דגלי גאווה נתלו מחלונות בתי השיכונים במצפה רמון בימים האחרונים, במחאה על התבטאות ראש ישיבת "מדברה כעדן", רב צבי קוסטינר: "לא להתבייש להגיד – הומואים הביתה". חלק מהדגלים שנתלו נתלשו, רבים נתלו מחדש. היום הם יקיימו "משמרת אהבה" ביישוב בתגובה לדברים.
חברי הקהילה הגאה במצפה רמון לקחו את דבריו של קוסטינר אישית, למרות שהם נאמרו מחוץ ליישוב, במאהל מחאה מול ביתו של ח"כ ניר אורבך בפתח תקווה, היכן שפעילי ימין מפגינים מאז אפריל במטרה ללחוץ על חבר הכנסת ולהוביל לפרישתו מהקואליציה.
"אנחנו פועלים להנכחה של הקהילה במרחב הציבורי ובמוסדות הציבור. זה הכלי להילחם בהדרה, באפליה", אומר עזרי קידר, מנכ"ל עמותת קשת הפועלת באזור. "אין סיכוי שמישהו יתחבא פה בגלל השלטון המקומי או בגלל רב שאומר דברי בלע, בעוד כמעט חצי מתקציב הישיבה שהוא עומד בראשה מגיע מכספי ציבור".
בשנתיים האחרונה מקיימים חברי הקהילה הגאה מאבק עיקש להכרה ולתקצוב מצד הרשות המקומית, ונאלצים לעמוד מול אמירות של ראש המועצה רוני מרום, שכתב בשנה שעברה "אינני מכיר בדגל הלהט"ב ואינני מוכן לכנותם 'קהילה'", הודיע כי הוא מתנגד ל"צבא הצללים הצועד במצעדי ניצחון ממנהטן ועד ברלין" והוסיף: "כפי שאין מקום לגאווה עבור זכרים ונקבות 'רגילים', הרי שאין מקום לגאווה של להט"בים".
"אנחנו לא מרגישים מתח ברחוב, או בסופר", אומר קידר, "אנשים רבים במצפה מקיימים קשרים בין-קהילתיים ושם אין השפעה לדבריו של הרב או להשקפת עולמו של ראש המועצה. אין לנו דרך לדעת מה קורה בליבן של קהילות שאינן שלנו, כמובן. אני מאמין שבחודש הקרוב, לקראת המצעד, הטונים יגברו".
בשנה שעברה נאלצו מארגני מצעד הגאווה להסיט את תוואי המסלול מהיישוב אל כביש 40 שעובר מחוץ ליישוב, וזאת בהוראת המשטרה. הקיץ, הם מבטיחים, המצעד לא רק יעבור בתוך היישוב עצמה, אלא יתקיים סוף שבוע שלום של גאווה, שבמרכזו שיתוף פעולה עם חברי קהילה מערים ומועצות איזוריות אחרות בנגב, בהן נתיבות, שם בוטל השנה המצעד בשל איומים ברצח על מארגניו.
סדנת כתיבה וערבי דראג
בקיץ 2020 החליטו חברי הקהילה במצפה רמון לקיים אירוע גאווה ראשון ביישוב. פרוטוקול הפגישה המקדימה הופץ בין חברי הגרעין התורני ובו שמות המשתתפים וחוויותיהם האישיות שלא היו אמורות להיות חשופות לעיני כל. בעקבות זאת יוזמת מצעד הגאווה הראשון ביישוב נזנחה אז.
בעקבות זאת ביקשו חברי הקהילה הגאה לקיים יוזמות חינוכיות ותרבותיות במועצה. הם הציגו תכנית עבודה שכללה הרצאות של ארגון חוש"ן לצוותי חינוך וטיפול, אירוע גאווה על הבר וערבי עיון בספריה לילדים ונוער בספרות להט"בית. הם היו זקוקים לתקציב עבור הפעילות הזו אבל המועצה לא טרחה למשוך תקציב ייעודי בסך 25 אלף שקל, שמציע המשרד לשוויון חברתי לרשויות מקומיות לקיומם של אירועים כאלה עבור הקהילה הגאה.
חלפה שנה ובתחילת יולי, לאחר שלא נענתה בקשתם, החליטו חברי הקהילה לצעוד. ראש המועצה פרסם ימים ספורים לפני המצעד מסמך בן שלושה עמודים, שאותו כינה "עמדה ממלכתית בנושא להט"ב" ובו הבהיר את עמדותיו. בתגובה לעמדות הקשות שביטא, כ-300 משתתפים הגיעו בבוקר שישי ליישוב כדי לצעוד. יום לפני המצעד עוד קיימו חברי הגרעין התורני במצפה רמון פיקניק שכותרתו "שומרים על המשפחה", במטרה לצאת נגד "הרוצים להרוס את מעמד המשפחה", כפי שנכתב בהזמנה לאירוע.
במקביל למצעד, פתחו חברי הקהילה בגיוס המונים כדי להשיג את התקציב הנדרש להם על מנת לקיים את המצעד ואירועים קהילתיים בהיקף קטן. הם הצליחו לגייס כ-26 אלף שקל.
"בזכות הכספים שגייסנו, השנה קרו דברים מופלאים", אומר רז גלוזמן מהמרחב הגאה במצפה רמון. גלוזמן מספר על סדנאות כתיבה ושני ערבי דראג שהתקיימו השנה. "הערב האחרון משך 150 צופים", הוא אומר. "אנשים יוצאים מאירוע כזה ומרגישים את ההשפעה שבועות אחר כך. יצרנו מרחב בטוח במועצה".
חברי הקהילה מקווים שהמועצה תבחר השנה למשוך את אותו תקציב ייעודי לקיום אירועים גאים, כפי שמציע המשרד לשוויון חברתי.
הבוקר הפיצה המועצה "שאלון להטב"ק", שבו היא מבקשת מהתושבים לענות על שאלות כמו מהם הצרכים שצריכים לקבל מענה בתחומי הלהטב"ק במצפה רמון ועד כמה מצפה רמון מהווה מרחב בטוח ונעים עבור קיום אורח חיים להטב"קי.
גורמים בקהילה הגאה המצפאית סבורים שהרשות המקומית מקווה שמעט תושבים יענו על השאלון וכך תוכל המועצה לטעון כי אין בתחומה "קהילה" ולפיכך אין צורך בתקציב המשרד לשוויון חברתי.
המועצה לא הגיבה לטענות.