היועץ המשפטי של משרד האוצר, אפי מסינג, קבע היום (חמישי) כי אין בסמכותו של השר ישראל כ"ץ לבטל או לשנות את הקרטריונים הקבועים בתוכנית הסיוע הממשלתית לעמותות ללא כוונות רוח התומכות באוכלוסיות מוחלשות שנפגעו בעקבות משבר הקורונה.
כפי שפורסם ב"הארץ" בשבוע שעבר, כ"ץ ניסה להקפיא את התוכנית לאחר שקיבל פניות מטעם פעילי ימין, כולל יאיר נתניהו ושפי פז, בעקבות סעיף המגדיר את ציבור הפליטים ומבקשי המקלט כאחת מאוכלוסיות היעד של תוכנית הסיוע הממשלתית.
תוכנית הסיוע, בסך 53 מיליון שקלים, גובשה במהלך החודשיים האחרונים בעבודה משותפת של משרד הרווחה, משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה. התוכנית הורתה על הקמתה של קרן שאחראית לחלק מענקים הנעים בין עשרת אלפים ל-400 אלף שקלים לכ-1,600 עמותות התומכות באוכלוסיות שונות, ביניהן דרי רחוב, ניצולי שואה, נפגעי זנות, חולים כרוניים ונפגעי אלימות במשפחה.
ארבע מבין אלפי העמותות שיכולות להגיש את מועמדותן לקבלת התמיכה ממשרד הרווחה במסגרת התכנית מעניקות סיוע לקהילת הפליטים ומבקשי המקלט. ב-16 באוגוסט ביקש כ"ץ ממסינג לבדוק אם ניתן לשנות את הנוהל שגובש במשרד הרווחה, בטענה כי חלק מהעמותות שעלולות לקבל את הסיוע "מקיימות פעילות הנוגדת לחלוטין את ערכיה ומדיניותה של הממשלה".
היום, בעקבות חוות הדעת של יועצו המשפטי, פנה כ"ץ במכתב לשר הרווחה איציק שמולי וביקש ממנו לשנות את נהלי התמיכה בעמותות השונות. "אבקש לבחון תיקון מבחני התמיכה כך שלא ינתן סיוע לעמותות אשר עוסקות בסיוע למסתנני עבודה", כתב כ"ץ.
גורם המעורב בפעילות הקרן סיפר השבוע ל"מקום הכי חם" כי הסיוע שמציעה הקרן מעורר עניין בקרב עמותות רבות. לדבריו, הגשת המועמדות של העמותות נמשכת גם לאחר הודעת השר כ"ץ, שכן לשיח הפוליטי אין משמעות על תהליך קבלת ההחלטות המקצועי. "לא בטוח שאפילו לשמולי יש את המנדט לשנות תוכנית שכבר גובשה, אושרה ויצאה לפועל", אמר הגורם.
עם זאת, ארגונים חברתיים הביעו דאגה בשל העובדה כי פעילותה של קרן המענקים אינה חד פעמית, אלא תהווה רק פעימה ראשונה לתמיכה בגופי סיוע לאוכלוסיות מוחלשות. להערכת הארגונים, בפעימות הבאות הפליטים ומבקשי המקלט עלולים להיות מוחרגים מקבלת מענקי תמיכה.
בארגוני הסיוע לפליטים ולמבקשי המקלט אמרו השבוע כי תמיכה בקהילה היא קריטית בימים אלה. עיקר הסיוע מוענק למבקשי המקלט שטרם שבו לעבוד, לא היו זכאים לדמי אבטלה ולא נמנו עם 18 אלף האנשים שהיו זכאים לקבלת כספי הפיקדון שהוחזרו על ידי המדינה בחודש מאי. לטענת העמותות, המצב הנוכחי "אקוטי" ומשפחות עם ילדים נזרקות לרחובות בעקבות אי תשלום שכר דירה.