איה נאפה בחורף של ינואר היא עיירת רפאים. התיירים שמילאו אותה כמדי קיץ, עזבו לפני חודשים רבים. השבוע, בזמן שבריכות בתי המלון התמלאו במי גשמים, נפתחו בה שני בתי הארחה עבור המשלחת הישראלית שהגיעה לתמוך בנערה הבריטית בשעת מתן גזר דינה.
הברמן שנקרא לבית המלון בשעת לילה מאוחרת מזג שוטים וצעק "יאללה, יאללה", רוח חזקה במיוחד הסיעה בינתיים פחים ריקים במורד הרחוב. בנסיעות שלי בין לרנקה, איה נאפה ופארלימני, שבה שוכן בית המשפט שבה ניתן גזר הדין השבוע לצעירה הבריטית, שמעתי מהתושבים המקומיים את הנקודה שפוספסה בעיסוק התקשורתי בפרשה עד כה – הקפריסאים שמרגישים כמו הקורבנות האמיתיים בפרשת איה נאפה.
כל קפריסאי או קפריסאית ששוחחתי עימם על הפרשה עסקו בכלל בסוגיה האם על קפריסין לקחת אחריות עליו. הפעילות הפמיניסטיות המקומיות פסקו שעל הרשויות לעשות זאת והוסיפו שעל קפריסין להגן על בני הנוער שבאים לנפוש בה, ואילו נהג מונית שעימו נסעתי היה מסויג יותר.
עם זאת, הסניטמנט הציבורי המרכזי הוא: מה לנו ולעסקים המכוערים של בני נוער משולחי רסן שמתרחשים במקרה על אדמתנו?
"החברה בקפריסין שמרנית, וכשהפרשה הגיעה לתקשורת נשאלו בה שאלות כמו למה הנערה רצתה להיות שם, למה הגיעה לסיטואציה? מדוע לא הגדירה בה גבולות? התפישה היתה שכך או אחרת, גם היא נושאת באחריות", אומר גבריאל חריטוס, עורך דין וד"ר ליחסים בינלאומיים ממכון בן-גוריון, המשמש גם כפרשן לענייני ישראל והמזרח התיכון ברשות השידור הקפריסאית. "מצד שני, בתקשורת המקומית נשמעו הרבה קולות ביקורתיים נגד מערכת המשפט מכיוון שהיא לא עשתה מספיק כדי להגן על פרטיותה של הנערה".
"כדי להבין את רמת השמרנות בשיח הציבורי בקפריסין בפרשות מסוג זה, כדאי לציין שאחד התנאים שהרפובליקה הקפריסאית התחייבה למלא לפני שתתקבל כמדינה-חברה באיחוד האירופי בשנת 2004, היה ביטול החוק שהגדיר יחסים חד-מיניים כעבירה פלילית. זה לא מוגזם לומר שהמכנה המשותף בין שתי קהילות האי, היוונית והטורקית, הוא השמרנות לגבי קשרים אינטימיים למיניהם", הוא מוסיף.
"כל הפרטים הקינקיים"
כך או כך, נראה שפרשת איה נאפה זעזעה את אמות הסיפים של קפריסין. לא רק מבחינת החשדות שהתעוררו במסגרתה, אלא בשל אופן סיקורה. אם תשאלו את חריטוס, הוא יספר שפרשות אונס מעולם לא סוקרו בקפריסין באופן הזה.
"זו הפעם הראשונה שאני רואה סיפור כזה בתקשורת הקפריסאית שכולל את כל הפרטים הקינקיים", הוא אומר ומסביר שפרשות אונס מסוקרות לרוב באופן ענייני שמביא רק את הפרטים היבשים לידיעת הציבור. "סביר להניח שאופי סיקור הפרשה לא הגיע מהכתבים המקומיים ", הוא מוסיף, "אלא מגופי התקשורת הזרים שהגיעו לאי, בעיקר מישראל ובריטניה".
נהג המונית שנסעתי איתו מבית המשפט בפארלימני ללרנקה התעניין קודם כל איך היה המשפט, וכשנשאל מה דעתו על הפרשה התרעם על ההתערבות הזרה שנעשתה בקפריסין על ידי הבריטים. הוא התכוון להפגנות שהתרחשו בלונדון בימים שבין הרשעת הנערה הבריטית לימי מתן גזר דינה, כשמפגינות מחוץ לשגרירות קפריסין קראו להחרים את המדינה ולהימנע מלנסוע לנפוש בה. מזכיר המדינה הבריטי לענייני חוץ וחבר העמים, דומיניק ראאב, הצהיר כי ישקול אם להוסיף אזהרת מסע לקפריסין עבור תיירים מארצו.
"העובדה ששר החוץ של מעצמה קולוניאלית לשעבר התייחס לקפריסין כאילו היא עדיין קולוניה בריטית קוממה רבים באי", אומר חריטוס, "ביום שלפני מתן פסק הדין, התקשורת הבריטית הדליפה שמועה לפיה הנשיא הקפריסאי יעניק חנינה לנערה בעקבות לחצי הממשל הבריטי – ידיעה שהתבררה כשקרית לחלוטין. נראה שהתקשורת הבריטית לא הפנימה כל כך שהרפובליקה הקפריסאית היא מדינה ריבונית עם מערכת משפט מתפקדת, חברה באיחוד האירופי, וכשבתי המשפט שלה עוסקים בתיק פלילי מלאכתם היא ליישם את החוק הקפריסאי, שמאפשר לנערה הבריטית גם לערער על הרשעתה. היחס הבריטי למוסדות הקפריסאיים, בתקשורת ומצד משרד החוץ בלונדון, לדעתי, היה מקומם".
ההתערבות הבריטית המאוחרת לטובת הנערה נחוותה כפטרונות מוכרת לקפריסאים. מקרי אונס ופשע בין תיירים, בעיקר באתרי תיירות חצר אחורית כמו איה נאפה מוכרים באי והתושבים ערים לקיומם, אבל הנפגעות בהם לא מגישות תלונות לרוב, בוודאי שלא למשטרה המקומית, כשזרם עיתונאים זרים עוקב אחריהן. לתושבים שמבקשים להתנער מאחריות לנעשה בשטחם זה נראה כאילו בריטניה דרשה יחס מיוחד לנערה הבריטית.
"גישה חשדנית ומאשימה"
פעילות פמיניסטיות מקומיות בקפריסין דווקא שמחו על מה שנתפש בקרב השמרנים באי כהתערבות זרה. גם על זו הישראלית בדמות הפגנת התמיכה שאורגנה מחוץ לבית המשפט בשיתוף עם הפעילות הישראליות.
"אף אחד בקפריסין לא ציפה לדבר כזה. גם מערכת המשפט כאן בשוק אחרי ההפגנה הזאת וגם החברה האזרחית" אומרת ארג'נטולה יואנו, עורכת דין ויו"ר ארגון הנלחם על זכויותיהן של אמהות חד הוריות בקפריסין בשיחה שקיימתי איתה למחרת ההפגנה. "לא נהוג להפגין כאן מחוץ לבית המשפט או למתוח ביקורת על החלטות שיפוטיות. השמרנים כבר מדברים על איך פגענו בכבודו של בית המשפט", היא מתארת בשכרון חושים את היום שאחרי בקפריסין.
ההתארגנות של נשים מקפריסין לצד נשים ישראליות כדי לתמוך בנערה בריטית הפכה למקרה מבחן באי. זה ניכר במיוחד כשבטרם תחילת הדיון, עובדת משמר בתי המשפט פתחה בחטף את החלון שילדו עמדה הנערה כדי שתוכל לשמוע את קריאות התמיכה בה. הנערה נראתה מאושרת, אך נבוכה. היא חייכה בביישנות ושיחקה בשיערה.
יואנו פעילה גם בהתארגנות חדשה של נשים קפריסאיות שקמה באוקטובר 2019. הטריגר להקמתה היה חשיפתם של חמישה מקרי רצח של נשים ושניים של ילדים. כולם בוצעו על ידי קצין במשמר הלאומי, אבל המיאוס מיחס הרשויות לנשים היה שם כבר זמן רב. "בתור אם חד הורית ומי שעומדת בראש ארגון שדואג לזכויותיהן אני יכולה לספר שאנחנו סופגות אלימות כל הזמן, אבל כמובן שכשאנחנו מגיעות למשטרה להתלונן חוקרים אותנו כאשמות. השוטרים שואלים למה הכו אותנו, או למה חזרנו להיות בקשר עם מי שפגע בנו. שמעתי גם על מקרים שבהם שואלים אישה אם היא בטוחה בכך שהוכתה. יש לנו הרבה מאוד ניסיון עם הגישה החשדנית והמאשימה כלפי נשים מקרב המשטרה".
פעילות מהרשת נגד אלימות כלפי נשים (KISA), שבה פעילה יואנו, שלחו בספטמבר שאילתא לרשויות בה דרשו שיפורסמו נתונים בנוגע למספרי התלונות שמגיעות למשטרה על אלימות מינית ועל אלימות נגד נשים בכלל.
בנוסף, קוראות הפעילות ברשת ליישומה של אמנת איסטנבול עליה חתומה קפריסין. האמנה נולדה ב-2011 וקוראת להגנה על נשים מפני כל סוג של אלימות. הסעיפים הדחופים ביותר ממנה ליישום, לפי הפעילות הקפריסאיות, הם אלה לפיהם עבירות מין יחקרו על ידי יחידות משטרתיות מיוחדות והדרישה שעובד סוציאלי ואיש בריאות נפש ילוו מתלוננות בזמן הגשת התלונה ויהיו נוכחים בחדרי החקירות כדי לוודא שהנשים זוכות ליחס ראוי.
"כשאנחנו מגיעות למשטרה להתלונן חוקרים אותנו כאשמות. השוטרים שואלים למה הכו אותנו, או למה חזרנו להיות בקשר עם מי שפגע בנו"
"לא קיבלנו שום תשובה לשאילתא שלנו ולדרישותנו", מספרת יואנו, "עד שביום רביעי קיבלתי טלפון שמזמן אותנו לפגישה עם מפכ"ל המשטרה", היא אומרת בניצחון. "עשינו היסטוריה כשעמדנו מחוץ לבית המשפט והתעקשנו להגן על הנערה הבריטית".
מבחינת הפעילות הפמיניסטיות בקפריסין, הלחץ הבריטי שהופעל על המדינה היה חיובי ביותר והחל להניע תהליכים שהיו נחוצים כבר מזמן. "אנחנו חברה קטנה מאוד ושמרנית", היא אומרת, "אבל אופן פעולת המערכות פה נחשף בסיפור הזה. כולם ראו עד כמה החקירה שניהלו לגבי תלונת האונס של הנערה היתה רשלנית, לא אמיתית ולא מכבדת עבור הנערה. עד כמה המערכת פה נוטה נגד קורבנות. זה מרגיש כאילו היתה לך איזושהי בעיה בבית, לא דיברת עליה – אבל סוף סוף השכן שמע את הצעקות ודיווח".
השאלות שנותרו פתוחות
הנסיעה הקצרה שלי לקפריסין גרמה לי להבין עד כמה כל מה שקרה בה בחודשים האחרונים, מאז הגיעה הנערה הבריטית למרפאת בית המלון במצב שגרם לרופא התורן במקום לזמן את המשטרה באופן מיידי, איננו אופייני וניתן לעיכול עבור המקומיים. עד כמה כתבי הצהובונים הבריטיים שפוקדים את המדינה משונים בנוף ועד כמה הפמיניסטיות הישראליות עם חולצותיהן האחידות נראות כאקזוטיקה של נקיטת עמדה אזרחית.
ההבנה הזאת מקפריסין מחדדת את אחת השאלות העיקריות שנותרו פתוחות בתום חלקה הראשון של הפרשה: מה קרה בצד הקפריסאי במהלך חקירת תלונת האונס של הנערה הבריטית? כיצד התהפכו היוצרות בין חקירת הנערים להאשמת הצעירה? ועד כמה הסנטימנט הציבורי הקפריסאי, שלא רצה להתעסק עם הסיפור מלכתחילה, שיחק תפקיד במהלך הדברים?
הלחץ הבריטי על המדינה נעשה בריש גלי ולא הותיר ספק כי הוא שהמתיק את העונש שנגזר על הנערה הבריטית כשהשופט הצהיר שהתכוון לגזור עליה ארבעה חודשי מאסר בפועל – אך החליט להמירם למאסר על תנאי מתוך התחשבות בצעירה.
מה קרה בצד הקפריסאי במהלך חקירת תלונת האונס של הנערה הבריטית? כיצד התהפכו היוצרות בין חקירת הנערים להאשמת הצעירה?
עם זאת, הפעם הקודמת שבה נעשה היפוך פתאומי בקפריסין לגבי הנערה הבריטית היה באותו לילה שבו נכנסה לתחנת המשטרה המקומית באיה נאפה כקורבן והגיחה ממנה כעבור 8 שעות, אזוקה, מבלי שראתה עורך דין, כנאשמת בבדיית תלונתה – מה שגרם לשחרור כל הנערים הישראלים ממעצר וניקה אותם מכל אשמה בעיני הרשויות באי.
האם היה לחץ ישראלי סמוי יותר שהופעל באותם ימים והביא למהפך של אותו לילה? מי הפיץ סרטוני פורנו ישנים שהכפישו את הנערה כמה ימים לאחר שהנערים שוחררו ולמה? מדוע הצעירים הישראלים לא נחקרו על צילום והפצת הסרטונים המקוריים? גם אחרי גזר הדין שניתן השבוע, נותרו עוד שאלות קשות באוויר. ספק אם הערעור של הנערה הבריטית שיוגש לבית המשפט העליון בקפריסין עד ה-17 לינואר יצליח לענות עליהן.