עו"ד מיכל שוורץ התקשתה להאמין למראה עיניה, כשנכנסה לכלא גבעון, המיועד להחזקת מועמדים לגירוש מישראל. "ראיתי שתי נשים שנראו זרות, הולכות כשהן אזוקות אחת לשניה", היא מספרת. "הן נכנסו ויצאו ממבנה, הוציאו ממנו שקיות ניילון והעמיסו אותן על רכב, כשהן מנסות להתגבר בכל תנועה ותנועה על המגבלות שכפה האיזוק. לידן עמדו ארבעה גברים שהסתכלו עליהן נאבקות ללכת ולהעמיס את חפציהן, לא גילו טיפה של אנושיות ולא עזרו להן".
ייעודו של בית הסוהר גבעון, בין השאר, הוא להחזיק אזרחי מדינות זרות ששוהים בישראל שלא כחוק ונעצרו על ידי פקחי הגירה, בזמן שגירושם מישראל מוסדר. בבית הכלא פועל גם בית הדין לביקורת המשמורת, שתפקידו לדון בתנאי המעצר ההגירתי. "לא היתה שום עילה לאיזוק שתי הנשים אחת לשניה, כי לא היה להן לאן לברוח", אומרת עו"ד שוורץ, "המוחזקים בכלא גבעון הם בין האוכלוסיות המוחלשות שיש. הם לא ישראלים, אינם דוברים את השפה, אינם מודעים לזכויות שלהם, בוודאי לא לנהלים שנוגעים לאיזוק ושמירה על כבודם. רק לעיתים נדירות יש להם ייצוג משפטי. זו אוכלוסיה שאיש כמעט ולא מגן עליה ומתפקידה של המדינה לדאוג שזכויותיהם יישמרו".
"המוחזקים בגבעון הם מהאוכלוסיות המוחלשות שיש. הם לא ישראלים, אינם דוברים את השפה, אינם מודעים לזכויות שלהם, בוודאי לא לנהלים"
הביקור של עו"ד שוורץ בגבעון באוגוסט חשף שגרה אפלה הנהוגה במתקן: שוהים בלתי חוקיים הכלואים בגבעון נאזקים פעם אחר פעם איזוק משפיל ושרירותי, באופן שפוגע בכבודם, וזאת בניגוד לנהלי השימוש באזיקים של שב"ס ולמרות הנחיות השר לבטחון פנים מהתקופה האחרונה – שהופנו ישירות למתקן גבעון. תלונה ראשונה על איזוק משפיל הגיעה לרשות האוכלוסין וההגירה, כמו גם למשרד לביטחון פנים באוקטובר 2021, אחריה הוגשו שתיים נוספות, האחרונה באפריל.
על פי תקנות בתי הסוהר, אפשר לאזוק אסיר אזרחי – כמו למשל שוהות בלתי חוקיות בישראל – רק אם האסיר מנסה להימלט. לפי נהלי השימוש באזיקים של רשות האוכלוסין וההגירה, פקחיה יכולים לאזוק אזרחי מדינות זרות רק כאשר נשקפת מהם סכנה מוחשית לאחרים או אם קיים חשש להמלטות, תנאים שסבירותם נמוכה במקרה של אנשים שמעמיסים חפצים על רכב בתוך מתחם בית הסוהר או הולכים מרחק של כמה מטרים מהתא לחדר אחר בשטח בית הסוהר, שבו מתקיים דיון בעניינם או פגישה עם עורך דין.
עו"ד שוורץ פנתה אל רשות האוכלוסין וההגירה, שהכחישה את האירוע. "פנייתך נבדקה על ידי גורמי המקצוע הרלוונטיים במשרדנו ובדיקה זו העלתה כי אנו לא מכירים אירוע כזה שבו פקחי מינהל אכיפה וזרים היו מעורבים", השיבה בקצרה דנית מיכאלי ממטה מינהל אכיפה וזרים.
במשרד לביטחון פנים התייחסו לאירוע רק בתחילת מרץ השנה, למעלה מחצי שנה לאחר שהתרחש. לטענת המשרד, בוצע בירור של המקרה על ידי היועץ המשפטי של שב"ס במחוז מרכז וגובש כלל מנחה לפיו שוהים בלתי חוקיים הכלואים בגבעון יאזקו רק במידה ונערכה הערכת מצב בעניינם והוסק בה כי קיים חשש סביר שיימלטו או יפגעו באחרים. בנוסף, הצהירו מטעם משרד הביטחון כי היועץ המשפטי של מחוז מרכז ימשיך לערוך ביקורים בבית הכלא גבעון, "נוכח חשיבות הנושא".
כמה ימים לאחר שהתקבלה תשובת שב"ס, ערכה שוורץ ביקור משלה בכלא, מטעם המוקד לפליטים ולמהגרים, כדי להיפגש עם לקוח. "ראיתי ארבעה שוהים בלתי חוקיים מובלים לדיון וממנו כשידיהם אזוקות", היא מספרת, "הם הלכו אזוקים בחצר, בליווי סוהרת, בין האגף לחדר בו נמצא בית הדין לביקורת המשמורת. בנוסף, הלקוח שלי הובא לפגישה איתי כשהוא אזוק בידיו".
עו"ד שוורץ לא שתקה הפעם, ואמרה לאחד מאנשי שב"ס שאיזוק גורף של שוהים בלתי חוקיים מנוגד לדין ולנהלים של הארגון. לדבריה, הסוהר השיב בפשטות כי הוא מכיר הנחיה לפיה דווקא יש להוביל את המוחזקים לדיונים ולפגישות עם עורכי דין כשהם אזוקים בידיהם, כי קיים חשש שהם ימלטו. לא רק שהוא הפר את החוק, הוא אפילו לא הכיר אותו.
בתחילת אפריל ביקרה עו"ד שוורץ שוב בגבעון ולדבריה הבחינה בארבעה שוהים בלתי חוקיים כשהם אזוקים באופן שרירותי ותמוה: "ידיו של אחד מהם היו אזוקות זו לזו, השני היה אזוק ברגליו, ושניים אחרים היו בכלל אזוקים אחד לשני. שוב, מדובר היה בשוהים בלתי חוקיים במעצר הגירתי. אני יודעת זאת בוודאות כי ראיתי אותם מובלים ככה לדיון בבית הדין לביקורת המשמורת".
תשובת שב"ס מהשבוע לטענות של שוורץ על שמונת האיזוקים שלא כדין להם היתה עדה בשני ביקוריה בגבעון בחודשים האחרונים, לא התייחסה למקרים כלל או לתחקורם. נאמר בה רק כי "נערך בירור נוסף מול מפקד וסגנית מפקד המתקן", ומהבירור עלה כי השוהים במעצר הגירתי בגבעון יאזקו רק בכפוף ל"קיום הנחיות פרטניות". בשב"ס הזמינו את עו"ד שוורץ לפנות אליהם שוב "ככל ובעתיד יעלו טענות נוספות".
משב"ס נמסר: ההנחיות בדבר איזוק מוחזקים במתקן 'גבעון' עודכנו וקובעות כי אין לאזוק מוחזקים בשטח המתקן, אלא, במקרים של הנחיות ביטחון מיוחדות אשר אושרו ע"י מפקד המתקן.