עיריית טירת כרמל ניתקה את החשמל באירוע נובי גוד שנערך ביום חמישי לילדי החינוך המיוחד בספריה העירונית, זאת מכיוון שיאיר סיידה, סגן ראש העיר ומחזיק תיק החינוך שהגיע למקום, התקשה לשאת מראה "עץ כריסמס בחוצות העיר", כפי שהגדיר זאת.
האירוע נערך מטעם העירייה ואורגן על ידי "שיקום", המחלקה לשירותים חברתיים. "מדובר באירוע לילדים אוטיסטים", אומר אב לאחד הילדים שנכח במקום. "באמצע המופע שמנו לב שמסתובבים בספרייה שני גברים דתיים, הם הסתכלו על המתרחש ושוחחו בטלפונים. אחד מהם היה יאיר סיידה, סגן ראש העיר ומחזיק תיק החינוך. כעבור כמה דקות הם נעלמו מהמקום".
עם לכתם של השניים, הגיח עובד תחזוקה של הספרייה וניתק את כבל החשמל מציוד ההגברה באמצע המופע, מול עיניהם של כ-20 המשתתפים. בסרטון שצילמו ההורים נראה איש התחזוקה, שהזדהה בשם מנשה, מדבר אליהם בחוסר סבלנות, אומר שהוא פועל בהוראת מנכ"ל העירייה ומגרש את הנמצאים במקום באמירות "יאללה, צאו החוצה", בעודו מושך בכבל החשמל.
"איש התחזוקה של העירייה נהג בבריונות של ממש", מספר דויד איזילוב, אב לילד שהשתתף באירוע. "הוא אמר שגם אם מנכ"ל העירייה יאשר את המשך האירוע – הוא לא יאפשר זאת". "בחיים לא נתקלתי ביחס כזה", אמרה למקום הכי חם אחת האמהות שנכחו במקום, "בטח שלא לילדים על הספקטרום".
חג אזרחי, לא דתי
חלק מהילדים כלל לא הבינו את שאירע, שכן המפעילים המשיכו לרקוד ולשיר, הרמקול שלהם עבד על סוללה. עם זאת, עבור ההורים מדובר בחוויה קשה. "הרגשתי עלבון מוחלט וזלזול טוטאלי", מתאר אחד האבות. "צר לי מאוד שהייתי נוכח במצב שבו אחראי על החינוך מטעם העירייה מוציא לפועל פגיעה מכוונת וכפולה בילדים שהם בחינוך מיוחד, וכל אשמתם היא השתייכות לעדה מסוימת החוגגת חג שלטעמו נראה כבעל סממנים דתיים. אדם כזה לא יכול ולא ראוי למלא תפקיד כלשהו שקשור לחינוך. לא בעירייה ולא בכל גורם ממלכתי אחר".
"הגעתי למקום בעקבות קריאות שקיבלתי מהתושבים", אומר סיידה למקום. "לא ידעתי על האירוע שאמור היה להתרחש בספריה. יש עניינים של בטיחות כמו הוצאת חשמל החוצה, כמו תקנות קורונה. אנחנו לא מדינת עולם שלישי שכל אחד עושה בה מה שהוא רוצה, אבל אנחנו גם לא אנשים רעים. לא גירשנו אותם, לא הזמנו את הפיקוח העירוני, ובסוף האירוע נמשך עד לשעת סגירת הספריה העירונית, שש ורבע. ביום ראשון נתחקר ונבין מי נתן את האישור".
אבל לא מדובר רק בביורוקרטיה ובטיחות, כפי שחושף סיידה בעצמו: "זה קרה בעשרה בטבת, יום הקדיש הכללי לזכר יהודים שמקום קבורתם לא ידוע. היה לי קשה לראות ביום כזה עץ כריסמס בחוצות העיר. ביקשתי שהעץ ינותק מהחשמל, לא כל ההגברה. לגבי הניתוק תפני למי שאת אומרת שנתן את ההוראה, מנכ"ל העירייה. זה שאירוע כזה התקיים ביום כזה, מעיד על כך שלא היה מאושר ומוסדר. אני לא מתנצל על כך שבדקתי את הדברים ואמשיך לבדוק אותם, לא מתנצל. מי שצריך להתנצל זה מי שחרג מסמכותו וקיים אירוע כזה".
אלא שבדיקה קצרה בלוח השנה מעלה כי צום העשירי בטבת לא חל ביום חמישי כפי שטען סיידה בשיחה עימנו אלא ביום שישי, למחרת האירוע. בניגוד לימי תענית יהודיים אחרים, חובת הצום ביום זה מתחילה עם הזריחה ולא עם השקיעה בערב שלפני.
"אם תהפכי את זה לעניין של דתיים מול…", החל סיידה לומר בשיחתנו. הבהרנו לו שהשסע הדתי איננו המוקד כאן. ולראייה, העובדת הסוציאלית מטעם אגף השירותים החברתיים שארגנה את האירוע היא אישה דתיה.
"התחושה היא שלא מבינים פה מה זה הנובי גוד, וגם לא רוצים", אומר איזילוב. "מדובר בחג אזרחי, לא דתי. אבל גם אם היינו מציינים אירוע נוצרי או מוסלמי באופן מובהק – תושבי העיר אמורים להיות שווים. עצוב שמנתקים לנו את החשמל בחג שהבאנו איתנו מברית המועצות, בשעה שהמשפחות שלנו נאלצו לחגוג בסתר חגים יהודיים שם. מה מצפים מאיתנו, שנסתתר גם פה?"
מעיריית טירת הכרמל נמסר בתגובה: "עיריית טירת כרמל מעודדת פעילות פלורליסטית של כל הזרמים ומברכת על העשרת הידע של ילדי העיר טירת כרמל. האירוע המדובר, התקיים בספריה העירונית שלכל הדעות אינה המקום לקיום אירועים מסוג זה . מטבע הדברים הספרייה אמורה להיות מקום שקט. אב הבית מנשה, הגיע לקראת סיום האירוע ולדבריו גילה להפתעתו חוטי חשמל המסכנים את הציבור ובמיוחד את הילדים בעלי הצרכים המיוחדים. מבחינתו הוא פעל לניתוק החשמל מטעמים בטיחותיים. לדבריו קיבל הנחיה ממנכ"ל העירייה לעשות זאת. עוד מספר מנשה כי לאחר האירוע אחד ההורים אף הזמין אותו לפיצה. עיריית טירת כרמל תמשיך לעודד סבלנות וסובלנות כלפי השונה והאחר מתוך כבוד והערכה הדדית".