בצהרי יום שישי האחרון הבחינו סטודנטים וסטודנטיות באוניברסיטת בן גוריון בקורס בחירה "מאימפריה לברקסיט: פוליטיקה וחברה בבריטניה הגדולה", שאותו יעביר לא אחר מאשר פרופ' דיוויד ניומן. חלקם הופתעו לרעה, שכן ניומן הורשע לפני ארבע שנים בהטרדה מינית של סטודנטית שהועסקה על ידי האוניברסיטה בצוות המחקר שלו – ומאז לא עסק בהוראה.
במאי 2016, התקיים הליך משמעתי בבית הדין האוניברסיטאי נגד ניומן לאחר שהואשם בהטרדה מינית של אחת מעוזרות המחקר שלו. ניומן שימש אז כדקאן הפקלוטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן גוריון, ועסק שנים בחקר גבולות בעבודתו האקדמית.
פרסומים קודמים ומקורות מאוניברסיטת בן גוריון המקורבים לנפגעת אישרו שלא מדובר על מעשה בודד של פגיעה בכבודה של עוזרת המחקר במסגרת יחסי העבודה ביניהם, אלא בכמה הטרדות שלא פסקו מצידו של ניומן על אף שסירבה להצעתיו וביקשה ממנו שיפסיק. בין הראיות שהוצגו בפני בית הדין היו הודעות טקסט ששלח לה ניומן. לבסוף התפטרה הסטודנטית מעבודתה.
ההליך המשמעתי נגד ניומן התנהל בדלתיים סגורות, תוכנו היה ונותר חסוי. ניומן אמנם הורשע בהטרדה מינית באוקטובר 2016, אולם העונש שנגזר עליו היה נזיפה, שאחריה יצא לשבתון של שלוש שנים באנגליה. בנוסף, בית הדין האוניברסיטאי החליט שלא לפרסם את פסק הדין ברבים. הפרשה נחשבת לחריפה ביותר באקדמיה הישראלית עקב מעמדו הרם של ניומן, ובשל העונש הקל שגזר עליו בית הדין המשמעתי. במאי 2017, הצהיר ניומן כי יגיש תביעות אזרחיות נגד אוניברסיטת בן גוריון ונגד הסטודנטית בשל פגיעה בשמו הטוב, אך התביעות לא הוגשו מעולם.
ביום שישי הכריזו סטודנטיות וסטודנטים כי בכוונתם לצאת למחאה נגד חזרתו של ניומן להוראה. "אנחנו נשלח מכתבים ונפגין נגד המצב. אנחנו לא רוצות שיבוא במגע עם סטודנטיות", אמרה למקום הכי חם סטודנטית לתואר ראשון במחלקה לפוליטיקה וממשל שהעדיפה להשאר בעילום שם עקב איומים קודמים של ניומן בתביעות אזרחיות. "אנחנו רוצות להעלות את המודעות למעשי העבר שלו. אם האוניברסיטה תתעקש שילמד למרות הכל, נקרא לסטודנטיות לא להירשם לקורסים שלו".
אתמול בערב, במוצאי שבת, בעקבות המחאה שהתעוררה הזדרזה האוניברסיטה להוציא הודעה, כי "בניגוד למה שפורסם, פרופסור ניומן לא ילמד קורסים השנה".
"מצפים להחלטה עקרונית"
"מאז שנגזר עליו עונש של נזיפה בלבד, האוניברסיטה מנסה להשיבו מדי שנה להוראה", סיפרה הסטודנטית. "הם חושבים שהסיפור פשוט ישכח. התחושה היא שמנסים בידיעה שמקסימום יתקפלו. נכון, אולי הם בונים על כך שילמד פשוט בזום, אבל יחסי מרצה-סטודנטית נשמרים גם שם וכבר ראינו שהצעות מגונות יכולות להגיע גם באמצעים טכנולוגיים. החזרתו להוראה, גם אם היתה נעשית בזום בלבד היא מדרון חלקלק ובעוד סמסטר או שניים הוא היה עומד גם מול כיתה. התחושה היא שגם בשנה הבאה נהיה באותו סבב – יפרסמו קורסים שלו ונצטרך למחות. אני מצפה מהאוניברסיטה להודעה עקרונית שמרצה שהורשע בהטרדה מינית לא ישוב ללמד פשוט".
עוד בשנה שעברה נודע לסטודנטים בקמפוס כי ניומן סיים את תקופת השבתון שלו ובשל כך צפוי לחזור ללמד. בתגובה יצאו סטודנטיות בקמפוס למחאה. בתגובה, טענה האוניברסיטה תחילה שאין בסיס חוקי לא להשיב את ניומן ללמד מאחר והדין כלפיו מוצה, אך שהוא לא יחזור לכהן בתפקיד ניהולי.
"אני מצפה מהאוניברסיטה להודעה עקרונית שמרצה שהורשע בהטרדה מינית לא ישוב ללמד פשוט", אומרת אחת הסטודנטיות
עם זאת, לאחר התגברות המחאה, הכריז אז נשיא האוניברסיטה הטרי, פרופ' דניאל חיימוביץ', במסגרת אירועי שבתרבות בבאר שבע, שניומן לא יחזור ללמד באוניברסיטה, מבלי לציין לאיזה פרק זמן. "אסור שיהיה מצב שבו סטודנטית תרגיש שיש חשש למרות", הוסיף.
חרף העובדה כי לא הוחזר ללמד בשנה שעברה המשיך ניומן לקבל משכורת כחוקר מבלי לבצע את שש שעות ההוראה המוגדרות עבור כל איש צוות אקדמי בתקנות המל"ג. תחת שעות ההוראה, נקבעו לו עבודות אחרות. גם סמכויות הנחיה אקדמית והעסקה של עוזרי מחקר לא נשללו ממנו. זה צפוי להיות גם סטטוס ההעסקה שלו גם השנה.
מודעת דרושים עבור ניומן
ומה לגבי פעילות המחקר של ניומן באוניברסיטה, שבמסגרתה התרחשה אותה הטרדה? נראה שגם היא חוזרת לסדרה. "באמצע יוני השנה התפרסמה מודעת דרושים חריגה מטעם האוניברסיטה. היא הגיעה אליי דרך סטודנטיות. נאמר בה שדרושים עוזרי מחקר במדעי הרוח והחברה מבלי שיצויין מיהו איש הסגל אצלו יועסקו", מספרת מעין פדן, מרצה בתוכנית למגדר באוניברסיטה. "אחרי בירור מול האוניברסיטה הבנו שמדובר בניומן. קצת אחרי שגילינו זאת ושוחחתי עם הנציבה למניעת הטרדה מינית ומי שאחראית מטעם האוניברסיטה על העסקת עוזרי מחקר, המודעה הוסרה". מהאוניברסיטה טרם נמסרה תגובה לגבי עניין זה.
"ניומן הטריד את הדוקטורנטית במסגרת של יחסי עבודה, ולא של יחסי מנחה-מונחה", אומרת מעין פדן, מרצה בתוכנית למגדר. "אבל מאחר ובית הדין לא פרסם את פסק הדין ופרטי המקרה נותרו באפילה, שנתון אחרי שנתון סטודנטיות מרגישות שהן נמצאות בסכנה אם ניומן יתייצב מולן בכיתה".
"המקרה של ניומן, כמו מקרים אחרים שקדמו לו, מוכיחים שהטלת חיסיון על גזר הדין והאישומים פוגעים בכל הצדדים ומייצרים מציאות שבה סטודנטיות מרגישות חשופות ובסיכון".
"אם ניומן היה לוקח אחריות על מעשיו במקום להמשיך ולזעוק שלא עשה דבר גם לאחר שהורשע ומאיים בתביעות, אפשר היה לדבר על קבלת סיוע מהקולגות שלו", אומרת פדן. "יש לו קולגות מדהימות שיכלו לעשות עבודה נהדרת ולהבטיח את חזרתו כשהוא מסוכן משמעותית פחות. אי אפשר לזרוק את כל המשה איבגים, הצ'יקי ארדים והניומנים לאנשהו ולהיפטר מהם . הם תמיד הופכים לבעיה של מישהי אחרת פשוט והאתגר הגדול שלנו כחברה הוא לייצר מנגנוני שיקום שכולם מחויבים אליהם".
בשנה האחרונה, מספרת פדן, עובדים באוניברסיטת בן גוריון על שינוי התקנון למניעת הטרדה מינית: "האוניברסיטה הפיקה לקחים ועושה תהליך עומק דרמטי. אנחנו עובדות על הקמת בית דין ייעודי לטיפול בגילויים של אלימות מינית. ישבו בו נציגים מכל קהילות האוניברסיטה. את בית הדין יוביל משפטן בלתי תלוי שבקיא במבנה האוניברסיטאי והליכים של טיפול בגילויי אלימות מינית. החשוב מכל הוא שהאוניברסיטה פתוחה גם לשינוי נוהג הטלת החיסיון על גזרי דין. לאחר שינוי התקנון נוכל גם להתחיל לעצב מנגנונים של טיפול ושיקום למי שהורשעו".