"מי גר פה? מי ישן פה? לוליטה?", אמר עובד רשות ההגירה והאוכלוסין שדפק אתמול בבוקר על הדלת של חדר במלון דן פנורמה בתל אביב. "אידי סיודה, אידי סיודה פז'לוסטה לוליטה" (תרגום: בואי, בואי לפה בבקשה לוליטה; מ.א) הוא אמר לה בפנייה ישירה ולא מכבדת, לא בלשון רבים כפי שנהוג ברוסית כלפי אנשים זרים ומבוגרים.
הפנייה המבזה אל לוליטה תוך ניסיון לגרשה מישראל היא רק דוגמה קטנה ליחס שסופגים הנשים, הילדים והקשישות שהגיעו מאוקראינה לישראל בימים האחרונים. לאחר שנמלטו מהמלחמה, סורבה כניסתם לישראל. מי שהצליחו להשיג ייצוג משפטי והגישו ערר על החלטת משרד הפנים, כלואים כעת בחדריהם במלון ומחכים להתקדמות ההליכים המשפטיים. בינתיים, עובדי רשות ההגירה והאוכלוסין מתדפקים על הדלתות ודורשים מהם לארוז את חפציהם ולבוא איתם לשדה התעופה, אך הפליטים מתבצרים בחדרים.
כ-15 נשים וילדים מאוקראינה נמצאים במלון דן פנורמה נכון להיום, חלקם מחכים לשחרורם בכפוף להפקדת ערבויות וחלקן מועמדים לגירוש. מאז מוצאי שבת משמש דן פנורמה כחלופה למתקן הכליאה יהלו"ם בנתב"ג, שבו מוחזקים בשגרה אנשים שישראל מסרבת להכניס בשעריה או מחכה להפקדת ערבויות כספיות בעניינם.
"יש נשים כאן שיכולות פשוט להיעלם בלילה אחד. היום פגשתי אותן, מחר אני לא אדע מה קורה איתן", אמרה ח"כ אבתיסאם מראענה בסרטון שעלתה לטוויטר אתמול לאחר ביקור במלון.
"ביום ראשון הם עברו בכל הקומה פעם אחת, אתמול הם עשו את זה פעמיים", מספרת פליטה שמחכה להחלטה בעניינה וביקשה להישאר בעילום שם. "הם באים ואומרים שאנחנו צריכים לארוז ולבוא איתם לשדה התעופה, אבל אני יודעת שאסור להם לגעת בי פיזית, אז אני מסרבת".
"הם באים ואומרים שאנחנו צריכים לארוז ולבוא איתם לשדה התעופה, אבל אני יודעת שאסור להם לגעת בי פיזית, אז אני מסרבת"
"במוצאי שבת היינו במלון וראיינו נשים שרצו ייצוג משפטי", מספר עו"ד ארקדי אליגולאשוילי, "פתאום באמצע הלילה הגיעו בקרי גבולות של הרשות ואמרו לאחת הנשים לבוא כי יש לה טיסה בחמש בבוקר. הגירוש שלה באותו רגע נמנע בזכות התערבותנו, אבל כשיצאנו מהמלון בסביבות השעה אחת וחצי בלילה, ראינו את הרכב שלהם עוד חונה בחוץ. עשינו כאילו אנחנו עוזבים את המקום, ותוך כמה דקות קיבלנו טלפון מהלקוחה שבקרי הגבול אצלה בחדר. חזרנו למלון והפגנו שם נוכחות עד שראינו אותם עוזבים. גם למחרת הם הגיעו לחדרה".
"לקוחה אחרת טענה שבקרי גבול הגיעו לחדרה וניסו לשכנע אותנו לבוא איתם לשדה תעופה לחתום על טפסים תוך שהם מבטיחים לה שאחר כך תוחזר למלון", אומר עו"ד אליגולאשוילי. אחד מהגברים האוקראינים שהיו במלון ביום ראשון. נעלם אתמול בלילה. לטענת פליטים במקום, הוא הסכים להתלוות לעובדי הרשות שדפקו על דלתו לחתום על מסמכים בשדה התעופה.
"חשד להשתקעות ועבודה"
אתמול בבוקר, לאחר ביקור נציג רשות ההגירה בחדרה, צילמה לוליטה סרטון שבו אמרה: "אני פליטה מאוקראינה. הגעתי לקרובי משפחה שמתגוררים בישראל הרבה שנים, ביקשתי שיתמכו בי והם הסכימו שאשהה אצלם". שותפתה לחדר לוחשת לה להוסיף "בזמן המלחמה", לוליטה מוסיפה את המילים הקריטיות להפחתת החשד להישארותה בישראל. "הגיעו מרשות ההגירה ורוצים לשלוח אותנו חזרה", מוסיפה לוליטה.
לוליטה, בת ה-64 הגיעה לישראל ב-12 למרץ כשהיא נמלטת מיירפין. היא עזבה את העיירה המופגזת בטרמפים לגבול פולין ומשם טסה לישראל דרך בריסל. באוקראינה נותרו בעלה שהצטרף ללחימה וביתה שנושאת בתפקיד ממשלתי. אחיו של בעלה, המתגורר בקריית שמונה, הזמינה לישראל.
אלא שמשרד הפנים החליט לאחר תשאול בשדה התעופה כי "יש חשד להשתקעות ועבודה" בעניינה, זאת משום שבין 2017 ל-2019 היא כבר גרה בישראל. בית הדין לעררים הוציא נגדה צו גירוש מישראל וגזר עליה הוצאות משפט של 1,500 שקלים. בית הדין הוציא השבוע גם צו גירוש לסטודנטית בת 27 מאודסה שהגיעה לישראל ופסק עליה הוצאות משפט בסך 5,000 שקלים. הסטודנטית הגיעה לישראל כשברשותה 600 דולרים.
היום בבוקר החליטה שופטת המחוזי מיכל אגמון-גונן לשחרר את לוליטה מהמעצר בדן פנורמה, בעקבות בקשה דחופה שהגיש עורך דינה אלעד לוי. "לאור הזוועות והתלאות שעברה המבקשת ושכמותה עד שהגיעה לישראל, אין מקום להחזיר אותה כעת, גם אם למדינה שלישית באירופה, משעה שהגיעה, ויש לה מקום להתגורר בו", כתבה השופטת בהחלטתה.
שותפתה לחדר של לוליטה, ליובה, צילמה גם היא סרטון אתמול אחרי ביקור עובדי רשות ההגירה והסבירה: "אני מבקשת מקלט. אין לנו איפה להיות. האמנתי שפה אהיה מקום בטוח. ואז הגיעו מההגירה ורוצים לקחת אותנו. לאן יש לנו לחזור?", היא אומרת ופורצת בבכי "אין לאן, אין לנו כלום. אנחנו ניסע לבד כשהמלחמה תיגמר. בלי לעשות בעיות. לא חשבתי לבוא לפה. היו לי חיים מדהימים באוקראינה. אני אוהבת את המדינה שלי. אבל קרה הדבר הזה, אני מתחננת אליכם תנו לי להשאר עד שהמלחמה תיגמר".
גם הערר של ליובה, שיוצגה על ידי עורך דין לוי, על גירושה נדחה על ידי בית הדין לעררים בתל אביב לפני יומיים, הדיין הסכים עם רשות ההגירה שישנו חשש להשתקעות בישראל במקרה של ליובה והשית עליה הוצאות משפט בסך 2,000 שקלים.
"אני מבקשת מקלט. אין לנו איפה להיות. האמנתי שפה אהיה מקום בטוח. ואז הגיעו מההגירה ורוצים לקחת אותנו. לאן יש לנו לחזור?"
היום בצהריים הקפיאה השופטת אגמון גונן את גירושה ושיחררה אותה לבית החברה הישראלית שהזמינה לישראל. השופטת פתחה את פסק דינה באזכור סיפורה האישי של ליובה: "המבקשת נמלטה מתופת המלחמה שעוד ששני בניה גויסו לצבא אוקראינה ומשתתפים בלחימה. המבקשת, לאחר שנמלטה מהפצצות, צעדה ימים רבים בקור מקפיא, בעוד ליבה ומחשבותיה עם בניה המשתתפים בלחימה".
אתמול הקפיאה השופטת אגמון גונן את גירושה של אזרחית אוקראינית אחרת, ליבוב רבנקו, שיוצגה על ידי עו"ד אלירן בללי. בימים הקרובים יידונו בקשות דומות של כעשר אזרחיות אוקראיניות נוספות ששוהות כעת בדן פנורמה, אך עובדי רשות ההגירה מנסים להפעיל עליהן לחצים לעזוב את המלון מרצונן.
כלא עם נוף לים
התנאים בדן פנורמה משופרים משמעותית מאלה של יהלו"ם: החדרים נעימים יותר, יש בהם שירותים ונוף לים, שאי אפשר להתקרב אליו. "זה כמו כלא, רק עם נוף לים", אומרת ח"כ מראענה שביקרה. "ביקרתי שם משפחה עם תינוק בן חודש. המשפחה הזאת העבירה 24 שעות במתקן יהלו"ם בתת תנאים לפני שהועברו לדן פנורמה, וזה אחרי שברחה מאוקראינה ועמדה במעבר הגבול הקפוא בפולין במשך שעות. פתאום מגיעה אליהם יועצת הנקה שנשלחה על ידי רשות ההגירה. זה כל כך ציני. מה שהם צריכים הוא להיות עם בני משפחתם בישראל ולא ביקורים של יועצת הנקה כשהם כלואים".
"זה כל כך ציני. מה שהם צריכים הוא להיות עם בני משפחתם בישראל ולא ביקורים של יועצת הנקה כשהם כלואים"
גורמים שביקרו את הפליטים בימים האחרונים מתארים כי שש מהפליטות כבר הגישו בקשות למקלט בישראל בעבר, אחרי תחילת המלחמה במזרח אוקראינה ב-2014. הבקשות נדחו אז, בתואנה כי הן יכולות לגור באזורים בטוחים במדינה כמו קייב, חרקוב או לבוב. מבחינת רשות ההגירה והאוכלוסין בקשותיהן אז היו בקשות סרק. כיום, על סמך ניצול ההליכים למקלט בזמנו, מסורבת כניסתן לישראל.
"מה העובדה שיש מי שהגישו בקשת מקלט בעבר ונדחו רלוונטית לעובדה שהיום הן פליטות?", שואל עו"ד אביטל קדרון שמונה מטעם לשכת עורכי הדין לבקר את הפליטים בנתב"ג ובדן פנורמה ולמצוא להם ייצוג משפטי. "הנשים הללו רק מצביעות איפה החולי שלנו כחברה, על העובדה שאין בישראל מערכת לקליטת פליטים. ישראל הרי לא קולטת פליטים, אלא עלייה. על ישראל לעשות רוויזיה בחוקי ההגירה שלה. כרגע המערכת נוהגת באופן ארכאי ואטום כלפיהן".
לפי נתוני משרד הפנים, מפרוץ המלחמה באוקראינה הגיעו לישראל 9,188 אזרחים מאוקראינה. 1,600 מהם נרשמו כעולים חדשים ו1,075 כזכאי חוק השבות. ביממה האחרונה הגיעו לנתב״ג 715 אזרחים אוקראינים ו73 אזרחים אוקראינים יצאו מישראל. בסך הכל, מאז ה-24 לפברואר יצאו מישראל 915 אוקראינים.
כעת נותר לתהות כמה אוקראינים שלדברי משרד הפנים "יצאו" מישראל, קיבלו בכלל הזדמנות להשמיע את טענותיהם בבית המשפט. עו"ד אליגולאשוילי מספר למשל על אישה בהריון בסיכון שהגיעה לישראל במוצאי שבת האחרון, הוא שם פעמיו לפגוש אותה בנתב"ג אולם כשהגיע לשם, שעתיים לאחר שיצרה עימו קשר, התבשר כי היא הועלתה על טיסה לאיסטנבול.