בית המשפט המחוזי הורה הערב לשחרר בערבות עובדת זרה שאשרת השהיה שלה פגה ומצויה במעצר כבר חודש במנותק משני ילדיה עד לשימוע הבא בעניינה שנקבע ל3 לאוקטובר. משרד הפנים צפוי לערער על ההחלטה עד מחר.
העובדת נעצרה במהלך אוגוסט על ידי פקחי רשות ההגירה ולא הסכימה לכל אורך מאסרה למסור את מקום הימצאותם של ילדיה. בכך היא מנעה מהם שהות בכלא, כפי שהיה במקרים של משפחות אחרות שנעצרו מאז תחילת הקיץ.
משרד הפנים ניסה לגרש את העובדת כמה פעמים מישראל כשוהה בלתי חוקית ללא הילדים, במהלך החודש האחרון. מקורות שנכחו בדיון היום סיפרו כי נראה שהמדינה נחושה לגרש את העובדת, גם ללא ילדיה, במטרה ללמדה לקח. ילדיה של העובדת פוקדים את בית הספר מתחילת שנת הלימודים, ושם בית הספר כמו גם שמות הילדים ידועים לרשויות.

בעקבות החלטת בית המשפט היום בדיון, שהתנהל בדלתיים סגורות, ביקש משרד הפנים צו עיכוב ביצוע על ההחלטה במטרה לערער עליה. בית המשפט הסכים לבקשה לעיכוב ביצוע עד מחר בצהריים. פעילים נגד הגירוש וידידי המשפחה מנסים כעת לגייס את הסכום הדרוש להפקדה עצמית, המוערך בעשרות אלפי שקלים.
מוקדם יותר היום הפגינו מול בית המשפט ארגוני נשים למען שחרור העובדת הזרה ועצירת הגירוש שלה, כשמולם התייצבה שפי פז שקראה לגירושה וגירוש ילדיה.
לדיון היום הצטרפו גם עמותות נוספות, כמו נעמת, אחותי, ויצו, שדולת הנשים, איתך מעכי ועוד כידידות בית. לטענתן, "הדרישה שהאם תסגיר את ילדיה אינה מוסרית, אינה אנושית ואינה חוקית, שכן החוק הפלילי קובע כי אין לכפות על הורה להפליל את ילדו".
"ילדיה של ג' נולדו וגדלו בישראל", אמרה חברת מועצת העיר ויו"ר עמותת אחותי שולה קשת, " גירוש משמעו ניתוקם מביתם, חבריהם, שפתם ותרבותם. מומחיות ומומחים לבריאות הנפש התריעו כי הגירוש עלול לגרום לנזקים ארוכי טווח כגון הפרעה פוסט-טראומטית, חרדה ואף אובדנות. אין לתאר את הנזק שיגרם להם אם אמם תגורש בלעדיהם. אסור להעניש אמא באמצעות פגיעה בילדיה או בקשר שלה עמם".
סגנית ראש עיריית תל אביב, ציפי ברנד, אמרה בתום הדיון כי״בית המשפט קבע שהתנהלות הרשויות אינה הומנית, והגיע הזמן שבמשרד הפנים יפנימו שאזרחי ישראל לא עומדים מאחורי מדיניות אלימה של גירוש משפחות ואיומים על אימהות״.
בדיון קודם בעניין העובדת שנערך ב-10 בספטמבר, קבע בית הדין לעררים כי צווי ההרחקה שהוצאו לאם ולשני ילדיה הוצאו כדין ואין מניעה להרחקתם. "בוצעו מירב המאמצים לאיתור הילדים. ניסינו לדבר לליבה של הנתינה על מנת שיהיו עם אמם. העוררת מסרבת לשתף פעולה בכל תוקף. מצדה שתורחק וילדיה יישארו בארץ", נכתב בהחלטת בית הדין.
גירוש גם בזמן הלימודים
בניגוד לשנים קודמות, משרד הפנים עושה השנה מאמצים לגרש משפחות של עובדות זרות שאשרת שהייתן פגה עם הולדת ילדן הראשון גם במהלך שנת הלימודים. עם זאת, פקחי רשות ההגירה לא מורשים לבצע מעצרים בשעות בית הספר, שעתיים לפניהן ושעתיים אחריהן.
שבועות האחרונים קיבלו הליכי הגירוש של עובדות זרות תפנית לא צפויה כשעל שניים מהם הוטלו צווי איסור פרסום ואחרים עברו להתנהל בדלתיים סגורות, לבקשת משרד הפנים. משרד הפנים מצדיק את הבקשות ברצון לשמירה על הילדים המעורבים בגירוש, אך פעילים נגד הגירוש טוענים כי מדובר במהלך חריג הנועד להשתיק את הביקורת הציבורית והמאבק בעניין.
מאמצע יוני ועד אמצע אוגוסט נעצרו 14 משפחות של עובדות זרות שפג תוקף אשרות השהייה שלהן. 11 מהמשפחות כבר גורשו מישראל. חמש מהמשפחות הן מהפיליפינים ושלוש נוספות מאוקראינה. משפחה אחת גורשה לקולומביה, אחת לויטנאם ואחת להודו. לפי נתנוני רשות האוכלוסין וההגירה, גורשו הקיץ בסך הכל 14 ילדים מישראל.