הבוקר התפרצו חברי איגודי היוצרים הישראליים לנאומו של יו"ר מפעל הפיס, אביגדור יצחקי, בוועידת החדשנות החברתית של "דה מרקר" שהתקיימה בירושלים, במחאה על הפסקת התמיכה בדוקאביב בעקבות הסערה סביב הסרט "לאה צמל". יוצר ומפיק הדוקו לירן עצמור התפרץ לדבריו וקרא ליצחקי "אין חדשנות חברתית בלי דמוקרטיה. יוצרי ואמני ישראל קוראים לך להחזיר חזרה את פרס דוקאביב", וזכה למחיאות כפיים.
עצמור קרא ליצחקי, "אין שום סיבה לקחת פרס שהתחייבתם עליו רק בגלל צבע פוליטי של היוצרים. מפעל הפיס מספיק חזק כדי לעמוד בלחצים האלה. אין שום סיבה שתאפשרו ליוצרי ימין להשתלח בנו ולהפוך אותנו לבוגדים".
עוד קרא עצמור ליצחקי: "הפסיקו את משטרת המחשבות הזאת. תיפגש איתנו, אנחנו לא אויבים של מפעל הפיס". יצחקי השיב לו: "אם עד עכשיו שקלתי את זה, עכשיו זה בוטל לחלוטין. ההתנהגות שלך היא לא רק לא ליברלית, היא אגרסיבית, אלימה, בדיוק כמו שעושה הגננת הזאת, בדיוק כמו שעושים אנשים אחרים בישראל. האלימות היא חלק מהתרבות שאתם מביאים למדינה הזאת", העיר יצחקי. "אתה משווה אותנו? המחאה שלנו לגיטימית. מפעל הפיס אלים".
יצחקי המשיך: "תתבייש לך…אני חי כאן 70 שנה ואחרי כל מה שעשיתי למען המדינה הזאת, כולל לחימה במלחמות זה לא בשביל שתנהג באלימות. צא החוצה, בושה וחרפה". עצמור השיב לו: "תחבק אותנו, אנחנו אוהבים את מפעל הפיס". יצחקי השיב: "לא רוצה שתאהב אותי, אנשים כמוך לא רוצה שיחבקו אותי", הקהל באולם מחא כפיים לדבריו של יצחקי וקרא לעצמור להפסיק את המחאה.
קשר השתיקה של חברי המועצה
העימות הבוקר הוא חלק מהחרפת צעדיהם של ארגוני היוצרים השונים לאחר שביקשו להפגש עם יצחקי מאז החלטת מפעל הפיס לפני כשבועיים להפסיק את מימון הפרס הסרט הזוכה בדוקאביב ולבדוק משפטית את האפשרות לשלול את הפרס מהסרט הזוכה השנה, "לאה צמל עורכת דין".
אך בעוד שמעגלי המחאה סביב החלטת מפעל הפיס מתרחבים, מועצת הפיס לתרבות ולאמנות על חבריה ניצבת במרכז הפרשה בדממה. המועצה שהחליטה להקצות את המענק בסך 150 אלף ש"ח שנמצא בבירור כעת לסרט הזוכה בדוקאביב, מונה 44 חברים. מתוכם, כ-25 מגיעים לישיבות ולוקחים חלק פעיל בהחלטותיה. מלבד האמנים, יש בין חברי המועצה ראשי עיריות ומועצות מקומיות, חוקרים ומבקרי תרבות – כפי שניתן לראות כאן.
פנינו לראשי הוועדות האמנותיות מקרב המועצה ולחברים אחרים בה בתקווה לפזר את מסך העשן סביב החלטת הדירקטוריון הסופית בנוגע לפרס דוקאביב. ניסינו להבין מה השלכות ההחלטה הנוכחית, האם היא עשויה להשתנות ואילו צעדים בכוונת היושבים בה לנקוט במידה שלא. בסך הכל יצרנו קשר עם 16 מתוך חברי המועצה. 7 מתוכם כלל לא השיבו. אלו שכן טרחו לענות ציינו שהם מתלבטים באילו צעדים לנקוט נוכח ההתרחשויות – אולם טרם הכריעו בעניין.
בין האמנים ואנשי התרבות החברים במועצה: מורן שוב, ענת ספרן, פרופ' נעמה שפי, דוד ניאו בוחבוט, ישראל ברייט, אסף רוט, גלעד מלצר, אייל ביזאווי והילה שטרית. מועצת הפיס לתרבות ולאמנות היא אחד הגופים המשמעותיים לקידום התרבות והאמנות בישראל. באמצעותה מקצה מפעל הפיס משאבים גדולים ותומך באלפי אמנים ויוצרים מכל התחומים והמגזרים ברחבי הארץ.
למקום הכי חם נודע כי בשבוע שעבר שלחו חברי המועצה מכתב ליו"ר יצחקי, שבו הם דורשים הבהרות לגבי ההחלטות שהתקבלו, בדגש על "הבהרות עקרוניות". זאת, בהמשך לפגישה שקיימו עם יצחקי והדירקטוריון, מיד אחרי פרוץ הסערה לפני כשבועיים. תוכן הפגישה נותר חשאי. חברי המועצה לא שיתפו אם ניתן להם הסבר כיצד הגיעו בדירקטוריון להחלטה לא לממן את המענק לדוקאביב בשנים הבאות.
מי שנכחו בפגישה והסכימו לדבר, מסרו שהם מחכים להחלטה המשפטית לגבי הסרט הספציפי שהמחלוקת מתחוללת סביבו, הם סירבו להתייחס למשמעות הרחבה של הפרשה ולהשלכותיה על חופש הביטוי. גם אופק למתן ההחלטה משפטית בעניין התמיכה ב"לאה צמל" אין עדיין, ורק נאמר לנו שהחלטה תינתן "בקרוב". כמה חברי המועצה שיתפו אותנו שיצאו מהפגישה עם יצחקי אופטימיים.
"אני אומר ליוצרים השונים ולחברי המועצה לשים את הכסף איפה שהפה שלהם ואת פיהם היכן שהכסף", אמר למקום הכי חם יוצר הדוקו אורי רוזנווקס, שנמנה עם היוצרים שהצהירו כי יפסיקו להגיש סרטים למענקי הפיס. "צריך להוכיח כאן אינטגריטי".
"כספי הפיס אינם שייכים לאדם כזה או אחר"
באין חדש מחברי מועצת התרבות והוועדות או החלטה ברורה, מתרחבת המחאה במעגלים חיצוניים. בשבוע שעבר, 30 סופרים וסופרות המועמדים לפרס ספיר הודיעו שיעבירו חלק מכספי זכייתם לזוכים בפסטיבל דוקאביב וכי ישקלו צעדים מחאתיים נוספים במידה ומפעל הפיס אכן יבטל את המענק לסרט "לאה צמל, עורכת דין".
"כספי מפעל הפיס אינם שייכים לאדם כזה או אחר, עם עמדה פוליטית כזאת או אחרת, הם שייכים לכלל ציבור יוצרי ואוהבי התרבות והאמנות", כתבו 30 הסופרים והסופרות, "מכיוון שהחלטתו [של מפעל הפיס] לבטל את המענק התקבלה מטעמים פוליטיים פסולים, החלטנו להתערב על פי צו מצפוננו ולפעול כך שכספי מפעל הפיס יועברו גם יועברו, בניגוד להחלטתו, למימון המענק".
אתמול הודיעה המשוררת אורית פוטשניק כי היא מסרבת לקבל את מענק מפעל הפיס שהובטח לה להוצאת ספר הביכורים שלה. גם הסופר בועז לביא והמאיירת עופרה אייל הודיעו כי הם מוותרים על מלוא התמיכה של מפעל הפיס בספרם. השניים ציינו כי "מנגנון תקין של קבלת החלטות לגבי תמיכה באמנות מצד גוף ציבורי חייב לעמוד בפני לחצים מסוג זה, ולא להיכנע להם".
ביום חמישי האחרון שלחו 12 איגודי היוצרים השונים מכתב ליצחקי בו קראו לו "לדון בדברים ולמצוא כיצד מפעל הפיס משיב לעצמו את אמונם של היוצרים הישראלים". כותבי המכתב הוסיפו כי סירוב להיפגש "יביא עימו החרפה של צעדי המאבק מצדנו, החרפה שעשויה להגיע עד כדי קריאה מפורשת ליוצרים להפסיק את שיתוף הפעולה עם המפעל".
יוצרי הסרט שניצב בלב המחאה, רחל לאה ג'ונס ופיליפ בלאיש, לצד יוצרי הדוקו לירן עצמור, אורי רוזנווקס ורענן אלכסנדרוביץ' הצהירו כי יפסיקו להגיש סרטים בהפקתם למענקי מפעל הפיס עד שזה לא יחזור לממן את מענק השיווק לסרט הזוכה בפסטיבל דוקאביב.