איסיאס גבריוט, מתמודד נפש בן 34 ומבקש מקלט מאריתריאה, נעדר כבר תשעה ימים, לאחר שהשתחרר מאשפוז בן חודש וחצי במרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב. צוות המרכז שחרר אותו למרות שאיש קשר מטעמו של גבריוט הפציר בהם לחכות עד שיגיע לאסוף אותו. חרף העובדה שגבריוט דובר מעט עברית ולא נשא עימו מזומן או אמצעי תשלום אחרים – הוא יצא לבדו לרחוב.
רק אתמול, לאחר פניית המקום הכי חם, פרסמה משטרת ישראל הודעה הקוראת לציבור לסייע בחיפושים אחרי גבריוט. מכריו טוענים להתנהלות רשלנית של המרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב ולטיפול לא יעיל מצד המשטרה.
"הבנאדם תקוע ברחוב מאז ערב יום העצמאות. אין לנו דרך לדעת איפה הוא ישן, מה הוא אוכל, אם הוא נעצר, אושפז, אולי הוא בכלל מת. זה בלתי נתפש", אומר מ' (השם המלא שמור במערכת), מתנדב המלווה את איסיאס בשנים האחרונות ומי שהתכוון לאסוף אותו עם שחרורו.
גבריוט התאשפז במרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב ב-21 למרץ. ביום רביעי שעבר, בערך ב-11:30 התקשר רופא מבית החולים למ' ובישר לו על השחרור. "ביקשתי שיחכו עד שאגיע לקחת אותו. הרופא אמר שאם יש לאיסיאס כסף, הם יוכלו לשלוח אותו במונית. התעקשתי שלא יעשו זאת. קודם כל, כי אין עליו כסף. ושנית, הוא יכול לרדת באמצע הנסיעה ולהיעלם. פחדתי עליו ולא רציתי שילך לאיבוד. הוא דובר עברית פשוטה בלבד ומתקשה להסתדר לבד".
באחת בצהריים התקשר מ' לבית החולים על מנת לעדכן את הצוות שיוכל להגיע בשלוש. בבית החולים השיבו שאיסיאס כבר השתחרר. "שאלתי איך שחררו אותו אם אין לו כסף. ענו לי שהוא אמר להם שביכולתו להגיע הביתה לבד".
"התקשרתי לבית החולים ביום העצמאות", מספרת מיכל זמרי, עובדת סוציאלית שמלווה את מ' ומתנדבים אחרים המסייעים למתמודדי נפש מהקהילה האריתראית. "אחד האחים ענה לי ואמר שהוא לא יכול לעזור לי ושאתקשר למחרת כשרופא יהיה נוכח. ביקשתי שרק יגיד לי איפה בדיוק הם שיחררו איסיאס, לאיזה כיוון הלך ואיך הוא נראה. האח ענה שרק רופא יוכל לדבר איתי ושזה יקרה למחרת". בשלב הזה איסיאס היה נעדר כבר 24 שעות.
זמרי התקשרה למשטרה על מנת לדווח על נעדר. נלקחו ממנה פרטים והיא נשלחה למלא תלונה מקוונת. "מאותו רגע החלו המון שיחות טלפון משוטרים", היא מספרת, "הראשון ממשטרת פתח תקווה. שוטר התקשר ואמר שהוא נמצא מחוץ לדירה שבה איסיאס התגורר בפתח תקווה, והנעדר לא שם".
"כעבור שעה קיבלתי טלפון משוטר נוסף. הוא אמר 'אני נמצא בדירה של האריתראים בפתח תקווה והוא לא בדירה'". בהמשך אותו יום קיבלה זמרי טלפון נוסף ממשטרת פתח תקווה. הפעם נאמר לה שהתלונה המקוונת שהגישה לא מתאימה לאיתור נעדרים, ועליה לגשת לתחנת המשטרה לדווח.
מ' הגיש תלונה בתחנת פתח תקווה בתקווה שמאמצי החיפוש יתגברו. בינתיים קיבלה מיכל עוד טלפון מהמשטרה. "כששאלו אותי איפה אני גרה, ציינתי את שם היישוב שלי. אמרו לי שאני קשורה למשטרת אריאל. אחר כך התקשרו אלי ממשטרת כפר קאסם. סיפרתי את הסיפור ובסוף אמרו לי שהמקרה לא בטיפול שלהם".
בינתיים, בעוד מ' נמצא בתחנת המשטרה, חיפשו השוטרים אחר גבריוט בבתי חולים באזור השפלה. כשפנו למרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב, נמסר להם שגבריוט נמצא שם עדיין, זה היה יממה וחצי אחרי שיצא לבדו לכביש 431. משטרת פתח תקווה השתכנעה שהנעדר נמצא בעקבות הטעיית בית החולים ומאמצי החיפוש אחר גבריוט נפסקו. מ' לא שמע מהמשטרה במשך כל סוף השבוע.
:
בעוד מ' נמצא בתחנת המשטרה, חיפשו השוטרים אחרי גבריוט בבתי חולים באזור השפלה. כשפנו למרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב, נמסר להם שגבריוט עדיין נמצא שם
בראשון בלילה שב מ' לתחנת המשטרה בפתח תקווה, והתבשר שגבריוט נמצא בבית חולים אסף הרופא, ככל הנראה משום שכמו המוסד לבריאות הנפש, בית חולים אסף הרופא נמצא בבאר יעקב. אלא שמודיעין בית החולים לא איתר אותו. מ' נסע לחפש אחריו שם, אך לא מצא אותו. "חזרתי לתחנה ושם התעקשו שהוא באסף הרופא. הייתי צריך להסביר שוב ושוב שהוא לא רשום אצלם ולא מצאתי אותו באף מחלקה", מסביר מ'.
בתחנת המשטרה לא מצאו את מספר התיק שנפתח כשמ' דיווח על ההיעדרות וביקשו ממנו לפתוח תיק חדש. "רק אחרי שתיים בלילה חוקר שוחח איתי. אחר כך כך התקשרו אלי לשאול מה הוא לבש באותו יום", מספר מ', "מאיפה אני יודע? אמרתי להם שייצרו קשר עם בית החולים ויבררו עם מי ששיחרר אותו, שיבדקו את מצלמות האבטחה במקום ובסביבה".
בשלוש השנים האחרונות מתגורר גבריוט בפתח תקווה לצד מתמודדי נפש אחרים. שכר הדירה והתשלום ל"מדריכים" שמתגוררים במשמרות עם מתמודדי הנפש משולמים מכספים המגוייסים מחברי הקהילה האריתראית בעיר. "רוב הדיירים מתמודדים עם סכיזופרניה", מספר מ', שמתנדב בדירה. "הם לא עובדים, אין להם משפחה, רק חברים וקהילה. חלקם התגוררו ברחוב עד לפני שלוש שנים".
מ' הוא אחד המתנדבים הדומיננטיים במקום. הוא לוקח את הדיירים לבתי חולים, לביקורת במרפאה הפסיכיאטרית למבקשי מקלט, עוקב אחרי הטיפול התרופתי שהם נוטלים ומלווה אותם לדיונים בבתי משפט. מיכל מלווה בהתנדבות את הדיירים, המדריכים והמתנדבים בדירה. "המתנדבים הם הרוח החיה מאחורי הדירה הזאת, חלקם בעלי משפחות. לא מדובר באנשים עם עודף זמן ומשאבים, אלא בחברי קהילה שזיהו צורך בשטח ונותנים לו מענה".
לדברי מ' ב-2019 אושפז גבריוט במרכז לבריאות הנפש באברבנל. גם אז שימש מ' כאיש קשר מול בית החולים. גם אז שחררו אותו בלי לחכות שמ' יגיע לקחת אותו. במזל, גבריוט מצא את דרכו לפתח תקווה ונמצא בעיר על ידי חברי הקהילה, פחות מיממה אחרי השחרור. "לפחות באברבנאל התנצלו אחר כך והודו שטעו", אומר מ'. בימים האחרונים מופצת הודעה בקרב הקהילה האריתראית בישראל הקוראת לסייע באיתורו.
פנינו למרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב. נפרסם את תגובתם כשתתקבל.