הפגנות אלפים הפכו למחזה שבשגרה בירושלים בשבועות האחרונים, והעיר זכתה הקיץ לאירוע בלתי צפוי שהתארגן בספונטניות ובכוחות עצמו סביב ההפגנות ליד מעון ראש הממשלה. אבל נדמה שהעירייה לא מחבבת את המחאה, שזוכה להתנכלויות תכופות מצד העירייה: פקחי העירייה מפנים שוב ושוב את המאהל בגן העצמאות תוך שימוש בכוח שחורג מתפקידם, דוחות חנייה מחולקים ככל שמצוקת החנייה בסביבות שכונת רחביה עולה, קנסות מחולקים למארגנים ודוחות נוספים ניתנים ביד רחבה. לאחר שהמוחים התלוננו על היעדר תאי שירותים ציבוריים באזור, התארגנו מספר מפגינים וביקשו מהעירייה להציב על חשבונם תאי שירותים כימיים במקום – הם סורבו.
"עיריית ירושלים מתנכלת באופן קבוע למחאת בלפור", צייץ השבוע אמיר השכל בחשבון הטוויטר שלו, והסביר: "מדי שישי אנחנו מקיימים הפגנה באישור המשטרה תוך שימוש ברכב הגברה ובמה. בשבוע שעבר נקנסנו בגין רכב ההגברה שחנה באישור על המדרכה, היום נקנסנו בגין הבמה. מתחילת המחאה נקנסנו באלפי שקלים. בעיריית ירושלים יד מכוונת שמטרתה לדכא את המחאה".
ביום שבת נרשם שיא נוסף בהתנכלויות. כמדי שבוע התקיימו הפגנות על מאות גשרים ברחבי הארץ, גם על גשר המיתרים בירושלים עמדו מספר אנשים שנפנפו בדגלי ישראל והניפו שלטים טיפוסיים. אלא שבניגוד למתרחש בהפגנות בכל רחבי המדינה, במהרה זכו המפגינים לביקור של פקחי העירייה שרשמו להם דוח בסך 475 שקלים. לדבריהם השלטים שהם אוחזים עלולים להישמט מידיהם וליפול על ראשי העוברים והשבים מתחת לגשר.
"אמרו לנו להוריד את השלטים", הם סיפרו. "300 נקודות בארץ, בשום מקום אין בעיה לתלות שלטים על הגשרים – רק בעיריית ירושלים. ראש העיר משה ליאון נמצא במסע נגד המפגינים, הוא לא רוצה אותנו בירושלים".
"עיריית ירושלים לא רוצה לנהל את האירוע", אומר יוסי דורפמן, אחד המפגינים הקבועים במקום. "גורמים בעירייה רוצים שההפגנות פשוט ייעלמו. לפני כמה ימים פתחו סוף סוף את השירותים הציבוריים שנמצאים בגן העצמאות, אלא שמספר התאים לא מספיק לאלפי המפגינים והמנקה היחיד שנמצא שם לא יכול להשתלט על העבודה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ובנו יאיר התייחסו לעניין הצרכים של המפגינים, כששיתפו תמונה של אדם שעושה את צרכיו ברחוב. התמונה נלקחה מאירוע שהתקיים לפני מספר שנים, אבל העלה את תשומת הלב לנושא. עתירת תושבי רחביה שנידונה ביום ראשון בבית המשפט העליון, הלינה על "העדר תשתית מתאימה המובילה לעשיית צרכים ברחובות השכונה, מצד מי שנחזים להיות המפגינים".
"השירותים שהעירייה פתחה נמצאים בגן העצמאות ולא במתחם ההפגנה", מסביר דורפמן. "חלק מהזמן השוטרים מונעים מהמפגינים גישה לגן העצמאות ויציאה מהמתחם בכלל, אז לאן הם ילכו? למה העירייה לא שמה כמה תאי שירותים כימיים במתחם ההפגנה, כשלפחות אחד מהם נגיש גם לנכים? אי ההתערבות של העירייה הופכת גם את תושבי רחביה והאיזור לקורבנות של ההפגנות הללו".
כחול – לבן – דוח
הקטנת הראש מצד העירייה לגבי ההפגנות ההמוניות בכיכר פריז וברחובות הסמוכים לה מגיעה על חשבון התושבים לא רק בתחום השירותים, אלא גם בתחום החנייה.
תושבת השכונה שקיבלה דוח חניה על סך 500 שקל במהלך הפגנת מוצאי שבת בשכונה מספרת: "בכל הפגנה השכונה מתמלאת ברכבים שחונים בכל מקום ובלי חשבון. אני בעד ההפגנות ומוכנה לסבול את הקושי, העומס והרעש בשכונה כדי שיגיעו כמה שיותר מפגינים. אני מתאימה את עצמי וחוזרת מוקדם הביתה או מחנה יותר רחוק. אבל מרתיח שהעירייה בסוף מתנכלת לתושבים.
"ברחוב רמב"ן שבו אני מתגוררת נמצא בשיפוצים, ולכן בוטלו כל השלטים הקשורים לחנייה, כאלה שמבהירים היכן ניתן לחנות וכאלה שמסבירים היכן אסור. במוצאי שבת בסביבות השעה עשר פקח רשם דוחות להמון רכבים שחנו ברחוב, כאלה שחנו במפרץ חניה, גם אם הוא לא מסומן ככזה ובמקומות אחרים. הרבה מהרכבים היו של תושבי השכונה. מה שמכעיס במיוחד הוא שגם מי שחנה במקומות שיסומנו בכחול לבן בסיום השיפוץ קיבלו דוח.
"במקרה אחד רכב חסם חנייה פרטית והשוטרים שהוזמנו למקום טענו שאין בסמכותם לרשום דוח אם לא מופיע במקום שילוט האוסר על חנייה. זה אבסורד שהמשטרה מסרבת לרשום דוח והפקחים ירשמו דוחות".
"בהפגנה שהתקיימה בבלפור לפני שבועיים נרשם מספר רב מאוד של דוחות חניה", אומר יוסי חביליו מחזיק תיק החניה בעיריית ירושלים, "או לפחות זה מה שעולה מההדים שאני מקבל. ביקשתי שהנתונים על דוחות שנרשמו בהפגנות האחרונות יועברו אליי, אולם טרם קיבלתי אותם".
חביליו מוסיף כי "מדיניות העירייה באירועים המוניים כמו משחקי כדורגל בטדי, אירועי דת או הופעות גדולות היא דווקא להקל במתן דוחות חניה בדרך כלל, כי אין לעירייה פתרונות של תחבורה ציבורית וחניה בשעה שאלפי כלי רכב מגיעים לאיזור מסויים בעיר.
יוסי חבילו: "מדיניות העירייה באירועים המוניים כמו משחקי כדורגל בטדי, אירועי דת או הופעות גדולות היא דווקא להקל במתן דוחות חניה"
"אני לא עודכנתי על מדיניות אכיפת החניה המחמירה שמתרחשת בהפגנות בבלפור, לכן כשגיליתי עלייה בעקבות תלונות שהגיעו אליי הודעתי שאם לא ימצאו פתרונות חניה למפגינים והאכיפה תימשך כפי שהיא כיום – אני מתפטר".
בינתיים הצליח להביא חביליו לפתיחתם של חניונים סמוכים, גם כאלה שלרוב סגורים בשבת, לשימושם של המפגינים. החניונים שפתח חביליו מספקים פתרונות חניה למאות רכבים במחירים שנעים בין 14 ל-25 שקלים. "אין סיבה שאנשים יחנו על המדרכות ואין שום סיבה שעיריית ירושלים לא תסייע לקיים את חופש הביטוי במרחב הציבורי", הוא מוסיף. "בירת ישראל צריכה להיות פתוחה ופלורליסטית".
"עיריית ירושלים מנסה ללכת על חבל דק", מוסיף חביליו. "מופעלים לחצים כבדים על ראש העיר לפגוע בהפגנות מצד אריה קינג ומצדם של גורמי ימין אחרים. בכל ישיבת הנהלה קינג לוחץ להגביר את הלחץ על ההפגנות ונראה שהעירייה מנסה לתמרן בין הדברים".
חביליו: "מופעלים לחצים כבדים על ראש העיר לפגוע בהפגנות מצד אריה קינג ומצדם של גורמי ימין אחרים"
לקינג יש היסטוריה ארוכה עם המפגינים בבלפור. לפני כשלושה שבועות התגאה שהוביל לפינוי של יושבי מחאת בלפור, שטענו גם אז לאלימות של פקחים. באותו שבוע גם נצפה קינג מסייע לשוטר סמוי לפנות ולהרחיק מפגין בסיום ההפגנה בכיכר פריז.
פנינו לקינג לתגובה, אך זו עדיין לא התקבלה.
לוותר על החוויה הירושלמית
ובינתיים, בימים האחרונים מספר צעירים ירושלמים מנסים להבין מה עליהם לעשות על מנת לקבל מהעירייה אישור להציב בגן העצמאות מספר מבני קרטון כמיצב שמטרתו, לדבריהם, להציף את תחושותיהם כסטודנטים ששכרו דירות בעיר, וכעת מתלבטים אם לחזור לבית ההורים ולוותר על החוויה הירושלמית.
כשפנו לאגף שפ"ע, האחראי על גינות ציבוריות בעיר, נאמר להם שהמיצב לא יאושר באגף מאחר שמדובר במיצב שאיננו אמנותי, אלא מחאתי. העובד שאיתו שוחחו הסטודנטים, שלח אותם להפגין בבלפור או להקים את המיצב המחאתי בגן הורדים. הממונה על אותו עובד הבטיח לסטודנטים שפנו אליו שהוא יתייחס לבקשתם. מאז עברו שני ימי עבודה ושיחותיהם לאגף שפ"ע לא נענות. הסטודנטים הצליחו להגיש בקשה להקמת המיצב באגף התרבות בעיר, אולם הופנו בחזרה לאגף שפ"ע.
בהודעה שיצאה מטעם היועץ המשפטי לממשלה במסגרת הליך משפטי שניהלו מפגינות "נשים עושות שלום" נגד עיריית ירושלים ב-2017, נאמר כי לעירייה עומדת אמנם הזכות לדרוש להוציא אישור מטעמה לחפץ שיוצב במרחב לטווח ארוך מאחר והוא יכול להוות מכשול, אם זאת "נוכח מעמדם של חופש הביטוי והזכות להפגין… יש להקל ככל שניתן על מימושן של זכויות אלה".
"התחושה היא שמורחים אותנו על דברים שלעירייה אין סמכות בכלל לדחות או לאשר", אומר אחד הפעילים המעורבים בהקמת המיצב. "תפקיד העירייה הוא לאפשר תיאום. אבל מאחר והם מסננים אותנו ותוקעים את התיאום, הם לא משאירים לנו ברירה אלא להקים מיצב ללא אישור, ואז הפקחים יהרסו אותו תוך שנייה".
"התחושה היא שמורחים אותנו על דברים שלעירייה אין סמכות לדחות או לאשר. הם לא משאירים לנו ברירה אלא להקים מיצב ללא אישור"
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "עיריית ירושלים פועלת בהתאם לנוהל מחאות במרחב הציבורי ובשיתוף עם משטרת ישראל לצמצום ההפרעה לתושבים. במסגרת זאת פעלה העירייה לפתיחת חניונים באזור במוצאי שבת וכן מתחמי שירותים ציבוריים לטובת המפגינים. בנוסף, פועלת העירייה לתגבור האכיפה באזור בדגש על עבירות חניה מסכנות חיים, עשיית צרכים במרחב הציבורי ותליית שלטים לא חוקית תוך התעלמות מכללי הבטיחות וסיכון חיי אדם. העירייה תמשיך לפעול על-פי החוק".