שני כוחות משמעותיים התלכדו אתמול בערב בפתח תקווה לכוח אחד: המאבק נגד השחיתות השלטונית שמתנהל מזה כשנתיים וחצי בשכונת מגוריו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט ומחאת יוצאי אתיופיה, שמתקיימת הקיץ בעקבות הירי בסלומון טקה, תושב קריית חיים. לאחר הסלמת היחס של המשטרה אל שתי הקבוצות בשבוע האחרון, התקיימו שתי ההפגנות אמש לראשונה זו לצד זו.
"קרה היום משהו מאוד משמעותי: אנשים הבינו שהכרחי להילחם ביחד", אומרת רחלי יוסף, פעילה בולטת במאבק של יוצאי ויוצאות אתיופיה. "יש מי שנמצאים בפתח תקוה כבר שנים ויש מי שנאבקים באלימות המשטרתית כבר שנים – ונמצאים עכשיו בפתח תקווה. לא כולנו מסכימים על שיתוף פעולה, אבל בסוף נצטרך לשים את חילוקי הדעות הללו בצד. בהקשר של שחיתות אין שמאל וימין – המאבק בה נוגע לכל אזרח שרוצה דמוקרטיה".
"אני שמח שסוף סוף נוכל לעשות איחוד מאבקים, כדי לעשות סוף לכל עוגמת הנפש הזאת. לא משנה אם אתה שחור או לבן", אומר סיסאט פנטה, מהפעילים הבולטים במאבקם של יוצאי ויוצאות אתיופיה. בנאומו בכיכר גורן תיאר פנטה מפגש כואב שלו עם המשטרה כשהיה נער, אז הואשם בגניבה ובפריצה וקיבל מכות מהשוטרים בתחנה שאליה נלקח. "אני הצלחתי לצאת מזה", אמר. "אבל יש אחרים שסיפורם נגמר בכך שהם טמונים עמוק באדמה".
כזכור, יוצאי ויוצאות אתיופיה מפגינים סמוך לביתו של מנדלבליט מזה כשלושה שבועות בדרישה למצות את הדין עם השוטר היורה, לחשוף סרטונים שנלקחו ממצלמות אבטחה באזור התקרית ולהקים ועדת חקירה ממשלתית שתבחן מחדש את נסיבות מותם של 13 צעירים יוצאי איופיה כתוצאה מאלימות משטרתית בשני העשורים האחרונים.
"אלימות המשטרה הפכה לברירת מחדל"
בשעות הערב המוקדמות של יום שישי נעצרו ארבעה פעילים של המחאה נגד שחיתות שלטונית בשכונה. לטענתם הם היו בדרכם למסיבה בבית של חברה המתגוררת באזור, בתום משמרת מחאה שקטה המתנהלת ברחוב שבו מנדלבליט עובר בדרך לבית הכנסת. חמישה פעילים נוספים נעצרו בחצות הליל בעת הפגנת תמיכה בעצורים. "אנשים בגיל של ההורים שלי חטפו מכות", נאנחת יוסף. "מה שקרה להם הוא מה שקורה בהפגנות שלנו לצעירים. זה חייב להיפסק. אלימות קשה מצד המשטרה הפכה לברירת מחדל כאן".
בעוד שהמפגינים נגד שחיתות שלטונית מוחים מגיעים מדי מוצאי שבת לשכונה, ב-141 השבועות האחרונים; יוצאי ויוצאות אתיופיה פוקדים את המקום מדי יום, למעט יום שישי, בשלושת השבועות האחרונים. אלא שהשבוע החליטה המשטרה להגביל את מספר המפגינים בקרבת ביתו של מנדלבליט לחמישה בלבד באמצע השבוע ולא התירה להם להשתמש באמצעי הגברה, מלבד בימים שלישי ושבת.
"לא כולנו מסכימים על שיתוף פעולה, אבל בסוף נצטרך לשים את חילוקי הדעות הללו בצד. בהקשר של שחיתות אין שמאל וימין – המאבק בה נוגע לכל אזרח שרוצה דמוקרטיה"
לא רק עם המשטרה נאלצים המפגינים להתמודד – גם מול דיירי השכונה. סגן ראש העיר, צדוק בן משה פתח קבוצת וואטסאפ בשם "נלחמים בהפגנות בכפר גנים", ובה שותפים מספר תושבים מהשכונה שדנו בשבוע האחרון בעריכת הפגנת נגד אל מול מחאת יוצאי ויוצאות אתיופיה. בשעה שמשטרת מחוז מרכז פירסמה את התנאים החדשים להפגנות בשכונה, הגיעו בשבוע שעבר כמה עשרות תושבים יחד עם סגן ראש העיר ובליווי רכב עירוני של מחלקת תברואה, שהועמסה עליו מערכת הגברה. התושבים השמיעו מוזיקה רועשת והתעמתו מילולית עם המפגינים.
"לא נתמוך בראש ממשלה שלא גינה את הרצח"
בזמן שנערכה אתמול המחאה המשותפת בפתח תקוה, התקיימו הפגנות של יוצאי ויוצאות אתיופיה במוקדים נוספים בארץ, בהם מול ביתו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן בקריית אונו, מול ביתה של ראש מח"ש קרן בר מנחם בנתניה ומול ביתו של שר המשפטים אמיר אוחנה בתל אביב.
"הזכות להפגין, ככל זכות אחרת בכל מדינה חופשית ודמוקרטית, איננה בלתי מוגבלת", כתב אוחנה בפלטפורמות המדיה החברתיות בזמן ההפגנה מול ביתו. "הכללים שקבעה המשטרה להפגנות ליד בית היועמ"ש – הם סבירים ומאוזנים. גם לאיש ציבור (בין אם הוא נבחר או ממונה) יש משפחה, שכנים ושגרת חיים שזכותו לנהל (כולל להתפלל בביה"כ בערב שבת בלי הפרעה). חשוב לכם להפגין מול איש ציבור? עשו זאת מול משרדו. עזבו את המשפחות והשכנים".
"אני רואה קשר הדוק בין המחאה שלנו לזו נגד השחיתות השלטונית", מציינת יוסף. "בשתיהן מדובר על אנשים שנפגעים מעבריינות ממסדית, שבתוכה מגבילים לנו גם את זכות המחאה. כולנו נפגעי שחיתות שלטונית – הן מי שהדבר עולה לו באופן שבו הוא רוצה לראות את המדינה והן מי שזה עולה לו בנערים מתים. התנהלות המשטרה בפתח תקוה בשבוע האחרון היא תמרור אזהרה. כשלא מטפלים באלימות משטרתית היא מתעצמת ומגיעה לכדי עבריינות חוקית שאינה מוגבלת בדבר.
"כשלא מטפלים באלימות משטרתית היא מתעצמת ומגיעה לכדי עבריינות חוקית שאינה מוגבלת בדבר"
"נושא הגזענות הממסדית והאלימות המשטרתית חייב להיות חלק מתוכנית פוליטית של כל מפלגה באשר היא. אם הוא לא נמצא על סדר היום והחיים שלי לא רלוונטיים למי שרוצים לקבל ממני מנדט, הם לא רלוונטיים בעיני. אנחנו כאן כדי לדרוש דמוקרטיה לכולם".
גם פנטה מזכיר את הבחירות הקרובות: "עלינו לכאן מתוך ציונות. האמנו כאתיופים שנוכל ללכת פה בראש מורם, אבל אחרי ש-13 קורבנות מצאו את מותם בתקופת כהונתו של בנימין נתניהו, אנחנו אומרים 'לא עוד'. לא נמשיך לתמוך בראש ממשלה שלא גינה אפילו פעם אחת רצח כזה, לא ניתן לו לעמוד בראשנו. אנחנו נמצאים כאן כדי להילחם על מדינה דמוקרטית, כדי שנוכל גם אנחנו לשיר את ההמנון".