אגודת הסטודנטים בחיפה כמו גם איגודי הסגל הבכיר, הזוטר והמנהלי במוסד פנו באחרונה לבית הדין לעבודה בעיר בבקשה שיתיר לפרסם שם של איש סגל בכיר במוסד שהואשם בהטרדה מינית של עובדת הכפופה לו כששיגר התבטאויות מיניות חוזרות ונשנות כלפיה.
במסגרת ההליך המשמעתי שהתנהל נגד איש הסגל באוניברסיטת חיפה החל ממרץ 2018 הוטלה עליו סנקציה זמנית אשר בעקבותיה עתר לבית הדין לעבודה בחיפה כנגד האוניברסיטה. במסגרת ההליך בבית הדין לעבודה נאסר פרסום פרטיו.
העובדת שטענה להטרדה מינית עוד במרץ 2018, ואיש הסגל, הגיעו להסדר במסגרת הליך גישור שפרטיו חסויים, ותלונתה נגדו בוטלה. האוניברסיטה הסכימה לביטול כתב ההאשמה מצד המוסד ב-20 לאוגוסט השנה, בתנאי שאיש הסגל לא יכהן בתפקיד ניהולי בשלוש השנים הקרובות, יעבור השתלמות על חשבונו בנושא התנהגות ארגונית מכבדת ומניעת הטרדה מינית עד תום החודש הזה, לא יסייע לחוקרים ולסטודנטים, לא יסייע בקליטת עובדים, תוספת הניהול משכרו תישלל וקידומו בשכר ובדרגה יעוכבו בשנתיים.
עם זאת, הסנקציות שהוטלו על איש הסגל לא מונעות ממנו להמשיך בהוראה, מחקר ועבודת שטח במסגרת תפקידו. בשנה הקרובה ילמד אף קורס חובה לסטודנטים בשנה א'. בנוסף, ילמד קורס שאמנם נחשב לקורס בחירה, אך הכרחי לקבלת תעודה רלוונטית לעיסוק באחד מהאספקטים במקצוע, ואף ינחה סמינריון. כמו כן, ינחה קורס מעשי במוסד אקדמי אחר.
"סטודנטיות לא יכולות להישמר מפניו"
"נוצר מצב שבו סטודנטיות לא יודעות מידע קריטי עבורן על מי שיעמוד בפניהן במהלך השנה, והן אינן יכולות להישמר מפניו", אומרת תמר נגלר, העומדת בראש התא הפמיניסטי באוניברסיטה, שנקרא "חיפאיות". "אנחנו מגלות על תלונות בנושאים של הטרדה מינית נגד מרצים אחת לשנה מהדוח השנתי של הנציבה למניעת הטרדה מינית, מקרים חסרי שמות. אבל גם מתוך המקרים הללו אין לנו שום דרך לדעת אם מדובר על תלונה ראשונה על המרצה או בתלונה שניה או שלישית".
ב-3 בספטמבר השנה עתרו ארגון הסגל הבכיר של אוניברסיטת חיפה יחד עם עיתונאית מאקו ליאת בר סתו לבית הדין לעבודה בבקשה להתיר את פרסום שמו של איש הסגל: "זכותם של חברי הסגל האקדמי הגברים שלא יועמדו בחזקת חשודים בביצוע אותם מעשים מפאת אי חשיפת שמו של פלוני", נכתב בפניית הארגון לבית הדין. בבקשת ארגון חברי הסגל הבכיר המוסד נאמר כי הסנקציות שהוטלו על איש הסגל מעידות על מעשים חמורים, שאינם ברף הנמוך של הטרדה מינית. בשל חומרת המעשים המשוערת ובשל מעמדו הרם, טוען הארגון גם לעניין הציבורי הרב שיש בפרסום שמו.
כמו כן, טוענים חברי הסגל הבכיר להרעה בתנאי עבודתם בשל החיסיון שהוטל על שמו של איש הסגל הבכיר מאחר והם חושדים זה בזה, והדבר פוגע בשיתוף הפעולה ביניהם. עוד הם טוענים כי אי פרסום שמו של מי שהואשם בהטרדה מינית מקרבם פוגע באינטרס הציבורי לעודד דיווח על פגיעות מיניות שנגרמו או ייגרמו, שכן חלק מהמניעים להתלונן הוא הוקעת הפוגע והרתעת פוגעים נוספים.
ב-6 בספטמבר הצטרפו גם ארגון הסגל הזוטר וארגון הסגל המנהלי לבקשה לבית הדין לעבודה לפרסם את שמו של איש הסגל. "מניעת הטרדה מינית אינה רק משימה שנועדה להגן על הנפגעת, אלא נסיון לייצר מקום עבודה מכבד ושוויוני לכלל העובדים ובעלי התפקידים במקום העבודה", נכתב בפניית הסגל הזוטר. ופניית הסגל המנהלי נאמר: "ישנן עובדות סגל מנהלי אשר עשויות לעבוד בכפיפות לפלוני, ועל כן ישנו טעם לפרסם את שמו, על מנת להגן על זכויותיהן של אותן עובדות". גם אגודת הסטודנטים שלחה בקשה מטעמה לפרסם את שמו של המרצה ב-9 בספטמבר. גם גורמים בכירים באוניברסיטת חיפה מסרו למקום הכי חם כי הם מקווים ששמו של איש הסגל הבכיר יותר לפרסום.
הסנקציות לא מונעות ממנו להמשיך בהוראה. בשנה הקרובה ילמד קורס חובה לשנה א', קורס בחירה, ואף ינחה סמינריון
אין זה המרצה היחיד שהואשם בהטרדה מינית במוסד וצפוי ללמד סטודנטיות השנה. ב-18 באפריל 2019 הוגשה תלונה בעניינו של איש סגל בכיר מהחוג לתיאטרון על ידי העמותה הפמיניסטית אלסיואר. צויינו בה שש סטודנטיות כאשר שתיים מתוכן הגיעו לשיחה עם הנציבה למניעת הטרדה מינית. בתלונה יוחסה למרצה הטרדה מינית באמצעות מסרונים, מיילים ונגיעות. הטיפול בתלונה הסתיים ביוני. עבור אחת המתלוננות נבנתה תכנית לימודים אישית שלא כוללת קורסים בהוראת המרצה ונמצא לה מנחה חלופי לתזה. במהלך בירור התלונה ויתר המרצה על תפקידו כראש חוג.
מוקדם יותר השבוע חזרה בה אוניברסיטת בן גוריון, שתכננה להחזיר את פרופ' דיוויד ניומן למשרת הוראה. בעקבות המחאה הנרחבת והפרסום במקום הכי חם, החליטה שלא לאפשר לו ללמד, ארבע שנים לאחר שהואשם בהטרדה מינית של עוזרת מחקר.
תגובת אוניברסיטת חיפה: "אוניברסיטת חיפה רואה בחומרה מקרים של הטרדות מיניות ופועלת בנחרצות ובתקיפות נגדן. האוניברסיטה עומדת לצד המתלוננות או המתלוננים ועושה הכל כדי למצות את הדין עם המטרידים. כדי להיטיב את הטיפול בהטרדות מיניות, האוניברסיטה משתפת פעולה מתחילת השנה עם נציגות מרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית – חיפה והצפון ויחד עם הנציבה למניעת הטרדות מיניות הן מקדמות נוהל חדש לטיפול בתלונות על הטרדות מיניות.
בשבועות הקרובים תפרסם הנציבה לקהילת האוניברסיטה את הדוח השנתי הכולל את כל המקרים בהם טיפלה השנה. בנוגע למקרים הספציפיים שציינתן: המקרה בחוג לתיאטרון טופל כבר בשנה שעברה, נסגר ודווח לכנסת, כחוק. במקרה זה הנציבה החדשה ביקשה לבדוק את המקרה ולאחר בדיקתה אימצה את ההחלטות של הנציבה הקודמת בנוגע לנאשם – כולל הסנקציות שהוטלו עליו. המקרה, כאמור, סגור.
בנוגע למקרה האחרון, נדגיש כי למרות שהמתלוננת והנאשם הגיעו להסכמה בנוגע לביטול כתב האשמה, האוניברסיטה היא זו שהתנתה את ביטולו בהטלת שורה של סנקציות כבדות על הנאשם. מפאת צו איסור פרסום, אנו מנועים מלמסור פרטים נוספים".