חמישה אנשי סגל אקדמי פוטרו מהמוסדות להשכלה גבוהה בישראל בעקבות דיווחים על הטרדה מינית בשנת הלימודים החולפת (תשפ"א), 11 סטודנטים הורחקו מהלימודים וסטודנטית אחת זומנה לשיחת הבהרה על משמעותן של תלונות שווא במכללה בה למדה. הנתונים והמקרים הללו עולים מדוחות שהעבירו לכנסת 142 אוניברסיטאות, מכללות וסמינרים.
בישראל ישנם 152 מוסדות להשכלה גבוהה שמחוייבים מאז שנת 2014 בדיווח שנתי לוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי אודות הפעולות שנקטו למניעת הטרדה מינית ועל אופן טיפולם בתלונות שהוגשו. עשרה מהמוסדות כלל לא דיווחו השנה לוועדה כמתחייב. 93 מוסדות דיווחו כי לא היו בהם תלונות, פניות או שמועות על הטרדות מיניות. רמות הפירוט בין הדיווחים שכן הוגשו לוועדה השתנו מאוד ממוסד למוסד.
בסך הכל, היו בכלל המוסדות 298 פניות אודות הטרדה מינית. 215 מהפניות היו תלונות רשמיות שהוגשו לנציבויות למניעת הטרדה מינית, השאר היו שמועות, פניות ותלונות אנונימיות. בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי סבורים שמדובר במספר פניות נמוך ביחס למספר המוסדות והסטודנטים שלומדים בהם. מקורם של למעלה משליש מהדיווחים בשני מוסדות בלבד: 54 מהאוניברסיטה העברית ו-51 מאוניברסיטת תל אביב. אנו מביאים את הרשימה המלאה.
"התנהגות לא ראויה של המרצה"
חמישה אנשי סגל אקדמי פוטרו בעקבות תלונות שהוגשו נגדם וארבעה התפטרו בצל תלונות שהוגשו נגדם. שני מרצים נוספים מושעים עד לתום ההליכים בעניינם. במרכז האקדמי רופין פוטר מרצה בעקבות תלונה של סטודנטית על ניצול יחסי מרות וסחיטה באיומים בעלת אופי מיני מצידו. במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן פוטר מרצה בעקבות תלונה של סטודנטית על התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניותה מצידו. במכללת אורנים לחינוך פוטר מרצה בעקבות תלונה של סטודנטית על מעשים מגונים מצידו והתייחסויות חוזרות שהופנו אליה והתמקדו במיניותה.
בבית הספר לאמנויות הבמה בית צבי, פוטר מורה מן החוץ בעקבות תלונה שהגיש נגדו סטודנט על אווירה מטרידה. גם בטכניון הועבר מתפקידו איש סגל בעקבות תלונה שהוגשה נגדו. בסמינר הקיבוצים בחרו לנקוט צעד של הורדה בשעות הוראה למרצה שסטודנטית התלוננה כי ניצל יחסי מרות עימה.
בנוסף, מדוחות מוסדות הלימוד שהוגשו לכנסת ניתן לבחון כי בשנת 2021 הושעו שני מרצים עד לסיום ההליכים המשמעתיים בעניינם. כך, באוניברסיטת חיפה הושעה מרצה לאחר שסטודנטית התלוננה על שליחת הודעות וואטסאפ מצידו שכללו שירי אהבה ותכנים בעלי אופי מיני. במכון הטכנולוגי בחולון (HIT) התלונן סטודנט על אווירה מטרידה והתייחסות מבזה או משפילה ביחס למין ולמיניות. המכון הטכנולוגי דיווח לכנסת כי "תלונה זו היתה חלק מתלונה רחבה יותר על המרצה בשל התנהגות לא ראויה".
ישנם עוד שני הליכים שמתקיימים במוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל. באוניברסיטת חיפה דן בית הדין האוניברסיטאי בתלונה על הטרדה מינית מלפני למעלה משלוש שנים. בסוף יולי 2021 הגיעה לנציבות למניעת הטרדה מינית במוסד פנייה אודות התנכלות שמקורה במקרה ההטרדה המינית הנידון. לפי דיווח האוניברסיטה, היתה הכרעת דין בהליך, אך גזר הדין בו טרם ניתן. במכללת אלקאסמי לחינוך בבאקה אלגרבייה מתבררת עדיין תלונה שהוגשה ב-6 לדצמבר 2021 על ידי סטודנטית שטענה לניצול יחסי מרות ואווירה מטרידה מצד מרצה.
"תכנים פוגעניים באתר הקורס"
ארבעה אנשי סגל אקדמי סיימו את תפקידם בצל תלונות הקשורות להטרדה מינית: הטכניון דיווח כי איש סגל במוסד עזב את תפקידו בטרם הגשת תלונה בעניינו. באוניברסיטת אריאל התפטר מרצה מהחוץ לאחר שסטודנטית (שנמצאת בהקפאת לימודים) התלוננה שהרגישה מוטרדת במהלך שיחת טלפון שהתקיימה לצורך העסקתה בפרוייקט של המרצה שאינו קשור לעבודתו באוניברסיטה.
במכללה האקדמית להנדסה בתל אביב פוטר איש סגל בגלל תפקודו המקצועי, יום לפני כן התלונן סטודנט על הטרדה מינית מצידו. במרכז האקדמי רופין הוגשה תלונה על הטרדה סביבתית, "התכנים הפוגעניים שהיו במוקד התלונה הוסרו מאתר הקורס ולמתלוננים הוסברו זכויותיהם לפי חוק. העסקת המרצה ממילא הגיעה לסיומה", דיווח המוסד לכנסת.
סטודנטית באוניברסיטת תל אביב התלוננה על הטרדה מינית מצד חוקר מחו"ל בעת פעילות אוניברסיטאית מחוץ לקמפוס. הטיפול בתלונה הועבר למוסד האקדמי שמעסיק את החוקר בחו"ל והוא פוטר.
באוניברסיטה הפתוחה שיתפו את הכנסת כי הם מחכים לסיום לימודיה במוסד של סטודנטית שמסרבת להגיש תלונה רשמית נגד איש סגל אקדמי שמעיר בבוטות לגבי חלקי גוף אינטימיים של סטודנטיות והעלה הצעות מפורשות בעלות אופי מיני לצד הערות הנוגעות לציוניהן.
כפי שדווח מטעם האוניברסיטה הפתוחה, הסטודנטית פנתה באופן לא רשמי וביקשה לשמור על אנונימיות מלאה שלה מחשש שהמרצה יתנכל לה. "ניסינו להבהיר לה כי נרצה לפתוח בהליך בירור מסודר ולטפל בעניין. היא ביקשה לחכות מעט ומאז אינה משתפת פעולה… גם לאחר שהוסברה לה חשיבות העניין. ערכנו ניסיונות רבים לשכנעה אך הסטודנטית מסרבת בטענה שהמנחה יבין שהיא המתלוננת", דיווחו לכנסת, "בתכניתנו לנסות לפנות אליה לאחר סיום הלימודים במטרה שייתכן שאז לא תחשוש לפגיעה בלימודיה האקדמיים".
איבר מין בשיעור זום
11 סטודנטים הורחקו מהלימודים במוסדות הלימוד השונים בישראל במהלך שנת הלימודים הקודמת, חלקם לסמסטר בלבד וחלקם למספר שנים. חלק ממוסדות הלימוד כלל לא ציינו בפני הכנסת מה משך ההרחקה שנגזרה על סטודנטים שהואשמו בהטרדה מינית.
אוניברסיטת אריאל הרחיקה סטודנט לארבע שנים לאחר שנגע בשתי סטודנטיות בספריה במקרים שונים. "בשעת לילה כשהספריה כמעט ריקה, עקב אחריהן, התיישב בסמוך אליהן למרות שהיו שולחנות רבים פנויים", תואר בדוח של האוניברסיטה. עונשו הכבד של הסטודנט הושפע גם מכך שהועמד בפני ועדת המשמעת בגין עבירות משמעת אחרות.
סטודנט אחר הורחק מהלימודים באוניברסיטת אריאל למשך שנתיים וחויב לעבור תהליך טיפולי כתנאי לחזרתו ללימודים. התלונה הוגשה על ידי ארבע סטודנטיות שטענו כי הוא ביצע בהן מעשים מגונים במהלך חגיגות יום הסטודנט. "נראה כי מדובר על מספר גדול יותר של נפגעות מאלו שבפועל התלוננו", הוסיפה האוניברסיטה בדוח.
סטודנט הורחק מהאוניברסיטה העברית לאחר שסטודנטית התלונה על הצעות חוזרות בעלות אופי מצידו, ומעשים מגונים. "התקבלו תלונות נוספות על הנילון. הוצע למתלוננת לפנות למשטרה", ציינו בדיווח לכנסת. סטודנט אחר הורחק מהאוניברסיטה העברית במסגרת הסדר טיעון של המוסד עימו. התלונה שהתקבלה עליו היתה בגין מגע ללא הסכמה, התייחסויות חוזרות שהתמקדו במיניותה של הסטודנטית והצעות בעלות אופי מיני.
אוניברסיטת בן גוריון הרחיקה מהלימודים סטודנטית שהואשמה בביצוע מעשים מגונים בסטודנט.
במכללה האקדמית-תורנית, המרכז האקדמי לב, הורחק סטודנט לאחר שחברו לספסל הלימודים התלונן על סחיטה באיומים בעלת אופי מיני והצעות מיניות חוזרות. המכללה האקדמית גליל מערבי הרחיקה מהלימודים סטודנט לאחר שחברתו לספסל הלימודים התלוננה על אווירה מטרידה מצידו.
הדיווח של מכללת הנדסאים תל אביב לכנסת חשף ארבעה מקרים דומים של סטודנטים שפגעו בחבריהם לכיתה באמצעות שימוש באמצעים דיגיטליים. סטודנט אחד העלה תמונה של איבר מין במהלך שיעור זום, סטודנט שני צילם במהלך שיעור מעשי בו תרגלו תנועות אגן, את האגן של אחת הסטודנטיות ללא רשותה, סטודנט שלישי צילם בהלך שיעור זום תמונת מסך של סטודנטית עם בעלה, רשם תחת הצילום כיתוב בעל אופי מיני, והעלה לקבוצת הווצאפ הכיתתית. הסטודנט הרביעי עלב בסטודנטית אחרת בכיתתו באמירות בעלות אופי מיני בקבוצת הוואטסאפ הכיתתית. כל ארבעת הסטודנטים הורחקו מהלימודים במכללה לסמסטר אחד.
גם במוסדות לימוד אחרים הוגשו תלונות הנוגעות לאלימות בפלטפורמות ורשתות חברתיות. נראה כי בריונות מינית וירטואלית הופכת להיות תופעה לה הנציבויות במוסדות הלימוד השונים נדרשים להתייחס יותר ויותר: סטודנטית במכללה האקדמית דוד ילין התלוננה כי אדם שאיננה מכירה סוחט אותה לאחר שפרץ למכשיר הנייד שלה והופנתה למשטרה על ידי מוסד הלימודים, סטודנטית בטכניון התלוננה על איום שהופנה כלפיה בקבוצת טלגרם במסגרתו הוזהרה כי בכוונת אדם אנונימי להפיץ תיעוד מיני שלה. "פרטי התלונה הועברו למשטרת ישראל אולם המקרה נסגר ללא טיפול", דווחו מטעם הטכניון לכנסת.
בנוסף, ציינו באוניברסיטה העברית כי אחד מהסטודנטים במוסד עזב את הלימודים ביוזמתו לאחר שהואשם בתקיפה מינית של סטודנטית מחוץ לקמפוס והוסיפו כי כעת מצוי המקרה בטיפול המשטרה. כמו כן, ישנם הליכים שעדיין מתנהלים בוועדת המשמעת של האוניברסיטה העברית נגד סטודנט אחר שהוגשה נגדו תלונה על התייחסות מינית במקרה של אלימות.
סיפור שהבאנו כאן על התפטרות מחאתית של הנציבה למניעת הטרדה מינית במכללת ספיר, על רקע מתן חנינה לסטודנט שהורשע בהטרדה, תואר בהרחבה לכנסת: "הנילון טען ששכח את שם המעורבים בפרשה, והסכים להזכר ולמסור את השמות רק תמורת הקלה בטיפול… ועדת משמעת המליצה על הפרדה, וטענה שאין במעשה הטרדה מינית אלא פגיעה בכבוד. אחרי שהנילון לא מילא את חובת ההפרדה, והמשך להטריד את המתלוננת, הוגש ערעור לוועדת ערעורים וועדת ערעורים פסקה שמדובר בהטרדה מינית מתמשכת, והורתה על הפסקת לימודים לשנה. דיקן הסטודנטים ומרצים של הנילון והמתלוננת פנו בבקשה לחנינה. בקשת החנינה התקבלה, והוחלט על הפרדה רק מסמסטר סתיו. בסמסטר קיץ הסטודנט לא הופרד מהמתלוננת, הנציבה ששלחה מכתבים, גם למגישי החנינה, לסגן נשיא המכללה, ולראש המחלקה המדוברת, בעקבות המצב שהחנינה יצרה אצל המתלוננת". חזרנו לסיפור הזה, ובעת אנחנו יכולים לדווח שהסטודנט הנילון עזב לאחרונה את לימודיו במכללה , אם יחזור יעמוד בפני ועדת משמעת לאחר שהמכללה החליטה על בחינת המקרה מחדש.
בשני מקרים שדווחו לכנסת, בחרו מוסדות הלימוד לפעול לגישור בין המתלוננות לנילונים. באוניברסיטת בן גוריון מונתה מגשרת במקרה בו האוניברסיטה מצאה שלא התקיימה הטרדה מינית, ובאוניברסיטה העברית צויין כי התקיים גישור במקרה מורכב של תלונה על מגע ללא הסכמה.
היועץ התבטא באופן חוצה גבולות
שני עובדי סגל מנהלי פוטרו על ידי מוסדות ושניים אחרים סיימו את עבודתם בצל תלונות על הטרדה מינית שהוגשו נגדם. העובדים שפוטרו הם מאוניברסיטת בן גוריון ובאוניברסיטה העברית, שם הורחק העובד משטחי הואניברסיטה לצמיתות.
באוניברסיטה הפתוחה התפטר מיוזמתו איש סגל מנהלי לפני שיחת הבהרה שנקבע לו לאחר שסטודנטית התלוננה כי הוא עוקב אחריה ומתקשר אליה ללא הרף בזמן עבודתו. במכללת דוד ילין לחינוך ולהוראה בירושלים, יועץ התבטא באופן חוצה גבולות במהלך ראיון. תחילה הוא הועבר לתפקיד אחר בו איננו בא במגע עם סטודנטים ולתיקו האישי הוכנסה אזהרה חמורה. לבסוף התפטר.
נוסף על כך, איש סגל מנהלי באקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים הופרד מסטודנטית שהתלוננה על מעשים מגונים וניצול יחסי מרות מצידו "באם ייקבע בעתיד בעקבות תלונה נוספת שהעובד הטריד מינית, הוא צפוי לסנקציה של פיטורים", דיווחה האקדמיה לכנסת.
המכללה האקדמית צפת היא מוסד הלימודים היחידי בישראל שדיווח כי ערך לסטודנטית שיחה על תלונות שווא לאחר שלא הצליחה להוכיח את שטענה כלפי עובד נגדו התלוננה. סטודנטית הגישה תלונה נגד עובד במעונות וטענה שהוא נכנס לחדרה ללא אישור. המכללה קיימה בירור עם שניהם והוגשה תלונה במשטרה. עם זאת התיק הפלילי נסגר. "לא הוכחה אשמת העובד", דווח לכנסת, "התקיימה שיחת הבהרת נהלים עם העובד וחידוד הגבולות. כן התקיימה שיחה עם הסטודנטית להבהרת ההשלכות של תלונת שווא".
עוד עולה מהדוחות שהועברו לכנסת כי שבעה עובדי קבלן שהועסקו במוסדות הלימוד ברחבי המדינה פוטרו על ידי מעסיקיהם על רקע תלונות על הטרדות מיניות נגדם. ארבעה עובדים אחרים הורחקו מהמוסדות בהם הוגשו נגדם תלונות. מרבית עובדי הקבלן שפוטרו או הורחקו הם מאבטחים, שניים מהם משגיחי בחינות. לא כל מוסדות הלימוד דיווחו באיזה תפקיד הועסק העובד.
ביום שלישי הקרוב בשעה 10:00 תקיים הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת דיון על הדיווחים בדבר הטרדות מיניות ממוסדות הלימוד האקדמיים בישראל.