סרטון שצולם ביום חמישי בערב והגיע לידי המקום הכי חם מסעיר את צעירי יפו גם לאחר שהמהומות של שבוע שעבר בעיר נרגעו. בסרטון, שצולם על רקע המהומות שפרצו ברחוב יפת ביום חמישי האחרון, נראים שוטרים במרדף אחר נער בגינה ציבורית שנמצאת ברחוב אוהבי ישראל, בין בתי מגורים. בשעה שהצעיר נס נשמעים השוטרים צועקים "תירה בו ספוג, תירה בו ספוג עכשיו, יש אישור".
גורם משטרתי אישר למקום שהסרטון אכן צולם בגינה הזאת בערב יום חמישי. לדבריו, השוטרים רדפו אחרי נער מכיוון שהיו ברשותו חומרים דליקים. לדברי הגורם, השוטרים איימו בירי כדור ספוג במטרה להפחידו ולגרום לנער להסגיר את עצמו, ללא כוונה אמיתית לבצע ירי בלב שכונת מגורים.
"הסרטון הזה הבהיר לכולם שהרצח הבא של צעיר ערבי בדרך. כולם הבינו שהם יכולים בכל רגע להפוך למהדי סעדי" (תושב יפו שנורה ב-2017 במהלך מרדף משטרתי), אומר כאיד חסאנין אבו דין, פעיל חברתי ביפו ועיתונאי עצמאי שפעל מאז יום רביעי, שבו פרצו המהומות להרגעת הרוחות ביפו.
"זו לא פעם ראשונה שדבר כזה קורה" אומר נער בין 17 שישב בגינה הזאת היום. "הם הרגו שכן שלנו", הוא אומר ומתכוון לסעדי. "פה הוא גר", הוא ומחווה בידו לכיוון רחוב חב"ד, "וזה אח שלו הקטן", הוא אומר ומצביע על ילד בן 13 שמשחק בגינה, היכן שהוא וחבריו יושבים לצד שולחן פלסטיק בין בתיהם. הנערים הללו – בני 15, 16 ו-17 היו עדים למרדף שתועד.
"אנחנו יושבים פה כל החיים שלנו", אומר חבר אחר, "כל הזמן קופצים עלינו. פחד. מרגישים פה בשטחים מאז הקורונה – ולא ביפו. מאז הסגר הם באים כל יום שלוש או ארבע פעמים, עושים פוזות. אנחנו אומרים להם שאנחנו ליד הבית. אבל הנה, הם הרביצו לילד כי לא היתה לו תעודת זהות, הרביצו לנשים".
המכות לנשים העירו את העיר
מה שהוביל לפרוץ המהומות ביום רביעי וחמישי בשבוע שעבר, היה ניסיון של המשטרה לעצור נער בן 16 ברחוב מנדס פרנס בשכונת עג'מי, לאחר שלטענת המשטרה סירב להזדהות. מסרטון שמתעד את חילופי הדברים בין הנער לבין השוטרים, מושך השוטר את הנער בידו ואומר לנער "בוא איתי בטוב", בהמשך נשען הנער על ניידת המשטרה.
בסרטון אחר מהאירוע, נראים השוטרים מנסים לדחוף את הנער לתוך הניידת, כשהוא מתנגד להיכנס לניידת והשוטר מתחיל לחנוק אותו כשחבריו צועקים "אלימות נגד ערבים". כעבור כדקה, ניגש אדם מבוגר, מנסה לשחרר את הנער מאחיזת השוטר ואומר לשוטר "עזוב אותו, עשית פאדיחות". לפי עדי ראיה במקום, מדובר באביו של הילד.
הצעקות גרמו לתושבים לצאת לרחוב ובמקום התפתח עימות עם שוטרים שהגיעו לתגבר את השניים שניסו לעצור את הנער. "הייתי בבית, ישבתי בסגר", מספר עווד חאג', "בהתחלה הייתי בטוח שהצעקות שאני שומע מבחוץ זה ריב של שכנים, אבל אז היה רעש של סירנות שלא הפסיק. יצאתי החוצה ופתאום ראיתי המוני אנשים, גם כאלה שאני יודע שגרים ברחוב עזה. הם פשוט הלכו בעקבות כוחות המשטרה שנהרו למקום כי חשבו שהמשמעות של הגעת כוחות כאלה היא שהיה פיגוע".
"ואז ראיתי מראה שלא ראיתי בחיים שלי", אומר חאג', "היה ילד אזוק ששכב על הקרקע ואביו התווכח עם השוטרים – הוא נושם, לא נושם, כואב לו. האב דרש מהשוטרים להזמין אמבולנס, אבל במקום אמבולנס פתאום ראיתי שמגיעות סוואנות (רכבים שבהם מתניידים כוחות יס"מ; מ.א). הבנתי שהחגיגה התחילה. הרכבים הגיעו מאחורי אנשים שעמדו והסתכלו על המתרחש, שוטרי היס"מ שיצאו מהם פשוט ניגשו לאנשים שלא ראו אותם מאחורה והתחילו להרביץ להם במפתיע.
"אני נשבע לך בהן צדקי, באור שאני רואה עכשיו שזה מה שהיה", אומר חאג' ומצביע על אור הפלורסנט בממתקייה שלו על רחוב יפת. "אנשים פשוט קיבלו בומים מאחורה והתחילו לברוח כמו נמלים. גם אני ברחתי. לקחתי את אשתי, דחפתי אותה הביתה, פתחתי את החלון והתחלתי לצלם".
הסרטון ששידר חאג' לייב בפייסבוק תיעד את השכנות שלו מותקפות על ידי כוחות המשטרה במקום – לאחת נמשכה הרעלה, אחרת נחנקה בידי שוטרים ונחבטה ברצפה. בסך הכל נעצרו חמישה נערים בתקרית הזאת, אחד מהם הוא מי שתיעד את מעצר חברו, לאחר שהואשם כי בעט בשוטרת מתנדבת במקום. עם זאת, בסרטון שהגיע למקום הכי חם ומתעד את מעצרו, אין עדות לאותה תקיפה. באותו סרטון נראית מפקדת הכוח מובילה את הנער אל שוטרי מג"ב ופוקדת עליהם לעצור אותו כדי "שילמד לדבר".
לדברי ג'ורג' חילו, עורך דינו של הנער, "תקיפה פיזית של שוטרת מתנדבת כפי שטענו לא היתה ולא נבראה. הוא עמד שם, צילם את חבריו נעצרים וקילל את מפקדת הכוח על מעצרו. בתוך הניידת היה שימוש בכוח בלתי סביר כלפיו". הנער שוחרר בתנאים מגבילים ביום שלמחרת – לאחר שהופרכה טענת המשטרה כי בעט בשוטרת מתנדבת המקום.
"אף פעם לא פחדתי ככה על הילדים"
"כל מה שצריך בשביל עוד פיצוץ זה סרטון נוסף שמראה איך מרביצים לנשים ולנערים", אומר עווד חאג', בעלי המאפיה וחנות המתקים "חג' בק" המפורסמת מרחוב יפת, אחיו של מוחמד חאג' שהוכנה ונעצר על ידי שוטרים ומי ששידר בלייב בפייסבוק את התקרית מיום רביעי שהציתה את העיר. "לי אין ספק שיהיה עוד פיצוץ כזה, השאלה היא רק מתי".
"אני לא מצדיק את מה שהנערים עשו, אבל שמח שהם עשו את זה", אומר מוחמד, חבר של חאג' שנכנס לחנות לקנות כנאפה, "חשוב שישמעו אותם ואת מה שהם עוברים. כולם יודעים שמשטרה מתנהלת ביפו שונה מבמקומות אחרים", הוא אומר וחאג' מסכים איתו על אף הנזק הכלכלי שנגרם לעסק שלו עקב הצמיגים שבערו ממש בכניסה אליו והעשן שנכנס פנימה. "גם הבעלים של חנות הירקות בהמשך הרחוב זרק סחורה בשווי עשרות אלפי שקלים אחרי כל העשן", הוא אומר.
חאג' מספר כי בשבוע שקדם למהומות ביפו, נעצרו בנו בן ה-14 ושלושה מחבריו. "אשתי התקשרה אליי באמצע היום ואמרה 'בוא, הילד בתחנה', אני מגיעה לשם ורואה את הבן שלי, את חברים שלו, וכדור. הבן שלי היה בהלם. הוא לומד בעירוני ד', כי אני מעוניין להרחיק את הילדים שלי מהמציאות ביפו עד כמה שאפשר גם ככה. האשימו אותו בתקיפת שוטר.
"אחר כך הוא סיפר לי שהוא וחברים שיחקו בכדור באיזור צומת וולפסון וניגשו אליהם שוטרים, ארבעה הספיקו לברוח וארבעה הגיעו לתחנה. אחרי כמה ימים קיבלתי הודעה שהתיק נסגר, אבל הילד עבר טראומה. ממתי לוקחים ילדים בני 14 לתחנת משטרה ככה? אני מבין את ההנחיות, את הלחצים, אבל לילדים אחרים פשוט לא היו עושים את זה. עכשיו כל הילדים לא יוצאים אפילו למכולת, שלא יתפוס אותם איזה שוטר".
"ומילא הילדים שלי", אומר חאג', "אבל יש משפחות מרובות ילדים – איפה הם אמורים להיות בתוך הבית? כל ילד על כיסא שהוא לא זז ממנו? תלויים על חבל הכביסה? אני והורים אחרים מרגישים שהמשטרה איבדה כל כיוון. אף פעם לא פחדתי ככה על הילדים".
"עכשיו נהפוך את יפו לעזה"
המשטרה אמנם מסגרה את המעצר שהצית את האירועים כמעצר של חשוד שהפר את פקודת בריאות העם, אבל תושבי יפו הוותיקים מעידים כי עוד לפני הסגר אירעו כמה מקרים חמורים של אלימות משטרתית כלפי צעירים ערבים באיזור רחוב יפת, וכי היחס אותו הם סופגים מהמשטרה נמצא שם עם ובלי קשר לפקודת בריאות העם.
"מרץ היה רווי באירועי אלימות משטרתית ביפו", אומר אבו דין ומתכוון לאירוע שאירע לפני כשלושה שבועות, ב-17 למרץ. באותו לילה ראה אחמד חאג', שחזר מיום עבודה כנהג אוטובוס, שוטרי יס"מ מכים את שכנו בשכונת ג'בליה. הוא החל לצלם, ובתגובה ריססו אותו השוטרים בגז פלפל ועצרו אותו בגין תקיפת שוטר. הוא שוחרר באותו יום מבלי שנחקר אפילו.
ערב טוב לכולם זה קצת ארוך אבל מאוד מאוד חשוב (לי לפחות) בדרך כלל אני לא מעלה פוסטים כאלה ובפעם הראשונה בחיי אני מעלה…
Posted by Abou Hssein Haj on Wednesday, March 18, 2020
למחרת, כשהחל סגר הקורונה להיאכף בשכונת ג'בליה, נתקל עוסמאן אגואני בשוטרים כשירד למכולת בסביבות השעה שמונה וחצי בערב. לדבריו, הוא כנראה תאם את הפרופיל של מי שהשוטרים חיפשו אחריו, ונעצר. לדברי אגואני, בשעה שהיה בניידת אמר לו אחד השוטרים "עכשיו נהפוך את יפו לעזה". בנוסף, הוא טוען, השוטרים בניידת תקפו אותו, שברו לו אצבע, גרמו לחבלות בפניו, פרקו את כתפו וגרמו לו לאיבוד שמיעה באוזן ימין. הוא פונה לבית החולים על ידי השוטרים רק בתום חקירתו.
"אף אחד מהמקרים האלה לא הוציא צעירים לרחובות. אבל ביום רביעי האחרון זה היה שונה, כי אנשים ראו בלייב איך שוטרים מרביצים לנערים ובעיקר לנשים. אי אפשר היה לשתוק כבר", אומר אבו דין.
המבוגרים ניסו להרגיע
השבוע נראה שרחובות יפו נרגעו. אנשים חזרו להלך בהם עם מסכות על פניהם ושקיות ועגלות קניות בידיהם, ובכל זאת הזעם עדיין מורגש באוויר. נסיעה פרועה ברחובות קטנים בשעות הלילה, בלימות פתאומיות והאצות מפתיעות אף פעם לא היו זרות ליפו, אבל בימים האחרונים, אחרי שפעילים חברתיים מקומיים עמלו על הרגעת הרוחות, הלילות הפכו לטעונים במיוחד.
"לפני שהאירועים יצאו מכלל שליטה פנינו למפקד התחנה, גם אני, גם חבר מועצת העיר אמיר בדראן וגם עורכי הדין של העצורים", מספר עבד אבו שחאדה, חבר מועצת עיריית תל אביב- יפו מטעם רשימת יאפא. "פנינו אליו באופן הכי ברור וביקשנו שחמשת הנערים שנעצרו בתחילת האירוע, באיזור רחוב מנדס פרנס ישוחררו. אמרנו שאם המשטרה תראה נכונות הרחוב יירגע.
"הרי הם יודעים מי הנערים, אם מישהו מהם באמת עשה איזו עבירה אפשר להגיע אליו בקלות. ביקשנו שיקראו את המפה וינהלו את החקירה כשהנערים במעצר בית. הדגשנו שיש לבחירה להשאירם במעצר השלכות על כל העיר. קיבלנו תשובה של 'אנחנו נקבע. אם הם לא יתפזרו בטוב, הם יתפזרו בכוח'. והתוצאה הייתה המהומות שנראו מאוחר יותר ביום רביעי וגם ביום חמישי".
ביום חמישי האחרון, לקראת הגל הנוסף של המהומות, החליטו מבוגרים מקרב הקהילה לפעול להרגעת הרוחות ובעיקר לשמירה על הנערים. "יצאנו מצוידים במסיכות וכפפות בשעות הערב כדי להתפרש ברחובות ולהיות שם למען בני הנוער", אומר זוהדי זיבדה, אחראי איזור יפו מפרויקט "אכפת בלילה" למען נוער בסיכון של עיריית תל אביב, ומתכוון אליו ולעוד שישה מדריכי נוער.
"עמדנו בלב ליבה של המחאה שהתארגנה", אומר זיבדה, "שוחחנו עם הנערים שפגשנו אחד אחד, הרמנו טלפונים להורים או לכל מבוגר שאנחנו יודעים שמשפיע על כל אחד מהם. במקביל, התקשרתי למפקד התחנה וביקשתי ממנו להרחיק את השוטרים ולתת לנו לטפל במצב. הורים ומתנדבים אחרים יצאו לרחובות כדי לשוחח עם הנערים ובסוף הלילה הלכתי הביתה ממש בתחושה שהצלתי אותם מתיקים במשטרה".
"הסברתי להם שיש פה עסקים של יפואים שעובדים בהם יפואים והם פוגעים בהם", אומר חאג', "גם ההורים שהצטרפו אמרו להם שהם פוגעים קודם כל במקום שהם חיים בו. המבוגר מבין הילדים שראיתי היה אולי בן 17, אין להם בית ספר, ההורים של רבים מהם זקנים ואפילו לא יכולים לבדוק איפה הם".
הנערים אמנם חזרו הביתה בשלום, אבל עובדי מערך הכיבוי וההצלה נפגעו מאבנים שנזרקו לעבר הניידת שלהם, לאחר שזו הגיעה לכבות את הצמיגים והפחים הבוערים. "גינינו את זריקת האבנים על מכבי האש", אומר זיבדה, "גינינו את שחרור הזעם במקומות לא נכונים".
ביום ראשון השבוע התנצלו נציגים של תושבי יפו בפני עובדי מערך הכיבוי וההצלה שנפגעו מידוי אבנים ברחוב יפת ביום חמישי בשבוע הקודם, וגינו את אירוע ידוי האבנים על משאית כיבוי האש בו נפצעו שניים ממי שהיו בה. במפגש נכחו חברי ועדי שכונות מיפו, נציגי התנועה האיסלמית, חברי מועצת העיר עבד אבו שחאדה ואמיר בדראן וחברי הכנסת סמי אבו שחאדה ואוסמה סעדי.
"יש המון מתח באוויר", מסכם אבו שחאדה, "האופן שבו המשטרה מטפלת בנוער יוצר אנטגוניזם מאוד עמוק. במציאות של יפו, הנערים מכירים את השוטרים בשמות הפרטיים, וגם השוטרים לוקחים את הסיטואציות איתם אישית. גם במציאות של הסגר, הם לא מודעים להשלכות הנפשיות שלו על בני אדם ובוחרים פעם אחר פעם בשימוש בכוח".