עורך הדין דניאל חקלאי שלח השבוע מכתב ליועץ המשפטי לממשלה ולמשטרה, בבקשה להעביר את סגן ניצב ניסו גואטה לתפקיד אחר שאינו כרוך במגע עם מפגינים. נגד גואטה הוגשו לפני כחודש שני כתבי אישום בעקבות תקיפת המפגין אביחי גרין, המיוצג על ידי חקלאי, וצלם העיתונות ילון גורביץ'.
הבקשה מגיעה לאחר שמספר מפגינים העידו כי בהפגנה בבלפור ביום שבת האחרון הורה גואטה לעצור אותם לאחר שישבו על הרצפה ושרו שיר המתאר את האירוע בעקבותיו הוגשו נגד גואטה כתבי האישום. שבעה מפגינים שנעצרו במקום הובאו בפני שופט למחרת.
בדיונים שהתקיימו בבית משפט השלום בירושלים ביום ראשון השבוע, חשף נציג המשטרה כי גואטה היה מי שהורה לעצור לפחות שניים מהמפגינים, דניאל אוחנה ונירון מזרחי. "ישבתי על הרצפה", סיפר אוחנה למקום הכי חם, "גואטה ניגש אליי עם שוטר היס"מ עבד נערני, הצביע עלי ואמר לו לעצור אותי". בדומה לאוחנה, שלושה עצורים אחרים מאותו אירוע טענו בבית המשפט כי גואטה הורה לעצרם לאחר ששרו את שירו של ברק כהן על סגן הניצב: "והמפגין עמד המום לפתע/ אכל אגרוף לראש מניסו גואטה".
"כשהוא מגיע לשטח הפרת הסדר כשהוא תחת שני כתבי אישום לגבי אירועים שקרו בבלפור בנוגע לאנשים שחלקם גם השתתפו באירוע אמש – הוא באופן מובהק נמצא במקום מסוכן של ניגוד עניינים", אמר בדיון עורך הדין גונן בן יצחק, שייצג חלק מהחשודים. "העניין האישי שלו והתפקיד הציבורי שלו מתערבבים וכאשר מרשי ואחרים שרים שיר שנוגע לניסו גואטה הוא מזהה אותם ועוצר אותם. האם בשל תפקידו הציבורי או העניין האישי שלו? אני לא יודע. זה טיבו של ניגוד עניינים. קצין שמואשם באלימות קשה לא צריך להיות בשטח ובטח לא באירוע הזה".
כל שבעת העצורים שוחררו על ידי בית המשפט ביום ראשון. השופט, אלעזר ביאלין לא נענה לבקשת המשטרה להרחיקם מכל הפגנה שהיא למשך חודש. שלושה מהמפגינים הורחקו מהכניסה לבית ראש הממשלה למשך חודש, אך השופט ביאלין הדגיש כי אין הדבר מונע מהם שהשתתף בהפגנות במתחם בלפור או בכל הפגנה אחרת, ארבעת המפגינים האחרים שוחררו ללא תנאים מגבילים כלל. לגבי מעצרו של דניאל אוחנה קבע השופט ביאלין כי "המעשים המיוחסים למשיב לא הצדיקו לטעמי את מעצרו".
"נדהמתי לגלות כי סגן ניצב גואטה עודנו משרת בתפקיד פיקודי במתחם ההפגנות עד היום", כתב עורך דין חקלאי המייצג את אביחי גרין בפנייתו. "חרף כתב האישום החמור (ולאחר שנגנז תיק החקירה המופרך שנפתח נגד מרשי בחשד שווא לתקיפת שוטר), ועל אף שהראיות המנהליות עליהן מושתת כתב האישום הנן בעלות עצמה רבה (סרטונים שמתעדים את מכת האגרוף שנוחתה בפניו של מרשי בלא כל מעשה קודם מטעמו".
כשבוע לפני פנייתו של עו"ד חקלאי בבקשה להזיז את גואטה מתפקידו, שלח גם עו"ד גונן בן יצחק פניה דומה למשטרת ישראל. אז השיבה המשטרה כי "ההחלטה בעניין פעילותו והצבתו של הקצין גואטה הינה החלטה מבצעית המסורה לגורמים פיקודיים" וכי "עניינו של הקצין נבחן בימים אלה על ידי הגורמים המוסמכים במחלקת המשמעת של משטרת ישראל". כעת מתגללת הפניה להזיז את גואטה מתפקידו לפתחו של אביחי מנדלבליט.
מלבד התקיפה המיוחסת לגואטה של המפגין גרין ושל צלם העיתונות גורביץ', חקרו במח"ש מקרה נוסף בו תקף גואטה את המפגין דניאל לוטם. גואטה תועד כורע מעל לוטם וחונק אותו לאחר שתקף לכאורה את גרין ואת גורביץ. לפני כשבועיים התקבל אצל לוטם מכתב ממח"ש בו נאמר "עם סיום החקירה, ולאחר שבחנו את חומר הראיות, החלטנו להעמיד את החשוד לדין פלילי בגין עבירה של תקיפה". עם זאת, גורמים במח"ש אמרו כי המכתב ללוטם נשלח בטעות ושעם שליחתו הוצא ללוטם מכתב חדש המודיע לו כי התיק נגד גואטה נסגר.
השבוע הגיע המכתב ללוטם המכתב המתוקן. "חקירת התלונה בתיק זה הסתיימה ולאחר שחומר הראיות ומכלול הנסיבות הרלוונטיות בתיק זה נבחנו, הוחלט על סגירת התיק מחוסר ראיות… ניתוח הראיות והגרסאות השונות העולות מחומר החקירה, הביאו לכלל מסקנה, כי סיכויי ההרשעה בתיק אינם סבירים", נכתב. מטעמו של לוטם נמסר כי בכוונתו לערער על ההחלטה.