עבד נערני, שוטר היס"מ המוכר בשל נטייתו להשתמש בכוח מופרז בעת פינוי הפגנות, הגיש בחודשים האחרונים שלוש תביעות לשון הרע נגד 12 אזרחים בסך 280 אלף שקל, בעקבות התבטאויותיהם ברשתות החברתיות לגביו.
מי שמשתתף בהפגנות בבלפור בחודשים האחרונים יודע במי מדובר. רבים מהם נתקלו בו באופן אישי, ולא בנסיבות נעימות. הוא זה שנכנס לפעולה ברגע שההפגנה מוכרזת לא חוקית ומפנה את הנוכחים במקום. אוהדי הספורט מכירים אותו כבר שנים, אפילו יש להם כינוי בשבילו: "אדום הזקן מבלומפילד". "עבד הוא סלב, פרצוף מוכר", אומר יצחק טיים, פעיל חברתי ופוליטי וממובילי מחאת יוצאי אתיופיה בכתבה על נערני שהתפרסמה במקום בספטמבר.
"ראיתי את זה בהפגנות שלנו ב-2019 ובהפגנות מול הבית של אמיר אוחנה וגם במגרשים", הוסיף. "הוא נצמד לאנשים חזה אל חזה, המרפק לראש, אגרופים לצלעות, דחיפות חזקות שמפילות אנשים לקרקע. צעקתי עליו כמה פעמים. הוא לא הגיב. ברגע שהוא קולט שמסתובבים סביבו אנשים הוא נעלם. הוא עושה מה שהוא רוצה, שור מועד. גם בשידורים חיים כשכל העולם רואה אותו".
האופן שבו פועל נערני זהה בכל המקרים: הוא פונה באמצעות עורך דינו יוני ג'ורנו למגיבים ודורש מהם לפרסם התנצלות פומבית ולהעביר לו 5,000 שקל כפיצוי. משלא נענה הוא מגיש תביעה אזרחית על סכומים שנעים בין 10-30 אלף שקל. במקביל לתביעות נערני הגיש בהנחיית מפקדיו תלונות במשטרה על המגיבים, בשל פגיעה בפרטיות, בילוש והטרדה, איומים והעלבת עובד ציבור.
עד כה טופלו ארבע תביעות שהוגשו על סך 25 אלף שקל כל אחת. כולן הסתיימו בפשרה עם תחילת ההליכים. שלוש מהן גם בפיצוי כספי קטן ובתביעה הרביעית הסתפק נערני בהתנצלות בלבד ובנוסף נאלץ לשאת בהוצאות עורך דינו בעצמו.
אחד המגיבים נתבע על שכתב "שוטרים נאצים בני זונות" בתגובה לפוסט שפרסם חושף השחיתויות רפי רותם, שבו תיאר מפגש אלים שלו עם נערני ב-20 ביוני, סמוך לאצטדיון בלומפילד. המגיב, חייל בשירות סדיר שילם לנערני 5,000 שקל בשלושה תשלומים ופירסם התנצלות פומבית. נתבעת שהגיבה "ככה התנהגו הגסטפו" על אותו פוסט של רותם, הגיעה עם נערני להסדר דומה ולפריסת תשלומים, משום שהיא אם חד הורית המצויה בקשיים כלכליים.
הפשרה השלישית נעשתה עם אדם שכתב "זה היסמניק הגינגי עם הזקן ששיחרר לך אחת לגרון חייב למצוא את הבן זונה הזה" (הטעויות במקור). בתחילת אוקטובר הוא פיצה את נערני ב-1,000 שקלים ופרסם התנצלות פומבית.
אדם אחר שכתב "עבד הבן זונה", הגיע לפשרה עם נערני שלא כללה פיצוי כספי, אלא פרסום התנצלות בלבד. ג'ורנו ספג ביקורת מעורכת דינו של הנתבע הזה. היא טענה בפני בית המשפט כי מרשה מחק את תגובתו מהרשת. "התנצלות הוצעה עוד בראשית הדרך טרם הגשת התביעות וסורבה", אמרה וקבעה: "מדובר בתביעה כספית". זמן קצר לאחר שאמירה זו נשמעה בבית המשפט, התפשרו נערני והנתבע, כאמור מבלי שהנתבע פיצה אותו כספית.
"לא להסכים לפשרות"
עורך הדין אייל אבולפיה, המייצג נתבע שכינה את נערני "קוקסינל" בתגובה לפוסט של רותם, אמר למקום הכי חם כי אין בכוונת מרשו להגיע לפשרה דומה עם נערני. "לא רק שלא נתפשר, אנחנו דורשים הוצאות לדוגמה בגלל התופעה המקוממת שהתביעה הזאת מייצגת. אני ממליץ לכל מי שנתבע על ידי עורך הדין ג'ורנו לקבל ייעוץ משפטי ולא להסכים לפשרות".
בכתב ההגנה של מרשו נאמר: "מדובר בתביעת השתקה של ביקורת על המשטרה באמתלה של פגיעה אישית, בעוד כאשר פוגע שוטר באזרח פורשת המשטרה את אחריותה על מעשי השוטר ומגלגלת את הנזק שנגרם מפעולות השוטר על הציבור".
בדיון הראשון שהתקיים בתיק בבית המשפט, דרש אבולפיה להכיר בייחודיות של תופעת שוטרים שתובעים אזרחים שמגיבים ברשתות החברתיות. בשיחה שניהלנו בתחילת אוגוסט עם ג'ורנו, הוא טען בפנינו שהגיש בשמם של מספר שוטרים תביעות לשון הרע כנגד כ-80 אזרחים. מאז אוגוסט נתבעו עוד עשרות אזרחים על ידי ג'ורנו. "זו תופעה שמוביל ומנהיג אותה עו"ד ג'ורנו", אמר אבולעפיה לשופטת ברוורמן, "כל התביעות הללו מנוהלות על ידו. אין עוד ענף בתחום מערכת המשפט שיש כזו ריכוזיות אצל עו"ד אחד".
תגובת עו"ד יוני ג'ורנו בא כוחו של שוטר היס"מ עבד נערני: (המכונה אצלכם "הפיטבול") בניגוד לנתבעים וליתר האנרכיסטים אני לא מנהל את התיק הנ"ל באמצעי התקשורת השונים לרבות באתרי חדשות אינטרנטיים. ובכל זאת אשיב על השאלות:
באחד התיקים בהם עבד תובע, בית המשפט הציע להגיע לפשרה של מחיקת התובע מהתיק ללא צו להוצאות או בכפוף להוצאות של 500 ש"ח, במקרה של אותו נתבע, הייתה בצד השני עו"ד שניתן לדבר איתה.. עו"ד חגית אואקנין קולגה יקרה ואיכותית, שאני מכיר אישית חברית. הסכמנו כי הנתבע אותו היא מייצגת כתב דברים נגד התובע שהם ברף הנמוך של לשון הרע, וגם אם יפסק נגדו פיצוי הוא יהיה נמוך, לכן החלטנו יחד מתוך הבנה והקשבה ללקוחות שלנו, להסכים על מחיקת הנתבע הספציפי. בכפוף להתנצלות וכך היה. עשינו צעד נכון וחכם, אנחנו מברכים את המהלך וכעת נשארתי עם 2 נתבעים בתיק, איתם נלך עד הסוף. בסופו של יום, רק בית משפט יכריע. אין 100% ניצחונות בתיקים, אבל כשאתה מאמין בתיק, אבוי לך אם תיכנע להסכמות שאתה לא מאמין בהם. ולכן עם 2 הנתבעים הנוספים נלך עד הסוף, תהיה התוצאה אשר תהא.
אגב, זה מראה בדיוק את מה שאני אומר כל הזמן, השוטרים לא מחפשים את הכסף בתביעות השיימינג, בניגוד לתביעות המוגשות כל יום על מאות אלפי שקלים בגין לשון הרע מצד אנשים כאלו ואחרים, השוטרים מבקשים רק שקט, מבקשים את התנצלות הנתבעים, וכמובן תשלום סמלי שישקף את ההוצאות שלהם, לרוב זה אלפי שקלים בודדים, הכסף בתיקים של השוטרים בהחלט לא הנושא המרכזי! ולכן אני יכול לומר כי במשרד שלי הגעתי לעשרות מקרים (בתיקים שונים) של הסדרי פשרה בהם סגרנו בין סכומים של 500 שקלים עד 15,000 ש"ח. היה גם מקרה בתיק של שוטר שהסכמנו על העברת תרומה של 1000 ש"ח לעמותה, שבחרתי "עמותת הקו המאחד" של הרב שיינפלד, עמותה לחולי סרטן, לשם הכסף עבר והנתבע נמחק. הכסף בתביעות שוטרים בכלל לא מעניין! יעידו על כך מגוון פסקי הדין אותם אני מקבל, אגב, גם עם הנתבעים שנותרו בתיק של עבד הסכמתי לפיצוי של 5,000 ש"ח בסה"כ, כמובן שהצעתי התקבלה בבוז. למיטב הערכתי וזכרוני, עבד התפשר עם 2 או 3 אנשים בלבד, הסכומים לא עוברים את ה- 10,000 "ח בכולם יחד.
בסופו של יום הגשנו 2 תביעות בלבד, החלטנו שלא נלך על 4 תביעות (כפי שטען ג'ורנו בפני כתבת המקום גלית הראלי [עדות] בכתבתה עבד נערני בספטמבר. אז טען ג'ורנו כי הוגשו ארבע תביעות, זאת לפני הגשת התביעה מחודש נובמבר; מ.א) . אני יכול לציין כי בתיק אחד נותרנו כאמור עם 2 נתבעים בלבד, ובתיק האחר אנחנו גם עם נתבע בודד או שניים. למען הזהירות אציין כי הוגשה תביעת לשון הרע נוספת בחודש נובמבר 2020 מצדו של עבד נערני, אולם היא על מקרה אחר לחלוטין. אין יותר תביעות שהוגשו בשם עבד נעראני. אגב, תיק מח"ש בתלונה שהגיש מר רותם, נסגר! וכך ישאר גם סגור.
כמובן שאני סומך עליכם שלא תשכחו ללעוג לי ולציין בסוף תגובתי "כי השגיאות הן במקור".. אתם מאוד אוהבים את זה. (מה לעשות, על אף שזה מצחיק אתכם, אני דיסלקט)".