ארבעה חודשים על תנאי למשך שלוש שנים, קנס של 140 יורו – זה העונש שגזר היום השופט בקפריסין על הצעירה הבריטית, שהתלוננה ביולי כי עברה אונס על ידי קבוצה של נערים ישראלים. לפני כשבוע הורשעה הצעירה בעבירה של הטעיית הציבור ובדיית תלונה.
השופט אמר במתן גזר הדין שהראיות מעידות שהצעירה שיקרה, ושהיא הניאה את המשטרה מלבצע את תפקידה. עם זאת, "מאחר והתנצלה, שהתה מרוחקת ממשפחתה וחבריה זמן ממושך, מטופלת בתרופות פסיכיאטריות ובילתה חודש בכלא" – הוא החליט להקל בעונשה ולאפשר לה לעזוב את קפריסין.
עורך דינה של הנערה אמר לאחר מתן גזר הדין שההורים נושמים לרווחה שהם מקבלים את הבת שלהם חזרה הביתה ושהנערה הפכה בין לילה מקורבן לאשמה תחת מסע לחצים אפל. הוא הצהיר שלמרות גזר הדין, שבכוונתם להילחם עד הסוף לערער לבית המשפט העליון בקפריסין ולבית המשפט האירופאי לזכויות אדם. עוד הוא הוסיף כי אין בכוונתנו להגיע לישראל ולהגיש תלונה על הנערים, ושהם מתמקדים בניקוי שמה של הנערה בקפריסין בלבד.
הוא הוסיף כי היה "חשש אמיתי לבריאותה של הנערה במהלך כל ההליך המשפטי, לאחר שהופשטה מכבודה ומזכויות אדם בסיסיות, אובחנה עם פגיעות מיניות ומצב נפשי קשה. אבל בזכות תמיכה מאסיבית של משפחתה, חברים ופעילות לזכויות נשים, בעיקר מישראל ומקפריסין, היא עמדה בכך. אנחנו לא יכולים להודות מספיק לכל אלו שתמכו".
במקביל, העיתונות הבריטית הביאה בימים האחרונים דוגמאות לאי עשיית משפטי צדק בקפריסין בשנים האחרונות, כמו גם דפוס של מערכת המשפט הקפריסאית בהאשמת הקורבן. כך למשל, לפני שנתיים אותו שופט, מיכאליס פאפאתאנסיו, שהרשיע את הנערה הנוכחית – ניקה מכל אשמה גבר בן 30 שנחשד בתקיפת אישה בת 52, לאחר שהתכחש לראיות החזקות בתיק וקרא לה "שקרנית".
מקרה נוסף שצף בתקשורת הבריטית בשבוע האחרון, בעקבות ראיון של אמא שביתה נאנסה בקפריסין לפני 15 שנה לטענתה. בראיון שנתנה לרדיו 2 היא סיפרה שלאחר שביתה התלוננה על אונס, היא נחקרה והאנס הובא לאותו חדר עימה לעימות, על אף מחאתה. המשטרה קבעה שהצעירה משקרת.
אמה של הנערה אמרה הבוקר לאחר מתן גזר הדין כי "בשם המשפחה אנחנו נושמים לרווחה, ומודים לכל התמיכה שקיבלנו". פעילות ארגוני נשים בקפריסין שהגיעו לאולם בית המשפט, טענו למשפט לא הוגן. ניצה, פעילת זכויות נשים באיה נאפה, אמרה בדמעות לאחר גזר הדין: "כולנו יודעים מה הולך בעיר הזאת עם צעירים שמגיעים לנפוש. אני עצובה היום. אנחנו לא עושים מספיק להגן עליהן. באנו לנסות להקל על הכאב שלה, אבל הכישלון של המערכת בהגנה על צעירים מהדהד".
מריה, פעילה מניקוסיה, אמרה: "אנחנו מקוות שזה יתחיל מחאה של נשים כאן. התנועה הפמיניסטית קיימת וישנם הרבה ארגוני נשים, אבל לא מאוחדת ושקטה מאוד. המפגינות הישראליות היו דוגמה. מופתית עבורנו. אנחנו צריכות להיות קולניות יותר".
"כולנו יודעים מה הולך בעיר הזאת עם צעירים שמגיעים לנפוש. אני עצובה היום. אנחנו לא עושים מספיק להגן עליהן"
אולם בית המשפט שבו ניתן גזר הדין היא מלא באנשים ותקשורת מכל העולם. במהלך המשפט התקיימה הפגנה בחוץ של פעילות ארגוני נשים קפריסאיות ומישראל, שהגיעו במשלחת גדולה. יושבי בית המשפט, כולל הנערה, יכלו לראות את המפגינות מבעד לחלונות, עד שמשמר בתי המשפט סגר את החלונות והווילונות. ואולם אחת השומרות פתחה את אחד החלונות כדי לאפשר לנערה לשמוע את התמיכה הגדולה שקיבלה.