בדיון שהתקיים אתמול בבית הדין לביקורת המשמורת בעניינה של אזרחית הפיליפינים שנעצרה ביום חמישי, השמיע הדיין רג'א מרזוק ביקורת על משרד הפנים ורשות ההגירה והאוכלוסין וטען כי "פגמים נפלו בהתנהלותו".
בדבריו ביקר הדיין מרזוק את תפקודו של ממונה ביקורת הגבולות, ש"לא עמד על מצבה של הקטינה" – בתה בת ה-13 של העצורה, שלמדה מהשכנים על מעצרה של אמה ומאז היא נודדת בין בתים של חברותיה מבית הספר. האם שוחררה אמש בערבות, לאחר שארגונים סייעו לגייס את הסכום הנדרש של 30 אלף שקל.
לאחרונה, לאחר ביקורת רבה שנשמעה נגד רשות האוכלוסין וההגירה בערכאות שונות על עצם מעצר ילדים וכליאתם, נקטה הרשות בגישה שונה: במקום לעצור ילדים, היא עוצרת הורים בלי ליידע את ילדיהם או את מוסדות החינוך שבהם הם לומדים על אודות המעצר ובלי לדאוג לסידור לילדים שנותרו לבדם.
לפי גישה זו, עצרה הרשות בשבוע שעבר ארבעה הורים, מתוכם שלושה משמורנים יחידים.
צאו מישראל וחסכו את הסבל
"מדובר בילדה שלומדת בכיתת חינוך מיוחד עקב קשיים רגשיים ולקויות למידה", אומרת עו"ד מיכל מינסקי, שהתנדבה לייצג את האם. "הילדה סובלת מסיוטים ומחרדת נטישה גדולה. הצוות החינוכי של בית הספר שבו היא לומדת תיארו בפני שהיא אמנם הגיעה לבית הספר מאז המעצר, אבל שהיא לא אוכלת, בוכה כל הזמן ולא ישנה בלילות. היא מאוד מודאגת".
מצבה של הילדה, כפי שהוצג במסמכים מטעם חברי הסגל הלימודי בחטיבת הביניים שבה היא לומדת, לא הרשים את נציג משרד הפנים שאמר כי החלופה שעומדת בפני האם היא "לקחת את הילדה ולצאת מישראל ולחסוך את הסבל שלה". לדברי הנציג, משרד הפנים התחייב להנפיק לשתיים דרכונים בתוקף תוך 48 שעות.
"החלופה היא להוציא מהארץ תוך 48 שעות ילדה בת 13 שלומדת בחינוך מיוחד, באמצע שנת לימודים, במקום לשחרר את אמה ממעצר", אומרת מינסקי. "זו העמדה העקבית של משרד הפנים בכל התיקים שמתנהלים נגד משפחות המועמדות לגירוש. רשות ההגירה והאוכלוסין לוקחת בני משפחה כבני ערובה ומציעה פתרון מהיר בדמות יציאה מיידית מישראל של כל בני המשפחה".
רשות ההגירה והאוכלוסין לוקחת בני משפחה כבני ערובה ומציעה פתרון מהיר בדמות יציאה מיידית מישראל של כל בני המשפחה
"הם יודעים שזה כלי לחץ אולטימטיבי, כי לילדים נגרמת טראומה בכל יום שהם בלי ההורה", היא מוסיפה. "זו דרך לשבור את ההורים ולגרום להם לא לעמוד על זכויותיהם המשפטיות, לוותר על ניסיון להסדיר את מעמדם ולתקוף הוראות מנהליות שניתנו תוך הפרת נהלים ברורים של מנהל תקין".
הביקורת שהביע דיין בית הדין לביקורת המשמורת נסמכה על הנחייה שפורסמה מטעם משרד המשפטים באוקטובר, והטילה על רשות ההגירה והאוכלוסין את החובה לשקול את טובת הילד בעת ניהול הליכי הגירוש של משפחתו. בנוסף קבע משרד המשפטים שעל הממונה על ביקורת הגבולות לערוך שימוע לקטינים מעל גיל 12 ולבנות נוהל לעריכת שימוע לקטינים תוך הכשרת עובדי הרשות לשם כך.