"אני נכנסת למקום וישר בודקת שאין מצלמות על הקירות. לצימר בחיים לא אלך שוב. יכול להיות שמישהו, אפילו לא הבעלים אלא האורח האחרון השאיר מצלמה. זה פשוט תמיד שם כאפשרות ראשונה, קודם כל אחפש איפה יכול להיות שאני תמימה מדי. כשאני מגיעה לסיטואציה אינטימית אני בודקת פעמים רבות את הסביבה, האם יש סיכוי שמישהו מצלם בסתר, האם המצלמה במחשב מכוסה".
ו' הגיעה היום לבית המשפט השלום בחיפה כדי למסור לראשונה עדות במשפטו של עבריין המין רונן שיך. היא וחמש נשים נוספות גוללו מאחורי פרגוד בפני השופט שלמה בנג'ו את הנזקים שנגרמו להן בעקבות הפצת תיעוד מיני שלהן לצד פרטיהן האישיים בקבוצות הטלגרם שאותן ניהל שיך עד למעצרו על ידי ימ"ר תל אביב ביוני 2020.
בתחילת ינואר הודה שיך במסגרת עסקת טיעון עם המדינה בניהול 18 קבוצות טלגרם, בחלקן הופץ תיעוד מיני של אלפי נשים ישראליות לקהל של 100 אלף משתמשים. השופט בנג'ו הרשיע את שיך בריבוי עבירות של הטרדה מינית והתנכלות ופגיעה בפרטיות. כתב האישום המתוקן שהוגש במסגרת עסקת הטיעון כלל 186 נפגעות עבירה.
25 מהנשים הכלולות בכתב האישום הסכימו לעמוד בפני בית המשפט ולספר את סיפורן האישי. לאחר ששמע את דברי שש מהן, החליט השופט לחסוך את העדויות והחקירה הנגדית מ-19 הנשים הנותרות ולקבל תצהיר כתוב מהן כעדות.
ב-4 באפריל יתקיים בבית המשפט השלום בחיפה דיון טיעונים לעונש, לאחריו יגזור השופט בנג'ו את עונשו של שיך. הפרקליטות דורשת שש שנות מאסר והנפגעות מקוות שגזר דינו לא יהיה נמוך מכך.
הפכתי אדם חרדתי
סנגורו של שיך, עו"ד אבי אמר, ניסה להציג היום את הפגיעה שחוו הנשים כלא משמעותית. "הסנגור של שיך שאל אותי בניסוחים שונים למי שלחתי את התמונה שהופצה, כאילו מדובר בהרגל עבורי", סיפרה למקום הכי חם ע', צעירה בת 27 ממרכז הארץ. "בין היתר הוא שאל אותי להשכלתי. אני מניחה שהקו שלו היה שנשים לא משכילות שמגיעות מרקע שבור מצטלמות בעירום ושולחות, והאחריות להפצה היא עליהן".
"הסנגור של שיך שאל אותי בניסוחים שונים למי שלחתי את התמונה שהופצה, כאילו מדובר בהרגל עבורי"
בתצהיר כתבה ע': "בשנת 2019 נודע לי כי תמונה פרטית שלי הגיעה לקבוצות טלגרם ללא אישורי או הסכמתי, לא ידוע לי כיצד התמונה מצאה את דרכה לשם ומי בגד באמוני. הנזק עדיין רודף אותי.
"מרגע שפורסמה התמונה עם שמי המלא, פרופיל הפייסבוק ופרופיל האינסטגרם שלי קיבלתי מאות הצעות חברות מזרים, הטרדות בכל רשת חברתית. נדרשתי לשנות את שמי ברשתות, דבר שגרר שאלות ותהיות רבות על כך מצד המשפחה והחברים.
"הפגיעה גררה חרדות שצפות בכל פעם שבה גבר פונה אלי, ואף הפכתי לאדם חרדתי בסוגיות שאינן קשורות בפניות הללו. נדרשתי לטיפול פסיכולוגי מתמשך בחצי השנה האחרונה. לפגיעה הזו מתלווים גם נזקים שניוניים – החסרת ימי עבודה בעקבות החרדות או הטיפול, קושי בניהול חיי תחת חוסר הוודאות לגבי מי צפה בתמונות הללו, קושי בכניסה למערכות יחסים רומנטיות לאור בעיות אמון שהתפתחו.
"כולי תקווה כי בית המשפט יזהה כי המקרה שלי הוא חלק מתופעה הדורשת ענישה והרתעה. לא רק רונן שיך פגע בי – גם כל גבר שראה בקבוצה כפלטפורמה לגיטימית לצריכת פורנוגרפיה.
"גם ההתנהלות מול משטרת ישראל תרמה. כאשר הגעתי להגיש תלונה, השוטרת אמרה 'גם ככה לא יעשו עם זה כלום, חבל על הזמן שלך'… קל להפנות את האצבע המאשימה לעבר הקורבנות. בית המשפט נמצא בעמדה נדירה להפנות את האצבע המאשימה לעבר האשמים הפעם".
ס', בת 34 מאזור השרון שעמדה היום בפני בית המשפט, אמרה למקום הכי חם: "מאחורי הפרגוד נתקלתי בניסיון להאשמת הקורבן מצד סנגורו של שיך. בשאלותיו, ניסה להבין לכאורה האם הייתי אחראית מספיק לשמור על התמונות האינטימיות שלי, אבל המסר היה שאם התמונות דלפו – הרי שאני מותרת לכל. הוא שאל אותי אם אני משכילה וניסה לרמוז שאם המשכתי בחיי לאחר הפגיעה, המשמעות היא שמעשיו של שיך לא היו פוגעניים".
בתצהירה תיארה ס' את המצב הבא: "בעיצומה של הקורונה הרצתי בזום בפני כ-500 תלמידות ותלמידים בחטיבה ובתיכון. לאורך כל ההרצאה חשבתי לעצמי שאולי חלקם נמצאים בקבוצות הטלגרם. בשורה העליונה של הריבועים בזום, ראיתי שלושה תלמידים, בנים, יושבים יחד ומצחקקים מולי. לא יכולתי לשמוע מה הם אמרו, אבל נכנסתי לחרדה וחשבתי – הם בטח יודעים. הם בטח חושבים שאני, שמדברת על נושאים ברומו של עולם, עוד איזו זונה שרמוטה. בסוף ההרצאה קיבלתי הודעות לנייד ממספר לא מוכר. זיהיתי את הפרצוף. אחד הנערים. חסמתי את המספר ולא סיפרתי על כך לאיש, גם לא למורות. הפחד שכל גבר, נער, צעיר שאפגוש בעתיד 'מכיר' אותי מהטלגרם לא מרפה.
"הפחד שכל גבר, נער, צעיר שאפגוש בעתיד 'מכיר' אותי מהטלגרם לא מרפה"
"אני חולמת להיות אשת ציבור. אחרי מה שקרה אני כבר לא יודעת אם אוכל להגשים את החלום, כשהשם שלי מוכתם. לנצח. אני תמיד אהיה אשמה, שרמוטה, חסרת אחריות, מטומטמת. עונש מאסר בפועל של פחות משש שנים מבזה ומפקיר את הנפגעות".
הגוף שלי לא שייך לי
ו', ששתיעוד מיני של אישי אחרת בצירוף פרטיה האישיים הופץ בקבוצות תיארה שמאז היא מתקשה לפתח זוגיות. "אולי הוא פנה אליי כי הוא רוצה להשיג עוד חומר כדי לשלוח בקבוצות", תיארה בתצהירה את המחשבה הראשונה שעולה בה למראה פנייה מגבר לא מוכר. "משהו בתמימות ובפתיחות הטבעית שלי התערער.
"בחיים לא צילמתי תמונות כאלו מיוזמתי, לא שלחתי לבן זוג או חברה, הרשתות החברתיות שלי ממודרות, ועדיין, זה קרה לי", הוסיפה. בתצהירה ביקשה לא רק להחמיר בעונשו של שיך, אלא גם לפסוק פיצויים לה ולנפגעות אחרות.
א', צעירה מאזור הדרום שאף היא סיפרה את סיפורה בפני בית המשפט היום, כתבה בתצהירה כי: "פחדתי שהתמונות יגיעו למעסיק שלי, למפקד שלי בצבא, למשפחה שלי. הרגשתי שלקחו ממני את החופש להחליט על הגוף שלי, שחירבו את הפרטיות שלי ושממש חיללו אותי.
"קיבלתי הודעות מגברים יום אחרי יום אחרי יום. הייתי מקבלת שיחות טלפון גם בשעות הקטנות של הלילה ופשוט הרגשתי שהגוף שלי לא שייך לי יותר – מעכשיו הוא היה נתון בידיהם של כל אותם אלפי גברים. הסיוט התחיל לפני כשנתיים וחצי ונמשך גם עד היום הזה, הרגע הזה".