הילד פייבור בן ה-8 ואמו בלסינג נעצרו הבוקר כשהגיעו לביקורת ולקבלת החלטה בעניין גירושם במשרדי רשות ההגירה בבית דגן. לפי ההחלטה שהתקבלה, השניים יגורשו עוד 21 יום.
ההחלטה החריגה לעצור אותם במקום התקבלה על ידי מנהלת לשכת רשות ההגירה והאוכלוסין בבית דגן, גלית בן שמואל. "הם התעקשו שהילד יגיע עם האמא למעמד קבלת ההחלטה, ועכשיו אנחנו מבינים למה היתה ההתעקשות", מספרת טל סהר שליוותה את המשפחה בהליך, "לא משנה שפייבור היה שם פעם אחת וראו אותו. לקראת מתן ההחלטה הוא היה חולה, האם התייצבה בבית דגן והביאה אישור מחלה. דרשו ממנה להגיע ביום אחר עם הילד".
לאחר שהתבשרה בלסינג שעליה לעזוב את ישראל תוך 21 ימים, היא נשאלה על ידי מנהלת הלשכה אם אכן תעזוב במועד הנקוב. "היא אמרה שברצונה להתייעץ עם עורכת דין", מספרת סהר, "אבל זה לא הספיק להם. הם המשיכו לדחוק אותה לפינה עד שאמרה שהיא לא יכולה לעזוב את ישראל בגלל הילד. עקב התשובה הזאת התקבלה החלטה מיידית לעצור אותם".
"האם ציינה מההתחלה שעליה להתייעץ עם עורך דין, מתוך ידיעה שעומדת לה הזכות לערער על ההחלטה", מבהירה סהר ומציינת שנראה שהתכוונו לעצור את המשפחה מראש.
בשלב זה, מחפשת המשפחה סיוע משפטי בדמות הגשת ערר על צו הגירוש שניתן והגשת בקשה לעיכוב ביצוע.
בעקבות המעצר, כתבה הבוקר חברת הכנסת מכחול לבן, יעל גרמן, לשלמה מור-יוסף, מנכ"ל רשות הההגירה והאוכלוסין, ציינה כי "נבצר מבינתי מדוע רשות ההגירה מתעקשת להתעלל בילדים. אני מבינה שעל פי חוק האם אינה רשאית להשאר בארץ, אך מדוע בוחרים לפגוע בילדים….אני מוצאת כי גירוש ילדים באמצע שנת הלימודים, בתקופה שבה אין כנסת שיכולה לדון בנושא ואולי למנוע זאת, הינו מחטף לא ראוי".
גרמן דרשה ממור-יוסף לשחרר את פייבור ובלסינג ממעצר, עד שתקום כנסת שתוכל לבחון מחדש את מדיניות גירוש הילדים. גם חברת הכנסת מיקי יחימוביץ' מכחול לבן פנתה למור-יוסף בדרישה להקפיא את הגירוש.
התחנן לחזור לבית ספר
פייבור ובלסינג נעצרו לראשונה במסגרת מבצע מעצרים רחב היקף של רשות ההגירה והאוכלוסין שנערך ב-7 לנובמבר. הם נכלאו למשך שישה ימים עד ששוחררו בערבות של 30 אלף שקל והתחייבו להתייצב בלשכה בבית דגן להמשך בירור עניינם.
פייבור נולד וגדל בישראך. הוא לומד בבית ספר הגליל שבשכונת התקווה בתל אביב. בעת ששהה במעצר הקודם, סיפרה סהר שהתחנן לחזור לבית הספר ושמצבו הרגשי היה בכי רע.
אימו, בלסינג, ילידת ניגריה, נכנסה לישראל ב-2008 באשרת תייר. היא הגישה בקשת מקלט שנדחתה ב-2010, ובהמשך ביקשה להישאר מטעמים הומניטריים. בקשתה האחרונה נדחתה ב-2015. בעת מעצרם הקודם, טענו נציגי רשות ההגירה והאוכלוסין שטובת הילד טמונה באיחוד המשפחה עם האב שמתגורר בניגריה. זאת על אף טענת האם שהאב מתגורר בדובאי. "כל יום שיוותר פה זה עוול לילד, אין לו עתיד פה", טענה אז רשות ההגירה והאוכלוסין בבית הדין לביקורת המשמורת.
מאז תחילת הקיץ, 15 מהמשפחות של מהגרות ומהגרי עבודה שנעצרו על ידי רשות ההגירה והאוכלוסין מנהלות מאבק משפטי נגד גירושם מישראל. טרם התקבלו החלטות סופיות בעניין מי מהמשפחות ומרבית הדיונים בבית המשפט המחוזי יתקיימו החל מסוף חודש דצמבר ובמהלך חודש ינואר.