תנאי השחרור שניתנו לעצורי הפגנות סוף השבוע האחרון בתל אביב – בהם מעצרי בית בני חמישה ימים והרחקות מכיכר דיזינגוף וכיכר רבין לפרקי זמן של 10 עד 30 ימים – בוטלו היום על ידי בית משפט השלום ועל ידי המשטרה.
משטרת ישראל ביטלה מיוזמתה את חמשת ימי מעצר הבית שניתנו לעשרות מפגינים שנעצרו במהלך סוף השבוע האחרון כתנאי לשיחרורם. המשטרה הסכימה לביטול התנאי היום בבוקר, לקראת דיון בערעור שהוגש על ידי עורכי דינם של 27 מהם ונערך בבית משפט השלום בתל אביב.
במהלך הדיון הודה נציג המשטרה, רפ"ק שרון מלכה, כי ההרחקה ל-30 ימים כתנאי שחרור, ניתנה שלא כחוק לעשרות עצורים. לקצין משטרה הסמכות להרחיק אדם ממקום ל-15 ימים בלבד, אולם במהלך הדיון טען נציג המשטרה כי ההרחקה ל-30 ימים נבעה מ"פליטת קולמוס", חרף העובדה כי טעות הקולמוס לכאורה חזרה על עצמה גם בתחנת לב תל אביב וגם בתחנת גלילות, הן בליל רביעי והן בליל שבת, על ידי חוקרים שונים.
לא מסוכנים לציבור
גם ההרחקות ל-15 ימים או פחות מכך, שניתנו למפגינים רבים מכיכר רבין או מכיכר דיזנגוף כתנאי לשחרורם, בוטלו כולן על ידי בית המשפט, זאת לאחר שנציג המשטרה טען בדיון שההרחקות ניתנו למפגינים שנמצאו במרחק העולה על קילומטר מביתם, במטרה לשמור על בריאות הציבור ועל הסדר הציבורי. עורכי הדין דניאל חקלאי, גבי לסקי, אסף וייצן וגיל נמיר, שייצגו את העצורים, טענו כי המשטרה יכולה היתה להסתפק במתן קנסות על המצאות במרחק מהבית.
"בסיכומו של דבר במקרה שלפני לא מצאתי סבירות למנוע מהעוררים, אשר לגבי חלקם אף נטען כי הם מתגוררים בטווח 1,000 המטרים ממקום ההפגנות, את חופש התנועה וכפועל יוצא את חופש ההפגנה", קבעה שופטת השלום שרון הינדה.
נציג המשטרה טען כי ההרחקה ל-30 ימים נבעה מ"פליטת קולמוס", חרף העובדה כי טעות הקולמוס לכאורה חזרה על עצמה בתחנות שונות, ימים אחרים ובידי חוקרים שונים
הינדה נימקה את החלטתה בכך שהמשטרה לא הציגה במהלך הדיון עילת מעצר נגד המפגינים השונים ולא הסבירה את מסוכנותם לציבור. בהיעדר מסוכנות לציבור לא מצאה לנכון השופטת להגביל את חירותם של העצורים לזמן ארוך כל כך. עוד ציינה השופטת כי על התנאי להיות מבוטל מתוקף עקרון השוויון, זאת משום שעצורים אחרים שסירבו לחתום על תנאי השחרור לאחר הפגנת מוצאי שבת, שוחררו בסופו של דבר ללא תנאים כלל.
כזכור, בהפגנה שנערכה ביום רביעי בתל אביב נעצרו ארבעה מפגינים. הם שוחררו בשעות הבוקר המוקדמות לאחר שחתמו על תנאים של חמישה ימי מעצר בית, שלושה מתוכם קיבלו הרחקה של 30 ימים מכיכר הבימה, ועצור נוסף הורחק ל-14 יום מכיכר הבימה ול-14 ימים מכיכר רבין.
לאחר אותה הפגנה פירסמה דוברות המשטרה את ההודעה: "בשעות האחרונות התקיימה תהלוכת מפגינים לא חוקית, ללא תיאום וללא אישור משטרה. על אף שמדובר בתהלוכה לא חוקית המשטרה גילתה איפוק ואפשרה את קיום התהלוכה, אבטחה את משתתפיה וליוותה אותה לאורך ציר התהלוכה".
יחסה המתון של המשטרה להפגנת אותו לילה זכה לביקורת מצד השר הממונה, אמיר אוחנה, שחשב שהמשטרה צריכה לנהוג ביד קשה יותר וצייץ בטוויטר: "מותר גם להגיד 'סליחה טעינו, נתקן'. השוטרות והשוטרים עושים עבודה קשה וכפויית טובה. הודעת דוברות כזאת מחרבת הרבה מהמאמצים שלהם. אם משהו איננו חוקי – אסור למשטרה 'לאפשר ולאבטח' אותו. המשטרה תנהג בהתאם לחוק ותאכוף אותו. בכך תיבחן המשטרה".
יד קשה בסופ"ש
בהפגנות ליל חמישי ושבת נהגה המשטרה ביד קשה יותר כלפי המפגינים: תהלוכות ברחבי תל אביב פוזרו באלימות, עשרות נעצרו על ידי המשטרה והוחזקו בתנאים קשים, חלקם בתאי מעצר צפופים בתחת לב תל אביב, וחלקם ברכב שירות בתי הסוהר ללא טיפול רפואי, מבלי לשתות ומבלי שהותר להם להתפנות.
"אנחנו רואים שבשעה שלוש או ארבע לפנות בוקר מגיעה פוסטה", תיאר במהלך הדיון עו"ד דניאל חקלאי, המייצג חלק מהעצורים, את שהתרחש בתחנת גלילות. "אמרו לנו שאלה 14 העצורים האחרונים. למה רק בשעה הזאת? למה לא לקחו אותם מיד בתשע או בעשר? והם פשוט נשארים שם בתוך החצר. אם המטרה של המשטרה זה למנוע את התפשטות הנגיף ולא חלילה לעבור למצב רוח פחות דמוקרטי, ואם באמת פועלים בצורה תמת לב, הרי שקודם כל לא משאירים 14 אנשים בתוך רכב צפוף, אזוקים כולם, חלקם עשו צרכים בבקבוק".
תהלוכות ברחבי תל אביב פוזרו באלימות, עשרות נעצרו על ידי המשטרה והוחזקו בתנאים קשים, חלקם בתאי מעצר צפופים בתחת לב תל אביב, וחלקם ברכב שירות בתי הסוהר ללא טיפול רפואי
15 מפגינים נעצרו בהפגנות שנערכו בתל אביב בליל חמישי, ואילו בהפגנות הקשות במוצאי שבת נעצרו 38 מפגינים. עצורי ליל חמישי שוחררו לביתם תוך הרחקה מהכיכרות לעשרה עד 15 ימים, לעצורי ליל שבת הציעה המשטרה להשתחרר בתנאים של חמישה ימי מעצר בית והרחקה של 30 ימים מהכיכרות. מי מהם שסירבו לחתום על התנאים הללו ודרשו לבוא בפני שופט בבוקר – שוחררו לביתם ללא תנאים כלל לאחר כמה שעות.
גם עצורי ההפגנה ביום רביעי חשו בהסלמה מצד המשטרה כששהו במעצר בית. כפי שפורסם לראשונה במקום, כ-12 שעות לאחר ששוחררו, הגיעו בלשים לבתיהם של שלושה מהמפגינים לטענתם, כדי לוודא שהם אכן מצויים בבית, והזהירו אותם שלא יצאו להפגין באותו ערב (חמישי). למחרת, ביקרו שוטרים במדים שניים מתוך השלושה שוב. העצור הרביעי המתגורר בבאר שבע זכה לביקור משטרתי דומה בביתו בבוקר שישי.
עוד בטרם הדיון הבוקר הגיעו שוטרי תחנת לב תל אביב לכתובת שהיתה בידיהם של אחד מעצורי הפגנת מוצאי שבת, על מנת לוודא שהוא לא מפר את תנאי מעצר הבית עליו חתם.
עו"ד חקלאי: "אם המטרה של המשטרה זה למנוע את התפשטות הנגיף, הרי שקודם כל לא משאירים 14 אנשים בתוך רכב צפוף, אזוקים כולם, חלקם עשו צרכים בבקבוק"
תנאי השחרור הקשוחים הללו, שחורגים מהמותר לקצין משטרה להטיל, עוררו תדהמה, כמו גם הפיקוח ההדוק על העצורים במעצר הבית. בכיר במשטרה שצוטט בכתבה של ג'וש בריינר בהארץ היום אמר: "ממתי שולחים שוטרים לבדוק אם מפגינים במעצר בית? לארגוני פשיעה לא מקדישים משאבים כאלה".
"המשטרה עושה בדיחה מהחוק"
בעקבות החלטת בית המשפט היום, מסר עו"ד חקלאי: "לצערנו רק כאשר הגשנו ערר בשם 27 מפגינים נורמטיביים שנעצרו על לא עוול בכפם, נחקרו בחשד לעבירות שלא בוצעו ושוחררו למעצרי בית מופרכים למשך חמישה ימים – רק לאחר זאת הבינה משטרת ישראל שבית המשפט הולך לנזוף בה ולכן הסכימה לביטול מעצרי הבית.
"עוד לצערנו, התברר במהלך הדיון שקצין המשטרה מודה שלמשטרת ישראל לא היתה שום סמכות חוקית להורות על הרחקת עשרות מפגינים מכיכר רבין ומכיכר הבימה למשך 30 יום. המשטרה למעשה הודתה שהיא פעלה נגד החוק ולכן ההרחקות הללו בוטלו. ועוד לצערנו, נאלצנו לקיים דיון ארוך מאוד בן מספר שעות לגבי שאלת הרחקת מספר מפגינים מכיכר רבין והכיכר הבימה למשך 10 עד 15 ימים אבל לשמחתנו בית המשפט קיבל את מכלול טענותינו, קבע שהמשטרה פעלה בצורה בלתי מידתית ובלתי סבירה. אני מקווה שמשטרת ישראל תלמד את הלקח ותפנים שהיא חייבת לפעול רק לפי החוק ולכבד את זכויות האדם".
"העובדה הפשוטה שמשטרת ישראל העדיפה לוותר בעצמה על הענישה ולא השיבה לערר היא היא ההוכחה שהמשטרה קודם יורה חץ ואז מסמנת את המטרה", אמר למקום הכי חם המפגין שי שדה, ששהה חמישה ימים במעצר בית, מאז בוקר חמישי האחרון, והורחק מתל אביב ל-30 ימים. "בימים כאלה, כשאנחנו נאבקות על נשמת אפה של הדמוקרטיה, המשטרה מעדיפה לשרת נאשם בפלילים. העדויות מצמרת המשטרה על כך שהשר לבטחון פנים מתנהג כמפכ"ל אמורות להדליק לנו עשרים נורות אדומות. אין דרך אחרת להגיד את זה – המשטרה הפכה לכלי ניגוח של נתניהו במחאה נגדו וזה רק הולך ומקצין".
"משטרת ישראל עברה כל גבול", אמר למקום גם המפגין אביחי גרין ששהה במעצר בית מאז חמישי האחרון והורחק מכיכר דיזינגוף ל-30 ימים, "בסוף השבוע האחרון הלכתי על הכביש בשעה שהעיר נמצאת בסגר והמשטרה מאפשרת את התהלוכה ומאבטחת אותה. נעצרתי באלימות ותנאי השחרור שניתנו לי התבררו כלא חוקיים. משטרת ישראל לא יכלה לעמוד בדיון בבית המשפט היום מרוב בושה. מישהו צריך לתת על כך את הדין. אני מצפה שזה יהיה הגורם שנתן את ההוראה להקשות על המפגינים. המקרה הזה חייב להיחקר במלואו. האשמה לא רובצת על איזה שוטר זוטר שנתן איזו הוראה בשטח או בתחנת המשטרה. האחראים צריכים לשלם את המחיר, גם בתוך המערכת המשפטית וגם במובן הכלכלי. נפעל לשם כך".
"עברו חודש וחצי מהמכות שחטפתי מסנ"צ ניסו גואטה בהפגנה בירושלים", הוסיף גרין, "בעקבות זאת, המשטרה פעלה להאשים אותי בתקיפת שוטר והכל כדי להלך עלי אימים. עד היום לא חלטו את התיק, לא קיבלתי תגובה ממח"ש או הזמנה לעימות עם גואטה. בינתיים בשטח הוא עוד מחלק הוראות כקצין אגף המבצעים במשטרה. המשטרה עושה בדיחה מהחוק פעם אחר פעם"