מדינת ישראל גירשה בשבוע שעבר את אולה, אזרחית אוקראינה בת 26 שהגיעה לישראל, בגלל חשש שבכוונתה לעסוק בעבודת מין בישראל, זאת בין היתר על סמך תמונות שנמצאו בטלפון הסלולרי שלה על ידי בקר הגבול.
בדיון בכנסת בשבוע שעבר, טען מנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין תומר מוסקוביץ כי חלק מהנשים האוקראיניות שלא הורשו להיכנס לישראל הן "מי שאנחנו חשים שבאות לעסוק פה בזנות". מוסקוביץ לא פירט על מה מבוססות תחושות הרשות כלפי אותן נשים, אולם עניינה של אולה מספק כמה רמזים.
אולה נחתה בישראל בבוקר יום רביעי ה-16 במרץ בטיסה מרומניה, כשברשותה 1,200 דולרים, אך כניסתה נדחתה. בתגובה, שכרה מכרה של אולה, אזרחית ישראלית, את שירותיה של עורכת הדין נטלי אל-על, כדי להגיש ערר על החלטת רשות ההגירה והאוכלוסין.
מהערר עולה כי כניסתה של אולה לישראל נדחתה בשל "שקרים בגבול, חשש להשתקעות ועבודה שלא כדין", או כפי שהסביר הדיין – "חשש שהיא עוסקת בתחום הליווי".
לפי גרסת רשות ההגירה והאוכלוסין, שהובאה בפסק הדין, במסגרת התשאול שנערך לאולה עם הגעתה, טענה שהגיעה לישראל לצרכי תיירות אולם "כשנשאלה באילו מקומות תיירות הגיעה לבקר, היא כלל לא ידעה להשיב".
בנוסף, טענה רשות ההגירה כי אולה הצהירה בתשאול כי איננה מכירה איש בישראל ואין אדם שממתין לבואה. בקר הגבול ערך חיפוש בסלולרי שלה, ומצא בו מספר של אזרח ישראלי. אולה טענה כי מדובר במכר שמחכה לה מחוץ לנתב"ג, אך בשיחת טלפון עימו הוא הכחיש זאת. מפסק הדין מתברר כי חייל שליווה את אולה בשדה התעופה שמע כי היא ביקשה מנוסעות שהגיעו איתה מספר טלפון של ישראלי, כדי שתוכל להגיד שהיא מגיעה אליו.
הטענה כי אולה הגיעה לעסוק בזנות התבססה, כך לפי פסק הדין, על החיפוש בגלריית התמונות שלה בטלפון ובהסטוריית הגלישה שלה. לא ברור מהן התמונות ומה היה בהיסטורית הגלישה שעורר את חשד הרשויות.
עו"ד אל על טענה כי לא הוצג בפניה דוח התשאול של מרשתה, וכי אין לה מושג על סמך אילו תמונות הסיקה רשות ההגירה והאוכלוסין כי אולה הגיעה לישראל כדי לעסוק בזנות.
"אני מחזיקה את פסק הדין מולי, אין בו שום פירוט בנוגע לתמונות שנמצאו אצלה. לא ברור אם מדובר בתמונות עם ביקיני או תמונות אחרות. נפגשתי איתה כששהתה במתקן יהלו"ם, מדובר בבחורה שמתנסחת היטב ונראית מבוגרת מגילה. שום דבר בדיבורה, מראה או התנהלותה לא מרמז על מה שיחסה לה רשות ההגירה".
החלטתו של הדיין יואב בר-לב מבית הדין לעררים בתל אביב לדחות את הערר של אולה התקבלה בחצות, בלילה שבין יום רביעי לחמישי בהעדר הצדדים. בסך הכל שהתה אולה בישראל פחות מ-24 שעות. בחמישי בבוקר כבר הועלתה לטיסה חזרה מישראל. מכרתה בישראל והיא לא יכלו לעמוד בעלויות הגבוהות של הגשת ערעור לבית המשפט המחוזי.
"היא הגיעה לישראל למכרה שרצתה לארח אותה בתקופת המלחמה. במעבר הגבול, כשעוכבה, היא נכנסה לבהלה ופאניקה", מבהירה עורכת הדין. "רשות ההגירה פשוט ניצלה את החולשה הזאת. אילו היו נותנים לה להתייעץ עם עורך דין לפני התשאול, היא היתה יודעת מה הולך לקרות, וגם מכירה את זכותה לסרב על פי חוק לחיטוט בטלפון שלה, ואת זכותה לפרטיות".
ביום שבו ניסתה אולה להיכנס לישראל, הגיעו לנתב"ג 1,306 אזרחים אוקראינים, מתוכם סורבה כניסתם של 18. ביממה האחרונה נחתו בארץ 777 אזרחים אוקראינים, כניסתם של תשעה סורבה.
מפרוץ המלחמה באוקראינה ועד היום נרשמו כ-14 אלף כניסות של אזרחים מאוקראינה, מתוכם כ-4,000 זכאי שבות. בסך הכל סורבה כניסתם של 288 אוקראינים. נכון לאתמול, עמד מספר הפליטים שעוד יכולים להיכנס לישראל, לפי החלטת שרת הפנים איילת שקד, על כ-1,800.