הכלת המשטרה בירושלים את ההפגנה הגדולה בעיר במוצאי שבת האחרון זכתה לשבחים רבים. 15 מפגינים נעצרו רק לאחר זמן ארוך שבו קומץ מוחים התעקש לחסום את הכביש, הוזזו ממקום למקום על ידי השוטרים וחסם את הכביש שוב. אלא שסיפורו של רפאל סולומון, תושב תל אביב בן 41 שחי מקצבת נכות עקב מצבו הנפשי, חושף טפח אחר להתנהגות השוטרים באירוע.
שירה נצר, שנעצרה באותו לילה מספרת: "עד להגעת האוטובוס החזיקו את כל העצורים בחניה ברחוב אגרון. עמדנו בשורה ורפאל היה ממש לפני. היה ניכר שהוא במצוקה גדולה. הוא נשם נשימות מהירות וניסה להתחמק מכל מגע של שוטרים. אני לא בטוחה שהוא הבין בכלל את הסיטואציה שהיה בה. כשהאוטובוס הגיע דחפו אותו בכוח לתוכו. ראיתי אותו שוכב על המדרגות. או שנשכב שם, או שמעד. השוטרים הרימו אותו כדי להושיב אותו, ותוך כדי שהם גררו אותו למושב, הוא קיבל מכה בראש מאחד הכיסאות. לא היה להם אכפת כל כך. הוא צעק כל הזמן 'אני לא נושם' ו'הצילו'".
"כשהעלו אותי לאוטובוס העצורים שמעתי בכי וזעקות של ממש", מספרת אמונה גולדמן שנעצרה אף היא כשישבה על הכביש במורד רחוב אגרון ושוחררה לביתה בשעות הבוקר המוקדמות של יום ראשון כשהיא מורחקת מירושלים לשבועיים. "רפאל ישב שם, בכה וצעק שהוא לא יכול לנשום. אני סובלת מחרדות ודיכאון וישר הבנתי מה הוא עובר – היה ברור לחלוטין שהוא נמצא בשיאו של התקף חרדה. הוא הרגיש בסכנה, היה בטוח שהוא הולך למות. השוטרים צעקו עליו שישתוק כבר".
"היה ברור לחלוטין שהוא נמצא בשיאו של התקף חרדה. הוא הרגיש בסכנה, היה בטוח שהוא הולך למות"
"אמרתי להם שהצעקות לא יעזרו כי הוא בחרדה. ביקשתי לגשת אליו ולדבר איתו. הם צעקו עלי 'מה את מתערבת?', אחד מהם דחף אותי למושב ואמר לי לא לזוז. השוטרים כבר היו עצבניים ממש מהרעש שרפאל הקים ואחד מהם פשוט ניגש אליו ודפק לו אגרופים בגב. היה לו מבט של זעם בעיניים. אגרוף אחרי אגרוף. התחלתי לצעוק שאני רואה מה עושים לו, השוטר העיף אותי בחזרה על הכיסא ופשוט ירד מהאוטובוס. לא הספקתי לראות את תג השם שלו".
"רפאל ביקש לצאת מהאוטובוס כדי להקיא. לא נתנו לו. הוא נשאר לשבת בכיסא, בכה והקיא על עצמו. השוטרים צעקו עליו שהוא מלכלך את האוטובוס"
"רפאל ביקש לצאת מהאוטובוס כדי להקיא. לא נתנו לו. הוא נשאר לשבת בכיסא, בכה והקיא על עצמו. השוטרים צעקו עליו שהוא מלכלך את האוטובוס. הם צעקו עלי שאם אפנה אליו זה יהיה בגדר שיבוש חקירה. כשהגענו לתחנת המשטרה וירדנו מהאוטובוס, הוא דחף את אחד השוטרים שהיו שם. בתחנת המשטרה שמעתי אותו צועק ומתחנן שיתנו לו להתקשר לאשתו שהיא עורכת דין".
הרגע שבו דחף רפאל את אחד השוטרים לפי עדותה של גולדמן לא תועד, אולם השתלטות השוטרים עליו ברגעים שאחרי כן. גיל, שהפגין מחוץ לתחנת מוריה כשאוטובוס העצורים הגיע, מספר: "אחרי ששמעתי צעקות, ראיתי מעגל של שוטרים סביבו. מהר מאוד ריתקו אותו לריצפה ואזקו אותו. הוא צעק 'אני לא נושם'. הרימו אותו ממש בברוטאליות. הרגליים שלו היו מקופלות ובעצם כשאמרו לו 'תרים את הרגל', הוא בכלל לא יכל להרים אותה".
עורכת דינו של סולומון, לאה צמל, לא פגשה אותו כלל בתחנת המשטרה באותו לילה. למעשה, הוא לא התייעץ כלל עם עורך דין לפני חקירתו. בבית המשפט יטען נציג המשטרה כי סולומון הצהיר שלא רוצה להיות מיוצג, אולם גולדמן מספרת כי "בתחנת המשטרה שמעתי אותו צועק ומתחנן שיתנו לו להתקשר לאשתו שהיא עורכת דין".
אשתו: "טרקו לי את הטלפון"
בשעה שרפאל הגיע לתחנת המשטרה, אישתו חיפשה אותו אחוזת אמוק. "לא הגעתי להפגנה במוצ"ש", היא מספרת, "יש לי בעיות בכתפיים וחששתי אחרי האלימות שהיתה בשבוע שעבר. רפאל נסע לבדו באוטובוס של חד"ש. בסביבות השעה שתיים בלילה שמתי לב שהוא לא חזר הביתה. חייגי אליו והשיחה נענתה. שמעתי צרחות של אימה. מעולם לא שמעתי את בעלי במצב כזה. הוא צרח 'תעזרו לי, תעזרו לי, השם שלי רפאל סולומון'. חשבתי שאולי הוא שיכור או במצוקה עצמתית. שמעתי ברקע דיבורים של שוטרים כמו 'תביאו את האוטובוס של העצורים', 'תעלו לאוטובוס' ולא הבנתי מה קורה. נכנסתי לחרדה בעצמי. התקשרתי למשטרה. הגיעה ניידת לקחה אותי לתחנת מרחב ירקון, שם ניסו להרגיע אותי".
"התקשרתי ליומן בתחנת מוריה בירושלים. לקח להם הרבה זמן לענות. בסוף ענו לי וסירבו לתת לי פרטים. תחילה התקשרתי והצגתי את עצמי כאישתו, אחר כך כעורכת הדין שלו. אמרתי שהוא לא במצב להיחקר, ענו לי שהוא לא מעוניין בייצוג של עורכת דין וטרקו לי את הטלפון בפרצוף. אפילו את זכותו לשיחה לקרוב משפחה שללו ממנו".
אתמול בבוקר הובל רפאל לדיון הארכת מעצר. הוא הגיע לשם כשפניו חבולים, כמו גם ידיו ורגליו, כמתואר בפרוטוקול ובתמונות שנמצאו בידיה של יעל, אישתו. "הוא היה שבר כלי", היא מתארת. "הוא הריח משתן ומקיא, לבש את אותם הבגדים. לא נתנו לנו למסור לו פרטי לבוש נקיים אפילו. המצב שלו היה מזעזע. וזו לא הפעם הראשונה שלי בבית משפט, זו לא הפעם הראשונה שאני רואה אנשים במעצר".
בבית המשפט דרש נציג המשטרה, שלומי בן דור, להאריך את מעצרו של סולומון בשלושה ימים. לטענתו, בשעה שהמוחים פונו מהכביש, התקרב סולומון לאוטובוס העצורים והפריע לשוטרים לעשות את עבודתם בכך שצילם אותם. "בשלב מסוים הוא דחף שוטר בשם ג'וואד", אמר בן דור ותיאר כי השוטר קרא לו להפסיק, סולומון המשיך במעשיו ונעצר.
"בתוך האוטובוס המשיך בהתנהגותו האלימה, קילל את השוטרים, ניסה לנגוח בשוטר ונתן לו מכה בחזה". בן דור הדגיש כי סולומון "הקיא באוטובוס לכיוון השוטרים" כחלק מתקיפתו אותם, וטען כי בהמשך כשהורד מהאוטובוס בתחנת מוריה, סולומון "הטיח ראשו של קצין", לא ברור במה. נציג המשטרה הראה לבית המשפט תמונות של החבלות שנגרמו לקצין במכשיר הטלפון הנייד שלו.
בנוסף, לטענת נציג המשטרה הודה סולומון בחקירתו כי היה שיכור ושתה שלושה ליטרים של בירה. "הוא הכניס עצמו לשכרות, הגיע שיכור למקום, הוא צריך לתת על זה את הדין", דרש נציג המשטרה בדיון אתמול בבוקר. למרות שסגן נשיא בית משפט השלום, מרדכי בורשטיין, החליט לשחרר את סולומון למעצר בית בתנאים מגבילים, המשטרה הגישה ערעור על ההחלטה. דיון בערעור ייערך היום.
"הוא הכניס עצמו לשכרות, הגיע שיכור למקום, הוא צריך לתת על זה את הדין"
"הוא מתמודד עם דיכאון קליני וחרדה חברתית קשה. אני מאמינה שהוא שתה בהפגנה כדי להתמודד עם החרדה החברתית, אבל זה לא היה צריך להגיע למצב כזה אילו לשוטרים היתה טיפה של רגישות והבנה של מצב נפשי שזועק מולם לשמיים", אומרת יעל, "יש מדינות שבהם שוטרים עוברים הכשרות לכך, ישנם חוקרי משטרה מיוחדים לביצוע חקירות מול אנשים במצבי דחק. אין לי מושג באיזה מצב יחזור הביתה אחרי מה שעבר בשתי היממות האחרונות".
בימים אלה מתקיימים דיונים בוועדה הבין-משרדית לשיפור הטיפול של כוחות האכיפה והביטחון באנשים עם מוגבלויות. עם זאת כפי שפורסם ב"הארץ", נציגי המשטרה לא משתתפים בדיוני הועדה למרות שהם מי שפוגשים בבעלי המוגבלויות בשטח. הועדה הוקמה בעקבות מותו של איאד אל-חלאק. לטענת השר אוחנה, לוועדה שהוקמה ביוזמת נשיא המדינה לא הוזמנו נציגי משרדו. בבית הנשיא הבהירו כי ההזמנות נשלחו. יתרה מכך, ב"הארץ" טענו כי נודע להם שכשבוע לאחר ההכרזה על הקמת הוועדה, נערך דיון בנושא בהשתתפות אוחנה ובכירי משרדו.
פנינו לדוברות המשטרה וביקשנו לראות את החבלות בפניו של הקצין כפי שהוצגו בבית המשפט, שאלנו מתי התברר למשטרה הרקע הנפשי של סולומון. משטרת ירושלים מסרה בתגובה: "מצער שבמקום לגנות את האלימות החמורה שהופנתה כלפי שוטרים יש מי שמנסה לתת לה הצדקה ולגיטימציה ולצייר חשוד בפלילים כקורבן. בניגוד לנטען, בסיום המחאה שהתקיימה באיזור כיכר פריז, כרזה המשטרה למפגינים שנותרו בצומת על סיום ההפגנה ופינוי הכביש שנפתח לתנועת רכבים.
"למרות בקשות חוזרות ונשנות מצד המשטרה, המפגינים סירבו לפנות את הצומת וחלקם אף התיישבו ונשכבו על הכביש ולכן השוטרים נאלצו לפנותם ולעצור את אלו שהתנגדו. החשוד נעצר לאחר שהפריע לשוטרים שהובילו את העצורים לאוטובוס ואף תקף שוטר. לאחר שהוכנס לאוטובוס, המשיך בהתנהגותו האלימה כלפי השוטרים. עם הגעת האוטובוס לתחנה כשקצין המשטרה ביקש להורידו מהאוטובוס, הטיח את ראשו של הקצין ונגרמו לו חבלות בראשו. בחקירתו התברר כי שתה כמות גבוהה של אלכוהול.
"היום יובא החשוד בפני בית המשפט המחוזי לדיון בערר שהגישה המשטרה בענינו והחקירה נמשכת. נמשיך לפעול למצות את הדין עמו ועם כל מי שיתקוף שוטרים".