"נציגי המשטרה והמודיעין לא אומרים זאת בצורה גלויה, אבל ברור שהם מבינים שההתנהלות שלהם היתה לא בסדר", אומר אוהד חיזקי, מנכ"ל האגודה לזכויות הלהט"ב על הפשיטה המשטרתית שנערכה ביום שבת במועדון הסאונה בתל אביב. "או שהם לא חשבו עד הסוף על מה שעשו, או שהפשיטה הזאת נעשתה בעיקר לצורך הרתעה. בכל מקרה מדובר בנורת אזהרה במערכת היחסים של האגודה עם המשטרה ושלהם עם הקהילה".
לטענת המשטרה היה זה מידע מודיעני על סחר במקום שהביא לפשיטה שהתרחשה בסביבות השעה ארבע בבוקר, שבמהלכה עוכבו 14 מבלים ונעצרו בעל העסק ואחד מהעובדים. צילומים מהפשיטה בחסות המשטרה שמתעדים מבלים עטופים במגבות צמודים לקיר, פורסמו כבר בצהרי אותו יום ועוררו סערה בקרב חברי הקהילה הגאה בישראל, וגם גל של האשמות.
מגורמים במשטרה נמסר כי על פי החוק כשיש חשד לשימוש וסחר בסמים, ישנה סמכות כניסה לחצרים ללא צו. עם זאת, נשאלת השאלה האם החיפוש הנרחב והפרטני שעשו על כל המבקרים, חפציהם ותאי האחסון האישיים – לא חרג מגבולות הסמכות הזאת? ומדוע היה צורך לפרסם סרטון ערוך על הפלישה למקום, כשברור כי במקום שוהים אנשים בארון, וישנה רגישות בנושא?
"מדובר במועדון שאנשים מסתובבים בו עירומים ומקיימים יחסי מין. מגיעים לשם אנשים בארון, אנשים שבודקים את המיניות שלהם. לפרוץ למועדון כזה, לרכז את המבלים ולשחרר סרטון שאני לא מבין מה הערך שלו, זו פשוט השפלה ופגיעה בצנעת הפרט", אומר חיזקי.
"כבר יממה לפני הגיעו למקום שני שוטרים שהעמידו פנים שמטרת הביקור היא בדיקת רישיון עסק ודרכי מילוט מהמקום. השניים ביקשו לעשות סיבוב וצילמו את דלתות החירום ובדקו את סוגי המנעולים. במהלך הביקורת הוצג להם צמיד מפתח אלקטרוני שפותח את כל דלתות הסאונה, לאחר מכן גילינו שהצמיד נגנב", סיפר איתי דורון, בעלי המועדון, בפוסט שפירסם. הוא הוסיף כי "לאחר בדיקה גופנית גסה של העובדים שלא העלתה דבר, נמצאה קופסה עם חומר צהוב אשר כונתה בתקשורת: 'ערכת טינה'. מאוחר יותר התברר שהחומר שנמצא הוא לא יותר מאשר משחת הלחמה ששמשה לעבודות התאורה בבר".
"אין לנו אלא לתהות על העיתוי ועל ה-'מידע מודיעיני' שהביא את המשטרה לבצע פשיטה מתוקשרת ומשפילה שכזאת", סיכם דורון וסיפר כי לאחר שאיים על המשטרה בתביעה הם שיחררו אותו ואת מנהל הבר במקום ממעצר ואישרו למועדון לחזור ולהיפתח למחרת. באפריל, כשנערכה פשיטה דומה במועדון הברקפסט בתל אביב ונתפסו כמויות קטנות של סמים – נסגר המועדון לכחודש.
"עדיף שאנשים כמוך ירדו מהארץ"
"יש ב'סאונה' אווירה מינית פתוחה, אנשים רוקדים ברחבה ומקיימים יחסי מין בתאים פרטיים, בסאונות ובג'קוזי. פוגשים שם חברים, לפעמים יוצאים עם מספרי טלפון. ארוניסטים מגיעים לשם בידיעה שאף אחד לא ידבר עליהם", אומר שאול, אב לשלושה ילדים בהורות משותפת שמבלה במקום באופן קבוע.
"זה היה לילה רגיל", הוא ממשיך, "היו שם מאה ומשהו מבלים. כמו בכל המסיבות והליינים של הקהילה קיים שימוש בסמים, אבל לא הבחנתי בשימוש חריג באותו לילה. היתה מסיבה, המוזיקה היתה טובה והיו יותר תיירים מבדרך כלל. האווירה היתה מאוד חופשית. בסביבות ארבע המוזיקה הפסיקה פתאום, האורות נדלקו בבת אחת ונכנסו כמויות של שוטרים, אני ראיתי לפחות עשרה. הם פרצו את יציאת החירום, אז היו עדיין עם כלי הפריצה ביד".
"הייתי באזור המקלחות ליד יציאת החירום כשהכל התחיל", מתאר יוסי. "פתאום ראינו אנשים לבושים במדים נכנסים פנימה. אחד מהם התחיל לנבוח על כולם לצאת מהג'קוזי ומהמקלחות. הוא לא אמר שיש לו צו חיפוש או הסביר מה קורה, הכל התנהל כמו אקציה. מאחוריו עמד שוטר עם מצלמה גדולה כזאת של הפקת טלוויזיה, מאירה ומסנוורת".
אוהד חזקי, מנכ"ל האגודה לזכויות הלהט"ב: "מגיעים למקום הזה אנשים בארון, אנשים שבודקים את המיניות שלהם. לפרוץ למועדון כזה, לרכז את המבלים ולשחרר סרטון זו פשוט השפלה"
"השוטרים סגרו את אזור התאים ואסרו על אנשים להתלבש. הם ריכזו את כולנו, עירומים או מכוסים במגבות במרכז המועדון", מספר שאול, "מי שלא היה לו ממה לחשוש שאל מה קורה. השוטרים אמרו לא לשאול שאלות. היו מי שנבהלו והתחננו שלא יצלמו אותם. אמרו להם שזה תיעוד משטרתי. עמד לידי בחור ערבי שרעד מפחד".
"עמדנו צפופים בשורות", מתאר שאול, "אחרי רבע שעה בערך השוטרים נכנסו לבר והתחילו לחפש במגירות. ניסינו להבין מה קורה, למה כולנו שם במצב הזה.
"חמישה שוטרים עמדו ליד התאים וביקשו מכל אחד לגשת לתא בתורו. כל אחד היה צריך לפתוח את הלוקר עם הצמיד שהיה לו על היד. שאלו אותי אם יש לי משהו חשוד, אמרתי שאני לא נוגע בכלום. אחד השוטרים פתח את התא, התחיל להוציא מתוכו חפצים וציווה עלי להתלבש. 'תתלבש או שתעוף החוצה ככה', הוא אמר לי. עניתי לו שכולנו בני אדם ולא עברתי שום עבירה. הוא דיבר בצורה גסה, ביקשתי ממנו להתלבש במקום אחר והוא הסכים שאעשה זאת במעבר בלי להתעכב. הם הושיבו את מי שמצאו אצלו סמים בשורה במעבר. השפילו אותם. בארבע וחצי בבוקר יצאתי לרחוב בלי הסבר למה שקרה".
"השוטרים אמרו לא לשאול שאלות. היו מי שנבהלו והתחננו שלא יצלמו אותם. אמרו להם שזה תיעוד משטרתי. עמד לידי בחור ערבי שרעד מפחד"
"כשהגיע תורי לפתוח את הלוקר, השוטר נבח עלי 'למה יש לך שני ארנקים?, 'למה יש לך את התרופה הזאת'?. יש תרופה שאני נוטל ומן הסתם אני לא מסתובב עלי עם המרשם שלה", מספר יוסי, "הייתי צריך לשכנע אותם שזה לא סם. באיזשהו שלב אמרתי לשוטר בצורה מתגרה שבדיוק חזרתי לארץ מחו"ל ושאני שמח להיות פה, בזכותם. השוטר ענה לי, 'עדיף שאנשים כמוך ירדו מהארץ. אין לכם מה לחפש פה'".
"הייתי שם עם מישהו שלקח ג'י (GHB; מ.א)", ממשיך יוסי, "הוא היה המום לחלוטין במהלך הפשיטה. אין לי מושג מה קרה לו, ניסיתי לחכות לו בחוץ אבל לא ראיתי אותו יוצא ולא העזתי להיכנס בחזרה. בסוף לא עצרו אף אחד מאיתנו, אבל זה היה מזעזע. כל כך ברוטלי, אגרסיבי ומהיר. עם כל הכבוד, היתה לנו ההרגשה שזה נועד להשפיל, להטיל מורא, להפגין כוח. היה ברור שזה נגדנו, שזה נגד ההומואים".
גם שאול מרגיש שמדובר באקט הומופובי. "אם באמת היה שם סחר בסמים 'הסאונה' לא היתה נפתחת למחרת. נתפסו שם 14 אנשים עם סמים לשימוש אישי מתוך למעלה מ-120 בליינים, זו בדיחה. אני גר בפלורנטין-נווה שאנן, אם באמת אכפת למשטרה מסמים שיבואו אלינו. יש מצלמות בשכונה שמתעדות את הסחר. אני נתקל בשישה סוחרי סמים בדרך מהבית למכולת".
התגובות המאכזבות מהקהילה
מה שכואב במיוחד מבחינתו של יוסי הוא חלק מהתגובות בקהילה הגאה שהחליטו לנקוט בהאשמת הקורבן. קולות רבים האשימו את המבלים בהתנהגות מינית שהביאה עליהם את גורלם. המרכז הגאה, שמיהר לפרסם סטטוס גינוי למשטרה מחק אותו תוך זמן קצר מעמוד הפייסבוק שלו, כנראה בשל הדעות החלוקות לגבי האירוע. אולי אם המשטרה לא הייתה פושטת על מסיבת סקס, אלא על כל מסיבה אחרת – הקולות היו נחרצים יותר.
היו גם מי שהסתייגו לא מפשיטת המשטרה, אלא מהטיימינג שלה, רגע לפני שבוע הגאווה עם המשקעים ההיסטוריים של הקהילה הלהט"בית ועם המוני התיירים שנמצאים בעיר לרגל החגיגות ויחזרו הביתה עם סיפורים לא מחמיאים על היחס לקהילה בארץ.
"ממש התייאשתי מהתגובות בקהילה", מודה יוסי. "גם אם יש סמים, לא עושים דבר כזה למאה אנשים. ובכלל, אין קישור ברור בין הומואים לסמים ומי שעושה את הקישור נגוע בשנאה עצמית. אין לי שום דבר במשותף עם האמיר אוחנות האלה, ולא יהיה לי".
"הגישה כלפי סקס בקרב הומואים רחוקה שנות אור מזו של הסטרייטים", הוא ממשיך. "סקס תופס נתח עצום מהקיום שלנו, ויש בקהילה מי שמתביישים במיניות הזאת. הם טוענים שהם מהוגנים, מתורבתים ורק רוצים את הזכויות שלהם – פונדקאות ואימוץ. הם מתחסדים והידע שלהם על סמים כמעט אפסי, המעט שיש ממנו עובר דרך המסנן של המשטרה והתקשורת. למשל ה-GHB הוא לא סם אונס כמו שמציירים אותו, אצל גייז. גייז לוקחים אותו בלי לערבב עם אלכוהול (מה שמייצר את התגובה המשתקת שאופיינית לשימוש בGHB- למטרות אונס; מ"א). אני לא חושב שהשימוש בו טוב במיוחד, בטח לא השימוש בקריסטל מת', אבל אלה דברים שקורים והפתרון להם הוא לא משטרה. המשטרה לא אוהבת את הקהילה כמו שהיא לא אוהבת כמעט שום קבוצת מיעוט".
"היו תגובות קשות בקהילה", מוסיף שאול, "בגלל שיש מי שמקיימים מין לא מוגן בסאונה, אז אנשים מתחילים להשמיץ ולהכניס גם את הסמים בפנים. אנחנו לא ילדים קטנים. יש בעיה בקהילה של שימוש בקריסטל-מת' כי ברגע שמערבבים אותו עם אלכוהול זו סכנת חיים, אבל צריך להתמודד עם הדברים ברמה תקשורתית וחברתית".
ולקהילה יש עם מה להתמודד ברמה התקשורתית והחברתית, במיוחד לאחר שבשבוע הגאווה אשתקד מת אחד המבלים במסיבה של ליין ה'ביף' משימוש בסם מסיבות. ב-2015 מתו ארבעה בליינים משימוש מופרז בסמי מסיבות, תקופה שבעקבותיה חלה התעוררות והחלו להינקט צעדים לצמצום התופעה והעלאת המודעות אליה.
"סקס תופס נתח עצום מהקיום שלנו, ויש בקהילה מי שמתביישים במיניות הזאת. הם טוענים שהם מהוגנים, מתורבתים ורק רוצים את הזכויות שלהם – פונדקאות ואימוץ. הם מתחסדים"
"תופעת הסמים בקהילה הגאה מוכרת לנו. באגודה ובארגוני הקהילה עושים מאמצים גדולים כדי לצמצם את התופעה", אומר חיזקי, "מאז 2015 נעשו שיתופי פעולה עם בעלי הליינים של המסיבות לשם כך. בשנה שעברה הרמנו קמפיין יחד הרשות למלחמה בסמים ובסוף יולי נאייש תקן שמשותף לנו ולעיריית תל אביב של עובד סוציאלי המתמחה בסמים והתמכרויות.
"נוסף על כך יש לנו פעילות משותפת עם הועד למלחמה באיידס בנושא כמסקס (סקס על כימיקלים, מ"א) ופרויקט של המרכז הגאה שמכשיר אנשים לזהות סימני מצוקה במועדונים, להגיב ולמזער נזקים".
מחאה אמביוולנטית
למרות הכעס של יוסי, שאול וחברי האגודה נשאלת השאלה מדוע גופים להט"ביים לא עושים יותר מלבד לכתוב סטטוסים בפייסבוק ולקיים שיחות עם המשטרה. למשל, מדוע לא התארגנה הפגנה מול מטה המשטרה ביום למחרת או כפי ששאל בעמוד הפייסבוק שלו, עו"ד חגי קלעי: "מעניין אם אחד מהארגונים ייקח על עצמו לייצג את מי שעשו עליהם חיפושים לא כדין בתביעת נזיקין". נראה שהעובדה שהפשיטה התרחשה במקום שנוי מחלוקת כמו סאונה, קצת מצננת את ידי הארגונים או הפעילים המיליטנטיים. בכל זאת, יש דימוי לקהילה שצריך לשמר.
בשיחה עמו אמש, הוסיף קלעי כי "לא ברור בכלל איזה צו היה למשטרה, והאם הוא הצדיק כזה חיפוש רחב ופולשני. ממבט ראשון, נראה שהיה שם הפרה בוטה מאוד של זכויות הפרט. זה מאוד חריג שבודקים את כל אחד שהיה במקום. בוא נגיד שמחר יש מידע מודיעיני על סחר בריטלין בפקולטה בספריה של מדעי הרוח באוניברסיטה. האם ילכו לחפש ולבדוק כל אחד שהיה שם? אני לא זוכר שהיתה פשיטה שאמרו לכל אחד תעמדו במקום ונעשה עליכם בדיקה שיש לכם סמים.
גם הסרטון שהוציאו הוא בעייתי. כלומר, יש אנשים שם בארון, למה צריך לפרסם את הפעולה בצורה כזו? הוא גם ערוך בצורה מגמתית. המקרה הזה מעלה הרבה שאלות לגבי זכויות של חשודים, זכויות של נבדקים – נושא שאינו זוכה לעניין מיוחד או יחס בישראל"נשאלת השאלה גם אם יש מדיניות של המשטרה לגבי חיפוש סמים? למה דווקא בחרו במקום הזה? האם הם עובדים שיטתית או שהגיעו לשם אקראית על סמך מידע?"
הפנינו שאלה לאמיר אוחנה, שר המשפטים החדש, סנגור פלילי בעברו ומי שיכול כיום לקבוע מדיניות עקיפה בנושאי אכיפת סמים יחד עם השר לביטחון פנים. שאלנו: "האם לכבוד חודש הגאווה תדון עם השר לביטחון פנים בנושא הפשיטה על מועדון הספא בבוקר שבת? מהי עמדתך לגבי הפשיטה הזאת והאם תפעל כדי למנוע חשש לרדיפת הקהילה במסגרת תפקידך?" מלשכתו של אוחנה לא נמסרה תגובה עד רגע כתיבת שורות אלו.