בסיום הפגישה בין משפחתו של סלומון טקה ז"ל לראש מח"ש, קרן בר מנחם, אמר וורקה טקה, האב, לפעילים שהפגינו מחוץ למשרד המשפטים שהוא אינו מאמין לתוצאות החקירה. "הם עושים הכל כדי להוציא את הקצין שלהם נקי", אמר, "הם זורעים פחד בנו, המשפחה, ובכם, הפעילים, כדי שנפסיק לדרוש צדק. אני מודה לכם על מה שאתם עושים ומבקש להמשיך במאבק באופן חוקי. אנחנו נאבקים לא רק על האמת ביחס למה שקרה לילד שלי, אלא כדי שדברים כאלה לא יקרו לילדים נוספים".
במהלך הפגישה הודיעה בר מנחם למשפחת טקה כי קצין המשטרה שגרם למותו של סולומון טקה יואשם בסעיף של גרימת מוות ברשלנות, בכתב אישום שיוגש נגדו. מדובר באשמה מופחתת מזו שמח"ש הצהירה עליה ביולי השנה, כשהודיעה שהשוטר יועמד לדין באשמת המתה בקלות דעת.
"ככה לא נראה צדק", אמרה רחלי יוסף שהפגינה מול ביתה של קרן בר מנחם כמעט מדי ערב במשך שלושה חודשים. "יש פער ערכי עצום בין איך שהקהילה תופשת צדק, אמת ויושרה לבין האופן שבו המח"ש טוענת שהדברים באים לידי ביטוי בחקירתה. עצוב לי שהפרקליטות לא לוקחת אחריות על הפער הזה.
"האישום המופחת הוא בגדר אישור לכל השוטרים לזלזל בחיי אדם. האישום הזה כמו אומר לשוטרים שגם אם הם יעשו את הדבר הנורא מכל, ויקחו חיים אדם, המערכת תקל עליהם – תשלח אותם לבית מלון, תדאג שלא יהיו מספיק הוכחות להרשיע אותם במה שעשו וככה תעשה להם הנחת חבר בדמות אישום מופחת".
בהודעה שהוציאה מח"ש היום לעיתונות, בעת קיום הפגישה בין בר מנחם למשפחה, נאמר שקצין המשטרה ביצע ירי שלא בהתאם לפקודות המשטרה ולא נקט בחלופות מידתיות יותר שעמדו לרשותו. עוד, צוין בהודעת הדובר, בטיוטת כתב האישום נגד הקצין נכתב כי על-פי החשד, רשלנותו של קצין המשטרה באה לידי ביטוי בכך שהשתמש בנשקו בדרך שיש בה כדי לסכן חיים, ולא הסתפק בירי אזהרה באוויר לצורך נטרול הסכנה שבפניה עמד; בכך שהירי בוצע לעבר האספלט, שהינו משטח קשיח ושטוח שאין לירות לעברו, מחשש לנתזים העלולים לסכן חיי אדם; ובכך שלא ירה לכל היותר לעבר הקרקע החולית הסמוכה, שמיטיבה לעצור את תאוצת הקליע ללא נתזים.
אין תיעוד של הירי
בימים הראשונים לאחר האירוע, בתחילת חודש יולי, טענו עדי ראיה שקצין המשטרה ירה שני קליעים. היום טוענת המחלקה לחקירות שוטרים כי נורה קליע אחד בלבד, ונתז ממנו הוא שהרג את טקה.
בנוסף לכך, חזרו היום במח"ש שוב על הטענה שאין ברשותם סרטון שמתעד את רגע הירי, וזאת לאחר שהמחאה המתמשכת מול בתי בכירים בפרשה כמו שר המשפטים אמיר אוחנה, פרקליט המדינה שי ניצן וראש מח"ש קרן בר מנחם, התמקדה בדרישה לחשוף את סרטון הירי. אף אחד מהסרטונים האחרים שנמצא בידי מח"ש לא פורסם גם כן.
"הירי עצמו בוצע בחזית בניין שבנייתו רק נסתיימה והוא טרם אוכלס", נמסר ממח"ש. "לפיכך, אין תיעוד של אירוע הירי עצמו… אלא רק של הרגעים שלפני הירי ולאחריו".
בני משפחת טקה התבשרו אתמול באמצעות כלי התקשורת כי בפגישה היום ייאמר להם שהקצין יועמד לדין באשמת גרימת מוות ברשלנות. עוד, נאמר כבר אתמול כי המשטרה "נערכת להפגנות בני העדה" ושלפרקליט המדינה, שי ניצן ולקרן בר מנחם הוצמדה אבטחה.
"זורקים דברים החוצה מעל ראשה של משפחת טקה", אומרת אפרת ירדאי, יו"ר אגודת יהודי אתיופיה, " וזה ממחיש את פערי הכוחות בכל הסיפור. עוד לפני שהמשפחה הגיעה לפגישה הודלפה הבשורה. היום, בשעה שהמשפחה ישבה עם ראש מח"ש, הדוברות של הגוף הזה הפיצה הודעות לתקשורת עם פרטי החקירה שהמשפחה בדיוק נחשפת אליהם. זו התנהלות צינית, ומח"ש עוד רוצים שהמשפחה תיתן בהם אמון".
"תוך כדי שהמשפחה נמצאת בתוך משרד המשפטים, משחררת מח"ש סרטון ערוך היטב", אמרה בזעם שולה מולא, יו"ר אגודת יהודי אתיופיה לשעבר ופעילה בארגון אמהות על המשמר, שמפגינה מאז חודש יולי מדי ערב מול ביתו של שי ניצן. "זה ניסיון של משרד המשפטים להכשיר את השרץ של עצמם, להכשיר את הקרקע להפצת הודעות נבזיות ושקריות, לעיוות דין. מאחורי גבה של המשפחה הם מציעים שהיא איננה רלוונטית".
"להצמיד אבטחה לשי ניצן ולקרן בר מנחם זה צעד שמשמעותו דה לגיטימציה ליוצאי ויוצאות אתיופיה בישראל", אומרת יוסף, "לא היתה שום תקרית אלימה בהפגנות שלנו מול בתי האחראים כל החודשים האלה. הן התנהלו באופן דמוקרטי מופתי, היחידים שהיו אלימים בה היו השוטרים. מי שבאמת צריכים אבטחה צמודה הם גברים יוצאי אתיופיה אחרי ההחלטה של מח"ש".
"הדיבור על הצמדת האבטחה לניצן ולבר מנחם הוא ניסיון להסיט את הדיון מבעוד מועד, במקום שהציבור יעסוק במה שאירע לסולומון טקה ובהתנהלות מח"ש בעניין, אנחנו רואים שמייצרים מראש שיח שמכוון לעיסוק בחסימת צירים ועל האלימות, לכאורה, של הקהילה. אנחנו נחליט מתי לצאת לרחובות ולא הודעות שמגיעות לתקשורת ממקומות לא ברורים".
המשטרה: אין קשר למוצאו של המנוח
לטענת מח"ש, חקירת הירי בסולומון טקה ארכה כשבועיים. עם סיומה, באמצע חודש יולי, הועבר תיק החקירה לבחינת פרקליטות מח"ש. במהלך בחינת חומרי החקירה, נתבקשו מספר השלמות חקירה שביצוען הסתיים בסוף חודש ספטמבר. בינתיים, הגישה משפחת טקה עתירה לבג"ץ בה דרשה לקבל את חומרי החקירה. לפני כשלושה שבועות דחה בג"ץ את העתירה, בנימוק שאין לאפשר עיון בחומר החקירה בשלב הנוכחי של ההליך.
מטעם עו"ד יאיר נדשי, עורך דינו של הקצין היורה נמסר: "נודע לי לפני זמן קצר שהוחלט להגיש נגד מרשי כתב אישום בגין גרימת מוות ברשלנות בכפוף לשימוע. כמו רבים בציבור חש מרשי שאלמלא המחאה הציבורית האלימה ששטפה את הארץ לא היו בוחרים להעמידו לדין. מרשי עומד על טענתו לפיה פעל מתוך הגנה עצמית וללא כל כוונה לגרם התוצאה. צירוף נסיבות נדיר ובלתי צפוי הסתיים בתוצאה הטראגית כאשר בנסיבות המקרה אף אדם סביר לא יכול היה לצפות את התוצאה. אנו סבורים כי אין מקום להעמיד לדין את מרשי ואנו נוכיח טענה זו בפני הגורמים הרלבנטיים".
ממשטרת ישראל נמסר: "עם קבלת ממצאי החקירה במשטרה ייבחנו כלל החומרים כמקובל. נציין כי מאז האירוע שהתרחש בקריית חיים ביום 30.06.2019, שוהה השוטר בחופשה כפויה ומזה מספר חודשים הוא מאויים ושמו אסור בפרסום. מחובתנו לזכור כי לכל אזרח ולכל שוטר עומדת חזקת החפות, עד שיוכח אחרת בדין גם באירוע מצער וטראגי זה.
"כפי שהבהרנו: אין כל קשר בין מוצאו של המנוח לבין תוצאותיו הקשות של האירוע הטראגי והחריג שחייב בדיקה מעמיקה ע"י מח"ש, כפי שאמנם נעשה.
"נציין כי הקשר שמשטרת ישראל בונה ומטפחת בשנים האחרונות עם קהילת יוצאי אתיופיה במגוון צעדים ותהליכים המתבצעים בתוך הארגון ומחוצה לו הוא משמעותי, חשוב וחיוני ואנו נמשיך במאמצים לקדם תהליך מרכזי וחשוב של שיתוף פעולה ושיח משותף בין הקהילה לבין המשטרה".