"ניצחתי את מח"ש", כתב ביום שלישי השבוע ג'ג'או בימרו בעמוד הפייסבוק שלו אחרי שבע וחצי שנים של עינוי דין. בערב פסח 2012 הוא חושמל בטייזר על ידי שוטר מחוץ למועדון בחיפה, התלונן במח"ש, תלונתו נסגרה ונפתחה מחדש בעקבות פוסט ויראלי – אך לטענתו נוהלה בצורה משפילה ורשלנית, תוך טיוח מחדלים משטרתיים ושיתוף פעולה עם השוטרים הנחקרים.
בזמן הזה סירב בימרו להצעת פשרה נדיבה שהוצעה לו על ידי הפרקליטות, ובחר לחכות לפסק הדין שניתן השבוע. שלשום התקבל פסק דין תקדימי בבית המשפט המחוזי: השופטת שרה דותן קבעה כי "אין מנוס מן המסקנה כי… מח"ש לא פעלה לפי הנורמות המצופות ממנה".
"הייתי שמח אם היו פוסקים לו פיצוי יותר גבוה ומבקרים לפחות עוד עשרה סעיפים בהתנהלות מח"ש", אומר עו"ד אביתר קנולר שייצג את בימרו ביחס ל-50 אלף השקלים שנפסקו לטובת בימרו בסך הכל, "אבל נלחמנו על עקרון: על כך שלא יטאטאו את ההתנהלות ההזויה של מח"ש ואת התרשלותם השערורייתית".
"נכנסתי להליך הזה כאזרח תמים", מודה בימרו, "הייתי בטוח שהמערכת תכיר באמת ברגע שאציג אותה ותעשה הכל כדי להשתפר. ככל שהזמן עבר, למדתי שהם רק מנסים להגן על עצמם והתאכזבתי מכך שהמערכות שנמצאות שם עבורנו וממומנות מכספנו עסוקות בלשמור על עצמן על חשבוננו".
עם זאת, מקץ שבע וחצי שנים אומר בימרו שהוא מרגיש שהצדק נעשה. "למרות שלא הצלחנו להגיע להעמדה לדין של השוטר שחישמל אותי ובטח עדיין ממשיך לעשות זאת", הוא אומר, "מח"ש ספגו את הביקורת שמגיעה להם. זה הישג משמעותי לא רק עבורי, אלא גם לצעירים רבים שנתונים לאלימות משטרתית ונשארים חסרי אונים מול המערכת הזאת".
"מח"ש ספגו את הביקורת שמגיעה להם. זה הישג משמעותי לא רק עבורי, אלא גם לצעירים רבים שנתונים לאלימות משטרתית
טייזר יאללה
הדרך לניצחון על מח"ש, כפי שמגדיר זאת בימרו, עברה דרך ניצחון על המשטרה. בערב פסח 2012 יצא בימרו עם חבריו למועדון בעיר התחתית בחיפה. בסביבות חמש בבוקר, כשחיכו למונית פרצה קטטה בקיוסק הסמוך למועדון. ניידת משטרה שהוזעקה למקום הגיעה לאחר תום האירוע. בתמלול הקשר בין השוטרים נשמע המשפט: "יש סיבה/מסיבה לטייזר יאללה". לאחר מכן נשמע אחד השוטרים אומר, "יש סכנות, שחור, אתה יודע, עכשיו חושך". ראש המשמרת הגיב: "בלי הערות גזעניות. בבקשה, תודה".
בעוד שבבית משפט השלום ההערה של ראש המשמרת שימשה את השופטת לקבוע כי לא היו מניעים גזעניים מאחורי התקיפה של בימרו, בכתב התביעה בערעור נטען כי אווירת ה"טייזר יאללה" אפשרה את הבחירה האקראית בבימרו, על אף שלא היה מעורב בקטטה ולא לקח חלק בהתקהלות סביב ניידת המשטרה משזו הגיעה למקום.
השוטרים ריססו את בימרו בגז פלפל וחישמלו אותו בטייזר. לדבריו אחד השוטרים רכן מעליו ואמר לו "תחזור לאפריקה". לאחר מכן, בעודו שוכב על המדרכה מעולף עזבו השוטרים, בלי להגיש לו עזרה.
בימרו הגיש תלונה למח"ש, אולם במשך שלושה חודשים לא זכה להתייחסות. חוקרי מח"ש ביקרו אמנם במקום האירוע שבוע לאחר המקרה בכוונה לאסוף תיעוד ממצלמות אבטחה בקיוסק שבו אירעה הקטטה שקדמה לתקיפתו, אולם עזבו את המקום בלי הסרטונים.
בימרו עצמו מעולם לא זומן להעיד או להיחקר במח"ש, כך עולה מכתב התביעה. העדויות והראיות החלו להאסף רק לאחר שפוסט שפרסם בפייסבוק הפך ויראלי. עד אז זיכרונם של השוטרים המעורבים עומעם וראיות רבות הפכו ללא זמינות.
לאחר חצי שנה הודיעו מח"ש כי לא נאספו די ראיות בתיק כדי להביא להרשעה והוא נסגר. בימרו החליט לתבוע אזרחית את משטרת ישראל, את מח"ש ואת משרד המשפטים. הדיון שהתנהל בתביעה האזרחית שלו בבית משפט השלום ביקר את התנהלות משטרת ישראל ונפסקו לו 40 אלף שקל עקב הנזקים שנגרמו לו. חרף זאת, השופטת אידית קליימן פסקה שחקירת שמח"ש התנהלה כשורה וגזרה על בימרו הוצאות משפט בסך 30 אלף שקל משום שלא הסכים לפשרה שהוצעה לו טרם תחילת ההליך, במסגרתה הוצע שיפוצה על ידי הפרקליטות ויחדול מההליך.
דמי שתיקה מפתים
אופי ההצעה מתואר על ידי עורך דינו של בימרו, אביתר קנולר שמספר, "במהלך התיק בבית משפט השלום פרקליטות המחוז הציעה לג'ג'או עשרות על גבי עשרות אלפי שקלים, פי כמה ממה שקיבל בסופו של דבר, ובלבד שלא יגיד כלום על מח"ש. זה לא בדיוק ניסיון לשחד, אבל הם ניסו לגרום לי ללחוץ עליו להסכים לקבל את הכסף בטענה שאני עובד פרו-בונו ובסכומים המוצעים מצוי שכר טרחה יפה מאוד בשבילי. למרות שהצעת הפשרה היתה גבוהה משמעותית ממה שנותנים בבית המשפט לרוב מבחינה כספית, ג'ג'או לא ויתר על בירור היחס אליו על ידי הרשויות, ואני מוריד בפניו את הכובע על שהתעקש לנהל את התיק".
״למרות שהצעת הפשרה היתה גבוהה משמעותית ממה שנותנים בבית המשפט לרוב מבחינה כספית, ג'ג'או לא ויתר על בירור היחס אליו על ידי הרשויות, ואני מוריד בפניו את הכובע על שהתעקש לנהל את התיק"
מעיון במקרה של בימרו עולה שהדרך לנצח את מח"ש עוברת ככל הנראה דרך סירוב לדמי שתיקה מפתים עבור כל מי שנמצא בהליך משפטי ארוך וקשה כבר שנים. תסריט דומה לזה מבית משפט השלום חזר על עצמו גם אחרי שערער בימרו על ההחלטה למחוזי.
בדיון שהתנהל בערעור בפני שופטת המחוזי ביולי השנה, הצהירה זו עוד לפני מתן פסק הדין שהוצאות המשפט שנגזרו על בימרו בשלום הן עונשיות והציעה לפרקליטות לוותר עליהם ולהודות בכך שהתנהלותה היתה רשלנית. הפרקליטות הסכימה לוותר על הוצאות המשפט שנפסקו לטובתה בשלום, אך באת כוחה של מח"ש הודיעה שלא תוכל להסכים לקביעה שמדובר בחקירה רשלנית בציפייה שבימרו יסוג מעמדתו, יסתפק בביקורת המרומזת של השופטת ובכמה עשרות אלפי שקלים שלא יצטרך להחזיר למדינה.
רצף של מחדלים
"בחינת השתלשלות העניינים בחקירה זו מעוררת שאלות כבדות משקל ביחס למוטיבציה להגיע לחקר האמת וניהול החקירה", קבעה השופטת, והתעכבה על העובדה שעמדת המשטרה שלפיה מצלמות הקיוסק הסמוך למקום החישמול של בימרו צילמו רק את חלקו הפנימי לא הוכחה מעולם, שלא ברור איזה שוטר עיין בצילומים, אם בכלל ועל סמך מה נקבע הדבר.
"בחינת השתלשלות העניינים בחקירה זו מעוררת שאלות כבדות משקל ביחס למוטיבציה להגיע לחקר האמת וניהול החקירה", קבעה השופטת
עוד הצביעה השופטת על "סמיכות זמנים תמוהה" בין מועד חידוש חקירת מח"ש (שלושה חודשים אחרי האירוע ובעקבות פוסט ויראלי של בימרו בפייסבוק) למועד קיום בירור פנימי של האירוע במשטרה, שבוצע מספר ימים לפני שהגיעו שוטרי מח"ש לגבות עדויות מהשוטרים. השופטת דותן אמנם לא ערערה על מסקנתה של שופטת השלום שאין לראות בכך שבוש של החקירה, אולם הביעה פליאה לגבי העניין.
בנוסף לכך ביקרה השופטת דותן את סגירת התיק על ידי מח"ש מחוסר ראיות, על אף אישור המכון לרפואה משפטית שבימרו אכן חושמל בטייזר, שהשוטרים שנכחו בתקרית זומנו לחקירה באזהרה, ואזרח אחר שגם כן חושמל בטייזר במקום ידע לנקוב בשם השוטר שאחז באקדח, על אף שלא מדובר בשוטר שהיה מורשה להשתמש בו באותו אירוע. ו"למרות האמור לעיל לא הצליחה היחידה החוקרת לקשור איש מהמעורבים למעשה. לתוצאה הבלתי סבירה תרם רצף של מחדלים", קבעה.
צאו לתבוע
אגב המאבק שהתחיל מהתמודדות עם דעת הקהל להתעקשות על דעת שופטים בישראל, בימרו הספיק לסיים שני תארים ולהקים משפחה. בינתיים צעירים יוצאי אתיופיה חושמלו אינספור פעמים, שניים מהם נורו למוות על ידי שוטרים ועוד חמישה לפחות נטלו את חייהם בעקבות אלימות משטרתית קשה.
מה שמקומם את בימרו בסיום ההליך הארוך הוא ש"לפרקליטות לא היתה בעיה לקעקע את התנהלות המשטרה כדי לסגור את הסיפור. הם עמדו על רגליהם האחוריות כדי להגן על מח"ש".
"אני קורא לכל מי ששוטרים פגעו בו ולכל מי שמח"ש התרשלו בחקירתו לתבוע אזרחית כדי שמשרד המשפטים יפיק לקח מהמקרים הללו", אומר בימרו ומוסיף, "ורק לדעת שזה לא יהיה קל או פשוט מול גוף עם כל כך הרבה משאבים וכוח.
"לפרקליטות לא היתה בעיה לקעקע את התנהלות המשטרה כדי לסגור את הסיפור. הם עמדו על רגליהם האחוריות כדי להגן על מח"ש"
"בהליך שאני ניהלתי, הבאנו את הפרקליטים של מח"ש לבית המשפט וחקרנו אותם. עליהם לעבור זאת כדי לזכור מדוע מלכתחילה בחרו בעבודתם – כדי להגיע לחקר האמת, להגן על אזרחים ולא כדי לשמור על המערכת שהם חלק ממנה ושוטריה האלימים".
"קשה לפצח את החיבור שבין שוטרים, למח"ש, לפרקליטות ולמשרד המשפטים", אומרת עו"ד יערה וינקלר-שליט ממשרדו של קנולר, "לקראת הערעור עשיתי עבודת מחקר על פסיקות בנושא רשלנות מח"ש ראיתי שביקורות מצד בית המשפט על התנהלות מח"ש הן נדירות ביותר. בפסקי דין שבהם הובאה ביקורת כזאת, מדובר היה או במקרים מזוויעים וזועקים לשמיים או במקרים מינוריים מאוד.
"פסק הדין במקרה של ג'ג'או הוא סדק בחומה, כי ברור שמח"ש נהגה ברשלנות, אבל זה לא מקרה קיצון. מעכשיו פסק הדין שלנו ישמש בסיס ויסוד בתיקים אחרים ויבהיר שמספיק שפעולות חקירה לא יתבצעו במשך שלושה חודשים, או אפילו בשבוע המקרה – זה פרק זמן מקומם. זו התחלה של יצירת סטנדרט שיפוטי חדש נגד חומה שלא ממוקמת במקום הנכון ולא משרתת את הציבור".
ההחלטה מחזקת את המפגינים
הסבב הנוכחי של בימרו נגד מח"ש החל בתחילת יולי, ימים ספורים אחרי הירי בסולומון טקה ופרוץ הפגנות יוצאי ויוצאות אתיופיה בצמתים. פסק הדין התקבל בשעה שכבר שלושה חודשים מתקיימות הפגנות מדי ערב מול ביתה של ראש מח"ש, קרן בר מנחם.
"פסק הדין אומר לנו שהטענות שלנו לאורך כל הדרך היו נכונות", אומר בימרו בשמחה, "הטיוח במקרה שלי מרמז על כך שהם יודעים לטייח גם מקרים חמורים יותר של רצח, התעללות ומעצרי שווא. מפניות שקיבלתי מאז אתמול, אני יודע שהחלטת המחוזי מחזקת את המפגינים מתחת לבית של ראש מח"ש ומחזקת את מחאתם".
"פסק דין שם חותמת ואומר: התרשלתם", אומר קנולר, "ואני מוסיף: התרשלתם בידיעה שהבחור אתיופי, זו הסיבה שהתייחסתם כך למה שאירע לו". למרות תחושת ההקלה החגיגית של בימרו, הוא מחכה לערעור של המדינה על החלטת המחוזי. "חד משמעית, הם מסוגלים לכך", הוא קובע, "ההגנה על שמם חשובה להם יותר מהאמת והצדק ויש להם משאבים בלתי מוגבלים להגיש תביעות, בניגוד לאזרחים פשוטים".
למרות תחושת ההקלה החגיגית של בימרו, הוא מחכה לערעור של המדינה על החלטת המחוזי. "חד משמעית, הם מסוגלים לכך", הוא קובע, "ההגנה על שמם חשובה להם יותר מהאמת והצדק ויש להם משאבים בלתי מוגבלים להגיש תביעות, בניגוד לאזרחים פשוטים".
קנולר סבור שהתיק לא יגיע לבית המשפט העליון. "עם כל הכבוד לפסק הדין של המחוזי, אם הם יספגו ביקורת בעליון זו תהיה מכה קשה מאוד עבורם. באופן אישי אני מת שנגיע לעליון, מת".