעה אוטובוסים שהתארגנו בין שתי נקודות בירושלים. נקודה אחת הייתה באיזור מלחה, אותה המשטרה לא הצליחה לעצור ונקודה שנייה הייתה בבית הכרם, אותה הצליחה המשטרה לאתר. הם יצאו מבית הכרם לכיוון בלפור, ועצרו אותם מיד ביציאה מבית הכרם".
גם בעת המעצרים בשטח הרגישו ברטפלד ואוחנה כי סומנו מראש על ידי המשטרה. "איך שהאוטובוס יצא מהחניון של המתנ"ס בבית הכרם הגיעו אופנועי יס"מ ומנעו את את המשך הנסיעה", מתאר זיו ברטפלד שהיה על אחד משני האוטובוסים. "כשנוסעים אחרים ואני ירדנו מהאוטובוס ניגשו אליי שלושה בלשים, אחד מהם פנה אליי בשמי הפרטי וביקש ממני לבוא איתם. בחקירה אמרו לי שנעצרתי משום שהייתי בדרך לעשות הפגנה, להפר את הסדר הציבורי ולהפריע לאנשים בשעות המנוחה, בין שתיים לארבע".
השופטת בר טל: "לא מדובר באוטובוס תמים שהסיע מטיילים, אלא בפעילות מתוכננת היטב של פעילים שהגיעו להפגין"
במקביל לברטפלד, ירד הפעיל נירון מזרחי מהאוטובוס השני. "מפקד תחנת מבשרת ציון, דקר אשל, ניגש ישירות אליי, הניח לי יד על הכתף ואמר לי 'אתה בא איתי'", סיפר מזרחי למקום הכי חם לאחר מעצרו בשבוע שעבר. "בנוסף, ראיתי בשטח את רפ"ק ליאור בן שלום, ראש לשכת החקירות בתחנת מוריה".
במהלך הדיון אתמול חשף רפ"ק בן שלום כי ישנה סבירות גבוהה שהמשטרה תגיש נגדם כתב אישום בגין סעיף של "ניסיון להתקהלות בלתי חוקית".
"אבא שלך כותב יפה"
בשעה שהמחוזי בירושלים ביטל את ההרחקה מהעיר ואיסור יצירת הקשר זה עם זה שהוטלו של ברטפלד ומזרחי על ידי שופטת השלום, הוא הותיר על כנו את אותם תנאים שהושתו על המפגין דניאל אוחנה שנעצר גם הוא באותו יום שבת. האוטובוס שבו נסע אוחנה הצליח להגיע לבית ראש הממשלה, והוא נעצר על ידי מפקד תחנת מוריה דקות ספורות לאחר שירד ממנו.
"הייתי עם מגפון ביד וכרזתי", מספר אוחנה, "זה היה ממש שתי דקות לתוך תחילת ההפגנה כשמפקד תחנת מוריה, נצ"מ קובי יעקובי, ניגש אלי אישית, ניסה לקחת לי את המגאפון וכשחיבקתי אותו אמר לי 'אתה עצור" ולקח אותי אל מעבר לוילון השחור".
זו לא הפעם הראשונה שאוחנה נעצר על ידי יעקובי. לטענתו, בעת מעצר לפני כחודשיים לחש לו יעקובי לאחר שהודיע לו כי הוא עצור "תמסור לאבא שלך שהוא כותב יפה" ( אביו של דניאל, פרופ' דוד אוחנה, כותב ב'הארץ' ופרסם בחודשים האחרונים מספר טורי דעה ביקורתיים כלפי המשטרה במסגרת המחאה; מ.א).
"מאחורי הוילון השחור ראיתי שוטרי יס"מ שפשוט הרביצו למפגין ומפגינה אחרת שעוכבו. יעקובי פנה לשוטרים שהיו במקום ואמר להם 'זה ראש הכנופיה' וביקש מהם להכניס אותי לניידת לקחת אותי לתחנה. נחקרתי במשך שעתיים. נשאלתי שאלות רבות על ההתארגנות שלנו, על חוסר הרצון שלנו לשתף פעולה עם המשטרה ועל האם היתה לי כוונה לפגוע בראש הממשלה או במעון בבלפור".
"מאחורי הוילון השחור ראיתי שוטרי יס"מ שפשוט הרביצו למפגין ומפגינה אחרת שעוכבו. יעקובי פנה לשוטרים שהיו במקום ואמר להם 'זה ראש הכנופיה"
באשר לאוחנה קבע שופט המחוזי אילן סלע "השתכנעתי כי קיים חשד סביר כי אוחנה פעל כמארגן בהפגנות, גם כאלה שאינן עולות בקנה אחד עם הנחיות המשטרה ואלה שנקבעו בפסיקת בית המשפט העליון".
השלושה בילו את הלילה במגרש הרוסים וטוענים גם להתנכלות מצד סוהרים במקום. בעקבות פניה של עו"ד גונן בן יצחק פתח שירות בתי הסוהר בבדיקה לגבי טענות השלושה כי הסוהרים אזקו אותם בצורה כואבת וכינו אותם "עוכרי ישראל" לאורך הלילה ואף הטיחו בהם כי הם מקבלים כספים מ"הפדופיל אהוד ברק".