בנובמבר 2019 הגיש פקד גיא זילברשטיין ממשטרת נתניה תביעת לשון הרע על סך 100 אלף שקלים נגד שלושה אזרחים, על רקע הפגנות יוצאי אתיופיה ברחבי הארץ. בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד יוני ג'ורנו, טען זילברשטיין כי השלושה פגעו בשמו הטוב באמצעות התבטאויות נגדו ברשתות החברתיות. בשבוע שעבר הגיעה התביעה לסיומה.
מהסכום הגבוה שתבע הקצין זילברשטיין נפסקו לטובתו רק 3,000 שקלים, שאותם ישלם לו נתבע אחד בלבד. שופט השלום בראשון לציון, מוטי מפירר, הבהיר בפסק הדין כי הפיצוי שנפסק כולל בתוכו גם את שכר טרחתו של עו"ד ג'ורנו.
בקיץ ובסתיו 2019 הגיעו מדי ערב מפגינים, רובם יוצאי אתיופיה, אל ביתה של ראש מח"ש, קרן בר מנחם. הם קראו להעמיד לדין את השוטר שירה בסולומון טקה ולחשוף תיעוד ממצלמות אבטחה, שהאמינו כי נמצא בידי מח"ש. פקד זילברשטיין שימש כמפקד הכוח המשטרתי במקום בחלק מההפגנות הללו.
בהפגנה שהתקיימה ב-2 באוקטובר דרש פקד זילברשטיין מהמפגינים לחצות את הכביש ולקיים את מחאתם במרחב של 200 מטרים מביתה של ראש מח"ש. הוא טען כי מדובר בהחלטה חדשה שהתקבלה במחוז בנוגע למיקום ההפגנה. המוחים דרשו מזילברשטיין להציג להם את ההחלטה בכתב, אולם הקצין לא הציג להם שום מסמך כזה. חילופי הדברים בין זילברשטיין למפגינים שודרו בשידור ישיר בפייסבוק על ידי הנתבע הראשון, הפעיל החברתי סיסאט פאנטה.
פקד זילברשטיין טען באמצעות עו"ד ג'ורנו כי הנתבעים הוציאו את דיבתו. לגבי פאנטה טען כי המילים שכתב לצד שידור הלייב "מסכן, לא ידע מה להגיד אז גמגם שטויות ואומר נתניה אתם אלופים", פגעו בשמו הטוב. בנוסף, טען זילברשטיין כי פאנטה עודד מגיבים להשתלח בו גם באמצעות התגובה "שוטר אפס מאופס".
השופט פירר קבע כי פרסום סרטונים שבהם מתועד זילברשטיין לא מהווה עילה לתביעת דיבה, וקבע כי לא מצא כל לשון הרע בפרסומיו ובמעשיו של פאנטה. התביעה נגד פאנטה נדחתה, זאת למרות שעו"ד ג'ורנו טען בדיון כי "עצם ההעלאה והכוונה שלו, זה מבחינתנו לשון הרע… העלאת הסרטון כדי לבוז לשוטר ושישתפו, זה בעצם כוונת הזדון של הנתבע".
קללות וניבולי פה בעלמא
הנתבעת השניה נמחקה מהתיק כבר לפני שנה כשהתברר כי זילברשטיין וג'ורנו טעו בזיהויה, ולמעשה תבעו עובדת סוציאלית תמימה ששמה הפרטי דומה לכינוי של פרופיל השייך לגבר שהגיב לסרטון וקילל את השוטר. למרות שהנתבעת העלתה טענות אלה בפני עו"ד ג'ורנו, הוא לא הסיר אותה מהתביעה ועורך דין מטעם הסיוע המשפטי של משרד המשפטים החל לייצגה. עד שנמחקה מהתביעה, עלות ייצוגה עלתה למדינה 1,500 שקלים.
הנתבע השלישי שיתף את הסרטונים שהעלה פאנטה וכתב "השוטר פושע, חייב להיות בפנים, שוטר תוריד את המדים, קצין המשטרה העבריין גיא זילברשטיין". למגיבה שכתבה "שוטר זבל, אמן תמות", השיב הנתבע השלישי "הלוואי, הוא אחד המנוולים ביותר".
השופט פירר קבע כי פרסומיו של הנתבע השלישי הכוללים איחולי מוות ואת הכינוי "מנוול", מעוררים שאט נפש אך "מהווים קללות וניבולי פה בעלמא" ולא נופלים להגדרת לשון הרע על פי החוק. לדברי השופט, חיובו של הנתבע בפיצוי של 3,000 שקל לשוטר נבע מ"הצגתו של התובע ברשת החברתית בשמו ובשם משפחתו כעבריין וכפושע".
"לא הובהר במסגרת הפרסום מדוע מוצמדים לתובע כינויים אלו ואילו 'עבירה' או 'פשע' מיוחסים לו, כך שלא ניתנה ההזדמנות בידי הקורא הסביר לשפוט את הדברים במו עיניו ולחוות דעה שונה. מנגד, ניתנה לקורא הסביר, האפשרות לצפות בסרטון ולהתרשם על פי הקשר הדברים כי מדובר בחלק ממחאה ציבורית רחבה כנגד משטרת ישראל, וכי עיקרי הדברים אינם מופנים דווקא כנגד התובע באופן אישי", הוסיף השופט.
השופט פירר: "ניתנה לקורא הסביר האפשרות לצפות בסרטון ולהתרשם על פי הקשר הדברים כי מדובר בחלק ממחאה ציבורית רחבה כנגד משטרת ישראל"
"התיק הזה הוא אבן דרך", אומר עו"ד אסף דרעי מהקליניקה המשפטית במכללה למנהל שייצג את פאנטה ואת הנתבע שחוייב לפצות את השוטר, "קביעת בית המשפט שקללות ואיחולי מוות, לא ראויים ככל שיהיו, אינם בגדר לשון הרע חשובה ונוגעת למפגינים ומפגינות שנמצאים בסיטואציות נפיצות מול המשטרה בהן הרוחות מתלהטות".
תכתבו בספר החיים
אותה הפגנה מתחת לביתה של ראשת מח"ש באוקטובר 2019 לא היתה המקרה היחיד במחאת יוצאי ויוצאות אתיופיה נגד אלימות משטרתית, שאחריו תבע שוטר אזרחים. קדמה לה תביעה של שוטר יס"מ ירושלים, קסה טספהון. גם בתביעתו של השוטר טספהון אחד הנתבעים היה סיסאט פאנטה. תביעה זו נולדה על רקע דברים שאמר פאנטה בהפגנה מחוץ לבית ראש הממשלה ביולי 2019 ושודרו גם הם בשידור ישיר בפייסבוק.
בדיון בתביעה ההיא נחשף כי קצין השיימינג של משטרת ישראל, רב פקד ליאור צדוק אישר לשוטר להוציא את דוח הפעולה שלו מחומרי החקירה המשטרתיים לשם הגשת התביעה האזרחית נגד פאנטה, וזאת בניגוד לנהלי המשטרה. גם באותה תביעה לא נדרש פאנטה לפצות את השוטר כספית. סכום התביעה עמד על 75 אלף שקלים.
במסגרת תחקירי המקום הכי חם על תופעת תביעות השוטרים נגד אזרחים מצאנו כי מאז שנת 2018 ועד לפרוץ משבר הקורונה ייצג עו"ד יוני ג'ורנו 26 שוטרים שתבעו 36 אזרחים תביעות לשון הרע. 14 מהשוטרים הללו, בדומה לפקד גיא זילברשטיין, הם שוטרים תחנת המשטרה בנתניה, עיר מגוריו של ג'ורנו.
ממרץ 2020 ועד לפברואר 2021, שיא משבר הקורונה שהתאפיין במפגשים טעונים וכואבים בין שוטרים לאזרחים על רקע אכיפת תקנות צו בריאות העם, תבעו 64 שוטרים מרחבי המדינה באמצעות עו"ד ג'ורנו 210 אזרחים. עם פרסום תחקירי המקום הכי חם על מפעל התביעות הזה, מחק ג'ורנו תביעות נגד עשרות מהאזרחים.
כעת נראה כי החלטות בית המשפט מביאות למחיקה של תביעות נוספות. יומיים אחרי החלטת השופט פירר, ב-14 לספטמבר, התקיים דיון בתיק אחר שבו נתבעה תושבת רחובות על 10 אלפים שקל על ידי שוטר מתחנת רמלה, לאחר שהגיבה בפייסבוק על תקרית שבה היה מעורב השוטר "שימות מצידי הלוואי!".
יום לפני הדיון, הגיש עו"ד ג'ורנו בקשה לבית המשפט למחוק אותה מהתביעה. את הבקשה חתם ג'ורנו במילים "מאחלים לצדדים כולם שיזכו להכתב בספר החיים הטובים לשלום ולשלווה, שיחתמו לטוב בפתקא טבא, ושיזכו לסליחה, כפרה ומחילה מול המקום ומכל הסובבים. גמר חתימה טובה".