משרד המשפטים פירסם היום הודעה המחדדת את הנהלים ביחס למעצרם של קטינים וכליאתם, בעקבות מעצרי ילדים ממושכים באחרונה וביקורת נוקבת שנשמעה לכך. בדיון משותף שנערך לפני כשבועיים, הבהירו נציגי משרד המשפטים לנציגי משרד הפנים ורשות ההגירה שכליאה של ילדים ובני נוער "היא האמצעי האחרון שניתן לנקוט בו לצורך הבטחת יציאתם מישראל, ויש להשתמש בו רק כאשר עולה, בסבירות גבוהה, שאמצעים אחרים להבטחת היציאה (כגון שחרור בערבות ו/או בתנאים) לא יהיו אפקטיביים".
המשנים ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר ורועי שיינדורף, דנו בנושא לאחר שבמהלך הקיץ דייני בית הדין הותירו משפחות של עובדים וזרים ואת ילדיהן במתקן המעצר גבעון שבכלא רמלה לתקופות ממושכות. כך למשל, משפחת מיקה ומאורין בנות ה-12 וה-10 והוריהן נכלאו במשך כשבועיים בטרם שוחררו בערבות לביתם עד תום ההליכים נגד המשפחה, ואשירה אפרטי מנפאל ושני ילדיה בני התשע והחמש נמצאו עשרים ושניים ימים מאחורי סורג ובריח.
עו"ד דוד תדמור, המייצג משפחות וילדי עובדים זרים שבסכנת גירוש ופנייתו בנושא הביאה לדיון, אמר כי "יש לדברים חשיבות מהותית, בעיקר לעניין המשמורת והחובה לשקול את טובת הילד תמיד. אני מקווה ומאמין, בהמשך למאמצנו, כי בכך תמה הפרקטיקה החשוכה של כליאת ילדים קטנים בידי רשות האוכלוסין".
עם זאת, גורמים ברשות ההגירה אמרו היום למקום כי מבחינתם דבר לא השתנה, וכי תמיד כליאה של קטינים היתה אופציה האחרונה.
עם זאת, מעקב אחר דיונים ומקרי מעצר וגירוש בקיץ האחרון, מעלה תמונה אחרת. "אומנם קיים קושי בעצם החזקת הקטינה במשמורת אך… לא מצאתי במצבן של המוחזקות מצב רפואי או גופני מיוחד המקים טעמים הומניטריים לשחרור ממשמורת…", קבע בסוף אוגוסט הדיין רג'א מרזוק בעניין אזרחית נפאל ובתה הקטנה. "באיזון האינטרסים של הצדדים, אין ליקוי בהחזקת המוחזקת במשמורת", קבע הדיין מרט דורפמן באותה תקופה ביחס לכליאתן של מונוליזה מרכאדו, אזרחית הפיליפינים, וביתה הקטינה שנולדה בישראל.
ביקורת מצד הדיינים
ההבהרה שפורסמה היום, לא צפויה לעצור את גל המעצרים שנמשך בשבועות האחרונים. ובכל זאת, ההבהרה שפירסם היום משרד המשפטים כבר הספיקה לקנות אחיזה, שכן פרקי הזמן שמשפחות מוצאות את עצמן מאחורי סורג ובריח התקצרו באחרונה, וגם הדיינים החלו להעביר ביקורת שיפוטית נוקבת על התנהלות משרד הפנים.
כך למשל, החליט הדיין מרזוק בתחילת השבוע לשחרר לביתם את פייבור בן ה-8 ואימו בלסינג, ילידת ניגריה, לאחר שנעצרו ונכלאו פעם שנייה על ידי רשות ההגירה. בהחלטתו קבע כי "למוחזקת נערך שימוע מגמתי ופסול היות ולא הפרה תנאים…החזרתה למשמורת (כליאה) הנה חסרת תום לב וכליאת ילדים במשמורת צריכה להיות ברירה אחרונה".
בסוף אוקטובר הנחה משרד המשפטים את רשות ההגירה והאוכלוסין להתחיל לערוך שימוע לילדים בני 12 ומעלה ולהביא את טובתם, בהתאם לאמנה לזכויות הילד עליה חתומה ישראל. העובדה שרשות ההגירה והאוכלוסין לא ערכה שימועים כאלה, הביאה את בית הדין לעררים לבטל את צווי הגירוש שעמדו נגד שתי משפחות של מהגרי עבודה מהפיליפינים, ימים ספורים אחרי שיצאה ההנחיה.
היום, מבהירים במשרד המשפטים כי "יש לבחון את טובת הילד ולשקול אותה גם כאשר מדובר בילדים שטרם מלאו להם 12 שנים". ההודעה שפורסמה היום מדגישה כי טובת הילד אינה שיקול בלעדי בהחלטה אם לגרשו. עם זאת, נקבע עוד שאין לבחון "באיזו מדינה יש תנאים טובים יותר עבור הילד" – אלא האם "כרוכה העקירה במקרה פרטני בפגיעה עודפת, שהיא קשה לאותו הילד, ומשום כך מצדיקה את הישארתו בישראל" (ההדגשות במקור).
ההודעה שפורסמה היום מדגישה כי טובת הילד אינה שיקול בלעדי בהחלטה אם לגרשו
מי שליוו משפחות מועמדות לגירוש סיפרו שהשימוע שנערך למשפחות וגם לילדים היה דומה יותר לחקירה משטרתית מאשר לניסיון להבין את מצבה של כל משפחה באופן פרטני ולהתחשב בו. בדיונים בבית הדין וגם במספר דיונים שהגיעו לבית המשפט המחוזי התעקשו נציגי משרד הפנים כי טובת הילדים מצויה במדינות מוצאם של הוריהם, והתעקשו על איחוד משפחות במקרים בהם, לדבריהם, ידועה זהותו של ההורה השני.
בהודעה שפורסמה היום מטעם משרד המשפטים, קיימת גם הוראה לרשות ההגירה והאוכלוסין לקיים הדרכות לעובדיה לגבי האופן שבו יש לשמע קטינים. לצד הוראה זו,. המשרד הוסיף כי "אין בקיומן הצפוי של ההדרכות כדי למנוע אכיפה כנגד משפחות בתקופת הביניים שעד להשלמת ההדרכות, ובמהלכה של תקופה זו יקיימו הממונים שיחות עם הקטינים וישאלו שאלות עובדתיות במטרה להתרשם באופן סביר ממצבם וכדי להסביר לקטינים את הסיטואציה".
בנוסף להנחיות משרד המשפטים שפורסמו היום, הגישו חברי הכנסת עופר כסיף, מיקי חיימוביץ' וניצן הורוביץ הצעה לסדר בנושא עצירת הגירוש של ילדים למהגרות עבודה. הצעתם התקבלה ברוב של 14 קולות מול קול אחד. מדובר אמנם באקט הצהרתי שתכליתו לעורר דיון ושיח בכנסת בשעה שזו אינה פעילה. אולם מארגון UCI, ארגון אמהות עובדות סיעוד לשעבר שנלחמות על הסדרת מעמד ילדיהן בישראל, נמסר: "המסר הוא ברור: יש להקפיא את מעצרם, כליאתם וגירושם של הילדים עד לדיון מעמיק של ממשלה קבועה, כאשר טובת הילדים והסדרת מעמדם במולדת ישראל תעמוד בראש מעייניה".
באותו נושא: גירוש ילדי עובדים זרים
בוטלו צווי הגירוש של הילדים הפיליפינים: "רשות ההגירה לא הביאה בחשבון את טובת הילד"
בית הדין הורה לרשות ההגירה לא לנקוט בתהליכי אכיפה נגד המשפחות במהלך 30 ימים מרגע שתתקבל החלטה חדשה בעניינן. בנוסף, נמתחה ביקורת על כך שלא נערך לילדים שימוע, כפי שנדרש לפי הנחיות משרד המשפטים
היה נכון: בפעם הראשונה יצאה תנועת הצופים למחות נגד גירוש הילדים הזרים
כל הנהגת שבטי הצופים של תל אביב התכנסו הערב בהבימה למחות נגד גירוש הילדים ונתנו הצצה לשבט איתן – שיותר מעשור מפעיל פעילויות לילדי מהגרים בשפירא. לעשייה של נוער למען נוער יש משמעות שהיא מעבר לזו של פעילי שמאל. רצינו שילדים ותנועת הצופים יגנו על ילדים ויאמרו 'לא ניתן לכם'"
מיקה ומאורין שוחררו, אך הגירוש עלול להמשיך גם במהלך שנת הלימודים
מיקה, מאורין והוריהן שוחררו עד הערעור בעניינן ותחת ערבות של 20 אלף שקל. עתירה שהוגשה לבג"ץ מבקשת למנוע את שינוי מדיניות הגירוש בזמן שנת הלימודים