פנייה דחופה נשלחה ביום ראשון לשר הפנים אריה דרעי, לשר האוצר משה כחלון ולשר העבודה והרווחה אופיר אקוניס, לשחרר את כספי הפיקדון של העובדים הזרים, שגם הם מצאו את עצמם נפגעים מההגבלות שהוטלו על המשק בעקבות התפשטות הקורונה. בימים האחרונים אלפי מבקשי מקלט פוטרו או הוצאו לחופשה ללא תשלום, ומצאו עצמם ללא מקור הכנסה ובלי רשת ביטחון כלכלית.
"בימים האחרונים קיבלנו עשרות פניות ממבקשי מקלט שהוצאו לחופשה ללא תשלום", אומרת נועה קאופמן, רכזת תחום פליטים ומבקשי מקלט בארגון קו לעובד. "רוב הפונים הם בעלי משפחות שעובדים בעיקר בענף המלונאות, אבל גם בענף המסעדנות ובניקיון. קיבלנו פניה בשם 50 משפחות מערד שהועסקו במלונות ים המלח ואיבדו את עבודתם".
קאופמן מספרת שהיו מעסיקים שהפנו את העובדים שלהם לביטוח לאומי, מבלי לדעת שהזכות לקבלת דמי אבטלה שמורה לתושבי המדינה בלבד. "העובדים שפנו אלינו וחשבו שיקבלו כסף מביטוח לאומי היו מאוכזבים מאוד ומתוסכלים", היא מציינת. בנוסף, הוצאת העובדים לחופשה ללא תשלום שללה מהם גם את ביטוח הבריאות, שלו הם זכאים מצד המעסיק המבטח כל עוד סטטוס ההעסקה שלהם פעיל.
לא יעלה שקל למדינה
הפתרון שמצאו קו לעובד וארגוני החברה האזרחית האחרים שחתומים על הבקשה הדחופה לשרים (בהם א.ס.ף, המוקד לסיוע לפליטים ומהגרים, היא"ס ישראל, ARDC, רופאים לזכויות אדם והאגודה לזכויות האזרח בישראל) הוא שחרור הכספים ששייכים לעובדים אלה והופקדו בשנים האחרונות בקרן הפיקדון.
לפי חוק העובדים הזרים מ-2017, מחוייבים מעסיקיהם של מבקשי מקלט בישראל להפקיד פיקדון חודשי בשיעור של 36 אחוז משכר העובד – 16 אחוז משולמים על ידי המעסיק ומחליפים את חובתו לשלם ביטוח פנסיוני ופיצויי פיטורים ו-20 אחוז מההפקדה מנוכים משכרו של העובד. הפיקדון נועד לקבוע תמריץ שיעודד את מבקשי המקלט לעזוב את ישראל לצמיתות, כאשר בעת יציאתו מהמדינה זכאי העובד לקבל את מלוא הפיקדון.
"שחרור כספי הפיקדון לא יעלה שקל למדינה", אומרת קאופמן. "אין כאן בקשה שהמדינה תשקיע באוכלוסיית מבקשי המקלט. הבקשה היא שהמדינה לא תחזיק כספים בעת משבר הומניטרי. אמנם המטרה של הפיקדון היא לעודד אנשים לעזוב את המדינה, אבל רוב הגבולות סגורים כרגע, אין טיסות והאנשים האלה לא הולכים לשום מקום. הם יושבים עם הילדים בבית כמו כולנו, רק בלי רשתות הביטחון שיש לתושבים והמדינה חייבת לשחרר להם אוויר".
"המטרה של הפיקדון היא לעודד אנשים לעזוב את המדינה, אבל רוב הגבולות סגורים כרגע והאנשים האלה לא הולכים לשום מקום"
בקשת קו לעובד וארגוני הסיוע האחרים מסתמכת על סעיף בחוק הפיקדון, שלפיו שר הפנים באישור שר האוצר רשאים להחליט בתנאים מסויימים על העברת כספי הפיקדון לעובדים גם בטרם עזיבתם את ישראל.
ממשרד הפנים נמסר: "קו לעובד פנו למנכ"ל הרשות רק היום. כידוע, מדובר בחקיקה ולא בשיקול דעת של הרשות. הפניה נבדקת".