בעקבות הפרסום ב"המקום הכי חם בגיהנום" נערך ביום בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת דיון בנושא האלימות המשטרתית בהפגנות. "ראינו שיש תיעוד של מפגינות שפונות לשוטרים בשטח ומתלוננות על פגיעה מצד שוטרים אחרים, מי שהן פונות אליו פשוט מנפנף אותן", אמרה סונדוס סלאח (תע"ל, הרשימה המשותפת) בהתייחסה לסרטונים שפורסמו בהמקום.
בתגובה אמר תת ניצב אילן פרץ, סגן ראש אגף שיטור אבטחה וקהילה (אג״מ), כי הוא מופתע מהטענות שעלו בדיון בנוגע להטרדות מיניות של שוטרים כלפי מפגינות. "אני לא יכול להתייחס כי אין עדויות", אמר והוסיף: "הטרדה מינית היא עבירה פלילית חמורה. אנחנו לא צריכים נהלים כדי ששוטרים לא יעברו עבירות פליליות".
"כנראה שזה לא כל כך ברור לשוטרים בשטח", העירה יו"ר הועדה מיקי חיימוביץ', וסיימה את הדיון בכך שתעביר לנציג המשטרה עדויות שיש ברשותה.
בהמשך לדיון הבוקר נשלחה שאילתה מטעם ח"כ סלאח אל השר לבטחון פנים אמיר אוחנה. במסגרת השאילתה התבקש אוחנה למסור כיצד אמורים שוטרים בשטח לפעול במידה והם עדים לתקיפה אלימה או פגיעה מינית במפגינים; מה הנוהל לגבי פינוי מפגינות על ידי שוטרות בלבד ובאילו מקרים אפשר לחרוג ממנו; אילו הכשרות מקיימת המשטרה לשוטרים בנוגע לחוק למניעת הטרדות מיניות וכמה שוטרים עברו הכשרות כאלה עד היום.
כוח גברי שחושף אותי
בשבוע שעבר פורסמו ב"המקום" עדויות של מפגינות ומפגינים מכיכר פריז וממקומות אחרים. העדויות תיארו שוטרים שדוחפים מפגינות מהחזה שלהן, לעיתים תוך חפינתו; מגע ספק מכוון בחזה של מפגינות תוך כדי מעצר; חיפוש בעירום ללא עילה והטרדה מינית במהלך החיפוש. בתגובה לנאמר בכתבה מסרה המשטרה כי מדובר ב"ניסיון להכפיש את שוטרי משטרת ישראל".
מאז פרסום הכתבה הגיעו ל"המקום" עוד עדויות על התופעה בהפגנות בבלפור. "נעצרתי על ידי שוטרים סמויים בהפגנה ב-21 ביולי", מתארת ש', "במהלך המעצר שהיה מאוד אלים, הגופייה שלבשתי עלתה למעלה וצילמו אותי מכל עבר".
"כשהגעתי לאוטובוס העצורים", ממשיכה ש', "גיליתי שאני האישה היחידה. התעקשתי שיביאו שוטרת שתהיה גם על האוטובוס ורק אחרי חצי שעה שבמהלכה הבינו שאני מודעת לזכויות שלי הסכימו".
השיא מבחינתה אירע בתחנת המשטרה. "כשהחוקר שאל אותי אם יש לי מה להוסיף על המעצר אמרתי לו שהרגשתי מאוד לא בנוח כשהגופייה שלי עלתה למעלה ושלא תקין שהשוטרים הסמויים המשיכו במעצר. במהלך החקירה לבשתי את הגופיה, ומעליה חולצה כפתורים נוספת שאני מביאה איתי להפגנות כי קר בירושלים. הכפתורים של החולצה לא היו סגורים. החוקר נתן בי מבט ואמר 'בבקשה תסגרי את החולצה כי אני לא יכול להתרכז ולנהל ככה חקירה, זה לא מכבד אותי'.
"החוקר נתן בי מבט ואמר 'בבקשה תסגרי את החולצה כי אני לא יכול להתרכז ולנהל ככה חקירה, זה לא מכבד אותי"
כששיחררו את כל העצורים מאותו לילה לביתם, גילתה ש' שהיא תישאר לילה במעצר ותובא בפני שופט בבוקר. "אני פעילה כבר שנים ובדרך כלל לא אכפת לי לבלות לילה במעצר, אבל הפעם ממש פחדתי כי ידעתי שאהיה לבד והחוקר יוכל להיכנס בכל רגע ולעשות לי משהו. למזלי ברגע האחרון שוחררתי לביתי בתנאים".
גם חולצתה של יסכה נמשכה למעלה בזמן שפונתה מהכביש בהפגנה בבלפור ב-29 באוגוסט. "זה אמנם קרה לשניה, ואולי לא בכוונה מצד השוטר, אבל הוא והשוטרים האחרים לא עצרו כשזה קרה", היא מספרת. " בסרטון אפשר לראות את בת זוגתי מושכת לי את החולצה למטה. התחושה היתה של כוח גברי שחושף אותי מבלי לקחת בחשבון את העובדה שאני אישה ואת יחסי הכוח בינינו. התפישה שגברים יכולים לפנות גוף נשי בכל האמצעים ממש לא תואמת את התקופה ומנוגדת לנסיונות למגר את תרבות האונס. העיתונאים מסביב צילמו והלכתי לישון בתחושה שאני לא יודעת איפה מסתובבות תמונות של החזה שלי ולאן יגיעו".
"העיתונאים מסביב צילמו והלכתי לישון בתחושה שאני לא יודעת איפה מסתובבות תמונות של החזה שלי ולאן יגיעו"
"רוב מי שישבו על הכביש היו מפגינות, צעקנו דקות ארוכות 'רק אישה מפנה אותי'. התחושה היא שלשוטרים מותר להם לגעת בנו מתוקף תפקידם, אבל שום דבר לא שומר עלינו שלא יפגעו בנו תוך כדי. אני עדיין בתחושות מאוד קשות מהאירוע".
ניר גונטז' עיתונאי הארץ שתיעד את שאירע ליסכה מספר: "מעבר למבוכה שנגרמה לאישה שנחשפה בשעה שעשרות שוטרים, מפגינים ועיתונאים נחשפים למראה, בכלל לא ברור מדוע שוטרים גברים הם שפינו אותה, כאשר במרחק מטרים ספורים עמדה קבוצת שוטרות בהמתנה לקריאה".
"הורמתי מהכביש על ידי ארבעה שוטרים בהפגנה ב-5 לספטמבר", סיפר ל"המקום" שיר אהרון ברם, "אחד מהם הרים אותי מהביצים, אני לא יודע אם בכוונה או בטעות. הוא תפס לי את הרגל והזרוע שלו החליקה למעלה. הוא מיהר לתאם את ההרמה עם שלושת חבריו, אבל כך יצא שהוא פשוט הרים אותי מהביצים. מדובר על כאבי תופת. הם הביאו אותי לשוטר תנועה שנתן לי דוח בסך 500 שקלים וארבע נקודות. לא התעמקתי במה שקרה בעת הפינוי בגלל הדוח, אבל אחרי שקראתי את העדויות בכתבה הקודמת התחלתי לחשוב שאולי תפסו אותי בביצים לא בטעות. רק השוטר שעשה זאת יודע".
ב-2015, במסגרת תחקיר מקיף שפרסמנו בנושא מעצרים בהקשר מגדרי, הבאנו את דברי חברת הכנסת מיכל רוזין, שסיפרה בתדהמה על פינוי הפגנה מחוץ לכנסת שנכחה בה ב-2013. "ברגע הפינוי, המחזות שאני ראיתי מול עיני באמת זעזעו אותי", העידה, "ללא סיבה, ללא צורך, נשים נדחפו עם הידיים על החזה שלהן, ככה, בכוונה. האלימות שהיתה, היו שם גם גברים וגם נשים שהפגינו. האלימות כלפי נשים היתה הרבה יותר חמורה מאשר כלפי הגברים… שמעתי כמה וכמה שוטרים מתבטאים כלפי המפגינות. אני ממש אפילו לא נעים לי להגיד את הדברים, אבל אני חייבת להגיד אותם. מילים כמו 'בת זונה', כמו 'שרמוטה בת שרמוטה'".
בתגובה לתחקיר מסרה בין היתר המשטרה כי "אנו דוחים בתוקף את הטענות להתנהלות 'מגדרית' לכאורה. משטרת ישראל מבצעת אכיפה שוויונית ללא משוא פנים ובהתבסס על שיקולים מקצועיים וענייניים ומקפידה הקפדה יתרה על זכויות מפגינים, חשודים ונחקרים… בכל הנוגע להתנהלות פנים ארגונית בהקשר המגדרי, הארגון מצוי בתהליך עמוק של שינוי ארוך טווח שלא ניתן עדיין לאמוד את תוצאותיו, במסגרתו נעשו ונעשות פעולות רבות, לרבות הקמת יחידת היוהל״ן הפועלת בתחום השוויון המגדרי וסוגיית ההטרדות המיניות".
חמש שנים עברו מאז, יחידת היוהל"ן (יועצת המפכ"ל לענייני נשים) "הוחלפה" ובמקומה הוקמה לפני כשנה היחידה לשוויון מגדרי ולמגוון תרבותי, כדי לענות על הלחץ שנוצר לאחר הרג ישראלים יוצאי אתיופיה, המחאות שבאו בעקבות מותו של סלומון טקה, והעדויות שהלכו והצטברו על הטיה באכיפה ושיטור יתר. תחת הבטחה למאבק ב"אי שוויון מגדרי" התפיסה הרווחת שמחפיצה נשים, ומשדרת לשוטרים שאפשר לנהוג באפליה מגדרית לא מקבלת את תשומת הלב הראויה.
ביום חמישי נעשתה פניה אל יועצת המפכ"ל לענייני נשים, יפעת שקלר, בבקשה כי תורה לשלוח נציגה או צוות אשר יהיו ממונים על הטרדות מיניות בזמן ההפגנה שתתקיים בבלפור. הפניה נעשה מטעם איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, תנועת שוברות קירות והתארגנות 'עו"ד הפגנות".
בפניה נכתב: "לצערנו, עד היום משטרת ישראל מסרבת להכיר בתופעה זו, אף שדיווחים מצביעים על עלייה מדאיגה בתופעה זו ולמרות שהאיגוד פנה אליך ואף נפגש עימך בנושא לפני מספר חודשים. ידוע, סירוב להכיר בבעיה אינה מעיד על כך שאינה קיימת. כך גם התנהלות המשטרה בשנים האחרונות כלפי תופעה של הטרדות מיניות בהפגנות". לפניה לא התקבלה תגובה מטעם המשטרה עד היום.