בשבוע שעבר התעורר חשד להימצאות ריכוז גבוה של חיידקי ליגיונלה במעון לניצולי שואה במרכז הרפואי לבריאות הנפש לב השרון, שבו שוהים כ-100 קשישים תשושי נפש וסיעודיים ומתופעל על ידי משרד הבריאות. החשד עלה לאחר בדיקה שביצע דוגם מקצועי מטעם בית החולים עצמו. אלא שנראה כי המרכז הרפואי, שהמוטו באתר שלו הוא "מקצוענות עם נשמה", מנסה להשתיק את החשש לסיכון הבריאותי ומתנהל ברשלנות כלפי הדיירים במקום.
חיידקי הליגיונלה נמצאים באופן טבעי בריכוז נמוך בסביבה של מים, למשל במערכות צנרת גדולות או במערכות מיזוג אוויר של מבנים גדולים. כשהוא נמצא בשיעור גבוה עלול החיידק לגרום למחלת הליגיונרים, שמובילה לדלקת ריאות קשה. על אוכלוסיית הסיכון נמנים קשישים וגם אנשים שסובלים מליקוי חיסוני וחולים בדרכי הנשימה. סיכויי התמותה מהמחלה לקבוצות הסיכון הם כ-30 אחוז.
ממידע שהגיע למקום הכי חם עולה כי בבדיקה שנערכה במעון התעורר חשד להימצאות ריכוז גבוה של חיידקי ליגיונלה במערכת המים החמים ובמטבח הכללי. משום שהחיידק מועבר על ידי שאיפת רסס של מים נגועים, נאסר על דיירי המעון להשתמש במים חמים ועל אנשי הצוות נאסר לקלח את הדיירים במקלחת. עוד נאמר להם שיש לרחוץ את הדיירים בעזרת קערה ולהקפיד שהמים לא יבואו במגע עם הפה או האף. בנוסף, הונחו אנשי הצוות להרתיח מים לפני הכנת אוכל ולהימנע משימוש במיחם כדי להכין שתיה חמה. מדי יום מובאים לבית החולים ארגזים של מים מינרליים לשתייה.
עם זאת, ממידע שהגיע להמקום עולה כי ברזי המים החמים במעון לא נסגרו. כך, בהיעדר אפשרות של צוות המעון לפקח על כל השוהים בו, עלולים דיירים עצמאיים להתקלח במים המזוהמים או להשתמש בהם כדי לצחצח את שיניהם. יתרה מכך, מהדיווח נראה שהנהלת המעון לא מספקת פתרונות לדיירים הסיעודיים ולצוות שאמון על שמירת ההיגיינה שלהם ועל כבודם. עד לרגע כתיבת שורות אלו – שישה ימים לאחר שעלה חשד להימצאות החיידק בצנרת – הדיירים לא קולחו כהלכה.
הרופאה הראשית: "הכל בשליטה"
המעון לניצולי שואה הוקם לפני כעשרים שנה במרכז הרפואי לבריאות הנפש לב השרון כדי לספק מקום מגורים וטיפול ראוי לניצולי שואה שהיו מאושפזים עד אז בבתי חולים למתמודדים עם מחלות נפש. מדובר במעון ציבורי ששייך למשרד הבריאות.
בינואר 2011, בעקבות דוח מבקר המדינה נחשף כי הקשישים המתגוררים במעון סובלים מהזנחה תזונתית, מקבלים תרופות שתוקפן פג וכי קיים מחסור בכוח אדם שמהווה סיכון משמעותי לשלמותם הגופנית של הדיירים. צוות המקום תועד מעיר בחמש בבוקר דיירים למקלחת, כשאלה מטושטשים מתרופות, רק משום שבמשמרות הבוקר אי אפשר היה גם לקלח את הדיירים וגם להאכיל אותם.
כשהתעורר החשד על המצאות החיידק במערכת המים נשלחו הודעות לטלפונים האישיים של העובדים במקום, עם קובץ הנחיות של משרד הבריאות. אלא שקובץ זה, שבו מפורטות הנחיות למניעת התרבות חיידקים ולמניעתם, מיועד למנהלי המוסד ולא לעובדים. גם אם היה המסמך רלוונטי לעובדים, הוא לא יכול להוות תחליף להדרכה מסודרת ולליווי של הצוות, שכן מעטים מעובדי המעון דוברים עברית ברמה של שפת אם ומסוגלים לקרוא מסמך בן 17 עמודים הכתוב בעגה מקצועית.
לדברי גורם שמעורה במתרחש במעון, הבלבול בקרב הצוות גדול. לטענתו לא בוצע תדרוך לצוות על ידי האחות הראשית וחלק מהעובדים כלל לא יודעים כיצד נדבקים בחיידק וחוששים להדביק את בני משפחותיהם, למרות שהדבר אינו אפשרי. עוד סיפר לנו הגורם כי משפחות החולים לא קיבלו הודעה רשמית על הימצאות החיידק במעון ועל השלכותיו לגבי יקיריהן והן ניזונות משמועות.
למרות המצב שדורש הערכות מיוחדת, מנהל בית החולים, ד"ר שמואל הירשמן, לא הגיע לעבודתו מאז שהתגלה החיידק ביום רביעי שעבר, והרופאה הראשית של המעון, ד"ר ליאורה דונסקי, הייתה בחופשה ושבה רק אתמול לעבודתה. בשיחה שערכנו איתה היא טענה ש"הכל בשליטה", אך סירבה להרחיב והפנתה אותנו להנהלת בית החולים, שם לא ענו לפניות חוזרות ונשנות מצדנו.
נדרש טיהור של המערכת
התפרצויות של לגיונלה בבתי מלון ובבתי חולים מתרחשות מפעם לפעם, כשהנהלת המוסדות כמו גם משרד הבריאות מגיבים לכך בחריפות. ב-2016, למשל, כשהתגלה זיהום במים בבית מלון בשפיים, פונו עשרות אורחים מחדריהם. באותה שנה התגלה החיידק בחולה במחלקה ההמטולוגית של בית החולים רמב"ם, והנהלת בית החולים הפסיקה את השימוש במי הברז במחלקה. בנובמבר 2015 התגלה ריכוז גבוה של החיידק בתל השומר, במחלקה שבה מאושפזים חולי סרטן. כל החולים פונו למחלקות אחרות. שנתיים מאוחר יותר החיידק התגלה במערכת המים החמים בבית החולים בנהריה וחלק מהחולים במקום הועברו למחלקות אחרות.
כשעולה חשד לריכוז גבוה של החיידק צוותי האחזקה של המקום ומומחים חיצוניים מטהרים את מערכת המים החמים ותוך 24 שעות מתבצע דיגום חוזר של החיידק. חודש לאחר הטיהור מתבצע דיגום נוסף. בינתיים לא ברור לדיירי המעון, למשפחותיהם ולצוות המטפל האם בוצע טיהור של המערכות וכמה זמן יימשך המצב הנוכחי. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, ממרכז לב השרון לא נמסרה תגובה.
תגובת משרד הבריאות: "עם קבלת הודעה על חשד לזיהומים בחיידק לגיונלה, פנתה לשכת הבריאות להנהלת בית החולים לפעול בהתאם להנחיות למניעת התרבות חיידקי לגיונלה ולבצע טיפול כנדרש. הטיפול בוצע כמקובל במחלקות הרלוונטיות. ביום 6.2.20 הועברו שתי בדיקות חוזרות למעבדה לבריאות הציבור אבו כביר. ביקורת חוזרת מתוכננת היום".