“התקשרתי לאבא שלך לבקש את הטלפון שלך", הודיעה חוקרת המשטרה למתן בן ה-20, תושב בת ים ופעיל בנושאי גאווה. "תגיע לתחנת בת ים בבקשה מחר ב-9:00 בבוקר", היא אמרה בשיחת הטלפון. כששאל מדוע עליו להתייצב בתחנה, ענתה: "אני אמסור לך את הפרטים כשתהיה כאן".
מתן לא היה היחיד שזומן לתחנת המשטרה בבת ים באותו בוקר של ה-9 ביוני. נציגי המשטרה פנו באופן דומה לכל ארבעת חבריו שמחו לצידו שני לילות קודם לכן מתחת לביתו של ראש העירייה, צביקה ברוט, על היעדר תחושת ביטחון אישי לחברי הקהילה הגאה בעיר.
למחרת כל אחד ואחת מהם נחקר באזהרה, צעד שנחשב חריג עבור הפגנה של מספר קטן של אנשים. החשדות שיוחסו להם היו שונים: הקמת רעש, הפרעה לסדר הציבורי, התקהלות אסורה, ונדליזם והפרת ריחוק חברתי.
גורמים במשטרת בת ים הסבירו למקום הכי חם כי מדובר היה בחקירה סטנדרטית שבמהלכה נבדק מי החשודים ביצעו מעשי ונדליזם בסמוך ביתו של ברוט, ומשלא נקשרו לאירועים נסגרו התיקים נגדם. לעומת זאת טוענים הפעילים כי מדובר בחקירת השתקה שנועדה להרתיעם מלהמשיך לפעול בזירה הציבורית.
תורידי את הדגל
"אנחנו פעילים בקבוצה של תושבי בת ים שנקראת 'הגל הגאה'", מספר מתן. "אנחנו נאבקים להפוך את עיר מגורינו לסובלנית יותר. חברי הקהילה הגאה בבת ים חווים מקרי בריונות, כמו הצקות בבתי הספר, בלי שההנהלות נוקטות עמדה. לפני כמה חודשים באמצע הלילה ריססו לפעילה שלנו על דלת הבית 'תורידי את הדגל', אחרי שתלתה את דגל הגאווה מחוץ לבית שלה".
"מגדפים אותי ברחובות העיר, עוקבים אחרי. אני מרגישה שללכת לים בעיר שלי זה מסוכן ולכן אני הולכת רק לחוף בתל אביב. מוסדות תרבות בעיר דוחים אותנו בזה אחר זה כשאנחנו מבקשות לקיים בהם אירועי גאווה וסובלנות", מסבירה ע', תושבת בת ים נוספת שהשתתפה במחאה וזומנה לחקירה לאחר מכן. "חברי הקהילה הגאה בבת ים לא מנהלים חיים בעיר הזאת".
"מגדפים אותי ברחובות, עוקבים אחרי. אני מרגישה שללכת לים בעיר שלי זה מסוכן. מוסדות תרבות בעיר דוחים אותנו כשאנחנו מבקשות לקיים בהם אירועי גאווה"
"הקש ששבר את גב הגמל ובעקבותיו החלטנו להפגין מתחת לביתו של ברוט היה פרסום המדד הגאה ומיקומה של בת ים בו", אומר מתן.
המדד העירוני הגאה של האגודה למען זכויות הלהט"ב מדרג ערים שונות בישראל לפי יחסן לחברי הקהילה בעירן. במדד שפורסם לפני כשבועיים היה מקומה של בת ים השלישי מהסוף לפני פרדס חנה ונהריה אבל אחרי ירושלים, עיר שלא ידועה בסובלנות שלה כלפי חברי הקהילה הגאה. תל אביב, כמובן, קטפה את המקום הראשון ואחריה ראשון לציון וגבעתיים.
"לשכת ראש העירייה מעולם לא הגיבה למקרי הבריונות נגד להט"בק בבת ים, למרות שהעברנו להם מידע על מה שקורה", מספר מתן. "אנחנו מנסים להיפגש עם ראש העירייה כמעט שנה כדי לחשוב כיצד לפעול להגברת הביטחון בעיר עבור להטב"קים, וגם כשדובר על פגישה זה תמיד מוסמס בסופו של דבר. אחרי ההפגנות הנוכחיות נקבעה לנו פגישה עם ברוט והתקווה לשינוי בעיר גדולה".
רק לפני שנה התקיים לראשונה אירוע גאווה בעיר, תחת אבטחה כבדה וגדרות משטרה, תוך כדי שהעירייה הדגישה כי ה"האירוע הינו אירוע פרטי, והעירייה לא לוקחת חלק בו".
עבירה על חוקי הרעש
למחאה שנערכה במוצאי שבת מול ביתו של ברוט, הגיעו פעילי הגל הגאה כשהשעה היתה קצת אחרי חצות. "קראנו לו להפסיק את האלימות המגדרית בעיר ותלינו מסביב לבניין שלטים עם אותו מסר", מעיד מתן. "היינו פחות מעשרה אנשים. קראנו קריאות במגפון במשך כמה דקות ובזמן הזה ספגנו אלימות – השכנים זרקו עלינו ביצים, פירות, שפכו עלינו מים, שכן ירד עם מטאטא למטה קרא לאחת מאיתנו 'שמאלנית שרמוטה', ואיים להרביץ לנו. ברחנו משם".
לטענת גורמים במשטרה, ניידת שהוזעקה למקום הגיעה לקראת השעה אחת בלילה אך לא מצאה שם את הפעילים. גם למחרת הגיעו כמה פעילים להפגין מתחת לביתו של ברוט, וגם בפעם הזו הם עברו על תקנות מניעת הרעש, משום שקיימו את מחאתם אחרי השעה אחת עשרה בלילה, שעת העוצר בחוק מבחינת קיום הפגנות.
במהרה הגיעו למקום שתי ניידות משטרה. המפגינים הפסיקו לקרוא קריאות במגפון והשוטרים לא הכריזו על התקהלותם כבלתי חוקית. "השוטרים לקחו מאיתנו פרטים אישיים", מספר מתן. "הם אמרו לנו שביצענו ונדליזם והשחתה, והתכוונו לביצים שנזרקו לעברנו בלילה הקודם. התפזרנו ברגע שהשוטרים הסבירו לנו שאסור להרעיש אחרי אחת עשרה. אבל שכנים שהיו במקום איימו עלינו מול השוטרים שהם יעקבו אחרינו הביתה. השוטרים לא הגיבו לאמירות הללו בכלל".
"השוטרים ממש לא ידעו מה לעשות איתנו", מוסיפה ע'. "אחד מהם אמר שכולנו מעוכבים. השני אמר שאנחנו לא מעוכבים אבל דרש מאיתנו תעודות זהות. השלישי אמר שאנחנו לא מעוכבים אבל אולי נזומן לחקירה, והראשון התעקש שוב שאנחנו מעוכבים".
למחרת, כאמור, זומנו כל מי שהפגינו מתחת לביתו של ברוט לחקירה במשטרה. לא כולם נחקרו על כך שעשו רעש. החשד העיקרי שהוטח ברובם היה על התקהלות אסורה. לחלקם נאמר גם כי הם חשודים בכך שלא שמרו על ריחוק חברתי נוכח נגיף הקורונה ובביצוע ונדליזם. "לחלק מאיתנו אפילו לא אמרו שמדובר בזימון לחקירה", מציין מתן. "הם חשבו שזומנו לשיחה".
"השוטרים לא ידעו מה לעשות איתנו. אחד אמר שכולנו מעוכבים. השני אמר שאנחנו לא, אבל דרש תעודות זהות. השלישי אמר שאולי נזומן לחקירה"
"כששאלתי את החוקר מה לא חוקי במה שעשינו, הוא ענה לי שהפרנו את תקנות הקורונה, למרות שזה לא נמנה עם החשדות שייחסו לי בתחילת החקירה", מספרת איה שחר, אחת המפגינות מול ביתו של ברוט. "זו היתה סתם דרך להציק לנו".
"בחקירה השוטר שאל אם אני מבינה שהשתתפתי בהתקהלות אסורה, הוא ביקש לדעת מי מאיתנו הביאה את הביצים להפגנה ודרש שאספר מי מאיתנו זרקה אותם", מספרת ע', " בסוף הוא אמר 'ומה אם אגיד לך שחברים שלך אומרים שאת המארגנת הראשית של כל האירוע הזה?" כאילו אנחנו איזו מחתרת טרור. העברנו להם את הסרטונים שהיו ברשותנו שמתעדים את הביצים מושלכות בכלל לעברינו".
חקירה ככלי הרתעה
בתום החקירה שוחררו החמישה לביתם בתנאים מגבילים. בדומה לחשדות שיוחסו להם, גם תנאי שחרורם לא היו אחידים. כולם הורחקו מביתו של ראש העירייה ל-15 יום ועל חלקם נאסר ליצור עמו קשר לתקופה ארוכה יותר. על אחת הפעילות גם נאסר ליצור קשר עם החשודים האחרים במשך 30 ימים. ביום למחרת קיבל כל אחד מהנחקרים טלפון נוסף מהמשטרה שמודיע להם כי התיק נגדם נסגר.
"אחת הפעילות שלנו קיבלה תנאי שחרור ייחודי, שלפיו אסור לה ליצור איתנו קשר", מספר מתן. "אנחנו עובדים בדיוק על אירוע גאווה בעיר, ונפגשים הרבה. ההפגנות מתחת לבית של ברוט היו אירועים יוצאי דופן וזניחים בשגרת הפעילות שלנו, וזה הרגיש כאילו מנסים לפרק את ההתארגנות שלנו".
"ההפגנות מתחת לבית של ברוט היו אירועים יוצאי דופן וזניחים בשגרת הפעילות שלנו, וזה הרגיש כאילו מנסים לפרק את ההתארגנות שלנו"
"נראה כאילו מישהו ביקש מהם לחקור אותנו, והם אפילו לא הבינו על מה", מוסיפה רון מרכס, אחת הפעילות. לטענתה, מי שחקרה אותה אמרה שראש העירייה הוא זה שהגיש נגדם את התלונה. המשטרה הכחישה טענה זו בהמשך. יו"ר מועצת בת ים, קטי פיאסצקי, שצייצה בטוויטר כי ברוט הוא שהגיש את התלונה פוטרה על ידו מתפקידה באופן מיידי.
למרות הכחשת המשטרה, התנאים שבהם שוחררו כל חמשת החשודים נגעו לראש העירייה באופן אישי: תנאי ההרחקה הגיאוגרפי לא נוסח כהרחקה מהרחוב שבו הפגינו פעילי הגל הגאה, אלא כהרחקה מביתו של ברוט. בנוסף, כאמור נאסר על כל מי שנחקרו ליצור עמו קשר.
"המפגינים קיבלו מצד המשטרה יחס של עבריינים שיש להרחיקם מראש העירייה, בשעה שכל שיש להם כדי להילחם על זכויותיהם זה לפנות אליו, לכתוב לו מכתבים, להיפגש איתו", אומרת עו"ד גבי לסקי, שהעניקה סיוע משפטי לצעירים לפני חקירותיהם. "מותר להפגין מתחת לביתו של ראש עירייה. אין לו חסינות ואין לו זכויות יתר. זאת ועוד, מכיוון שהוא איש ציבור הפגנה מתחת לביתו מקבלת חשיבות ציבורית.
"הפעילים במקום הפגינו באופן חוקי. הפרת החוק היחידה היא זו של חוקי הרעש בשעות המנוחה. כדי להסדיר זאת אין שום צורך בזימון לחקירה משטרתית, מדובר בהפרת חוק עירוני שאפשר לקנוס עליו. נראה שהזימון לחקירה נועד להפחיד פעילים מלהפגין מול ביתו של ראש העירייה ולהרתיע אותם, יותר מאשר ניסיון להפעיל את הדין הפלילי. זו גם הסיבה שהחקירה הזאת נסגרה כמו שנפתחה".
מהמשטרה נמסר: "במשטרה התקבלו דיווחים, בשני מקרים נפרדים, על הקמת רעש והפרת הסדר ברחוב. בעקבות הדיווחים, המשטרה פתחה בחקירה וחקרה מספר חשודים בחשד לביצוע עבירות שונות. בתום החקירה ובהתאם לראיות, הוסר החשד נגד החשודים. החקירה נמשכת ומטבע הדברים לא נוסיף פרטים אודותיה".