במבט מהורהר אך בטוח בעצמו, הולך להופיע אלירן מלול על גבי אוטובוסים של חברת אגד ברחבי הארץ למשך השבועיים הקרובים. לצד תמונתו יתנוסס הכיתוב, "מואשם ברצח אישתו מיכל סלה ז"ל". אולי אחד מהאוטובוסים הללו יסיע גם עדים לבית המשפט המחוזי בירושלים שבו יתקיים הבוקר דיון הוכחות נוסף במשפטו.
מאחורי תמונתו של מלול האוטובוסים ואיזכור האישום נגדו לציבור הרחב עומדות אשת השיווק יעל ורד ועיתונאית ערוץ 13, מיכל לוברבום. זה הקמפיין השלישי שלהן, המציג בחוצות העיר את פניהם של נאשמים בפשעים חמורים ביותר. בסוף ספטמבר השנה יזמו תליית שלטי חוצות, בין השאר בנתיבי אילון של אביעד משה, נגדו מתנהל משפט בחשד לניסיון רצח אכזרי במיוחד של אשתו שירה במצפה רמון, זאת לאחר שצו איסור הפרסום משמו הוסר על ידי בית המשפט.
המהלך הבא של השתיים היה פרסום תמונותיהם של שניים מתוך 11 הנאשמים באונס הקבוצתי באילת, אליזיר מאירוב ואיסי רפאלוב, על שלטי חוצות בעיר אילת בשעה שמסכי ענק ברחבי הארץ הקרינו קריאה להצטרף ליוזמה של השתיים שנקראת "FACEIT – הבושה עוברת צד".
"בשני הקמפיינים הראשונים שלנו עסקנו במקרים שהיו 'צו השעה', סיפורים שממילא היו בכותרות", אומרת ורד, "הפעם בחרנו לחזור למקרה שזעזע את המדינה כשקרה, אבל כבר נמצא פחות על סדר היום הציבורי. התקשורת עברה למקרים המחרידים האחרים שקרו בשנה האחרונה בזה אחר זה – אבל מלול טרם הורשע, עונשו לא נגזר ובבית המשפט הוא ממשיך לטעון לאובדן שפיות זמני".
יתרה מכך, בדיון האחרון בבית המשפט המחוזי בירושלים בעניינו טען מלול כי לא רק שאיננו זוכר את פרטי ליל הרצח עקב המצב הנפשי, אלא שחקירתו בשעה שהיה מאושפז בבית החולים, נעשתה בשעה שהיה תחת השפעת משככי כאבים שפגעו בשיקול דעתו. השוטרת ששמרה עליו במהלך מעצרו, העידה כי התרשמה שחשב בבהירות ובאופן צלול מאחר וניהל איתה שיחות חולין בשעה שהיה מאושפז.
"בכל פרויקט כזה אנחנו פונות קודם לנפגעות או למשפחותיהן. היינו בקשר עם משפחתה של מיכל סלה ז"ל לקראת הקמפיין שיתחיל מחר, היינו בקשר עם הנערה שנאנסה באילת והיינו בקשר עם שירה ממצפה רמון ומשפחתה, מכולן קיבלנו את ברכת הדרך", מספרת ורד.
לוברבום החלה לגייס כספים ברשת לפרסום שמותיהם של הנאשמים בפרשת האונס בקבוצתי באילת בשעה שהמדינה הזדעזעה מהאירוע וקריאות לפרסום שמותיהם ותמונותיהם של החשודים הדהדו במרחב הוירטואלי. היא פירסמה פוסט אישי על איך נאנסה על ידי מכר שלה וחתמה אותו במילים "ויידע כל אנס פוטנציאלי שתמו להם ימי העבודות שירות המביכות, ואנחנו כציבור מפסיקים להבליג… אסור לנו להמשיך הלאה לסערה הבאה, אנחנו חייבים לעצור את הכל מלכת, ככה מתחיל ריפוי ושינוי חברתי".
הפוסט של לוברבום הגיע לעמוד סטטוסים מצייצים וגם אל ורד, שעובדת כאשת שיווק בחברה גדולה ועובדת רבות עם מדיום שלטי החוצות. ורד חברה אליה, ויחד הן גייסו בפלטפורמה לגיוס המונים, סכום של 112 אלף שקל, כדי לפרסם בשלטי חוצות את תמונותיהם של נאשמים באונס ובאלימות נגד נשים.
"לקירות הענק אפקט עצום מבחינת השפעה ציבורית", אומרת ורד. "אני מכירה את המדיה הזאת היטב, מכירה אנשים בתחום. זה היה בינגו. היה לי חשוב שנפעל באור יום, בחוצות העיר, על השלטים הגדולים ביותר שיש לעיר להציע כדי להפנות את כל הזרקורים אל התוקף, ולבושה שאמורה לאפוף אותו".
"בעקבות שני הקמפיינים הראשונים שלנו הוא שקיבלנו אינספור פניות מנשים בכל הגילאים, מ-14 ועד 70, שסיפרו לנו על מה שאירע להן. מדובר בסיפורים פחות מתוקשרים מהפרשות שזיעזעו את המדינה, אבל מחרידים באותה מידה. המשותף לכולם היה שבמידה והתנהל הליך פלילי נגד הפוגע, הוא הסתיים בעבודות שירות או במאסר על תנאי. תקופת הבושה הקצרה עבור הפוגע הסתיימה והוא המשיך בחייו בשעה שמי שפגע בה המשיכה לחיות עם כל השלכות הפגיעה עליה".
"בעקבות שני הקמפיינים הראשונים קיבלנו אינספור פניות מנשים בכל הגילאי, שסיפרו לנו על מה שאירע להן. מדובר בסיפורים מתוקשרים פחות מהפרשות הגדולות שזעזעו את המדינה, אבל מחרידים באותה מידה"
"חלקן פנו אלינו כי רצו לחלוק את מה שקרה להן, מרביתן רצו שנפרסם על שלטי חוצות את פניהם של מי שפגעו בהן", אומרת לוברבום. "הן רדו שנעזור להן ונמשיך לזעוק את זעקתן", מוסיפה ורד.
השתיים מפרסמות רק את הפרטים המותרים בפרסום מבחינת החוק בישראל. גם השימוש בתמונות הנאשמים הוא בכאלה שאינן מוגבלות מבחינת זכויות יוצרים. "העלות של קמפיינים כאלה היא של מיליונים", מספרת ורד. "אנחנו מצליחות להוזיל את העלויות באמצעות הסתמכות על תרומות, התנדבות או עבודה במחיר עלות. חברות השילוט מתגייסות, חברת הפונטים נתנה לנו פונטים ללא עלות, מדפיסי השלטים והמתקינים נרתמים גם הם למטרה. כל זה ממקסם את התקציב שאנחנו מצליחות לגייס".
הן אינן יודעות עדיין מי יהיה הפרצוף הבא בקמפיין הציבורי שייזמו בהמשך או האם יצליחו לגייס סכום התחלתי שיממנו, אך הן מקוות להמשיך ולהשפיע על סדר היום הציבורי באמצעות שלטי חוצות. "התחלנו לפעול מתוך תחושה כי על מערכת המשפט קשה להשפיע אבל על הציבור הרחב שאנחנו חלק ממנו, אנחנו יכולות. כך שזה לא משנה מה יקרה בבית המשפט, העיקר מבחינתנו הציבור הרחב יכיר את הפנים, את האישומים, ולא ישכח".