שוטרי משטרת ההגירה פרצו הבוקר לדירה ברחוב הרא"ה 64 ברמת גן. לפי הדיווחים, בדירה נמצאה אם מהפיליפינים, ג'רלדין אסטה, ושני ילדיה בני 6 ו-10. עוד גורשו מהבניין אם ובן נוספים, גם הם מהפיליפינים. החמישה נלקחו לשימוע בלשכת האוכלוסין וההגירה בבית דגן בו נקבע שישלחו לבדיקות רפואיות ובהמשך למתקן המעצר בנתב"ג לקראת גירוש.
פעילים שהגיעו למקום תיעדו את האמהות אורזות את חפציהן בפיקוח שוטרי ההגירה. האם הובלה לניידת אטומה ובהמשך הובאו הילדים על ידי האם השניה בדמעות. כזכור, השבוע החלה משטרת ההגירה בגירוש אמהות עובדות זרות וילדיהן. יותר מ-100 משפחות נמצאות בסכנת גירוש.
אבי עופר, פעיל נגד הגירוש שהיה בשטח, קרא לפעילים נוספים להגיע ואמר "זה מזכיר זמנים אפלים שהיינו רוצים לשכוח. לא נשכח ולא נשתוק!". גם יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, הצטרף לפעילים בשטח וצייץ כי "הנה, דבר אכזרי כזה. מוציאים את האמא ממררת בבכי, שני ילדים רועדים, שני תיקים עם קצת בגדים, וככה גומרים חיים של אנשים".
לאחר מכן הוסיף ועידכן: "הכניסו את הילדים, בהיסטריה מוחלטת, לרכב האטום הזה, בדרך לתא מעצר. אפשר לשמוע את הבכי והצעקות מבפנים. ככה צריך לעשות לפושעים, לא לילדים קטנים. אין שום סיבה בעולם להתנהג ככה. זה הרבה יותר מבושה וחרפה – זו התעללות וזה חייב להיפסק".
ביום ראשון נעצרו אופרסינה קוואנקה ובנה מייקל (אמ-ג'יי) בן ה-12 בביתם ביהוד והועברו למעצר במתקן המעצרים בנתב"ג. עוד לפני מעצרם הוגש ערר על החלטת משרד הפנים באמצעות עורך הדין זרי חזן. בית המשפט התבקש למנוע את גירוש האם והילד עד שתתקבל החלטה בערר שהוגש בשמם. היום בצהריים התקיים דיון בעניינם בו הוחלט לעכב את ההרחקה של מייקל ואימו מישראל עד לדיון בנושא בעוד 14 יום. גם את הלילה הם יעשו במתקן המעצר בנתב"ג ומחר בשעה 12:00 יתקיים דיון בבית הדין למשמורת בו יוחלט אם לשחררם בערבות.
בעוד ששפי פז ועוד מספר פעילים בעד גירוש עובדים זרים וילדיהם הפגינו מחוץ לאולם בית המשפט לעררים, עשרות ילדים מבית ספרו של מייקל חיכו לתוצאות הדיון ובינתיים הורשו להתראות עימו ולהפרד ממנו במידה ויגורש.
באולם בית המשפט התעקשה נציגת משרד הפנים שהדיין אילן חלבגה ייאשר גירוש מיידי של האם הילד בעוד הסנגור זרי חזן טען כי מצבם צריך להבחן על ידי ועדה הומניטרית והם מחכים להליך זה. נציגת משרד הפנים טענה שביכולתם לחכות להחלטת הועדה ההומניטרית מחוץ למדינת ישראל וזרי כינה את הדבר "לעג לרש". דיין בית הדין נזף בנציגת המדינה ושאל כיצד ייתכן שעוצרים את מי שעוד מתנהל בעניינם הליך.
בבקשה ההומניטרית צוין כי הילד סובל מקשיים בתחום השפתי וההתפתחותי, קשיים המחייבים את הישארותו בישראל. בנוסף, בבקשה דחופה שהוגשה אתמול צויין כי עורכת דין שביקרה את האם ובנה במעצר דיווחה שמצבו של הקטין בכי רע וכי ישנו חשש שהמעצר מחמיר את מצבו. "מדובר במעצר לא חוקי של ילד קטין ישראלי ואימו", מסר עורך הדין זרי חזן, "אסור לעצור קטינים בישראל, לא לצורך הפעלת לחץ, לא לצורך גירוש ולא סתם כטעות. אין לי ספק שמדובר בטעות קשה של משרד הפנים, ובקרוב בית הדין ישחרר את הילד".
ביום ראשון התקיימה הפגנת תמיכה במשפחת קוואנקה בנתב"ג. "כ-40 ילדים בוגרי כיתה ו', חברים של מייקל לספסל הלימודים הגיעו לנתב"ג בערב והפגינו נגד גירושו ", מספרת יעלה מקליס, ראש עריית יהוד מונסון בה מתגוררת המשפחה שנכחה בהפגנה גם כן, "הילדים שמעו מוקדם יותר שהוא נעצר והיו מזועזעים, חלקם בכו ורצו להביע את עמדתם, לעשות כל מה שביכולתם כדי שמייקל, שהוא ישראלי בדיוק כמוהם, יישאר בארץ. גם השוטרים שעמדו מנגד התפעלו מהם. חברות כזאת ומסירות כזאת מצד ילדים בני 12 היא דוגמה לכולנו של אהבת האדם, של הומניות ושל נכונות להביע דיעה".
במכתב ששלחה אתמול מקליס לשר הפנים אריה דרעי, כתבה: "פרשה זו מסעירה את תושבי יהוד-מונסון בכלל ואת חברי כיתתו בפרט. מדובר בילד שנולד כאן, התחנך במסגרות החינוך העירוניות, דובר השפה העברית והוא ישראלי לכל דבר ועניין. אני פונה ללב היהודי שלך ומבקשת להסיר את רוע הגזירה".
בעקבות התערבותה של מקליס אתמול, פונים פעילים בשעה זו לכרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן, בדרישה להתערב לטובת האם ושני ילדיה ולמנוע את מעצרם וגירושם הפוטנציאלי.
מרשות ההגירה והאוכלוסין נמסרה תגובה עקרונית לסוגיית גירוש האמהות וילדיהן הקיץ: "מדובר באזרחיות זרות השוהות בישראל תקופה ארוכה מאד בניגוד לכל דין וללא כל מעמד מוסדר. בחלק מהמקרים, אם לא ברובם, אבות הילדים ממתינים להם במדינת המוצא לאחר ששבו לשם.
העובדות האמורות נעצרו במהלך השנה בגין שהיה בלתי חוקית ואולם, מתוך התחשבות ורצון לבוא לקראתן, הוחלט כהחלטה עקרונית לאפשר לילדיהן לסיים את שנת הלימודים כראוי ושהאמהות תכבדנה את הסיכום, תצאנה מרצונן יחד עם ילדיהן ותחזורנה לביתם (ללא ״גירוש״). אנו מצרים על הנסיון הבלתי פוסק לנצל את ההחלטה המתחשבת לרעה. עד כה, לאחר המועד, לא עמדו האמהות בהתחייבותן."
ביום חמישי האחרון פירסמה שגרירות הפיליפינים בישראל מסמך הקורא לאזרחי המדינה שנמצאים כאן ללא ללא אשרה בתוקף ורוצים לחזור לפיליפינים מרצון, לפנות לשגרירות ולקבל הטבות עזיבה מרצון, תוך הבטחה שלא יעצרו בסביבות השגרירות. בעוד שברשות ההגירה והאוכלוסין רואים בכך לקיחת אחריות משמעותית, צווי הגירוש עומדים נגד יותר מ-100 משפחות, חלקן של נשים הודיות, מולדביות ונפאליות.