במוצאי שבת נעצר שי שדה על ידי בלשים ליד בית משפט השלום בתל אביב. זה קרה דקות ספורות לאחר שהצביע על ארבעה אנשים שהלכו לצידו באחת מצעדות המחאה בעיר, והודיע לסובבים כי אלה שוטרים סמויים שמלווים אותו לאורך הערב. הם הקיפו אותו והובילו אותו לרכב אזרחי אפור. "זה מעצר שני בשבוע וחצי", הוא מספר. במעצרו הקודם, טוען שדה, הראה לו החוקר סרטונים מצעדת המחאה, ולאחריהם תיעוד נוסף, בו שדה נראה יושב בבית קפה ואוכל בחברת זוגתו לפני תחילת ההפגנה. לדבריו, החוקר לא השיב לשאלותיו לגבי על ידי מי ומדוע צולם באותו רגע.
"החוקר רצה לתפוס לי את הטלפון", מספר שדה, "אבל אחד הבלשים שעצר אותי אמר לו שאין צורך כי ביום חמישי נתפסו טלפונים. נחקרתי בחשד להתקהלות אסורה והתנהגות שעלולה לסכן את שלום הציבור. הורחקתי מתל אביב לשבועיים. מכתב התנאים המגבילים היה מוכן עוד לפני שנחקרתי, כלומר ללא קשר למה שאמרתי בחקירה. ראיתי אותו מונח על שולחנו של החוקר", הוא טוען.
שדה, 26, מבאר שבע שעבד בטרם ימי הקורונה בענף המסעדנות הוא אחד מארבעה מוחים שנעצרו במוצאי שבת האחרונה בידי שוטרים סמויים, בתוך ההפגנה או מחוצה לה, ונחקרו בימ"ר תל אביב. הימ"ר, היחידה המרכזית, היא יחידת עילית שקיימת בכל מחוז, העוסקת בחקר פשיעה חמורה, ולרוב בפשע מאורגן. לאור המעצרים האחרונים נראה שהיחידה החלה לתגבר את שוטרי התחנות האזוריות בהפגנות, ולהשתמש במשאביה כנגד אקטיביסטים.
באותו ליל שבת חוקר היחידה המרכזית הטיח בעצורה שנחשדה בהשחתת רכב משטרה אזרחי לאחר שריססה עליו קווים, שהיא חברה בארגון פשע, והאשים אותה שריססה צלב קרס. שי שדה, שמכוון את הצעדות בחלק מההפגנות, נשאל, לדבריו, מדוע הוביל את ההפגנה ומה הוא מקבל בתמורה.
"בימי שגרה הימ"ר חוקר משפחות פשע ומנסה להביא לדין סוחרי סמים, נשק, סוחרים בבני אדם", אומרת עורכת הדין גבי לסקי שייצגה את ארבעת העצורים מליל שבת, "ופתאום הם חוקרים אנשים בחשד להפרעה לסדר הציבורי ועל השחתת רכוש. חלק מהמוחים נעצרו גם על ידי שוטרי הימ"ר ולא על ידי שוטרים אחרים, יכול להיות שהשוטרים הללו הוצמדו לחלקם מראש".
נכנסתי לחניון וקפצו עלי
עם תחילתו של הסגר השני הקשיחה המשטרה את יחסה להפגנות. לצד אכיפת הגבלות המחאה החדשות, החלה המשטרה במדיניות הקטלינג ובחלוקת דוחות על אי עטיית מסכה ואי שמירת מרחק. במקביל, גם המעצרים והחקירות עלו מדרגה, והצירוף של מעצר בידי סמויים וחקירה בימ"ר הפך נפוץ יותר.
בזמן ששדה נעצר בהפגנה ליד בית המשפט, סמוך לגן העיר, הרחק מההפגנה שהתקיימה בשעות אלה, ארבו סמויים לאקטיביסט יגאל רמבם. זו היתה הפעם השלישית שבה נעצר בשמונה ימים, בכל אחת מהם נעצר על ידי שוטרים סמויים ונלקח לחקירה בימ"ר תל אביב. "קפצתי להפגנה לזמן לא רב, אבל בכל רגע נתון נצמדו אלי ארבעה בלשים וצילמו אותי. קצת אחרי הניסיון של המשטרה לחסום את המפגינים על רחוב ארלוזורוב החלטתי לחזור הביתה. היה לי מאוד לא נוח עם המעקב לאורך ההפגנה. הגעתי לחניון גן העיר, הייתי רחוק מאוד מההפגנה, ושם קפצו עלי בלשי הימ"ר".
בסרטון שמתעד את האירוע נראה רמבם שואל לאן הוא נלקח, ואחד הבלשים עונה לו שליחידה המרכזית. רמבם שואל את הבלשים האם הם מהימ"ר ואחד משיב בחיוב.
במעצר הראשון מהשלושה, נעצר רמבם בפלורנטין בחשד להפרת מגבלת 1,000 המטרים ונחקר בחשד להפרעה לסדר הציבורי. מעצרו השני אירע ביום חמישי שעבר. "כל מטרת המעצר היתה לתפוס את הטלפון שלי", הוא אומר, "נעצרתי לאחר שההפגנה נגמרה. עמדתי עם אנשים, שוחחנו והחלו להגיע עוד ועוד סמויים למקום. יניב וולבוביץ' (קצין אמ"ן במרחב ירקון) אמר לאחד הבלשים שייקח לי את הטלפון. נאזקתי ונלקחתי ברכב אזרחי לימ"ר". רמבם תיעד את אותו קצין כבר בסוף חודש יולי בהפגנת בלפור בירושלים.
גם ערן בריל נעצר באופן דומה באותו יום חמישי, בתום ההפגנה, לאחר שיצא מהמכלאה בפלורנטין. "ניגשו אליי שני סמויים, ביקשו ממני לגשת איתם הצידה. אחד מהם חטף את הטלפון מהיד שלי, ונלקחתי ברכב אזרחי ליחידה המרכזית. הנייד שלי עדיין אצלם". הוא נחקר על הפרת הסדר ופגיעה בשלום הציבור. לדבריו לאורך החקירה דרש החוקר לדעת מיהם מנהיגי המחאה.
יומיים לאחר מכן נעצר בריל שוב על ידי שוטרים סמויים. "ביום שבת זה קרה באמצע שידור הלייב שלי", מספר בריל, "אני יודע שצופים בשידורים כי אני מקבל עליהם ועל הפעילות שלי ברשתות תגובות מהחוקרים ומהסמויים. כשהלכתי ברחוב הנביאים, ניגשו אליי שני אנשים על אזרחי מאחור, חיבקו אותי ולקחו אותי איתם. הם היו בלי מדים, בלי כובע, לא אמרו אם אני מעוכב או עצור. התחילה מהומה מצד המפגינים והמפגינות. חמקתי ורצתי משם. נכנסתי לבניין ליד, והם הגיעו בעקבות הכוונה של שכנה. הגיעו שבעה בלשים, וישבנו ככה חצי שעה בחדר המדרגות וחיכינו לניידת. נחקרתי בחשד להפרעה לסדר הציבורי".
ערן בריל: "ניגשו אליי שני אנשים על אזרחי מאחור, חיבקו אותי ולקחו אותי איתם"
בחקירה אמר לבריל החוקר שיש בידיו הוכחות רבות לכך שהיה חלק מהובלת הצעדה, לטענת בריל, "זה אומר שהם כל הזמן מתעדים. במהלך החקירה כל הזמן הכניסו לו דפים, חומר חדש". גם בריל, בדומה לשדה, מספר כי ראה את המסמך עם תנאי השחרור מונח על שולחנו של החוקר באותו לילה בימ"ר תל אביב.
עיניים בגב
בעוד שהחקירות בידי יחידות הימ"ר הן תוספת חדשה יחסית, נוכחות של שוטרים סמויים – בין אם מתחנות אזוריות או מיחידות מיוחדות – לא זרה למפגינות ולמפגינים. נוכחות הסמויים בבלפור גדלה בהתאמה לכמות המפגינים, ורבים מהמוחים מעידים כי סמויים עוקבים אחריהם, לעיתים לכל אורך ההפגנה, ומתעדים אותם בגלוי באמצעות טלפונים.
בתחילת אוגוסט פורסם ראיון עם חמישה שוטרים סמויים מימ"ר תל אביב ומתחנות משטרה אזוריות בתל אביב ובירושלים. בניסוחים דומים, הסבירו כי הם לא חודרים להפגנה רק כדי לסמן מפגינים 'בעייתיים' או פרובוקטורים, אלא בעיקר על מנת לשמור על שלומם של המפגינים מפני איומים חיצוניים. זאת על אף עדויות שהגיעו למקום הכי חם הטוענות לפרובוקציות שעוררו השוטרים הסמויים בשטח באותן הפגנות המוניות ראשונות בבלפור.
גם במאהל הצעירות והצעירים בגן העצמאות בירושלים נכחו סמויים. משיחות עם פעילים עולה כי במשך ימים ארוכים ביולי ואוגוסט ליוו את המאהל בלשים שצילמו את הפעילים והאזינו לשיחותיהם. לעיתים נכחו במשך יממות שלמות והתחלפו ביניהם.
באחת הפעמים, חושדים הפעילים, השתמשו הבלשים במידע שנאסף על מנת לסכל מבצע לתליית שלט גדול מאחד הבניינים בכיכר ציון. לאחר סיורי הכנה של הפעילים, ברגע האמת המתינו להם בבניין שני שוטרים בלבוש אזרחי ומנעו מהם גישה. יום למחרת, הדלת שמובילה לגג הבניין ממנו תכננו לתלות את השלט, היתה נעולה. "אנחנו לא עשינו ולא עושים שום דבר לא חוקי, אז ממש לא חשבנו שיש לנו ממה לפחד", אומר שי שדה, שהיה מעורב בפעולה.
המפגש הראשון של פעילי המחאה עם ימ"ר כיחידה חוקרת היה ב-4 בספטמבר. בליל שישי הגיעו שבעה מהם, מלווים בשני צלמים שעובדים על סרטים דוקומנטריים על המחאה, כדי לקחת את מחסומי המשטרה ששכבו בסביבות כיכר פריז, ולהחזירם לחברה ממנה המשטרה משכירה את המחסומים, כך לדבריהם. מטרתם היתה להביע מחאה כנגד כליאת המפגינים בצפיפות במתחם בתקופה בה משתוללת מגפה. באותו יום אחד הפעילים, ניר ברק, פרסם בפייסבוק שהוא מחפש משאית. "אני לא יודע אם מישהו הודיע להם, או שהם האזינו לנו", מספר ברק, "אבל הם תפסו אותנו מהר מאוד". "זו היתה פשיטה כמו בסרטים", מתאר הפעיל קוסטה בלאק שנכח גם הוא במקום, "הם הגיעו ברכבים אזרחיים מכל הצדדים".
סמויים הסתננו למאהל הצעירים בגן העצמאות, נכחו במשך יממות שלמות, צילמו את הפעילים והאזינו להם
"אני בדיוק דיברתי בטלפון ולא הבנתי מה קורה", ממשיך ברק, "אבל תוך רגע היו לי אזיקים על הידיים והטלפון שלי היה אצלם. הם אמרו שאני עצור על גניבה בנסיבות מחמירות". חמישה מהפעילים העבירו ארבעה ימים במעצר בירושלים, המצלמות של העיתונאים שליוו אותם נותרו בידי המשטרה, וגם שלושה מהטלפונים של המוחים מצויים בידי ימ"ר ירושלים עד לרגע זה.
"בחקירה הודנו בכל העובדות", מתאר ברק. "הסברנו את המניעים שלנו. כעת אנחנו מחכים לכתבי האישום על קשירת הקשר שלנו לביצוע גניבה בנסיבות מיוחדות. מבחינתנו זה היה אקט מחאתי אבל בימ"ר מייחסים לנו כוונה פלילית. המצחיק הוא שבתנאי השחרור שניתנו לנו בבית המשפט הורחקנו מכל הפגנה לשבועיים", אומר ברק. "ביצענו את הפעולה ביום שישי, מחוץ להפגנה", ממשיך בלאק, "אם אנחנו גנבים – למה בית המשפט בחר להרחיק אותנו דווקא מהפגנות?".
"האמת היא שלא ידעתי מה זה הימ"ר עד למעצר הזה", מספר בלאק. "כשחזרתי הביתה חיפשתי בגוגל וחשכו עיני. הבנתי שמתייחסים אלינו כמו אל ארגון פשע. זה מטורף לגמרי שזה איך שהמשטרה החליטה להתייחס למפגינים".
"הם הגיעו עם רשימת שמות"
"היה ניכר שהם הגיעו עם רשימת שמות להפגנה האחרונה", אומר יגאל רמבם בעקבות מעצרו במוצאי שבת. "עבור שלושתנו לא מדובר במעצר ראשון, אלא במעצר בכל פעם שאנחנו מגיעים להפגנה. המעבר של המקרים שלנו לימ"ר מהווה עליית מדרגה, כי ימ"ר לא מתעסק בהפרות סדר, תהלוכות והתקהלויות אלא בפשיעה חמורה, בעבריינים כבדים וסדרתיים. יש להם גם מערך מודיעין משוכלל. זה שאנחנו מגיעים לשם מרמז על כך שמערך המודיעין הזה מופעל על המחאה. להערכתי הם מנסים לצייר אותנו כארגון פשע. בהצלחה להם. נתדיין על הפרשנות לעשייה שלנו בבית המשפט".
"האמת היא שבעיניי מה שקורה נורא ואיום", אומר שדה, "אני מבין שמעצר אחרי מעצר ללא הבאה בפני שופט זה כלי נוח כדי להרחיק פעילים ולהרתיע אותם. אבל התחושה היא שהמשטרה מקצה משאבים נרחבים ותקציבי עתק על מנת לעקוב אחרינו רק כדי לסכל תליית שלטים או צעדות".
"התחושה היא שהפכתי ממש לאויב הציבור", אומר ברק, "שעכשיו המשאבים מושקעים בי ולא במלחמה בשוק האפור, בפדופילים ברשתות, רוצחים ובסוחרי נשק". תחושה זו מתחזקת אצל ברק, בעקבות מקרה שהוא חושד שמעיד על מעקב שחורג מזמן ההפגנות.
"הפכתי לאויב הציבור, ומשקיעים בי משאבים במקום במלחמה בשוק האפור וברוצחים"
ביום שלישי השבוע, הלך לבלות בבית של חבר. בשעה תשע וחצי נשמעו דפיקות בדלת. מעברה השני היו שוטרים שבאו לוודא שהמצויים בבית לא עוברים על תקנות הקורונה שלא מתירות התקהלות של למעלה מעשרה אנשים בשטח סגור, זאת למרות ששוטרים אינם מוסמכים להכנס לבתי אנשים בכדי לאכוף את המגבלה. ברק וחבריו לא הסכימו לפתוח את הדלת, והשוטרים איימו שיפרצו אותה ויעצרו את כולם. ברק שידר את האירוע בשידור חי בפייסבוק, ולאחר זמן מסוים השוטרים עזבו את המקום. לפניות כתבים השיבה המשטרה כי לא מדובר בהתנכלות לברק על רקע היותו פעיל מחאה אלא בקריאה של שכנים על הקמת רעש במקום. ברק, מצדו, טוען שההתקהלות כללה חמישה אנשים בלבד.
מהמשטרה לא נמסרה תגובה לכתבה.