בהפגנה שהתקיימה בליל רביעי בתל אביב נעצרו ארבעה צעירים, כולם על ידי שוטרים סמויים, כל אחד מהם במקום אחר ובזמן אחר. הם הכירו רק בתא מעצר צפוף בתחנת לב העיר, אותו חלקו עם שישה עצורים נוספים, כששוטרים נטולי מסכות, לטענתם (טענה שחוזרת גם לגבי שוטרים בהפגנה אמש), חולפים על פניהם מהצד השני של הסורגים.
12 שעות לאחר ששוחחרו למעצר בית בן חמישה ימים זכו שלושה מהם, אלה המתגוררים בתל אביב, לביקור של שוטרים על אזרחי בבתיהם. השוטרים הגיעו כדי לבדוק שהם אכן במעצר בית, ובעיקר כדי להזהירם שלא יפרו אותו ויצטרפו להפגנה שהתקיימה אמש.
לפי החוק, המשטרה יכולה לערוך ביקורים של חשודים המצויים במעצר בית – אבל הביקורים הללו נדירים. "העובדה ששלושת העצורים שמתגוררים בתל אביב כבר זכו לביקור של בלש היא יוצאת דופן", טוען עו"ד דניאל חקלאי שמייצג את השלושה, "אפילו עבריינים לא זוכים לביקורים כאלה, בטח שלא ביום השחרור מהמעצר. עצם מעצר הבית כתנאי לשחרור על העבירות שבהן הם נחשדים הוא מטורף. הרי מעצרי בית ניתנים למי שיכול לסכן את הציבור או לשבש את החקירה בעניינו, אבל מעבר לכך – לבוא ולהזהיר אותם שלא יצאו להפגין?".
אביחי גרין: "מוטיבציית יתר"
"אני לא חלק מרכזי בשום ארגון", אומר אביחי גרין, המפגין שתועד כשהוא מותקף באגרופים לפניו על ידי סגן ניצב ניסו גואטה ממשטרת ירושלים בהפגנה בבלפור בסוף אוגוסט, "אבל אני פעיל מאוד עקב המצב הכלכלי. הוצאתי בפעם השלישית לחל"ת עם תחילת הסגר הנוכחי.
"היה רגע במהלך הצעדה הארוכה של ליל רביעי, זה היה ברחוב פרישמן, הלכנו על הכביש והגיע אמבולנס. רצתי ופיניתי את כל המפגינים כדי שהאמבולנס יעבור במהירות. מיד שמתי לב שהמוני הבלשים שליוו אותנו לאורך הצעדה מצלמים אותי בטלפונים האישיים שלהם. התחלתי לצלם אותם בחזרה ולשיר "אתה לא כל כך סמוי".
עו"ד חקלאי: "אפילו עבריינים לא זוכים לביקורים כאלה, בטח שלא ביום השחרור מהמעצר. עצם מעצר הבית כתנאי לשחרור על העבירות שבהן הם נחשדים הוא מטורף"
"הגענו לקו חסימה של שוטרים ברחוב פרישמן. קראתי למפגינים להתקבץ, עמדתי עם ידי למעלה ופשוט הגיעו שני שוטרים סמויים ולקחו אותי הצידה, שאלתי למה הם עוצרים אותי ואחד מהסמויים ענה "על מוטיבציית יתר".
"בתחנת המשטרה אמרו לי שהפרעתי לסדר הציבורי. החוקר הטיח בי שאני ממובילי המחאה, שאירגנתי את ההפגנה, שהובלתי את הטור, שקראתי לאנשים לפרוץ את קו השוטרים, שסירבתי להזדהות. הסברתי שפיניתי את הדרך לאמבולנס וקראתי לאנשים לעמוד יחד. עורך הדין שלי אמר שכנראה אקבל הרחקה של שבועיים, הציע לי לחתום על כך והבטיח שנערער על התנאי אחר כך. להפתעתי, תנאי השחרור שקיבלתי הם חמישה ימי מעצר בית והרחקה של 30 ימים מהבימה.
"חזרתי הביתה לקראת חמש בבוקר, ישנתי ובעיקר הייתי בשוק מכל מה שקרה. בסביבות השעה שבע בערב התקשרו מהמשטרה ושאלו אם אני בבית. עניתי שכן, שאלו מה מספר הקומה ומה מספר הדירה. עניתי. אמרו לי 'פתח את הדלת'. מעברה השני חיכה הסמוי שעקב אחרי כל הלילה לפני כן. הוא ביקש לראות תעודת זהות. הוא העיף בה מבט ואמר 'אני רק בא להזהיר אותך שלא תנסה להצטרף להפגנה בהבימה היום'. שאלתי אותו מה הוא רוצה ממני ואם נגמרו המפגינים במדינה, שאלתי אם היה מגיע לבקר אותי ככה אם הייתי משתחרר על סחר בסמים או כל עבירה אחרת".
איתי רביב: תקיפת שוטר בצפצוף זמבורה
איתי רביב נעצר אף הוא באותו לילה, זמן מועט אחרי תחילת התהלוכה מכיכר הבימה. "עשיתי קולות בזמבורה", הוא מספר, "לפתע ניגש אלי שוטר שאחר כך יתברר כסגן מפקד תחנת לב תל אביב, חטף לי אותה מהיד ודרש תעודה מזהה. שאלתי אותו 'למה?', ובאותו רגע ניגש אליי סמוי, כופף לי את היד מאחורי הגב, הפיל אותי לרצפה ועצר אותי.
"בתחנת המשטרה החוקר אמר לי שאני חשוד בתקיפת שוטר באמצעות הזמבורה, שסגן מפקד התחנה תיאר שגרמתי לו לכאב רב בעור התוף".
גם רביב שוחרר לביתו בשעות הבוקר המוקדמות בתנאים של מעצר בית לחמישה ימים והרחקה מכיכר הבימה ל-30 ימים. בסביבות השעה חמש בערב אתמול, קיבל שיחת טלפון מהמשטרה, דומה לזו שתיאר גרין: "ביקשו ממני תעודה מזהה והשוטרים שהגיעו אמרו לי שלא אחשוב אפילו ללכת להפגנה בבימה. הרגשתי כמו עבריין צמרת. את אחד השוטרים זיהיתי כסמוי שנכח בהפגנה אתמול".
טל שדות: "אל תעשה שכונה"
טל שדות נעצר בסביבות השעה עשר וחצי באותו לילה. "זה היה בבן יהודה. המשטרה חילקה את המפגינים לשתי קבוצות ולא נתנה לאף אחד לעזוב את המקום במשך זמן רב", הוא מספר, "אנשים שרצו ללכת הביתה כבר פרצו את המחסום המשטרתי והיתה מפולת אנושית. משכתי מישהו מערימת האנשים שנוצרה על הרצפה ולפתע קפץ עלי סמוי. לא הבנתי שהוא שוטר, אמרתי לו שיירגע, שיוריד ממני את הידיים, כשהוא הפיל אותי לרצפה הבנתי שהוא בטח שוטר.
גרין: "התקשרו מהמשטרה ושאלו אם אני בבית. עניתי שכן, שאלו מה מספר הקומה ומה מספר הדירה. עניתי. אמרו לי 'פתח את הדלת'. מעברה השני חיכה הסמוי שעקב אחרי כל הלילה לפני כן"
"קמנו, הוא לא ידע מה לעשות איתי והיה נדמה שאף אחד מהשוטרים האחרים לא יודע גם. הוא החל להוליך אותי בסיבובים באיזור והשוטרים שליוו אותנו התייעצו לגבי מה לעשות איתי. לסוף הכניסו אותי לניידת ולקחו אותי לתחנה. במהלך הנסיעה הטלפון שלי צלצל, אחד השוטרים קפץ עלי, נתן לי מרפק בצוואר ואמר לי 'אתה לא תעשה פה שכונה', הנהג הוסיף שאם לא ארגע הוא גם יבוא.
"בחקירה אמרו לי שאני חשוד בתקיפת שוטר. הייתי מופתע כי עורך הדין שלי אמר שמדובר על הפרת סדר. החוקר ניסה לשאול אותי בשלל דרכים על מה הפגנתי, הבהרתי לו שזו שאלה לא רלוונטית, הוא טען שרצתי לשוטרים בידיים מונפות, אמרתי לו שזה לא היה ולא נברא ולבסוף הוא הציג לי את התנאים שלי: חמישה ימי מעצר בית ושבועיים הרחקה מכיכר הבימה ומכיכר רבין.
"היום בערב השוטרים הגיעו גם אלי. אחד מהם אמר לי 'אתה יודע מה אתה צריך לעשות, נכון?', עניתי שמעצר בית זה לא עניין מורכב, והוא ענה 'אל תתחכם, אל תעשה שטויות ואל תלך להפגנות'".
שי שדה: מעקב בבית קפה
שי שדה נעצר גם הוא בהפגנה שלשום, אך לא זכה לביקור של שוטרי תל אביב ולאזהרה לא להגיע להפגנה למחרת, אולי כי הוא מתגורר בבאר שבע. גם הוא נעצר על ידי שוטרים סמויים, ולהפתעתו גילה במהלך חקירתו שהיה במעקב עוד לפני שהחלה ההפגנה. בחקירה הוצג לו סרטון שלו אוכל בבית קפה בכיכר הבימה בחברת בת זוגו בטרם תחילת ההפגנה.
רביב: "בתחנת המשטרה החוקר אמר לי שאני חשוד בתקיפת שוטר באמצעות הזמבורה, שסגן מפקד התחנה תיאר שגרמתי לו לכאב רב בעור התוף"
"נעצרתי רגע אחרי שהמשטרה התחילה לכלוא את המפגינים בין קינג ג'ורג' לבוגרשוב", מספר שדה. "עמדתי לבד, לא היתה לי שום אינטרקציה עם שוטר באותם רגעים שיכולה להסביר את המעצר שלי. נעצרתי בבלפור כבר פעמיים, אבל הפעם זה היה שונה – זה הרגיש מאוד אישי. שני סמויים באו אלי והתחילו לקפל אותי.
"הצטרפו אליהם שישה יס"מניקים. הם לקחו אותי החוצה מהמכלאה, סגרו את האזיקים כל כך חזק שנחתכתי עמוק. אחד הסמויים שעצר אותי גם העביר לי שיעור באזרחות בשעה שאזק אותי: הוא שאל אם אני חושב שמה שאנחנו עושים זה דמוקרטי ומיד ענה שאנחנו לא דמוקרטים, הוא והשוטרים הם חזות הדמוקרטיה. גם בניידת חטפתי אגרופים מאחד השוטרים כי ביקשתי שישחררו לי את האזיקים ויזיזו את הכיסא קדימה מאחר והגובה שלי הוא שני מטר.
"נחקרתי בחשד להתנהגות שעלולה לסכן את שלום הציבור. במשך חצי שעה כמעט, החוקר הראה לי סרטונים שלי צועד בהפגנה ושאל אם אני לא מסכן את הציבור. אבל אחד הסרטונים צולם לפני תחילת ההפגנה. ישבתי בו בבית קפה ואכלתי עם חברה שלי. שאלתי את החוקר מה זה, הוא התעלם מהשאלה שלי ופשוט עבר לסרטון הבא. אבל בעצם אם סומנתי לפני כן והייתי במעקב, זה לא משנה מה עשיתי בהפגנה. אם עשיתי משהו בהפגנה שסיכן את שלום הציבור, למה המשטרה עקבה אחרי לפני כן?"
השר אוחנה: אסור למשטרה לאפשר ולאבטח
מהעדויות עולה כי היחס למפגינים שלשום היה סובלני פחות ממה שהצטייר מהודעת המשטרה שפורסמה בתום ההפגנה. בהודעה נכתב: "בשעות האחרונות התקיימה תהלוכת מפגינים לא חוקית, ללא תיאום וללא אישור משטרה. על אף שמדובר בתהלוכה לא חוקית המשטרה גילתה איפוק ואפשרה את קיום התהלוכה, אבטחה את משתתפיה וליוותה אותה לאורך ציר התהלוכה".
ההודעה המתונה הזו – שמתעלמת מהמעצרים וההרחקות של מפגינים – זכתה לביקורת מצד השר הממונה, אמיר אוחנה, שחשב שהמשטרה צריכה לנהוג ביד קשה יותר וצייץ בטוויטר: "מותר גם להגיד 'סליחה טעינו, נתקן'. השוטרות והשוטרים עושים עבודה קשה וכפויית טובה. הודעת דוברות כזאת מחרבת הרבה מהמאמצים שלהם. אם משהו איננו חוקי – אסור למשטרה 'לאפשר ולאבטח' אותו. המשטרה תנהג בהתאם לחוק ותאכוף אותו. בכך תיבחן המשטרה".
שדה: "גם בניידת חטפתי אגרופים מאחד השוטרים כי ביקשתי שישחררו לי את האזיקים ויזיזו את הכיסא קדימה מאחר והגובה שלי הוא שני מטר"
"משטרת מחוז תל אביב הצטיירה תחילה כפחות נוקשה מהמשטרה במחוז ירושלים", אומר ע"ד חקלאי, "למרות שעל כל המחוזות לפעול באופן מידתי ומאוזן. את ההפגנה שלשום ניסו השוטרים תחילה להכיל, אבל לבסוף בוצעו מעצרי שווא. אני משער ששלפו כל אחד מהעצורים כי הצטייר כדומיננטי. זו פרקטיקה דיקטטורית, ואנחנו לא בבלארוס. עצם ההכנסה של סמויים רבים כל כך להפגנה של אנשים שיוצאים להפגין על זכויותיהם מקוממת. התחושה היא שיחס המשטרה למפגינים הולך ומסלים".
"התחושה היא שהמשטרה מסמנת אנשים שיש להם נוכחות בשטח ומנסה למנוע מהם להמשיך ולהגיע להפגנות, אומר שדה, "הסימון הזה לא נעשה רק בשטח. זה ברור שמעורבים פה דרגים בכירים ואולי מעבר להם".
"אני שבור היום", אמר אתמול גרין, זמן קצר לאחר ביקור השוטר בביתו, "גם אחרי שקיבלתי את האגרופים לפנים מגואטה לא הרגשתי כך. יש תחושה של פרופגנדה נגדנו. היא מגיעה מהמקומות הגבוהים ביותר בצמרת. רק כשחזרתי הביתה בבוקר ראיתי את הציוץ של אוחנה. עכשיו אני מבין מה נותן את מוטיבציית היתר לגבינו למשטרה".
ממשטרת תל אביב לא נמסרה תגובה עד שעת העלאת הכתבה.