"הייתי חמישה ימים בכלא מטרופוליטן", מספרת איריס, בת 56 ממרכז הארץ על השהות שלה במלונית בידוד במלון מטרופוליטן בתל אביב. "היה שם ריח חריף של שתן, מצעים מלוכלכים, מקלחת מטונפת, המון אבק שאני אלרגית אליו ואפילו כתמים שנראו לי כמו כתמי דם על הווילונות. כשהתלוננתי על ריח השתן שלחו לי מטהר אוויר".
ב-25 בינואר נסגרו שמי ישראל והשבים ממדינות שבהן קיים חשש להדבקות באחת המוטציות (בריטניה, דנמרק ודרום אפריקה) נשלחו לבידוד במלוניות. ב-7 בפברואר החליטה הממשלה להחיל את חובת הבידוד במלוניות על השבים מכל מדינות העולם. היום אישר קבינט הקורונה עקרונית מתווה שלפיו יורשו לנחות בישראל 2,000 איש מדי יום, שיישלחו לבידוד במלוניות שאותן ימשיך להפעיל פיקוד העורף. בישיבת הקבינט נשמע ראש הממשלה מבקש לשקול את האפשרות לשקול עונש מאסר למי שיסרב להתפנות למלונית עם שובו מחו"ל, לאור העובדה שאנשים רבים שנוחתים מסרבים לעלות על האוטובוסים למלוניות הבידוד והמשטרה נדרשת להתערב בפינויים.
נראה שהעומס על המלוניות עם פתיחת המתווה רק יחריף את הבעיות שכבר כעת קיימות בפתרון הבידוד במלוניות לשבים מחו"ל. ב-10 בפברואר נשלחה פניה הדורשת לבטל את חובת הבידוד האוטומטית לראש הממשלה, שר הבריאות, ליועץ המשפטי לממשלה ולפרויקטור הקורונה. "החדרים מלוכלכים, אינם מצוידים באמצעי ניקיון והיגיינה, ולמבודדים לא מסופקים סבון או חומרי חיטוי ואין להם אפשרות לכביסה", נכתב בפניה שנשלחה כקדם בג"ץ על ידי עורכי הדין בתיה זקס, ירון דוד, שירלי הגדיש וריטה פרייס. עתירה לבג"ץ שתוגש בימים הקרובים בשמם טוענת כי הבידוד הכפוי במלוניות הוא בגדר חטיפה וכליאה שלא כדין.
"נוצר מצב שבו המבודדים הם עצורים, הלכה למעשה, במעצר בלתי חוקי בעליל, חטופים על ידי הרשות המנהלית, בלא שום בסיס עובדתי ומשפטי, זאת בניגוד לכל כללי הצדק הטבעי, וכבר מטעם זה מן הדין להסתפק בבידוד ביתי במקום בידוד על ידי המדינה", נכתב שם.
מה את בוכה?
לפי החוק, יש לשהות בבידוד במשך 14 ימים מרגע החזרה לארץ. אפשר לקצר את משך הבידוד ל-10 ימים בתנאי שמתקבלת תוצאה שלילית בשתי בדיקות קורונה. בנוסף, כפי שמופיע באתר של פיקוד העורף, שמפעיל את מלוניות הבידוד, נוסעים המחזיקים בתעודת מתחסן או באישור מחלים, שמופיעים במערכות משרד הבריאות, צפויים לקבל פטור משהייה במלונית בידוד בשדה התעופה. אם לא יינתן פטור בשדה, נכתב שם, הם יועברו למלונית בידוד ויוכלו להגיש בקשה לוועדת חריגים לקיום הבידוד בבית.
הסיפור של איריס מעיד על כך שהצהרות לחוד ומעשים לחוד. יום לפני שחזרה לישראל מדובאי, היא נמצאה חיובית לקורונה והועברה למלונית בידוד באמירויות. כעבור עשרה ימים, עם תעודת מחלים ממשרד הבריאות האמירתי ואישור על שתי בדיקות קורונה שליליות, הזמינה איריס מקום בטיסת חילוץ מדובאי, בהיותה בטוחה שתישלח לבידוד בביתה, שבו היא מתגוררת בגפה.
"כשהתבשרתי בנתב"ג שאלך למלונית, אמר לי נציג פיקוד העורף 'נהנית שם, מה את בוכה?' הוא גם אמר 'אולי אישור ההחלמה שלך מזויף', במקום לבדוק אותו מול האמירויות".
בהיותה במלון הגישה איריס שתי בקשות לוועדת החריגים של משרד הבריאות, וביקשה להשתחרר לבידוד ביתי תוך ציון העובדה שהיא מאובחנת עם פוסט טראומה ומתמודדת עם פיברומיאלגיה. חרף חוות הדעת מרופאת המשפחה בקשותיה נדחו. את ההודעה על כך קיבלה בשיחת טלפון לחדרה במלון ולא בכתב.
"התרופות שלקחתי איתי נגמרו בדובאי, אחרי שנותרתי שם עשרה ימים יותר מהצפוי. חברת הביטוח שלחה תרופות גנריות שלא התאימו לי ומצבי הנפשי הידרדר. במטרופוליטן הגעתי למצבים שבהם אני בוכה, צורחת, חווה התקפים פוסט-טראומטיים, וכלום לא עניין את פיקוד העורף. הרגשתי שמתייחסים אליי כאל שקרנית ורמאית. אפילו כשנשלחתי לבדיקה סרולוגית, נאמר בכריזה של המלון 'חדר 319 לצאת', היחס היה כאילו אני מספר ולא בנאדם".
"אני בוכה, צורחת, חווה התקפים פוסט-טראומטיים, וכלום לא מעניין את פיקוד העורף. הרגשתי שמתייחסים אליי כשקרנית"
"ביום רביעי הרגשתי כאילו משהו הולך לקרות לי. התקשרתי לקבלה ואיש לא ענה במשך רבע שעה. היה לי את מספר הטלפון של אחד החיילים, התקשרתי והערתי אותו. הוא הבין שמצבי רע וניסה להשיג עבורי את החיילים במלון. התעלפתי. החיילים הזעיקו אמבולנס. התעוררתי עם רעידות, הלשון בחוץ. החיילים אמרו שבבית החולים יאפסו אותי ויחזירו אותי למלונית, אבל הפראמדיקית צעקה על מנהל המלון שאי אפשר להשאיר אותי בתנאים האלה. באותו יום שוחררתי לבידוד ביתי".
"נשארתי כאן כערבות"
בפניה הדורשת לבטל את חובת הבידוד האוטומטית עולה כי התקבלו תלונות על מזון בלתי אכיל ועל אנשים עם אלרגיות שקיבלו מזון המסכן את חייהם, כמו גם תלונות מצד הורים לילדים קטנים שמדינה מאלצת אותם לשהות בבידוד בחדרי מלון קטנים ללא ציוד מתאים.
חי יזרסקי נמצא במלונית כבר שבוע. הוא חזר מבודפשט עם אישתו ורוניקה, תינוק בן שנה וילדה בת ארבע. "כשהתבשרנו בנתב"ג שייקחו אותנו למלונית, שאלתי את השוטרת במקום אם יש שם ציוד לטיפול התינוק, הובטח לנו שדבר לא יחסר".
המשפחה הגיעה באוטובוס למלון באמצע הלילה. "חיכינו שעה עד שמיטת התינוק הגיעה, לא היה כיסא אוכל לתינוק ואמבטיה. בנוסף, לא היתה מטרנה עבורו. נתתי את כרטיס האשראי שלי לחייל שיילך ויקנה לנו מטרנה והוא חזר עם הסוג הלא נכון".
בימים הבאים החל בנם לסבול מפריחה, הקאות ושלשולים. בנוסף, נחבל בפניו מפינת שידה שנמצאת בחדר שאינו מתאים לשהיית ילדים רציפה. "פיקוד העוטף המליץ לוועדת החריגים של משרד הבריאות על בידוד ביתי עבורנו, אבל משרד הבריאות דחה את הבקשה", הוא אומר. "ביום רביעי הגשנו בקשה נוספת לוועדת החריגים. ולבסוף נענינו שאפשר לשחרר את אחד ההורים לבידוד ביתי עם התינוק החולה ושההורה השני והילדה ישארו בבידוד בחדר המלון. מיותר לציין שהילדה בת הארבע סבלה יותר מכולנו משהייה בחדר שבקושי אפשר לזוז בו".
"בפעם השנייה שהגשנו בקשה לוועדת החריגים, נענינו שאפשר לשחרר את אחד ההורים עם התינוק החולה ושההורה השני והילדה ישארו בבידוד במלון"
לאחר פניה נוספת של העובדת הסוציאלית של פיקוד העורף למשרד הבריאות, הוסכם לשחרר את אישתו של חי לבידוד ביתי יחד עם שני הילדים. חי נותר בבידוד במלונית וצפוי להשתחרר ביום רביעי. "אני מרגיש כאילו השאירו אותי כאן כערבות", הוא אומר, "אבל העיקר שלתינוק יש בבית אוכל נורמלי ולילדה יש את המשחקים שלה ומרחב".
"תקנות החירום יצרו פה מצב שיש פה גוף אחד בתוך משרד הבריאות – וועדת החריגים – שרק הוא קובע ואף אחד לא יכול לערער על ההחלטות שלו וההחלטות הזויות מהשורש ואין עם מי לדבר", הוא מסכם.
מדובר צה"ל נמסר כי "באשר לזוג יזרסקי, עם הגעתם למלון יצאו חיילים מצוות המלון בשעת לילה מאוחרת על מנת לספק להם ציוד ומזון מותאם לתינוקות מהר ככל הניתן".
אין ביקורת שיפוטית
"יש חוק שלפיו כל אדם שנמצא במעצר חייב לראות שופט תוך 24 שעות מרגע מעצרו", אומר עו"ד ירון דוד, ממגישי הפניה. "במצב שנוצר אנחנו רואים אזרחים שמחוייבים לשהות בחדר קטן ללא אפשרות לצאת ממנו במשך כל הזמן הזה, וההחלטה לשימם שם לא נתונה לשום ביקורת ביקורת שיפוטית".
אריאלה ויוסף גואטה מאשדוד חזרו ביום שישי לישראל מצרפת, לאחר שיוסף עבר שם ניתוח בברכו. הם נמצאים בחדר לזוג במלון דן פנורמה עם תינוקת בת חצי שנה.
"אנחנו פה כבר שלושה ימים ומשתגעים", אומרת אריאלה, "בקושי יש מקום לזוז ובעלי חייב להפעיל את הברך אחרי הניתוח. הוא חייב להניח עליה קרח אבל המקפיא בחדר לא יכול להכיל את כמויות הקרח שאנחנו זקוקים להן.
"התינוקת שלנו נרדמת בכל יום בשש בערב. כדי לא להפריע לה לישון אנחנו מכבים את האורות בחדר ויושבים לאכול ולהעביר את הזמן במקלחת. אנחנו יכולים לשוחח רק שם או במרפסת החדר. הגשנו אתמול בקשה לוועדת חריגים כי אין לנו דרך להיות בחדר הזה במשך עשרה ימים בתנאים האלה. בהתחלה עוד קיווינו לעבור לחדר גדול יותר, אבל בפיקוד העורף לא מאשרים".
אחרי שפנינו לקבלת תגובה ממשרד הבריאות בעניינה של משפחת גואטה, עדכנו בני הזוג כי אושר להם לצאת לבידוד בייתי.
5,000 שקל והביתה
מתברר שלא כל המחוייבים בבידוד במלוניות נותרים בחדרם במשך עשרת הימים, ונראה שגם הרשויות לא מתרגשות מכך. לאחרונה עזבו מספר אזרחים את המלוניות על דעת עצמם, תוך שהם בוחרים להפר את החוק ולשלם קנס בסך 5,000 שקל ולא לשהות בבידוד במלונית.
"החיילים לא יכולים להשתמש כלפינו בכוח" אומרת לילך, שחזרה בשבוע שעבר לישראל בטיסת חילוץ לאחר ששהתה חודש בארצות הברית וטיפלה באחותה. "הייתי שלושה ימים במלון דן פנורמה לאחר שבדיקת הקורונה שביצעתי בשדה יצאה שלילית. התנאים שם היו משמעותית טובים יותר מאלה שאני רואה במלונות אחרים, אבל הייתי במצוקה נפשית.
"בלילה השני שלי במלונית התקשרתי לחיילים ואמרתי שאני בחרדות, הם השיבו שהעובדת הסוציאלית של המלונית תתקשר אליי ביום ראשון ושבינתיים אני יכולה לפנות לער"ן. הם רצו לעזור אבל אין להם מה לתת לאדם במצוקה".
"אני אישה קונפורמיסטית, שומרת חוק, אבל הרגשתי שאני כלואה על לא עוול בכפי. באחת הקבוצות של המבודדים מישהי כתבה שהיא עזבה את המלון וחזרה הביתה. היא סיפרה שהתקשרו אליה מהמשטרה, הנחו אותה להישאר בבידוד ביתי ואמרו שישלח אליה קנס של 5,000 שקל. החלטתי שגם אני בורחת.
"לקחתי את המזוודה, עברתי את חיילי פיקוד העורף ואמרתי להם 'אל תנסו לעצור אותי'. לקחתי מונית והגעתי הביתה. גם אליי התקשרו מהמשטרה, ביקשו ממני להישאר בבידוד ביתי והודיעו שאקבל קנס. חברה ששהתה במלונית אחרת ניסתה לעשות אותו הדבר ושוטרים שהיו באזור החזירו אותה לחדרה. למחרת היא ניסתה שוב והצליחה".
"אני מבינה את הפחד, החרדה והדאגה במדינה מפני ייבוא של הנגיף והמוטציות", אומרת לילך. "אבל הפתרון איננו כליאה במלוניות. חלק מהשבים יסכימו להיות אפילו עם אזיק אלקטרוני ולא להעביר עשרה ימים בתנאים הקשים בבידוד. צריך לגלות גמישות כלפי השבים מחו"ל ולבחור בפתרון הנכון למצבים הרפואיים והאישיים שלהם".
ממשרד הבריאות נמסר: "נוהל מחלים מקורונה קובע שכל מי שנכנס עם תיעוד החלמה מחו"ל יוכנס לבידוד עד לבדיקה סרולוגית – כך פועלים עם כלל השבים מחו"ל בהתאם לנוהל.
במסגרת החלטת הממשלה הוחלט שכלל השבים מחו"ל עוברים למלונות. אלו הם הקריטריונים לפטור מבידוד במלונות: מחוסנים ומחלימים מהארץ, מעל גיל 70, קטינים לא מלווים, נתמכים ונכים עם קושי תפקודי משמעותי וכיסאות גלגלים, נשים בהריון מעל שבוע 20, מלווים עם אפוטרופוס, מקרים הומניטריים חריגים – לוויה. קריטריונים בשיקול דעת: אנשים שלא עומדים בקריטריונים ויש להם אסמכתא רפואית מספקת בשדה יעברו בדיקה של נציג משרד הבריאות במעמד השדה, אנשים שלא עומדים בקריטריונים ואין להם אסמכתא יועברו למלונות באמצעות פקע"ר. כל מקרה נבחן לגופו של עניין ולעניין קטינים נבחן האם יש עמם אפוטרופוס או משגיח שיכול לספק מענה. שלושת המקרים נבחנו בהתאם לקריטריונים הללו ולאסמכתאות שצירפו".
תגובת דובר צה"ל: "מרכז הבידוד וההחלמה במפקדת ׳אלון׳ פועל ומנהל את מלונות הקורונה באופן מקצועי ומסור מזה כ-11 חודשים. אנשי המילואים של פיקוד העורף עובדים לילות כימים, במקצועיות ובמסירות על מנת לתת את המענה המיטבי והטוב ביותר לשוהים במלונות הקורונה. במלונות קיימים גורמים סוציאליים, פסיכולוגיים ורפואיים אשר מסייעים ונותנים מענה לכל אירוע במידת הצורך. באשר למשפחות אשר מגיעות למלונות, גודל החדר הניתן למשפחה השוהה במלון מותאם לכמות הנפשות במשפחה. מבודדים אשר נשלחים לקבלת טיפול רפואי נשלחים לאחריו חזרה אל המלון בהתאם לנהלים. האחריות על הטיפול הרפואי של השוהים במלון היא של קופות החולים, כל אחת עבור מבוטחיה בהתאם למדיניות שקבע משרד הבריאות. פיקוד העורף ימשיך לפעול בצורה מקצועית ונרחבת במאבק בנגיף במרחב האזרחי, למען בריאותם ורווחתם של אזרחי ישראל.