באחד המקלטים לנשים נפגעות אלימות נמצאות בימים אלה הנשים, ילדיהן ומרבית העובדות בבידוד. עובדת במקום התגלתה חיובית לקורונה ועל כל דרות ודרי המקלט נגזר להסתגר בחדרים, אליהם מוגשות גם הארוחות. כל משפחה יוצאת להתאוורר לשעה בבוקר ולשעה בערב, השעה קבועה מראש וכך גם המיקום שבו מותר לשהות.
לקראת ערב החג נערכו לדיירות המקלט בדיקות קורונה והתברר שאחד הילדים חיובי לנגיף. הוא ואימו נשלחו למלונית קורונה, והדיירות במקום חזרו להסתגר בחדריהן.
"כשאישה במקלט נכנסת לבידוד זה הופך להיות בידוד בתוך בידוד בתוך בידוד", אומרת יעל לוין, מנהלת מקלט כזה של עמותת נעמ״ת. "הנשים מבודדות מבתיהן, הילדים מסבתא, סבא, חברים ואביהם, מכל סביבתם הטבעית. יחד עם הבידוד הזה מגיע הבידוד שנכפה עליהם מהסגר. זו תקופה שמרבית הנשים שעוד היתה להן עבודה לא יוכלו לצאת אליה, נשים שצריכות להשתחרר מהמקלט לא יוכלו לחפש עבודה או דירה למגורים גם אם יש להן במקרה איך לממן אחת. בתוך המקלטים סגורות נשים שממילא מתמודדות ברובן עם פוסט טראומה מורכבת שנוצרה משנים ארוכות של חיים בתוך אלימות".
לדברי לוין, הקורונה הכתה במספר מקלטים בארץ בחודשים האחרונים. 15 מקלטים כאלה קיימים ומשרד הרווחה מתכוון לפתוח שניים נוספים בתקופה הקרובה, מיקומם סודי, בכל אחד מהם מקום לכ-12 נשים עם ילדיהן. שניים מהם מיועדים לנשים ערביות, שניים לחרדיות, והשאר מעורבים. את נזקי הקורונה לתהליך הטיפולי שעוברות הנשים, ניתן רק לשער בשלב זה. בחוץ אורבות סכנות גדולות עוד יותר.
שלוש נשים כמעט נרצחו השבוע
מקלט בידוד, בניהולה של עמותת ויצ"ו, הוא בימים אלה התחנה הראשונה של כל משפחה שמופנית למקלט. היא מתגוררת בו שבועיים, ואחריהם מופנית למקלט "קבע". אחד החששות שעולים לקראת הסגר הנוכחי הוא שהמקלטים יתמלאו ותיווצר סתימה, הן עקב העלייה ברף האלימות בתוך המשפחה בתקופות דחק, והן משום שלנשים ששוהות בהם ואמורות לסיים את תקופת השהייה אין לאן ללכת בשעה שהמשק וחיי היומיום משותקים. הן צפויות להישאר בבידוד שבתוך הבידוד עוד זמן רב.
החששות לאור הסגר הכללי הנוכחי גואים בקרב כל מי שעסוק בטיפול ומניעת אלימות במשפחה. בסגר הנוכחי, להבדיל מהקודם – אז לקח לממשלה כמה שבועות להתעשת ולהחריגם ממקומות העבודה שעובדים במציבת עובדים חלקית – יפעלו כל שירותי הרווחה במתכונת מלאה והטיפולים בקהילה ימשיכו לפעול כסדרם גם אם מרחוק.
הסתגרות כפויה בבתים מטיבה עם מעטים, עבור משפחות שממילא חיות בתוך אלימות מדובר בסכנת נפשות. הסגר הראשון יצר משבר חברתי אדיר: בחודשים מרץ ואפריל חלה עלייה של כ-17 אחוזים במספר התיקים שנפתחו על עבירות של אלימות במשפחה בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה לפני כן, בחודש מאי הגיעו אל מוקד משרד הרווחה 1849 תלונות על אלימות במשפחה, עלייה של 122 אחוזים לעומת החודש הקודם.
אל הסגר הנוכחי המדינה נכנסת עם השלכות המשבר החברתי שנוצר לפני כחצי שנה. נראה שישראל ערוכה טוב יותר הפעם להתמודד עם אלימות במערכות יחסים זוגיות ובמשפחה, ועם זאת, רצף מקרי האלימות נגד נשים מסוף השבוע שעבר מבהיר כי ההתמודדות תהיה קשה.
שלוש נשים כמעט נרצחו על ידי בני זוגן בסוף השבוע הקודם, בו החל סגר הגל השני. עם כניסת החג ביום שישי, הכה גבר בן 45 ממצפה רמון את אישתו שביקשה להיפרד ממנו במערוך ולאחר מכן דקר אותה בכל חלקי גופה. זה קרה בזמן ששוחחה בוידאו עם הוריה. שכן שהיה עד לתקיפה התערב והאישה הובהלה לבית החולים במצב אנוש.
חייה אינם בסכנה יותר, אולם היא מתמודדת עם פציעות קשות ומבקשת ששמו של מי שכמעט והצליח לרצוח אותה יפורסם, לאחר שצו איסור פירסום על שמו ניתן על ידי שופט השלום בבאר שבע, ג'ורג' אמוראי. בשבוע וחצי האחרונים גוייס ברשתות סכום של למעלה ממליון שקלים לשיקום פניה. אחיה של האישה חשף כי האלימות מצד הבעל היתה מתמשכת ובעבר אף ביטלה תלונה נגדו בעקבות לחצי המשפחות לשלום בית.
בשעות הצהריים של אותו יום שישי נעצר באריאל גבר בן 64 לאחר שניגש לאישתו עם סכין קצבים כשזו לא התירה לו לרכוש אלכוהול וגזרה לו את כרטיס האשראי, כפי שפורסם לראשונה באוביטר. ביתם ובן זוגה הגיעו לבית לאחר שהאם התקשרה אליהם מבוהלת בתחילת הויכוח. הם נעמדו חוצץ ביניהם, והבת הדפה את אביה בכוח. בתגובה, איים האב לרצוח את אישתו. המשטרה עצרה אותו בחשד לניסיון לגרום מוות, אולם בכתב האישום שהוגש נגדו ביום רביעי שעבר הואשם באיומים בלבד.
בבקשה למעצר עד תום ההליכים שהוגשה נגדו צויין כי אילו ביתה של האישה ובן זוגה לא היו מגיעים למקום, עלול היה האירוע להסתיים באופן אחר לחלוטין. לפני שנתיים הודה האיש באיומים על אותה בת זוג, ובמסגרת עסקת טיעון ונגזר עליו מאסר על תנאי למשך שלוש שנים. לפני 15 שנים ריצה עונש מאסר של 22 חודשיים בגין עבירת אלימות אחרת. הוא מוכר לרשויות וטופל ביחידה למניעת אלימות במשפחה באריאל.
"נשים שצריכות להשתחרר מהמקלט לא יוכלו לחפש עבודה או דירה למגורים. בתוך המקלט סגורות נשים שממילא מתמודדות ברובן עם פוסט טראומה מורכבת שנוצרה משנים ארוכות של חיים בתוך אלימות"
יום לאחר מכן, כמעט הצליח גבר בן 48 מבוקעאתא שברמת הגולן להצית את אישתו. השכנים הזמינו משטרה, שהגיעה לזירה בה נמצאה האישה ספוגה בחומר דליק. הוא עדיין מוחזק במעצר, אך אישתו ביטלה את התלונה כנגדו, מה שיקשה על הפרקליטות להגיש כתב אישום. ההליך המשפטי נגדו חסוי.
הפניות בנושא אלימות במשפחה לקו החם של נעמ"ת רבות מאז הסגר הראשון. "לפעמים נשים שמגיעות אלינו מתלוננות שלא ענו להן ברווחה בעירן", אומרת רותי עוזרי, מנהלת הקו. "השיחות נמשכות זמן רב, בממוצע לוקח רק בין חצי שעה לארבעים דקות למי שפונה אלינו להפתח ולנו להתחיל להבין מה תהיה השורה התחתונה. הנשים שפונות אלינו בדרך מתחילות בהסתייגות שלא מדובר באלימות פיסית, 'הוא לא מרביץ לי, רק מקלל', זה משהו שאנחנו שומעות הרבה. לעיתים זה באמת המצב ולעיתים תוך כדי שיחה האישה נזכרת שמתישהו בן זוגה גם דחף אותה, אותה גרר אותה בשיער".
לטענת עוזרי, מספר הפניות היומיות לקו כמעט הוכפל מאז פרוץ משבר הקורונה, אבל עצת הזהב שלה לכל מי שלא נמצאת בסיכון גבוה היא "בואי נהיה חכמות ולא צודקות", היא אומרת, "אנחנו אומרות להן שהן בוודאי צודקות ושום דבר לא מצדיק את מה שספגו, אבל מאחר ומדובר בסגר וגם הגישה לשופטים תורנים או עורכי דין מהרגע להרגע היא לא כבשיגרה, כדאי למשוך כמה שפחות אש ולחכות לעיתוי שהאישה בטוחה בו שנכון לקדם פרידה ושהדבר מתאפשר. כמובן שכל שיחה אנחנו מסיימות באזהרה שאם היא מרגישה בסכנה עליה לצאת מיד מהבית ולהתקשר למשטרה ולמוקד משרד הרווחה".
מה שאירע במצפה רמון, לטענתה של עוזרי כמובן הגביר את גל הפניות, בכללן גם פניות מצד נשים או גברים שמתקשרים להתייעץ לגבי מצבה של מכרה או של בת משפחה. התערבות חיצונית ועיניים פקוחות מהצד הן מבורכות, גם הקמפיין הקרוב של משרד הרווחה יעסוק בהן ויעודד את הציבור להתערב במערכות יחסים אינטימיות.
שאלון לאבחון מסוכנות עצמית
בדיון שנערך בתחילת השבוע הקודם בוועדה לקידום מעמד האישה ולשיוון מגדרי בכנסת סיפרה נציגת משרד הרווחה כי המרכזים למניעת אלימות במשפחה הונחו לשמור על קשר עם מטופליהם ולהמשיך בקשר דיגיטלי. בנוסף, היא הצהירה כי חמישה מיליון שקלים, שיהוו סל מענים גמיש לנשים שמעוניינות לעזוב את הבית עקב שגרת אלימות, הועברו מהמשרד לרשויות המקומיות. סל המענים הגמיש יתן מענה לצרכים מידיים של הנשים כמו שכר דירה, טיפולים רפואיים או לימודים לילדים.
עבור הגברים שנותרים מחוסרי דיור לאחר שנקטו באלימות והוצא נגדם צו הרחקה או הגנה, אמרה נציגת משרד הרווחה בדיון כי במשרד פועלים לפתיחת ארבע דירות ייעודיות עבורם. עד שדירות אלה יפתחו, יקבלו הגברים תקציב לינה ויהיו בקשר טלפוני עם גורמי טיפול. עם זאת, גורמים הבקיאים בתהליך סיפרו למקום הכי חם כי מדובר בתקציב של 200 שקלים ללילה עבור אותם גברים, דבר המהווה לדבריהם לעג לרש. עוד הוסיפו כי זהו מחדל שדירות ייעודיות כאלה אינן קיימות עדיין חרף הצורך בהן שעולה כל העת. במצב כזה, הגברים שנקטו באלימות נותרים מחוסרי מסגרת והפתרונות שניתנים להם כמעט מאולתרים, מה שמחבל בתהליך שיקום מקיף שיכלו לעבור.
גבר בן 48 כמעל הצליח להצית את אישתו. השכנים הזמינו משטרה, שהגיעה לזירה בה נמצאה האישה ספוגה בחומר דליק. הוא עדיין מוחזק במעצר, אך אישתו ביטלה את התלונה כנגדו
אחד החידושים העיקריים שהשיקו במשרד הרווחה בסמוך לסגר הנוכחי, הוא שאלון לאבחון מסוכנות עצמית בשם : "I Risk". "בעקבות הסגר הראשון חיפשנו דרך להגיע למי שנמצאת בסיכון", אומרת איריס פלורנטין, מנהלת מינהל שירותים אישיים וחברתיים במשרד הרווחה, "אנשי המקצוע של המשרד פיתחו שאלון שהוא כמו שאלון ב"לאישה", אבל כזה שנותן הערכת מסוכנות ראשונית. הוא זמין גם בערבית, אנגלית רוסית ואמהרית".
השאלון עבר את תקופת הפיילוט, והחל להיות מופץ לציבור הרחב בימים האחרונים. הנתונים עד כה מציגים כי כ-60 אחוזים מהאלימות שתועדה בו היא רגשית ופסיכולוגית, 20 אחוזים מתעדים אלימות כלכלית, 14 אחוזים אלימות פיזית ו-9 אחוזים אלימות מינית.
חצי ממי שמילאו את השאלון עד כה, מילאו אותו לגבי המערכת הזוגית בה הם נמצאים, וחצי הצהירו כי הם ממלאים את השאלון עבור אדם אחר. 86 אחוזים מתוך מי שמילאו את השאלון עבור עצמם הן נשים. מבין מי שמילאו את השאלון, 3124 מתוכם נענו כי הן מצויות במצב של מסוכנות נמוכה, 845 נמצאו במסוכנות גבוהה ו-110 בסכנת חיים.
"שעות השיא בהן ממלאים את השאלון הן בלילה", אומרת פלורנטין. "הדחיפות של המשרד לכלי שכזה היא היסטרית עקב הכניסה לסגר. אנחנו יודעים שמתוך כלל האלימות במשפחה שקיימת בחברה, רק חלק קטן מטופל על ידי המדינה. בקרוב נצא בסקר עם הלמ"ס שיעריך כמה מתוך הקיים מטופל בכלל".
"משליכים אחריות על הקורבן"
גאוותו של משרד הרווחה בכלי החדש שפותח שם, תוך עבודה אינטנסיבית שנמשכה חודשים, נתקלה בביקורת מצד חברת הכנסת סונדוס סלאח (רע"מ, הרשימה המשותפת) בדיון בוועדת הכנסת. סלאח תהתה כיצד יפעל המשרד להפצת הכלי וכיצד יוודאו שיגיע לתושבים רבים ככל האפשר במדינה. נציגת המשרד אמרה שבשלב זה השאלון מופץ בין גורמי מקצוע, וכי אחת מקופות החולים כבר הסכימה להפיץ את הקישור אליו בהודעת טקטס למבוטחיה.
"למה הרשויות לא יוצרות את הקשר?", התרעמה סלאח, "משליכים את האחריות על הקורבן ומצפים שהיא תפנה לרשויות, שהיא תחפש שאלון, שהיא תמלא אותו". סלאח דרשה שקישור לשאלון יופץ לכל הפחות במסרון המוני לכל תושבי המדינה, ובמשרד הרווחה אמרו שישקלו אפשרות זו.
"הדחיפות של משרד הרווחה לכלי שכזה היא היסטרית עקב הכניסה לסגר. אנחנו יודעים שמתוך כלל האלימות במשפחה שקיימת בחברה, רק חלק קטן מטופל על ידי המדינה"
בנוסף ליצירת השאלון ולתגבור קו 118 של משרד הרווחה למידע וסיוע בנושאים של אלימות במשפחה, השיקו במשרד לקראת הסגר הנוכחי גם קו פניה שקטה אליו ניתן לפנות במסרון, שמספרו 055-7000128. נציגת נעמ"ת בדיון ביקרה את המשרד שפעל להגברת הפניה אליו בטלפון בלבד, ולא איפשר כמו במדינות אחרות פניה לעזרה במקומות פיסיים מחוץ לבית, בחנויות פארם ובתי מרקחת למשל. "גם פניה שקטה לא כל אחת יכולה לכתוב מבית שנמצא על סף פיצוץ", אמרה.
החוליה החלשה ביותר בזיהוי בתים שבהם הסיכון גבוה או מתגבר עם תקופת הסגר, היא הילדים. לדברי נציגת משרד החינוך בוועדה, המשרד הוציא הנחיות למורים לגבי ניטור וזיהוי של ילדים בסיכון מרחוק. עם זאת, בהשיבה לשאלות חברי הוועדה, התברר כי משרד החינוך לא מוודא ביצוע, ואין ביכולתו לדעת כמה מורים נחשפו לדגשים אותם ניסח המשרד לזיהוי ילדים בסיכון. לפיכך, לא יהיה בידיו למסור גם כמה ילדים זוהו לפי נוהל זה בהמשך.
"ישנן כרגע במקלטים השונים נשים שההסלמה של המתח הזוגי בקשר שלהן הגיעה בבירור על רקע הסגר בגל הראשון", אומרת לוין ממקלט נעמ"ת. משרד הרווחה מתכוון לפתוח שני מקלטים חדשים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן בתקופה הקרובה. החשש של לוין הוא כי גם במקרה כזה לא יהיה מקום לכולן: "בסגר הקודם כשהמקלטים נסתמו הפנו נשים למלוניות, מצאו להן פתרונות לינה ללא תהליך טיפולי כנדרש. יכול להיות שחלקן נפלו בין הכיסאות. בסגר הזה, זה כבר לא אמור לקרות כי אנחנו מכירים את המשמעויות הנפשיות והחברתיות של סגר כבר יותר טוב וההיערכות טובה יותר, אבל אי אפשר לדעת מה תהיה עצמת הגל שיגיע".
למידע וסיוע בנושאים של אלימות במשפחה: קו 118
קו פניה שקטה, אליו ניתן לפנות במסרון: 055-7000128
קו נעמ"ת לנשים ולגברים: כוכבית 9201 ימים א-ה בשעות 9:00-15:00
קו הסיוע לנפגעות תקיפה מינית: 1202 (עבור נשים)
קו הסיוע לנפגעי תקיפה מינית: 1203 (עבור גברים)